Sidor

söndag 2 juni 2024

Den magiska skålen av Baba Wagué Diakité + Mali - i terrorns skugga av Diana och Fredrik Janse

 

Det är torka och Bror Kanin är på jakt efter mat. Men trots sin hunger hinner han hjälpa Bror Kameleont som har fastnat i en taggbuske. Som tack får Kanin en magisk skål. Den uppfyller sin ägares alla önskningar. Äntligen får Kanin och hans familj och alla hans grannar mat. Men den giriga kungen lurar till sig skålen och han önskar sig bara mer och mer guld till sig själv och ingen annan.
En inspirerande berättelse om generositet och vänskap. Illustrationerna i form av färgstarka målningar på skålar och fat praktiskt taget dansar fram över sidorna.

Bokomslag och beskrivning av bokens handling hämtad från Goodreads.

Den här sagoboken valde jag och Evelina då det var nästan det enda vi hittade som hade anknytning till Mali och vårt projekt med att läsa böcker Världen runt. Den här och en liten skrift från Världspolitkens Dagsfrågor. Mali - i terrorns skugga.


Så väldigt två skilda texter från landet ifråga och sagoboken var väldigit trevlig att läsa med fabeln och de fina bilderna som är skapade av författaren tryckt på porslin och tyg med mera.

Sen hemskt att läsa om hur människorna lever i landet under ett politiskt stytre som det är... Bokomslag och beskrivning av vad skriften tar upp hämtad från Utrikespolitiska instutiutet

Mali drogs 2012 in i en våldspiral som trots omfattande stöd från omvärlden inte har gått att stävja. Numera är det olika jihadistgrupper som utgör det största, men långt ifrån det enda, hotet i en allt oroligare region.

Nr 3 2021, Författare Diana och Fredrik Janse

Två militärkupper, den senaste sommaren 2020, har bidragit till oron i Mali. En återgång till ett demokratiskt styre har dock inletts, men möter många hinder på vägen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar