Sidor

onsdag 30 november 2016

Kulturkollo veckoutmaning - Bygg en kuluturman/kvinna



Kulturkollos veckoutmaning är att vi ska bygga en kropp av titlar på böcker, filmer etc. Jag väljer böcker pga det var lättast att gå igenom läsdagboken för att hitta titlar (så alltså bara lästa böcker). Sen kanske det blir en liten konstig kropp pga jag inte har alla kroppsdelar. De första blev mera ur psykologiska aspekter men det ingår ju i en kropp de med. Och vad många deckare det blev...


  • Varma kroppar av Isaac Marion
  • Liv i överflöd av Kristina Appelqvist
  • Emanons minnen av Kenji Tsuruta
  • Andra andningen av Sara Sarenbrandt
  • Hjärtats dans av Dan Walsh & Guy Smaley
  • Blod och stjärnstoft av Lani Taylor
  • Flickan med snö i håret av Ninni Schulman
  • Hennes iskalla ögon av Carin Gerhardsen
  • Dehlis vackraste händer av Mikael Bergstrand
  • Död mans fotspår av Peter James 
  • tisdag 29 november 2016

    Tematrio resor

    I Lyrans noblessers veckas tematrio eftersöks Berätta om tre böcker som innehåller någon form av resor! Så efter lite tänkande och tittande i min läsdagbok kom jag fram till denna trio.

    The 100 av Kass Morgan handlar ju om resan tillbaka till jorden efter att mänskligheten har tillbringat ett par 100 år i exil uppe i rymden efter ett stort kärnkrafthaveri som drabbar hela jorden. Är även en personlig inre resa för många av personerna i boken. Har nyligen läst ut boken och förhoppningsvis kommer det en recension de närmsta dagarna.

    Route 66 går till Trollhättan av Bodil Sjöström. Där huvudpersonen med sin älskade åker på roadtrip efter route 66 i USA, där den handlingen blandas med hennes minnen om sin uppväxt i Trollhättan och hur det är nu när hennes föräldrar börjar bli gamla och dementa.

    En plats i solen av Liza Marklund. Där Annika Bengtsson både reser till Kanarieöarna, Spanien och Algeriet för att lösa mysteriet med den försvunna dottern till det mördade paret.

    måndag 28 november 2016

    Veckans bokbloggsfråga- 48 -nedräkning till jul

    Denna veckas bokbloggsfråga från Barnboksbloggen handlar om hur vi förbereder oss inför julen


    Hur räknar du ner till jul i din blogg – har du något speciellt jultema, har du en bloggjulkalender, ska du delta i någon julbloggstafett eller kommer du att arrangera några tävlingar inför jul? Och, vilka är dina bästa tips på böcker där man kan läsa ett avsnitt per dag fram till jul? Eller finns det kanske något annat sätt att räkna ner till jul som du kan tipsa om, t ex någon podd, radioteater, blogg eller liknande med ett avsnitt om dagen? 

    På min blogg kommer jag inte ha något jultema eller något liknande. Men har förstått att Sofies bokblogg kommer att ha en julkalenderbloggstafett även i år så den tänkte jag mig försöka följa och kanske i samband med det få lite nya bokbloggar att läsa. 

    Annars har jag inte nu något annat att tipsa om att räkna ner till jul på, mer än julkalendern som kommer att visas på tv som vi familjen brukar se, sen finns det ju radions och säkert något annat ställe som jag inte vet om, men kanske kan få tips jag med om jag kollar upp vad andra svarar på bokbloggsfrågan denna vecka.

    söndag 27 november 2016

    Små skavanker på skönhetsalongen av Alexander McCall Smith

    När Mma Ramotswe och Mma Makutsi tar sig an problemen runt en nyöppnad skönhetssalong upptäcker de att någon sprider illasinnade rykten för att driva verksamheten mot ruinens brant. 
    Men om tilltaget mot skönhetssalongen är osnyggt, är kärleken mellan detektivassistent Mma Makutsi och hennes make Phuti Radiphuti desto vackrare. Paret väntar nu sitt första barn, en händelse som påverkar såväl släktingar som detektivbyråer. 

    Små skavanker på skönhetssalongen är en trivsam historia om skönhetsfläckar inom familjer och knepiga arv, besvärliga fastrar och ormar under sängen, kurser för moderna män och olika sätt att tappa ansiktet. 

    Alexander McCall Smith (född 1948 i Zimbabwe) bor i Edinburgh med sin hustru Elizabeth. Han har skrivit över sextio böcker och i Sverige känner vi honom främst som författaren till succéserien Damernas detektivbyrå.
    Text hämtad från Bokus sida.

    Jaha, då var det dags för en liten recension. Och det här blev en omläsning upptäckte jag en bit in i boken, men den är som alla andra böcker om Damernas dektektivbyrå lite mysmys att läsa, så det gjorde inte så mycket att det blev en omläsning. Jag ska försöka läsa flera för det ger mersmak medans man läser. För det är mysigt att läsa om Mma Ramotswe och alla de andra, och för det är roligt att läsa om Botswana och hur personerna lever där.

    lördag 26 november 2016

    Det bästa - förintelsen

    Lyrans Noblesser i denna vecka ber hon oss om att Berätta om den bästa bok ni läst eller den bästa film/TV-serie ni sett, som skildrar Förintelsen. Och jag kan bara säga att detta blir svårt för pga precis som Lyran fascinerar detta ämne mig till den milda grad att jag läser nästan allt om det. Både fictionberättelser och faktaböcker och filmer ser jag gärna. Så jag väljer nog denna gång en film. (För har för många böcker som jag skulle vilja utse och kan inte välja).

    Och filmen är Schindler´s List. Och motivering tror jag inte att jag behöver ange väl...


    fredag 25 november 2016

    Pågående läsning # 33

    Oj, oj, oj varför går läsningens så trögt...det finns så mycket annat intressant att ägna sig åt...internet tar så mycket tid... youtube, twitter, instagram, facebook (kollar upp dem olika mycket men skickar inte så mycket alltid själv), TV-serier etc. Denna vecka har jag läst några sidor i ett par böcker men inte läst ut någon bok som jag verkligen skulle behöva, Tyvärr är då den pågående läsningen denna vecka nästintill samma som föregående...


    ... förra veckans bild plus tilläggen av Små skavanker på skönhetssalongen av Alexander McCall Smith och e-boken Om jag var din tjej av Meredith Russo som är veckans pågående läsning.

    torsdag 24 november 2016

    Reader Problems Book Tag


    1. Du har 20.000 olästa böcker i din bokhylla, hur bestämmer du vad du ska läsa?
    Ja, det var klurigt. Det beror ju helt på vilket humör jag är på.



    2. Du är halvvägs genom en bok och du känner inte något för den. Ger du upp läsningen eller läser ut den?
    Om jag inte gillar den överhuvudtaget så ger jag upp den. Fast om jag är lite intresserad av den vill jag nog läsa klart den. Men jag är en slalomläsare så det kan hända att den bara blir liggande medans jag läser något som jag tycker bättre om.



    3. Slutet av året kommer med stormsteg och du har inte avslutat din läsutmaning. Försöker du läsa ikapp och hur i så fall? 
    Jag brukar inte ha läsutmaningar, inte mer än att jag skriver upp vilka böcker jag läser, och visst är det kul om det skulle bli fler lästa än året innan eller så, men brukar bara läsa utan att ha någon form av utmaning.



    4. Omslagen på böcker i en serie du älskar matchar inte, hur hanterar du det?
    Det är väl finare om omslagen skulle matcha om man har samlat på en serie, men egentligen bryr jag mig nog inte om det.


    5. Alla omkring dig hypar över en bok du inte gillar. Vem bondar du med som har liknande känslor?
    Är det meningen om att jag ska lista någon som inte heller gillar en bok som alla hypar här, fattar faktiskt inte frågan annars. Och då har jag väl inget svar.



    6. Du läser en bok offentligt och känner hur du börjar gråta. Hur hanterar du det?
    Nja, nu brukar jag inte läsa böcker så där jätte ofta offentligt pga jag inte kan läsa åkande buss, tåg eller liknande pga åksjuka. Har dock lyssnat på ljudböcker,,, men gråter sällan och om jag skulle göra det så skulle jag nog sluta lyssna och försöka ta mig samman. Och hoppas att ingen skulle reagera på det. (Skämms???)


    .
    7. Uppföljaren till en bok du älskar har precis kommit ut men du har glömt vad som hände i förra boken. Läser du om boken innan du går vidare?
    Om jag inte minns någonting av händelsen i föregående bok, så läser jag om. Annars om jag har lite minnen så räcker det med att försöka läsa någon recension eller någon sammanfattning som finns om boken. Och ibland brukar minnet komma tillbaka när man läser om karaktärerna igen.



    8. Du vill inte att någon ska låna dina böcker, hur säger du på ett trevligt sätt nej till någon som frågar?
    Opps, jag är faktiskt den som gärna lånar ut böcker, vill hellre att andra läser det jag gillar så jag kan få diskutera boken med dem. Så jag vet verkligen inte hur jag skulle kunna säga nej till någon.



    9. Du har plockat upp 5 böcker den senaste månaden men inte kommit någonvart med dem. Hur kommer du över en lässlump? 
    Låter tiden har sin gång, gör annat för rätt som det är så läser jag massor igen. Och sådant som kommer emellan är att titta på TV-serier, filmer, youtubeklipp och lyssna på musik
    .

    10. Det är många böcker som har kommit ut och som du bara måste läsa, hur många böcker köper du?
    Jag är ju den där som inte samlar på mig böcker, just för att det är en ekonomisk omöjlighet. Utan jag är en mer bibliotekslånare, och om jag köper en bok är det för att biblioteket inte har den och jag inte kan komma åt den boken jag så gärna vill läsa på annat sätt.



    11. Efter du har köpt alla de där böcker du bara måste läsa, hur lång tid sitter de i din bokhylla innan du faktiskt läser dem?
    Usch ja, det där tar alldelse för länge, skulle behöva läsa dem snabbare, många har funnits där i många år.












    onsdag 23 november 2016

    Veckans utmaning - Italien

    Veckans utmaning på Kutlurkollo denna vecka är att på något sätt skriva och tipsa om Italien på något sätt, berätta om något italienskt minne.

    Och jag börjar med detta att jag alltid har velat besöka Italien, men ännu har det inte blivit av. Vart jag skulle vilja åka det är ju så många platser jag skulle vilja besöka om inte Rom som man har läst och sett mycket om i böcker och filmer, nu kommer jag dock inte riktigt på vad jag tänker på. Eller varför inte en rolig bok "Dålig karma" av David Saffer där de är i Rom en kort period och river näst intill en hel känd kyrka ( men minnet är kort och minns inte vilken men en känd en).
    Eller Venedig med alla sina kanaler och få åka båt därpå och bara njuta (fast har hört att det luktar illa). Och kulturella minnen därifrån är det väl en Bond film med en båtjakt jag minns. Eller Madonnas musikvideo "Like a Virgin". Eller Donna Leons deckare om Komissarie Brunetti (har läst en del av dem men inte alla).
    Om inte Pompeiji, vulkanen och staden som ödelades som har fascinerat mig sen jag var ung pga den där tv-serie dokumentären som jag såg då (och minnet är då dåligt för jag kan inte komma på vad han som höll i den hette, men kan både se och höra honom framför mig, och namnet på serien är också helt bortglömt, men minns ändå mycket av den).
    En annan vacker del av Italien jag skulle vilja se är Gardsjön och Florens etc.

    Trodde när jag började skriva att det skulle inte bli ett långt inlägg det här men det blev det kom på mer och mer eftersom jag skrev det.

    tisdag 22 november 2016

    Tematrio - farkoster


    Lyrans noblesser veckas tematrio var lite svår denna vecka men jag bara kom att tänka på dessa när jag skulle svara och alla innehåller farkoster som människor kan transportera sig med och det var det som efterfrågades. (Titlarna är länkade till sidor med mer information om böckerna).

    1. Fallet med de försvunna böckerna av Ian Sansom, bokbuss är med i handlingen.
    2. Mulle Meck serien med alla olika transport fordon var något jag läste för mina barn när de var små.
    3. Mordet på Orientexpressen av Agatha Christie, är en klassisk deckare med ett ovanligt slutet rum mordmysterie i.

    måndag 21 november 2016

    Veckans bokbloggsfråga v47 - podder

    På Barnboksbloggen lyder veckans bokbloggfråga så här idag;

    Brukar du lyssna på podcasts? Har du några tips på podcasts som handlar om böcker och skrivande som man bara inte får missa? Vad använder du för app för att lyssna och hålla koll på dina podcasts? 

    Jag har väl egentligen inte lyssnat så där jätte mycket på podcaster bara när man har fått något tips angående någon i samband när jag har läst om något på någon blogg eller något annat ställe på nätet, och då har jag ju suttit framför datorn och kunnat söka upp podden där igenom och lyssnat på den med en gång. Men nu var det väl mera så att hon efterlyser podder att lyssna på vid barnvagnspromenader och så. Det som jag använt mig mycket av att lyssna på vid promenader tidigare har varit SRplay appen, då är det ju mest radiopogram i repris jag har lyssnat på. Men nu det sista har jag dock fått lite andra tips på poddar som jag har tänkt lyssna på och har då skaffat appen PlayerFM men pga det bara är en vecka sen jag la in den i telefonen och knappt lyssnat på den har jag egentligen inte fått något stort grepp om den. Såg även för någon dag sen att Spotify har podcaster hittade den i samband när jag gick in på Ditt bibliotek. Så genom den ska jag även testa att lyssna på någon podd då och då. 

    Några tips på nägra poddar som handlar om böcker och skrivande vet jag inget om, för jag har lyssnat på andra poddar än dem, så jag skulle också behöva lite tips på sådana och även andra poddar som är bra.

    Trodde först att detta inlägg inte skulle bli så långt pga att jag egentligen är ny på att lyssna på poddar själv och trodde inte jag kunde tillföra något om det.

    söndag 20 november 2016

    Bästa utmaningen - amerikans kvinnlig författare

    Som sagt var så mycket läst och annat bokligt har det inte blivit gjort denna vecka, så det jag tänkte skriva om här nu, blir Lyrans förra veckas Bästa utmaning.

    Och den nu levande kvinnliga amerikans författaren jag har läst mest av som verkligen är en bra författare enligt mig är Joyce Carol Oates har läst en hel del av hennes böcker och har väl för det mesta verkligen gillat dem. Sen kan man verkligen undra hur hon hinner skriva så mycket böcker som hon gör, för jag kan då väl säga att jag har inte hunnit läsa alla, långt från ens de mesta av hennes alster, så jag ser framemot att läsa mer om henne i framtiden.
    Och jag väljer hennes bok Blonde som handlar om Marilyn Monroe, en autifktion som kunde ha varit med i förra veckans tematrio också hos Lyran. Och har funderar jag vad som är sant eller inte sant ang Monroe i Oates bok, men klart läsvärd är den, även om den är i längsta laget och jag tappade lite intresse för den i slutet.

    lördag 19 november 2016

    Bästa utmaningen - en svensk klassiker

    Igår efterlyste Lyran igen det bästa ur en viss kategori och denna gången lyder den så här

    Berätta alltså om den bästa klassiska romanen skriven av en nu död, svensk man. Boken får gärna ha ett manstema, men det är inget krav ;)

    Det finns bara en som jag kom att tänka på och det är Vilhem Moberg, hans utvandrarserie bara den är ju klart läsvärd men han har skrivit flera andra. Just utvandringen till USA om varför, hur och hur det gick för dem i det nya landet är så intressant och bra beskrivit. 

    fredag 18 november 2016

    Pågående läsning # 32

    Från min instagram @bokcamilla


    Tyvärr har denna vecka inte innehållit så mycket läsning, har än en gång fastnat att titta på Youtube klipp och annat intressant på datorn. Så läsningen har ännu en gång blivit åtsidosatt,,, men hoppas på bättre läsvecka nästa vecka

    torsdag 17 november 2016

    Svart tomtebloss av Kerasocet och Vehlmann

    Jag lovar att det inte ska hända fler otäcka saker nu. Jag gör allt jag kan för att det ska bli som förr i tiden. Tror du mig? Det är svårt att beskriva Svart tomtebloss med ord och göra den någon som helst rättvisa. Det är en gåtfull antisaga som smälter samman en prinsessrosa flickvärld och gothsvart splatter till en tjusande mardröm om naiv godhet och fegt medlöperi, om grymt svek och dubbelmoral, om kalla själar och slocknande liv. En kuslig satir som fängslar med skönhet och lockar med fasa.

     Ur Carl-Michael Edenborgs recension i ”Aftonbladet: Svart tomtebloss är en sorts Flugornas herre i serieform. Den leker med tanken på hur det skulle gå om ett gäng femåringar försökte bygga ett samhälle mitt i en ”natur” som är lika främmande för dem som det ”mänskliga”, som de inte har någon riktig uppfattning om och som även för vuxna bara utgör ett gränsvärde. Den grafiska stilen i denna utsökta och kväljande serieroman påminner mig om Hayao Miyazakis animefilmer. Det är en saga för vuxna berättad i en form som tilltalar barnasinnet. Därigenom kryper också dess mörker – den franska titeln är Jolies tenèbres, kanske ”Muntert mörker” – djupare in i läsarens eget mörker och lämnar ärr av skönhet. Svart tomtebloss väckte stort uppseende och debatt i hemlandet Frankrike när den kom ut 2009. Den förtjänar minst lika mycket uppmärksamhet i Sverige. Den är spännande och filosofisk, provocerande och rolig; och den bekräftar ännu en gång seriemediets unika möjligheter. Text och bild hämtad från Adlibris sida.

    Detta seriealbum råkade jag hitta på biblioteket och det intresserade mig pga den vackra framsidan och de vackra bilderna inuti när jag snabbt bläddrade igenom den. Vad jag ska skriva om handlingen vet jag inte, för som i Aftonbladets recension här ovanför så är det precis så det kändes att läsa den.

    onsdag 16 november 2016

    Kulturkollo - ett stort mysterium

    Bilden kommer från Kulturkollos inlägg

    I veckans utmaning från kulturkollo undrar de Vilket är ditt favoritmysterium, verkligt eller fiktivt, och vem löste det (om det över huvud taget blev löst…)?

    Och mitt svar kommer att först vara väldigt stort och sen bli till endast ett. Och det beror på att min favoritmysterie författare är Agatha Christie, även om jag inte har läst henne på länge nu, men men hon är min favorit författare ang mysterium. Sen gillar jag bäst de som är lite mindre kända mysteriumlösare (tex Tommy och Tuppence och Luke Fitzwilliam) i än Miss Marple och Hercule Poirot i. Och sen är det Miss Marple jag gillar bäst av dem två.
    Och favoritboken eller favoritmysteriumet då är "Och så var det bara en..", en grupp människor som är fast på en ö där en efter en blir mördade och inte är det det mest logiska slutet är det inte. Verkligen ett mysterium som jag gillar.

