Sidor

onsdag 31 maj 2017

Sommarbingo

Bloggen Västmanländskans bokblogg ska ha sommarbingo under sommaren med start 1 juni, det tyckte jag verkade intressant och ska se om jag ska vara med. Funderingen beror på att jag har ingen aning om vad jag ska läsa, men det kanske jag kan komma på under tiden.






Kulturkollos veckoutmaning - vilket år?

I denna veckas veckoutmaningen undrar de på Kulturkollo   Om du fick bestämma ett årtal som en hel inläggsserie skulle handla om vilket skulle det bli? Varför skulle du välja just det året? Vilka inlägg skulle du fylla din vecka med?

Jag skulle välja 1969, som är mitt födelseår för jag skulle vilja lära mig mer om just det året. Och de inlägg jag skulle välja är 

  1. Vilka böcker kom (var populära) ut det året.
  2. Vilka TV-serier och filmer var populära det året.
  3. Vad lyssnade man på.
  4. Övrig gällande kultur, ex konst, teater...från det året
  5. Viktiga händelser som hände i Sverige.
  6. Viktiga händelser från övriga året.
  7. ???

tisdag 30 maj 2017

Du, bara av Anna Ahlund

"Frank, det här är min lillebror John."

Han tittar upp och ser på mig.

Jag håller andan.

Hans ögon är elektriska. Svarta som ett natthav där blixten slagit ner. Utan att släppa mig med blicken reser han sig upp, ler och sträcker fram handen. Jag tar två steg fram och fångar den. Hans handflata är sval.

"Hej John."


Du, bara är en romantisk och hjärteknipande historia om sextonåriga John som blir kär i den två år äldre Frank. Frank är oturligt nog redan är tingad av Johns storasyster Caroline. Och Caroline är van att få som hon vill. John är van att backa, men det tänker han inte göra nu. Dessutom har Frank en egen vilja. Och ett krossat hjärta i bagaget, vilket krånglar till saker.

Det handlar också om en bästis, ett båthus, en pappershandel, ett hustak med utsikt över hela Uppsala, Nick Drake, Räddaren i nöden, tusen papperstranor och trädgårdsrosor från Svartbäcken. Och så en hel del sex.

Du, bara är en smärtsamt ärlig och vacker debut om hur kärleken alltid gör som den vill. Bild och text hämtad från Rabén & Sjögrens sida.

Oj, vad ska jag skriva om den här boken, den är verkligen läsvärd. Gillar alla karaktärer, utan en liten stund systern Caroline, som jag tycker uppför sig lite för beskyddande över John ( och även retar honom vid fel tidpunkt ), syskonkärleken är ändå stor och hon bryr sig om John men det blir lite fel, enligt mig. Mer tror jag inte jag kan skriva utan att spoila något.


söndag 28 maj 2017

Otrygg hamn av Tana French

Kriminalinspektör Michael Kennedy, ”Scorcher”, kallas tillsammans med sin partner, gröngölingen Richie, till Broken Harbour. Det är ett villaområde uppe längs kusten utanför Dublin som byggdes mitt under högkonjunkturen, men som nu efter den ekonomiska kraschen ligger ofärdigt och halvt övergivet, en spökstad. En far och hans två barn har brutalt mördats, medan hustrun förts medvetslös och svårt skadad till sjukhus. Lösningen som Scorcher – mordrotelns stjärna – först tycker verkar enkel, med en familjefar som har förlorat allt i krisen och ser ut att ha försökt ta sitt eget och sin familjs liv, kompliceras snabbt. Inget känns rätt i familjen Spains dyrt inredda hus och spåren pekar åt flera håll.
Samtidigt slåss Scorcher med sina egna demoner. Hans syster Dina plågas av mental ohälsa och fallet väcker farliga minnen till liv av en familjetragedi från Broken Harbour där de tillbringade sin barndoms somrar – före byggboomen, då det var ett semesterparadis. De noga kontrollerade gränserna i hans liv börjar vittra sönder, och sammanblandningen av familje- och arbetsliv riskerar att bli ohanterlig …

Irlands deckardrottning Tana French återkommer här med en ny kriminalgåta i Dublin-miljö. En psykologiskt mångbottnad thriller med ”Scorcher” Kennedy, som var en bifigur i Brottsplats: Faithful Place, i huvudrollen. Texten hämtad från Adlibris sida.

Jag gillar verkligen Tana Frenchs böcker, även om jag behöver några kapitel på mig att kom in i historien pga att hon växlar huvudpersoner (utredare). Även om när jag läste Brottsplats Faithful Place fick jag inga bra vibbar att läsa om "Scorcher", men den bilden ändrades i och med denna bok. Och brottet i sig och lösningen av vad som hänt är så fascinerande att jag inte kan sätta ord på mina tankar, i alla fall inte utan att spoilra boken.
Sen kändes boken för långa, att det var överskrivet men sen när den tar slut så sitter jag där med funderingar hur gick det sen, både med den skyldige och rättegången och med "Schorchers" familj och arbetsliv.

Jag kommer definitivt att läsa fler böcker av Dana French.

lördag 27 maj 2017

Spel av Anna Roos

Sol lämnar Sverige och svär på att aldrig komma tillbaka. Men när hennes tvillingbror Gustavs kropp hittas i Årstaviken och hans död avskrivs som självmord återvänder hon motvilligt. Med ett fingerat CV får hon anställning vid Handelshögskolans bibliotek. I korridoren träffar hon Erik, studenten som är lite bättre än alla andra och har en likadan tatuering som den hon sett på sin brors döda kropp.
Sol drog nitlotten redan vid födseln. Medan Gustav växte upp på gåslever i deras pappas nya hus på Lidingö blev hon kvar i förorten med sin mentalt instabila mamma. Och om hon har haft svårt att behålla sina jobb, har hennes bror snarare haft problem med vilket han ska välja efter sin examen från Handelshögskolan.
Vad var det egentligen som hände Gustav? Jakten på svar tar Sol djupare in i hans värld. Ur sprickorna i den putsade fasaden börjar mörka sanningar sippra fram, och Sol dras in i ett spel där bara slumpen avgör vem som är vinnare och vem som är förlorare.
Spel är ett samarbete mellan Modernista och Louise Bäckelin Förlag.
Text och bild från Modernista sida. Jag har fått denna bok som ett recensionsexemplar så jag tackar Modernista och Louise Bäckelin förlag för att jag fått läsa denna.

En lite ovanlig bok men jag gillar den verkligen där tvillingsystern försöker få reda på vad har hänt hennes bror när han har blivit hittad drunknad. Berättelsen har hela tiden en hög spänningsnivå, och det gör att jag läser denna bok snabbt för att få reda på vad som ska ske. Sol är en både stark och svag person men det slutar hela tiden med att hon hamnar på sina fötter. Läs den för att få reda på vad jag menar.

fredag 26 maj 2017

Pågående läsning # 58

Det här börjar bli tråkigt, samma böcker vecka efter vecka. Orsaken är tyvärr att jag lånar böcker på biblioteket och måste läsa de som ska har närmast återlämningsdatum först, och nu är det som tur är snart dags att lämna tillbaka Kungarnas krig så den kommer förhoppnings att läsas ut snart.

Annars så har denna vecka varit lite trög med att läsa böcker, har dock läst ut två stycken (så det är ju bara i jämförelse med vad jag brukar läsa) för jag har fastnat att lyssna på en amerikansk podcast (eller två egentligen) Serial och Undisclosed om mordet på Hae Min Lee, där Adnan Sayed är felaktigt dömd för mordet.

 Har faktiskt börjat läsa Sarebrants nya Bakom din rygg som jag fått som recensionsexemplar, så det kommer att komma en hel recension om boken när jag har läst ut den.

torsdag 25 maj 2017

Hett i hyllan vecka 21


Ännu en vecka har gått och som vanligt skriver Monika på sin blogg så här.

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Idag tar jag upp en bok jag köpte på bokrean förra året som har stått oläst sen dess, fast jag egentligen är rätt intresserad av att läsa den.  (Ämnet just kända brott och speciellt om de innehåller mord har fascinerat mig länge, och jag har läst många verklighetsbaserade böcker om det. Nu det sista har jag lyssnat mycket på poddar tex svenska Mordpodden och Svenska mordhistorier och även nu det sista även på amerikanska som Serial och Undiscolsed.)


I Micael Dahléns bok Monster möter vi fem världskända mördare. Historien tar sig in under skinnet på läsaren och det är blodiga historier om vad som driver människor till att ta någon annans liv. "Jag ska inte döda dig. Var inte rädd", hör jag honom viska bakom mig.

I Micael Dahléns nya bok får du bland annat möta Charles Manson och den japanske kannibalen Issei Sagawa: sammanlagt fem av världens mest kända mördare med skrämmande historier som spänner över ett halvt sekel. 

Fem monster. Och en författare som träffat dem alla. Micael Dahlén har utforskat en värld fylld av blod och död - men också av pengar, kärlek och kändisskap. Han har korsat tre kontinenter på jakt efter svar. Hur är det möjligt att människor upphöjts till världskändisar genom att mörda? Varför är vi så fascinerade av mord och mördare - i de mest sedda filmerna, i de mest lästa böckerna, i våra egna tankar?

Svaren som han finner är lika skrämmande som morden i sig. "Monster" är Micael Dahléns första bok på svenska efter succén "Nextopia", men boken liknar inget han gjort tidigare, det är snarare en personlig reportagebok med känsla av spänningsroman.

Micael Dahlén är till vardags professor på Handelshögskolan i Stockholm och rankad som nummer tio i världen inom sitt forskningsfält.


onsdag 24 maj 2017

Dödens port (Olympens hjältar 4) av Rick Riordan

Gaia har öppnat dödens portar och nu väller monster från antikens dödsrike ut över jorden. Percy Jackson och Annabeth är instängda i underjorden och måste möta Tartaros alla fasor på egen hand. De andra halvgudarna Jason, Piper, Hazel, Leo, Frank och Nico utkämpar ett tvåfrontskrig: På ena sidan Gaias monster, på andra sidan deras före detta vänner i den stridslystna romerska armén.
I en tempelruin i Grekland reser sig Dödens port. Att stänga den kommer att kräva alla deras krafter. Och mer ändå.


Med de bästsäljande böckerna och Hollywoodfilmerna om Percy Jackson fick Rick Riordan ungdomar över hela världen att läsa om grekisk mytologi. Del fyra i nya beroendeframkallande serien Olympens hjältar visar att Rick Riordan är tillbaka i högform.

Efter äventyren i Den försvunne hjälten, Den fängslade guden och Athenas tecken skruvas spänningen upp ytterligare när halvgudarna måste vinna över både underjordiska monster och sina forna vänner för att överleva. Samtidigt kommer läsaren de sju unga halvgudarna närmare inpå livet när Hazel kämpar med sina nya krafter, Jason tvingas välja mellan Rom och Grekland och Nico avslöjar en hemlighet. Text och bild från Adlibris.

Fattar inte varför jag som är vuxen gillar dessa böcker så mycket, Rick Riordan har verkligen skrivit en episk fantasy som baseras på just här grekisk och romersk mytologi. Tycker att hans karaktärer har utvecklats från första boken i Percy Jackson serien, de har ett helt annat djup, Även om jag kan se att böckerna är rätt lika varandra (samma grundidé genom alla) så kan jag inte låta bli att gilla dem och vilja läsa dem. Väntar nu på att få läsa den avslutande delen i denna serie.

tisdag 23 maj 2017

Tematrio - mammor

I veckans tematrio efterfrågar Lyran:
Berätta om tre minnesvärda mammor i litteraturen.

Här kommer tre böcker som innehåller minnesvärda mammor enligt mig, har länkat till mina recensioner av böckerna.


  1. Bilden av Phobe av Kim Edwards. Här handlar det inte om bara en mamma utan två. Fast egentligen hela familjen/familjerna. En av de bättre böckerna jag har läst i år.
  2. Mamma är bara lite trött av Sara Beischer. Mamman Minna kämpar med arbete och familj, en bra bok om utbrändhet.
  3. Sågverksungen av Vibeke Olsson. Upplever det som att Brickens mamma är den som håller ihop familjen. Hela familjen känns ändå som en ovanlig familj från 1800-talet.

måndag 22 maj 2017

Yacoubians hus av Alaa Al-Aswany

Beläget mitt i Kairos myllrande kärna ligger Yacoubians hus, uppfört på trettiotalet i europeisk stil och en gång hemvist för ministrar och miljonärer. Numera finns där alla sorters människor: en fattig men vacker kvinna som snabbt får lära sig att mäns lustar är det som styr samhället, portvaktarsonen som på grund av sin bakgrund nekas inträde till polishögskolan och vänder sig mot religiös fundamentalism, chefredaktören som i varje ny man han möter försöker hitta tillbaka till det han upplevde med sin förste älskare, en korrupt rikeman som tänjer på Koranen för att tillgodose sina egna begär. 
 I Yacoubians hus blandas hyresgästernas öden med minnen från en annan tid och bilder från dagens Egypten, en smältdegel där religiös extremism och politisk korruption föder varandra, där ungdomlig entusiasm snabbt kan förbytas i ursinne, och där gamla seder blandas med den nya tiden.
Text och bild från Bokus.

Denna bok var en bok som vi diskuterade i min bokcirkel för över fem år sen, att det var en bok vi ville läsa, men sen blev det aldrig av, och boken har stått i min bokhylla och väntat. Nu äntligen har jag fått läst den, och jag kan se att det var en bra bokcirkel bok, finns mycket att fundera över och diskutera. Dock tyckte jag den var lite tråkig i början men sen tog sig handlingen, men vissa karaktärer fastna jag mindre för än andra. Kan inte ens säga hur många olika karaktärer och händelser det rörde sig om i boken, var verkligen en mångfacetterad berättelse. En del karaktärer var djupt troende muslimer medan andra var precis som vem som helst.

söndag 21 maj 2017

Liten sommarläsningsenkät


Lyrans noblesser har gjort en liten sommarläsningsenkät som jag tänkte mig svara på här:

1. Brukar du läsa mer eller mindre, eller som vanligt på sommaren?
Jag skulle kunna tänka mig att det blir mindre läst, pga att vädret gör att man är ute mer och semestern gör att man umgås mer med familjen och gör grejer. Annars tror jag att jag egentligen läser lika mycket hela året runt.

2. Läser du samma typ(er) av böcker som under övriga delar av året, eller läser du något speciellt på sommaren?
Jag är en allläsare och det är jag hela året om, brukar inte läsa någon speciell typ under sommaren.

3. Beskriv den ultimata sommarläsningsplatsen! Inkludera gärna smaker, dofter o s v.
Jag läser helst i soffhörnet, men på sommaren går det bra att sitta ute också men det får inte vara för varmt eller soligt. 

4. Vilken bok är perfekt för en slö dag på stranden/i hängmattan?
Brukar sällan vara på stranden och har ingen hängmatta, men något lättsamt att läsa, så att det inte gör för mycket att man blir störd i läsningen. 

5. Berätta om en bra bok som utspelar sig på sommaren!
En ung vuxen bok, Sedan du försvann av Morgan Matson, utspelar sig under ett sommarlov. Se min recension här.

lördag 20 maj 2017

Helgfrågan vecka 20


I Mias bokhörnas helgfråga denna helg så efterfrågas:

Vilken är din sämsta läsmånad och varför tror du det är så?
Bonusfråga: Vad läser du just nu?

Jag tror egentligen inte jag har någon månad under året som är en sämre läsmånad än alla andra, men ibland hamnar jag i lässvackor och läser mindre än i vanliga fall. Ser mycket mer på film, serier eller annat just då. Fast tänker jag efter kan jag väl tänka mig att då jag skulle läsa mindre för att jag har sämre med tid skulle vara under sommar/semester månaderna alltså juli och/eller augusti, och att det då beror på att det är bättre väder och man är mer ut och rör på sig och att man kanske åker iväg på semester och har mindre tid för att läsa.

Vad jag läser nu kan man se i svaret på bokbloggsjerkan igår, men den bok jag läser mest i nu är Otrygg hamn av Tana French.

Snögrottan av Laura Trenter (Christoffer Asklöf och Joel Prisell)

Första snön har kommit. Så fort skolklockan ringer ut rusar David och Andreas iväg för att leka i snön. Det har redan hunnit bli snövallar längs vägen, perfekta att bygga grottor i. De gräver så djupt att de inte märker när plogbilen kommer, och plötsligt har det hänt som inte fick hända. De har blivit insnöade!

I tre timmar ligger de fastklämda under snön innan en kompis kommer förbi snöhögen och ser en vante sticka upp ur snön, och det är en hand i den! När man slutligen lyckats gräva fram pojkarna är de rejält nedkylda, men de är vid liv. Ingenting blir nu som det varit förut. Känslan av att inte kunna röra sig, inte få luft och inte kunna höras kommer över pojkarna länge efteråt.

Snögrottan är en stark och gripande berättelse som bygger på en verklig händelse som Christoffer Asklöf och Joel Prisell var med om. Pojkarna har berättat och Laura Trenter har utgått från deras berättelse när hon skrivit.
Bild och text från Bokus.

En bok som 11-åringen har läst i skolan, och när han hade hemma den och jag såg vad den handlade om så blev jag intresserad av att läsa den, och det gjorde jag. Verkligen en bra skildring som Laura Trenter har gjort av en hemsk händelse som faktiskt skulle kunna hända vem som helst. 
I familjen har vi läst någon Laura Trenter bok tidigare och även sett filmatiseringar på TV av någon, och hon skriver verkligen bra för barn och ungdomar.
Sonen tyckte att den var lagom bra, lite tråkig men bra. (Vad han nu menar?)

fredag 19 maj 2017

Ett veck i tiden av Madeleine L´Engle

Det är en mörk och stormig natt. Meg Murry sitter i sitt rum på vinden och funderar på vad som skulle hända om taket flög av och hon själv bara blåste iväg. Men det är inte bara Meg som är vaken. När hon kommer ner till köket slutar allt att vara som vanligt. Vad gör mamma och lillebror Charles Wallace uppe mitt i natten? Vem är den lilla tanten som bultar på dörren, och varför är mamma så vänlig mot henne? Hur kan det komma sig att hon verkar veta så mycket om Megs försvunna pappa och hans tesserakt?
Madeleine L'Engle var långt före sin tid när hon skrev fantasyromanen "Ett veck i tiden", och den har sålts i stora upplagor på många språk.
Tack till Modernista för recensions exemplaret.

Boken är från 1962 och det märks inte när jag läser för detta känns som en nutida fantasy och sci fi bok, för de är även på andra planeter. De första kapitlen tyckte jag var lite tråkiga boken fångade mig inte för än några kapitel in, om det berodde på mig eller boken är svårt att säga.  För andra halvan gillade jag skarpt och huvudpersonerna är verkligen väl tecknade. 


Pågående läsning # 58 + Bokblogsjerkan

Om förra veckan var en bra läsvecka så har denna varit sämre, har haft internet igen, och tittat desto mer på Netflix och Youtube och läst bloggar. Fast jag har ju läst en tegelsten och har tre påbörjade. Nu hoppas jag på att läsningen ska flyta på bättre, har många böcker som jag vill läsa och en hel del är biblioteksböcker som snart ska lämnas tillbaka.
Annika frågar i Bokbloggsfrågan Vad läser du just nu?. Och det syns på bilderna här nedanför.


torsdag 18 maj 2017

Olikhetsutmaningen pigg - trött

På bloggen enligt O är det nu dags för olikhetsutmaningen igen och denna vecka är det motsatsparet pigg - trött som gäller.

En kille som är pigg, som jag tycker mycket om, han var ju inte elak utan det blev bara fel när han gjorde vissa saker, Och det är Emil i Lönneberga av Astrid Lindgren.

En som är trött är Minna i Mamma är bara lite trött av Sara Beischer. En bra bok om utmattningssyndrom. Här finns min recension.

Hett i hyllan vecka 20


Bloggen bokföring enligt Monika skriver så här

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?



Förra bokrean köpte jag den här boken och har ännu inte läst den, fast jag gärna vill, hoppas verkligen jag kommer att kunna göra det snarast.

Noah och Jude är tvillingar, bästa vänner, och olika som natt och dag. Noah vill hellre måla av världen i sitt skissblock än leva i den, medan Jude kastar sig ut i de högsta vågorna tillsammans med surfkillarna. Alla vill vara Judes vän, ingen vill vara Noahs. Tills Brian dyker upp, Brian som samlar på meteoriter och får Noahs kropp att vibrera. Men då inträffar det otänkbara en tragedi som slår tvillingarnas liv i spillror. Och allt förändras.Tre år senare pratar tvillingarna inte längre med varandra. Noah har slutat måla och Jude har blivit en ensamvarg. Jude försöker ställa allt som gått fel till rätta, vilket sammanför henne med en excentrisk skulptör och en kille med världens krokigaste leende. Ett möte som kommer vända tvillingarnas liv upp och ner, igen.

onsdag 17 maj 2017

Visning pågår av Sofie Sarenbrant

Morgonen efter en husvisning i Bromma hittas pappan död av sexåriga dottern Astrid. Inget tyder på inbrott och mordvapnet är en av familjens egna köksknivar. Det enda som talar för att någon utomstående kan vara inblandad är att Astrid påstår att en okänd man har klappat henne på kinden under natten.
Emma Sköld på Länskriminalpolisens våldssektion utreder fallet. Hon misstänker att mannens hustru kan ligga bakom dådet, men när fler mord sker i samband med husvisningar ställs allt på ända. Vad är det egentligen som pågår i det på ytan idylliska och välmående bostadsområdet? Och vad är kopplingen mellan offren?

Bild och text från Sofie Sarenbrants egna hemsida om boken.

Sarennbrants deckare har jag gillat alla jag har läst och denna var inget undantag. Just denna och även tidigare delar innehåller mycket handling som pågår i Emmas egna privata liv, och det gör den extra spännande. Det är det jag gillar med dessa böcker och att de även är lite psykologiska och att det faktiskt finns funderingar som inte blir lösta i boken utan man vill fortsätta att läsa nästa del om Emma Sköld för att få veta mer och vad som kommer att hända.

tisdag 16 maj 2017

Nattens cirkus av Erin Morgenstern


Cirkusen anländer utan förvarning. Den föregås inte av några reklamutrop, inga flygblad på lyktstolpar och anslagstavlor. Plötsligt är den bara där, på en plats där den inte fanns i går. Cirkusen öppnar vid mörkrets inbrott och stänger i gryningen.

Välkommen till Le Cirque des Rêves en cirkus olik alla andra. Inne i de svart- och vitrandiga tälten, i en färglös värld som hör nattens mörkaste timmar till, döljer sig helt unika upplevelser och fantastiska fenomen.
Men bakom rökridåerna och speglarna pågår en tävling - en kraftmätning mellan två unga magiker, Celia och Marco, som sedan barndomen tränats i att använda sina illusionskrafter för att överträffa varandra. Vad spelarna inte vet är att detta spel är en duell intill döden och att cirkusen är skådeplatsen för ett slag som utkämpas mellan fantasins och viljans krafter. Oförtröttligt utövar de unga magikerna sin magi med skäl som deras hemlighetsfulla läromästare, Hector och Alexander, är förtegna om.

När Celia av en slump upptäcker att Marco är hennes motståndare börjar de tänka på sitt spel som ett fantastiskt samarbete. Det är deras förenade krafter som sveper in cirkusen i en ständig förtrollning, och båda två bidrar med ständigt alltmer imponerande detaljer som tycks vara skapade enbart för att glädja den andra. Utan att veta hur deras manipulativa läromästare avser att spelet ska sluta störtar Celia och Marco huvudstupa in i en djup och passionerad kärlek.

Hector och Alexander håller dock fortfarande i trådarna och deras elevers relation tvingar dem att ingripa med svåra följder för Celia och Marco. Det finns bara en utväg för de unga magikerna - en uppvisning av aldrig tidigare skådat mått.
Bild och texten hämtad från Bokus.

En bok jag har velat läsa länge och haft höga förväntningar på och den var lika bra som jag trodde, det fanns många händelser som man inte väntade sig men det var det som gjorde den så bra. Det var verkligen intressant och spännande att läsa om hur cirkusen var uppbyggd och hur magin fungerade. Karaktärerna var intressanta att läsa om och det gjorde denna bok till en bladvändare.

Ni kommer att sakna mig av Moa Herngren

Jag är sjutton år. Det har gått mindre än 24 timmar sen jag bestämde mig för att bli vuxen och jag är redan kriminell. Nu är jag på rymmen från polisen i skogen. 

När mamma åker till Dalarna med sin nya kärlek och pappa flyger till Mallorca med sin nya familj blir My ensam kvar i stan på sommarlovet. Båda föräldrarna tror att My är med den andra. Istället för att avslöja misstaget bestämmer hon sig för att dra och klara sig på egen hand. Om hon inte är önskvärd så ska de slippa henne. 

Det blir startskottet på några turbulenta månader där My får lära sig allt om att överleva utan jobb och utan pengar. Hon bryter sig in i huset hon bodde i som liten i ett desperat försök att hitta tillbaka till en tryggare tillvaro. Hon bosätter sig i ett läger i skogen, befolkat av människor som vill leva utanför samhället, hamnar i händerna på knarklangare och andra som vet att utnyttja unga utsatta tjejer - men aldrig någonsin ser hon sig själv som ett offer.  