    Kom att tänka på en till roman av Christie "Oändlig natt" den är en bra mysteriumberättelse till, men kan inte säga så mycket mer pga den har en bra tvist som verkligen förvånar en, läs den om ni inte har gjort det. Tror faktiskt den är bättre än "Och så var det bara en,,"

    tisdag 15 november 2016

    Tematrio - känslor i titlarna

    I veckans tematrio efterlyser Lyran Berätta om tre romaner som har ett känsloord med i titeln! Som vanligt får jag leta i min Lästa dagbok för att komma på tre titlar att lista, denna gången är det böcker jag har läst för 2-1 år sen som jag nämner, och mycket av handlingarna har jag glömt bort men minns lite när jag letar upp handlingen för att kopiera in de vid titlarna. (Och det gör jag för att ni ska få ett hum om vad boken handlar om). De jag rekomendera mest är första och sista, för de kommer jag ihåg att jag gillade dem när jag läste dem. Aherns bok mindes jag inte ens jag att jag hade läst när jag hittade den. 



    Sorgesång för Easterly av Petina Gappah
    En kvinna i en liten by i Zimbabwe är omgärdad av ett myller av barn men längtar efter en egen baby, en politikers änka står tyst vid sin mans grav och ser på när hans kollegor lyfter ner en tom kista. 

    Petina Gappahs karaktärer tycks ha vardagliga drömmar och önskningar men de lever i en värld där en limpa bröd kostar en förmögenhet. Ett land som bara haft fyra presidenter på hundra år, ett ställe där människor vet exakt vad som kommer att stå i landets enda dagstidning, därför att nyheterna som presenteras alltid är positiva. 

    När sista taptot ljuder, Sorgesång för Easterly, Annexets hasande dans, Något fint från London, Dansmästaren i Mupandawana, I hjärtat av den gyllene triangeln, Vår man i Genève vinner en miljon euro, Hembiträdet från Lalapanzi, Moster Julianas indier, Rosies brudgum och hans spruckna, skära läppar, Min kusinsyster RambanaiFörlikningen, Midnatt på Hotel California. I de här tretton novellerna får vi följa ett folk som kämpar med att klara av att leva under ett fruktansvärd styre. De brottas med de stora livsfrågorna som människor överallt gör; svikna löften, ouppfyllda drömmar och en längtar efter ett värdigt liv. 

    Här sätter Petina Gappah skärpan på politiska absurditeter som drabbar en skiftande samling karaktärer som kämpar under Robert Mugabes regim i Zimbabwe. Text från Albert Bonniers förlag



    PS Jag älskar dig av Cecilia Ahern
    Holly och Gerry har ett perfekt liv tillsammans. De är lyckligt gifta och bor i Dublin, nära släkt och vänner. Vardagen flyter på i full fart och världen ligger öppen. Tror de.
    Så händer det ofattbara. Ett par månader före Hollys trettioårsdag dör Gerry efter en kort tids sjukdom. Hon förlorar sin bästa vän, mannen hon älskar. För evigt. Han kan aldrig komma tillbaka. Men ändå gör han det…
    Ett par månader efter Gerrys död dyker hans sista gåva till Holly upp: ”Listan.” I tio brev, ett för var och en av årets återstående månader, lotsar han Holly genom sorgen och visar henne hur livet trots allt rymmer både tårar och skratt.
    En hjärtevarm berättelse om att hålla fast, våga släppa taget och lära sig älska igen. Texten kommer från Pocketförlaget 

    De oönskade av Lene Kaaberol och Agnete Friis
    I ruinerna av ett nedlagt militärsjukhus i Ungern letar två unga män efter något att sälja på svarta marknaden. De finner något som visar sig vara betydligt mer värdefullt än de hade kunnat hoppas på. Något som kan förändra hela deras tillvaro. Livets största chans. Samtidigt kan det farliga fyndet få fasansfulla konsekvenser för oändligt många människor.

    När en av de unga männen försvinner dras hans äldre bror in i sökandet. Spåren leder till Köpenhamn, där polisen lider av bemanningsbrist och tekniska problem inför ett internationellt toppmöte. Samtidigt håller bygget av ett nytt islamiskt kulturcenter på att slutföras i en av stadens villaförorter. Till någras glädje och till andras förtret. 

    Sjuksköterskan Nina Borg blir uppringd av en vän som ber henne att åka ut till en förfallen bilverkstad. På platsen bor ett antal romska familjer, vilkas barn tycks ha blivit hastigt och oväntat sjuka. Först misstänker Nina att sjukdomsfallen har med miljön att göra. Men när hon själv insjuknar, förstår hon att det måste röra sig om någonting annat. Frågan är bara vad. Hon måste hitta svaret på gåtan. Men tiden är knapp, både för de sjuka barnen och för henne själv. 

    ”Den kulformade delen låg för sig, sprucken och repig och gulmålad på ett sätt som påminde honom lite om de sjöminor han hade sett på film. Försiktigt sträckte han fram handen och rörde vid den, helt lätt. Den kändes varm, tyckte han. Inte skållhet, bara hudvarm, som om den var levande. Varningsskylten var fortfarande läsbar, svart mot det gula, trots repor och betongdamm.”  Text från Albert Bonniers förlag

    måndag 14 november 2016

    Veckans bokbloggsfråga v 46


    Veckans bokbloggsfråga kommer som vanligt från Barnboksbloggen och lyder så här denna vecka:
    Hur länge har du bokbloggat? Vad var det som fick dig att börja? Har du några tips att ge till de nya bokbloggarna, kanske finns det något du ångrar att du gjort eller inte gjort under årens lopp eller har du kommit på några smarta knep som du önskar att du visste redan när du började blogga? 

    Här på denna blogg har jag bloggat i ca ett år, men började blogga tror jag någon gång 2008 och först var det mer en livstils blogg som blev en bokblogg och där bloggade jag ett par år innan det råkade rinna ut i sanden (mest pga dåvarande Aftonbladets blogg lades ner och jag blev tvungen att byta bloggportal, och på något sätt kändes det jobbigt, och att jag inte mådde så bra själv) någon gång 2011. Men sen för ca ett år sen kände jag att jag ville starta upp bloggandet och mycket på att jag även då började läsa mer bokbloggar igen. Och än så gillar det och tänker fortsätta ett tag till...

    Sen är jag ingen höjdare utan jag använder bloggers egna sida att skriva mina inlägg i, utan det jag ångrar är att jag själv inte riktigt har lärt mig att skapa länksidor som tex lästa böcker eller liknande och kunna lägga in länkar till min instagram och dyl, sådana saker som jag inte kan men skulle vilja kunna är det jag saknar i mitt bloggande.

    söndag 13 november 2016

    Trädgårdsfesten och andra noveller av Kathrine Mansfield

    Genom sin raffinerade berättarteknik, sitt lyriskt förtätade språk, sin humor och sin förmåga att skildra både den värld hon kom från och det samhälle denna värld försökte imitera är Katherine Mansfield (1888–1923) en omistlig del av det tidiga 1900-talets prosakonst. Tillsammans med James Joyce och Virginia Woolf är hon den främsta novellisten från den litterära modernismens glansperiod. Hon, liksom de, söker efter nya sätt att återge det mänskliga medvetandets finaste skiftningar men hon har också en skarp blick för sociala realiteter och komplikationerna i mänskliga relationer. De åtta noveller som ingår i urvalet visar på bredden i Mansfields författarskap som spänner från bitande satir till existentiellt vemod och växlar mellan barndomens Nya Zeeland och vuxenlivets England och Europa. Flera av novellerna har aldrig tidigare översatts till svenska. Text från Ellerströms hemsida.

    Tidigare i år var jag med i en novellläsningsutmaning ( pågår en 2.0 men där är jag inte med) och sprang på denna novellsamling men blev aldrig läst i samband med utmaningen pågick, men tänkte att jag ändå skulle läsa den och det har jag gjort nu. Det är ju klassiker och det gjorde det lite kul att ha läst dem, även om alla inte är så bra, Gillade lite gran den första ( Hur Pearl Button blev bortrövad) och sista (Kanariefågeln) i samlingen som bara är på några korta sidor, hon fångade intresset och vad det verkar som gillar jag hennes korta bättre än de längre. 
    Sen diggade jag en titel på en novell, mest för att jag brukar skoja att det var det enda Franska jag lärde mig efter att ha studerat det i ca 2-3 år. "Je ne parle pas francais" (ska vara en liten svans på c:et men har ingen aning om hur man gör det på datorn, cirkumflex tror jag det kallas inom gramantiken???)

    lördag 12 november 2016

    Mannen mellan väggarna av Emma Ångström

    Kort efter att en barnfamilj flyttar in i ett hyreshus på Tegnérgatan sker ett mord i samma byggnad. Det är ett av de märkligaste morden i Stockholms historia. En kvinna har försvunnit från sitt hem och hittas två veckor senare av sin man i hallen i deras gemensamma lägenhet. Alla är förbryllade. Var har kroppen gömts under två veckors tid? Och hur har gärningsmannen kommit in och ut ur lägenheten?
    Samtidigt sker allt underligare saker i huset. En hund hittas död på gatan, mat försvinner ur kylskåpen och en outhärdlig lukt sprids i lägenheterna. Och när den lilla flickan i den nyinflyttade familjen leker Anden i glaset knackar det plötsligt i väggarna.
    Mannen mellan väggarna är en såväl nervkittlande som stilsäker rysare.
    Bild och text från Piratsförlagets hemsida.

    Läser gör jag i bland, denna bok läste jag ut i förra veckan och då är det väl dags att recensera den. Detta var en bok i min smak, lite onaturligt i handlingen, men kanske inte är det sen....? En bra bok helt enkelt...detta blir en lite kort recension tyvärr, för även den var bra och läsvärd så vet jag inte vad ska skriva om den.


    onsdag 9 november 2016

    Tematrio - Autifiktioner eller annat som kanske är sant

    Undra varför jag alltid först tänker när jag ser Lyrans tematrior att jag inte vet vad jag ska skriva utan alltid tror att jag kan inte komma på en trio överhuvudtaget denna vecka. Eller så svämmar det över och skulle bli flera trios. Men det första är den vanligaste tanken jag får när jag första gången läser vad veckans tematrio är. Och så var det även denna vecka... men nu efter några dagars tänkande ...så har jag kommit på trion för denna vecka (och när jag väl började titta igenom vilka jag hade läst kunde jag mycket väl nämnt fler, men valde dessa tre). Kommer länka böckerna till deras sida på Bokus.