Moa Herngren har skrivit en actionfylld bok om det hårda livet i utkanten av tillvaron för en ung människa som tror att hon är odödlig, men bär sina känslor utanpå kroppen. Det är oavbrutet spännande och ett rasande tempo från början till slut.  Text och bild från Bonnier Carlsens sida om boken. Och jag tackar även så mycket för recensions exemplaret.

Detta var första boken jag läste något av författaren Moa Herngren och det gav mersmak jag kommer verkligen att läsa mer av henne. Detta var som att se en film, verkligen aktionspäckat hela tiden. Vill hela tiden läsa vidare för att se vad som hände och hur det gick för My.
Det enda som saknades lite var att jag gärna ville läsa något ur någon annans perspektiv, var en tanke som dök upp under läsningen. 

måndag 15 maj 2017

Tematrio - pojkar

I Lyrans noblessers tematrio denna vecka efterlyses en trio om böcker om pojkar.
  1. Flugornas herre av William Golding, hemskt att läsa om dessa pojkar som blir standsatta på en ö och måste klara sig själva.
  2. Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren. En av alla Astrid Lindgrens böcker som handlar om pojkar, och en av de bättre om man inte heller vill läsa om Emil i Lönneberga eller Lillebror i Karlsson på taket eller Mio min Mio,
  3. Golden Boy av Abigail Tarttelin. Kanske inte om en pojke men nästan, (huvudpersonen är intersex men upplever sig själv som pojke). Se min recension här.

Rosie-effekten av Graeme Simision

Den charmiga feelgood-romanen Projekt Rosie blev en bästsäljare världen över. Alla som undrat hur det går för den udda huvudpersonen Don Tillman får nu svaret i uppföljarenRosieeffekten.

Don Tillman har gift sig med sin Rosie och de har flyttat till New York, där båda forskar vid Columbia University. Don har svårt att passa in i sociala sammanhang och försöker desperat upprätthålla sitt strukturerade liv som styrs av scheman, listor och rutiner. Det går helt överstyr när Rosie meddelar den glada nyheten: hon är gravid!

Att bli förälder är svårt för vem som helst att förbereda sig på, men för Don är det nästan oöverstigligt. Han måste nu se till att Rosie inte äter något olämpligt, räkna ut att han förväntas vara med vid ultraljudet, och han får mycket men kanske inte så god hjälp av sina sex vänner. Den blivande pappan leds in på helt fel banor och när han till slut inser det är det kanske för sent. Då riskerar han åtal, landsförvisning och värst av allt: att förlora Rosie. Bild och text från Forums sida om boken.

Denna var lika bra som föregångaren Projekt Rosie, gillar att läsa vidare om Don och Rosie och de andra i den här boken. Lite synd om Don tycker jag när allt rör till sig för honom med Rosies graviditet. Mycket mer kan jag inte säga för att undvika spoilar, helt klart läsvärd bok.

söndag 14 maj 2017

Jane Eyre av Charlotte Bronte

Klassikern Jane Eyre läste jag när jag var runt 20 år, och det är verkligen längesedan, och har länge tänkt att läsa om den. Nu blev det dags men jag valde den som seriealbum, och detta var verkligen en bra variant när man ville fräscha upp minnet. Hade faktiskt glömt lite av vad som händer fast hade huvuddragen kvar i minnet. Kan hända att jag någon gång även kommer att läsa den riktiga boken igen.

Den bästa - eurovision-låten

Lyrans noblesser efterfrågar vår bästa eurovison-låt med tillhörande minne i veckans bästautmaningen.

Igår var det ju ESC final och Portugal vann, inte den som var min favorit i år, men ändå kul för Portugal vann för det var deras första vinst.

Jag är en del år jätteintresserad och andra år knappt tittar jag eller vet vem som vann. Så den jag tipsar om är en som jag från första början inte ens visste var det årets vinnare. Jag bara hörde en bra låt på radion, jag kunde inte låta bli att tycka om den, och det dröjde nog flera veckor innan jag fattade att det var ESC vinnaren 2010... (Tyskland, Lena med Satellite)



Annars så kanske man som svensk ska tycka Loreen med Euphoria (men jag tycker väl om den, men lyssnar inte alls på den som jag lyssnar på Lenas eller de andra två jag skriver här nedan), annars är även mina favoriter Helena Paparizou med My Number One (2012) och Turkiet Evreywy That I Can (2003).

lördag 13 maj 2017

Bokbloggsjerkan 12-15 maj

Bokbloggsjerkan lyder så här denna helg:

Finns det en numera avliden författare som du skulle vilja hedra? Vem och varför i så fall?

Denna jerka funderade jag av och till på länge, men det får nog bli min favorit sen unga år, hon var än deckarförfattare jag läste mycket av och verkligen gillade, och gör det ännu... Agatha Christie.