    Tematrion lyder så här;  Berätta om tre bra böcker som på något sätt är baserade på verkligheten! (förtydligande av Lyran själv böcker som är baserade på "sanna" historier. För i den här genren finns mer än "bara" lite smådåligt skrivna, förenklade BOATS, här finns också alla typer av biografier och mer eller mindre detaljerade, "verklighetstrogna" autofiktioner.)

    1. Kajas resa - en roman av ett brott av Carin Hjulström. Om en tid som jag egentligen inte visst mycket om. Ryska ligan. Finns fakta böcker om dem med, som jag funderat lite på att läsa med för se hur mycket av romanen som är ren fakta. Denna rekommenderar jag verkligen.

    2.Vi kom över havet av Julie Otsuka. Också om en händelse som jag egentligen inte visste mycket om innan jag läste romanen, men intressant är det. Handlar om post-order- fruar från Japan till USA. Och även hur amerikanerna behandlade de japaneser som bodde i USA efter Pearl Habour bombningen.

    3. Radhusdisco av Morgan Larsson. Denna speciellt är en favorit pga jag och Morgan är lika gamla och uppväxta i samma stad. Så igenkänningen är "huge".

    tisdag 8 november 2016

    Veckans bokbloggsfråga v 45.

     Barnboksbloggen brukar vilja att vi ska svara på veckans bokbloggsfråga och den lyder så här denna vecka: Läser du alltid ut böcker oavsett om du tycker om dem eller inte? Bloggar du även om de böcker du väljer att inte läsa ut? Skriver du även recensioner om de böcker du inte tycker om? Hur gör du ifall du får recensionsex som du absolut inte tycker om, läser du i alla fall eller lägger du undan boken? Och hur gör du med recension av de recensionsex du inte alls tycker om?

    Jag brukar sällan ge upp böcker, men om det är en rejält dålig bok som jag inte fastnar i alls och inte gillar för fem öre då ger jag upp den, fast jag brukar försöka läsa en bra bit innan jag ger upp den.
    Inte alltid bloggar jag om de böcker jag inte har läst ut, men en del kanske nämns men inte blir den en full recension om dem. Dock om jag har läst ut boken brukar jag skriva en recension om den. Har nu aldrig kommit till ett recensionsex som jag inte alls tycker om så jag vet inte om jag skulle läsa ut den, men är det ett recensionsex så är det väl egentligen en annan femma, boken är tänkt att recenseras så skulle nog läsa ut den och sen skriva en recension även om jag inte gillar den.

    måndag 7 november 2016

    Graphic novel Love Hurts av Kim W Andersson


    Love Hurts är en samling tecknade serienoveller som frossar i gotisk romantik och spännande intriger. Det är något för svenska förhållande så ovanligt som romantiska skräckserier med humor. Med en smittande berättarglädje och mästerliga bilder visar Kim W Andersson hur ont kärleken kan göra och hur dramatisk den kan bli. Historierna innehåller kärleksmöten mellan vampyrer, prinsessor, zombies, isdansare och många andra. Berättelserna rör sig fritt i olika miljöer och teman, som kung fu drama, neo-realism, vilda västern, ryska sagor och metaserier. (Baksidetexten).

    Mina tankar: Efter att läst Alena för några månader sen, trodde jag detta skulle vara något liknande. Men det var inte samma utan detta var små korta serier och visst var de välgjorda och hade twister som jag gillade så blev jag lite besviken.

    söndag 6 november 2016

    "The Best" - dystopi

    Lyrans noblesser har startat en ny liten utmaning till varje vecka hon vill att vi ska berätta om "The best" av olika kategorier, denna vecka är det Bästa dystopin som ska utses. Och jag kom att tänka på att det måste ju ändå vara Hungerspels-triologin av Susanne Collins, jag har ju inte bara läst den en gång utan två, och fastnat lika mycket i handlingen bägge gångerna och inte kunnat lägga ifrån mig böckerna. Hela tiden drivs att läsa vidare för att få veta vad som händer... (och filmerna är nästan lika bra dem).

    Handling av bok 1 Hungerspelen är hämtade från Bokus sida.
    Varje år direktsänds Hungerspelen som en av de största mediala händelserna. Från varje distrikt väljs två ungdomar mellan tolv och arton ut att delta. De lottas fram, och skickas omedelbart till huvudstaden där de ska stajlas, tränas och visas upp i direktsända intervjuer. De måste se till att vinna folkets gunst för att få sponsorer. Varje år konstrueras en ny spelplats där ungdomarna släpps ut. Men bara den som överlever får åka hem!