Djävulsdoften av Mons Kallentoft

Malin Fors fortsätter kampen mot ondskan - nu i Bangkok

Efter succén med årstids- och elementserierna, inleder Mons Kallentoft en ny svit inspirerad av de fem sinnena. I den första delen, Djävulsdoften, har kriminalinspektör Malin Fors lämnat Linköping för den myllrande miljonstaden Bangkok. En stad fylld av dofter, färger, ljud och smaker. Men också av korruption, våld och död.

Malin Fors befinner sig på flykt. Ett ouppklarat fall och en personlig kris har fått henne att falla dit igen. Hon har druckit sig genom kvällar och nätter, och allt snabbare närmat sig botten. Som en sista chans har hon fått tjänstledigt och erbjudits ett vikariat som sambandsofficer i Bangkok.

Att bryta med allt verkar vara det enda vettiga. Men ensamheten i den nya staden är svår att hantera och frestelserna finns överallt. Arbetet blir som vanligt Malins räddning, och hennes jaktinstinkter väcks när en svensk kvinna hittas mördad. Vem var kvinnan? Varför blev hon dödad på ett så brutalt sätt? Och hur kände hon den thailändske man som blir nästa offer?

Samtidigt som Malin kämpar mot sina demoner blir hon indragen i ett fall som förbryllar både den thailändska och den svenska polisen. Och hon måste gräva djupt i det förflutna för att finna svaren och den hänsynslösa mördare som är ute efter upprättelse och hämnd. Text och bild kommer från Bokus.

Det var ett tag sen jag läste senaste boken av Kallentoft och blev verkligen förvånad att Malin hade gått ner sig så rejält i sin alkoholism igen, det var ledsamt att läsa, kände så för henne. Men det var intressant att få läsa om en kriminalgåta i ett annat land, och speciellt i Bangkok. Denna var verkligen bra och det var lite mindre tankar från de döda, även om Malin har något som liknar ett samtal med två av offren. Även om jag har lite svårt med de partierna (de dödas samtal) så gillar jag Kallentofts böcker och kommer definitivt att läsa flera.

fredag 12 maj 2017

Helgfrågan v 19


Mias bokhörna har några frågor till oss angående hur vi ska tillbringa fredagkväll (ev även lördag).

Vad äter ni ? (gärna recept)
Vi har konfirmation för vår 14 åriga son på söndag, så i kväll skall vi på samling med konfirmander och familjer, så vi kommer inte ens vara hemma men ska säkert få något gott att äta.
Vad läser ni?
Jag läser just nu Yacoubians hus av Alaa Al-Aswany, den inte jättebra men den får mig lite intresserad av en del av karaktärerna.
Vad ska ni titta på film/tv-serie,eurovision eller bio?
Jag har inte bestämt mig än men ska ev titta på eurovision i morgon. Annars tittar jag just nu på säsong 2 av Bitten (handlar om varulvar och är verkligen en bra Netflix serie, är baserad på böcker av Kelly Armstrong (The women from Underworld tror jag serien heter).
Vad smaskar ni på?
Lite popcorn antagligen, annars kanske lite lördagsgodis i morgon. 


Pågående läsning # 57

Läsningen under denna vecka har gått bra, och det beror helt enkelt på att vi har haft strul med vår internetuppkoppling så att jag har läst istället för att titta på Netflix, Booktubers eller läst bloggar eller något annat internetbaserat. Så jag har läst hela fem och 1/2 bok sen förra inlägget. Så jag har klarat alla uppdrag i bookbuddyathon som har pågått mellan 6-12 maj jag har deltagit i, här finns min TBR för den. Den lila boken Yacoubians hus av Alaa Al-Aswany (men det är den jag har läst halva av) blev dock bytt mot Snögrottan av Laura Trenter.

Uppdatering när fredag den 12e blev lördag hade jag bara 25 sidor kvar av Yocuubians hus, så jag räknar med att jag fick utläst min TBR under readathonen.

Annars håller jag på med de två tegelstenarna som var kvar från förra veckan, se inlägget Pågående läsning #56.


torsdag 11 maj 2017

Olikhetsutmaningen - vinnare och förlorare

I denna veckas olikhetsutmaningen efter frågar bloggen enligt O efter motsatsparet vinnare och förlorare.

Mitt svar innehåller endast en bokserie än så länge och det är Hungerspelen av Suzanne Collins, där de har hungerspelen, det är en dystopi, där de har delats in i 12 distrikt, tävlingen går ut på att en kvinnlig och en manlig deltagare från varje distrikt deltar i Hungerspelen och man tävlar tills endast en överlevare (vinnare) finns kvar. Och den innehåller flera förlorare.
Den har även filmatiserats.


Hett i hyllan vecka 19

 Så här skriver bloggen bokföring enligt Monika,

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Denna vecka blir det en hel serie jag tar upp, läste första delen som högläsningsbok för min son (10 år då) och sen fortsatte vi med fortsättningen men kom bara halva sen rann läsningen ut i sanden.

Serien är om draken Eragon av Christoffer Paolini, som fortsätter med Den äldste, Brisingr och Arvtagaren.
Har haft de tre första delarna länge i hyllan sonen är nu snart 15 år, men sista delen inhandlades på bokrean förra året. Handlingen hämtad från seriens Wikipedia sida.