    Katniss Everdeen är fjorton år. Hon älskar sin lillasyster Prim över allt annat, och försöker skydda henne från allt hemskt i distrikt tolv, men mot Hungerspelen har hon inget skydd. Det namn som dras i lottningen i distrikt tolv är Primrose Everdeen, och Katniss ser ingen annan utväg än att själv ta Prims plats i spelen...

    Suzanne Collins har skrivit en gastkramande framtidsroman om liv och död. men det är lika mycket en roman om vår tids television - som är grym, rå, falsk och egentligen bara handlar om en sak - tittarsiffror.

    lördag 5 november 2016

    Brottsplats Faithful Place av Tana French


    Faithful Place är Frank Mackeys barndomskvarter i Dublin, platsen han flydde från för tjugo år sedan. Ytterst tveksamt har han nu återvänt. Hans yngre syster har hittat något som varit gömt från flickan han en gång älskade. Hans ungdomskärlek som svek. Nu försöker Frank ta reda på vad som verkligen hände den där dagen som han har gjort allt för att glömma. Dagen som för alltid ändrade hans liv.
    Text och bild från Bokus sida

    Jag har gillat Tana Frenchs deckare sen jag för många år sen läste hennes debut Till skogs. Och sen tog det några år innan jag läste Okänt offer som var hennes uppföljare och den var lika bra den. Sen dröjde det tills nu innan jag läste hennes tredje roman, och precis som sina föregångare gillar jag verkligen denna bok.

    Sen kan jag väl inte säga att de är renodlade deckare, för även om mord och en brottsutredning pågår, så är det så mycket medmänskliga relationer runt omkring som gör det så mycket djupare. Speciellt i denna när det är en händelse som hände för tjugo år sen som spelar en stor roll för även den nutida handlingen i boken. Sen så saknar jag lite svar på ett par saker som sker efter boken är slut, det skulle ha passat med en epilog för att knyta till de sista lösa ändarna. Nu går jag och undrar hur det gick för Frank och hans familj. För det uppföljningen kan jag inte vänta mig när jag tar upp nästa bok av French för hon skriver inte om samma personer utan hon har nya utredare i alla sina deckare, även om de hänger ihop lite vagt.

    fredag 4 november 2016

    Pågående läsning # 30

    Veckans läsning har fungerat bra, har nu äntligen kommit ur lässvackan, även om det ibland går lite trögt. Men jag har läst ut i alla fall en bok denna vecka, recension kommer snart, ev redan i morgon. Nu saknas bara att jag ska ha läst ut lång liggarna i min läsa hög, de på bilden plus e-boken Om jag var din tjej av Meredith Russo (kommer inte riktigt ihåg författarens namn just nu).

    torsdag 3 november 2016

    The Walking Dead graphic novels vol 4 - 8
















     Rick Grimes och hans lilla grupp av överlevande har stängt in sig
    i ett fängelse, belägrade av de levande döda. Rollerna är ombytta, de "andra" befinner sig plötsligt på utsidan.


     The Walking Dead volym 5 - Anfall är bästa försvar - ser Rick och Glenn en helikopter som kraschar en bit bort från fängelset. Tillsammans med Michonne ger de sig ut för att leta efter överlevande. Vad de hittar är inte vad de

     väntade sig...

    "I en värld befolkad av döda, tvingas vi att till slut börja leva."

    Robert Kirkmans zombie-epos, tecknad av Charlie Adlard, når nya nivåer i denna sjätte volym. Den som bara sett tv-serien kommer bli överraskad. I den teckande förlagan skiljer sig händelserna, personerna och dödsfallen sig något från tv-versionen. Men framförallt så låter sig Kirkman inte censureras i sin serietidning...


    Texten över är hämtad från Bokus sida gällande The Walking dead( en del om handlingar i de olika albumen eller om dem).






    Och här kommer nu mina tankar.
    Denna graphic novel serie har verkligen fått mig lika intresserad som TV-serien som jag började följa först och verkligen hade fascinerat mig. 
    Jag gillar att graphic novel och TV serien inte riktigt har samma "storyline", men de är lika bra, och skulle inte vilja ändra på någon. Fast jag ser ju här att Guvnören skiljer sig åt i grymhet, här är han ju ännu mer än galen, här är han ju en som lemlästar, våldtar och använder psykisk och fysiskt misshandel för att få som han vill. Och han matar "walkers". Och jag känner för stackars Michonne som här skildras så "störd". för i TV serien är hon hälsosammare och man ser hur hon återhämtar sig från tiden hon har varit själv när hon möter gruppen,

    Ser verkligen framemot att läsa resten, tur för mig att biblioteket har dem behöver bara beställa dem från ett annat så att jag sen kan hämta hos det jag brukar besöka.



    (Förstår inte varför det verkar så svårt att få det att fungera i detta inlägg angående var bilderna och var texten ska vara, blir inte som jag vill, hoppas det blev läsbart i alla fall).