Boken börjar med att den fattige bondpojken Eragon hittar en stor, safirblå sten när han är ute och jagar i bergskedjan Ryggraden. Han tar med den till sitt hem nära Carvahall i Palancardalen, och planerar att sälja stenen för att få råd med mat åt sin familj. Till hans missnöje vill byns slaktare Sloan inte byta till sig stenen mot kött efter att han får reda på att Eragon har funnit den i olycksbådande bergskedjan Ryggraden. Eragon behåller den för att vid ett senare tillfälle hitta en köpare. En natt när han ligger och sover vaknar han av ideligna pipanden som han inser kommer från stenen. Några minuter senare syns en spricka i på den safirblå stenens yta och en liten drake kläcks.
Eragon och draken, som tar namnet Saphira, talar genom tanken och börjar bygga upp ett starkt band till varandra. Och legenden om Drakar och Ryttare blir levande igen.
Över en natt förändras sedan Eragons och Saphiras liv, de tvingas fly från Carvahall för att rädda byns invånare från Kungens soldater, som av någon anledning känner till ägget. Till sällskap får de den märklige Brom, som hittills endast varit känd som sagoberättare i byn. Det visar sig dock att Brom kan och vet mycket mer än så.

onsdag 10 maj 2017

Tematrio -flickor

I veckans tematrio efterfrågar Lyrans noblesser böcker om flickor.


  1. Boktjuven av Markus Zucak. Även om det är döden som berättar handlar det om flickan Lisel. Utspelar sig under andra världskriget. 
  2. Kulla-Gulla av Martha Sandwall-Bergström. Mina barndomsfavorit flicka återkommer jag till.
  3. Cirkeln av Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg. (Med fortsättningarna Eld och Nyckeln) handlar om flera flickor som tar hand om varandra och kämpar mot ondskan tillsammans även om de från början inte är vänner utan kommer från skilda grupper. Svensk fantasy när den är som bäst.
Min trio blev egentligen fler än tre böcker när två av punkterna är serier. 

Ninas resa av Lena Einhorn

Till att börja med var gettot ett till synes normalt samhälle, mitt i Polens huvudstad. Nina studerade i Warszawagettot, hon blev kär, hon gick på fester. Och hon tog studenten, förmodligen den enda som överlevt med ett studentbetyg från Warszawagettots gymnasium. Detta betyg godkändes efter krigsslutet, och möjliggjorde för Nina att omedelbart efter kriget börja studera medicin vid universitetet i Lodz, där hon också träffade sin kommande make Jerzy.

Detta är i korthet ramberättelsen i denna gripande och spännande överlevnadshistoria. När Ninas familj och släktingar flyttar in i gettot lever de alla tillsammans: Nina, hennes föräldrar, hennes bror, hennes farföräldrar, fastrar och farbröder, tre kusiner. En efter en försvinner de ur hennes liv. Till slut finns endast Nina och hennes bror, Rudek, i livet. På gettots sista dag smugglas de ut. Det som händer sedan är drama på högsta nivå.
Lena filmade en fem timmar lång intervju med Nina, så här och var är det Nina som med egna ord berättar i boken. Ninas resa är inte bara en bok utan även två filmversioner, en biografversion och en för SVT.
Text och bild från Adlibris.

Jag har haft denna bok länge i hyllan och har tänkt att läsa den lika länge, men nu blev det dags i hyllvärmarutmaningen jag kör under året, läsa en hyllvärmare per månad. 
Jag blir inte riktigt lika gripen av denna berättelse om judar under andra världskriget som jag brukar bli, kan hända att boken är skriven ur en dokumentär synpunkt. Eller..., för det är ju hemskt det som skildras.

Boken ingår även i kaosutmaningen som nr 32 en bok som utspelar sig under eller handlar om andra världskriget.

måndag 8 maj 2017

Tretton skäl varför av Jay Asher

För dig som vågar bli berörd på riktigt. En omskakande berättelse om unga människors kärlek och desperation i vår tid. Du kan inte stoppa framtiden. Du kan inte spola tillbaka det förflutna. Enda sättet att få veta hemligheten är att trycka på play. Clay Jensen vill inte ha något att göra med banden som Hannah Baker spelade in. Hannah är död, resonerar han. Hennes hemligheter ska begravas med henne. Sedan berättar Hannahs röst för Clay att han finns med på hennes band och att han, på något sätt, är medskyldig till hennes död. Clay fortsätter att lyssna hela natten. Han följer Hannahs inspelade röst genom den lilla staden och det han upptäcker förändrar hans liv. För alltid.
Text och bild från Adlibris.

Denna bok har jag tänkt att läsa länge, men det hade inte blivit av, men sen såg jag att de hade gjort en Netflix serie av den och ville läsa boken innan jag såg. Nu har jag läst den, och den var verkligen så bra som jag trodde den var, även om den behandlar ett ämne som inte är så vanligt i ungdomsböcker men är ett viktigt ämne som måste tas upp. Det värsta är att backa för hur det är och känns att växa upp. Det hemska är att ingen förstår att Hannah mår så dåligt och hjälper henne. Och det är synd om Clay som verkligen saknar henne, och har dåligt samvete.

GP har två artiklar om Netflix-serien. Den ena varför du ska se den och den andra om stor oro för ökat sjäälvmordsstatistik etc