Sidor

lördag 30 september 2017

Så har jag det nu av Meg Rosoff

Femtonåriga Daisy skickas från New York till den engelska landsbygden för att tillbringa sommaren med en moster och fyra kusiner som hon aldrig har träffat. Mostern måste åka bort strax efter Daisys ankomst och de fem kusinerna blir ensamma i det stora huset. Nästa dag detonerar flera bomber i centrala London och England blir ockuperat av en okänd fiende.

Trots att läget trappas upp i omvärlden och kriget närmar sig, blir gården ett slags Edens Lustgård: en plats utan vuxna och regler att följa, en plats där Daisys gryende och förbjudna kärleksrelation med kusinen Edmond får växa fram ostört. Men kriget skonar ingen och kusinerna blir snart evakuerade åt olika håll. Det blir en sommar när barndomen får ett abrupt och plågsamt slut, men den får också Daisy att växa till en person hon aldrig trott att hon kunde vara. 

Så har jag det nu är en nervkittlande dystopisk kärleksroman om krig, begär och identitet. Ett oförglömligt, storslaget och skrämmande äventyr helt olikt något du tidigare läst.
Bokomslag och beskrivning från Adlibris.

Meg Rosoff fick ju ALMA priset 2016, jag har inte läst något av henne tidigare, och detta är hennes debutroman. Och vilken debut sen, detta gillade jag, att få läsa om Daisy som tvingas att lämna sin pappa och hans nya familj och flytta till sin moster och kusiner på den engelska landsbygden då det utbryter ett krig och hela landet blir ockuperat. Mostern har blivit tvungen att åka i från, och ungdomarna får lita på sig själva. När de blir separerade och blir än mer tvungna att klara sig själva skildras så bra. Och slutet, gör bara att jag gärna hade velat läsa mera.

Helgfrågan vecka 39


Denna gång funderar Mia vidare om Bokmässan:

Jag kan känna att bevakning av bokmässan från oss bokbloggare har minskat, det är faktiskt så att alla kan inte besöka mässan men kanske ändå vill hålla sig ajour. 
Vad tycker du? Vad tycker du Bokmässan ska göra för att öka intresset för oss bokbloggare?

Håller med, det ända som visar sig från Bokmässan hos bokbloggare, är när de skriver vad de ska göra på där eller att de tipsar om saker. Däremot har jag inte riktigt sett några speciella inbjudningar gällande just bokbloggare att komma till mässan. Läste att någon tyckte att de skulle kunna ha utlottningar angående entrébiljetter och det håller jag faktiskt med om. Det skulle vara intressant och även inbjudningar till frukostar eller mingel etc.

Bonusfråga: 
Om jag bara ska köpa 1 bok från bokmässan vilken skulle det vara?

Om jag själv var nere på Bokmässan, jag beslutade att jag inte skulle åka, kände att jag inte skulle orka, skulle jag gärna vilja köpa Hampus Nessvolds bok Ta det som en man. En bra bok om mansrollen, som många behöver läsa. (Tipsar om något jag ännu inte själv har läst, men har han skrivit lika bra som det jag har hört och sett han framföra inom detta ämne på Youtube, så är den läsvärd).
Bloggen enligt O har skrivit en bra recension här. 

fredag 29 september 2017

Tjockare än vatten av Carin Gerhardsen

Hon lämnade dörren på glänt och steg - fortfarande med en obestämd känsla av obehag och en påtaglig känsla av övergivenhet - över kanten och satte fötterna i det varma vattnet. Hon satte sig på huk, grep tag om kanterna och gled sedan försiktigt ner i badkaret för att låta huden vänja sig vid den höga temperaturen. Drog ett djupt andetag och slöt ögonen en stund medan smärtan vek undan.

När hon slog upp dem igen var det för att det klickade i låset.

Mellan henne och den stängda dörren stod plötsligt en äldre version av henne själv. Den svartklädda kvinnan med det långa grå håret tog ett steg i hennes riktning. Nu började tankarna klarna.

Hon skulle dö.

Ingen i kriminalkommissarie Conny Sjöbergs team har en aning om vad som väntar dem. Petra Westman njuter av islossning på fler än ett plan och ser en ny vår i annalkande. Jamal Hamad ligger i sjuksängen och hoppas och tror att mardrömmen äntligen är över. Det är den inte - den har knappt hunnit börja. Och några mördade katter är bara början på en spiral av oförutsedda händelser med ond bråd död som minsta gemensamma nämnare. Blod. Och vatten.

Tjockare än vatten är en hisnande thriller som bottnar i det omöjliga i att göra sig fri från det förflutna. Från sin familj. Och från de drifter och demoner som formar och jagar oss genom livet. Carin Gerhardsen är tillbaka med den sjunde, fristående boken i sin framgångsrika serie om Hammarbypolisen.
Bokomslag och beskrivning från Adlibris.

Denna serie gillar jag, men det tar tid att avsluta den nu har jag bara sista boken kvar, som jag redan har lånat från biblioteket. Jag gillade denna bok lika mycket som jag har gillat tidigare böcker av författaren, kriminalhistorien och mordfallen är verkligen gripande och varför ge sig på att döda alla dessa katter....
Klart läsvärd och som sagt ser jag framemot sista boken.


Pågående läsning #75


Min läsning har gått bra under veckan som gått, läst ut två påbörjade, läst ut en bok och startat två varav den översta räknar jag med att läsa ut idag. Även om natten inte varit bra så att jag både är trött och har lätt huvudvärk.
Himmlerbiografin verkar bli en långliggare precis som Kungarnas krig, som jag läser eller lyssnar på genom Storytel.
Imorgon startar jag även att läsa ur min Bookbusters TBR.


torsdag 28 september 2017

Den som stannar. Den som går. av Elena Ferrante

Elena stöter under ett författarframträdande på Nino Sarratore som hon i hemlighet varit förälskad i under hela sitt liv. Lila har efter sitt misslyckade äktenskap börjat ett nytt liv med Enzo Scanno och bor med honom och sin son Gennaro i en förstad till Neapel. På kvällstid lär sig Lila allt hon kan om datorer och programmering för att på så sätt skapa sig en ny och bättre tillvaro.

Lila och Elena försöker var och en på sitt sätt navigera genom det italienska 70-talet med all dess politiska oro, sexuella frigjordhet och sociala förändringar. Båda känner sig vilsna i den moderna världen och söker sig till varandra. Elena befinner sig i ett vägskäl i sitt äktenskap och Lila blir på nytt hennes förtrogna.
Omslagsbild och beskrivning från Bokus.

Jag började läsa denna serie pga Lundströms bokradios bokcirkel, och jag ska säga att jag verkar ha tyckt rätt lika som de, det hör jag på deras diskussioner om dem. Jag ska säga att de blir bättre del för del och detta var den del jag har gillat mest. Nu hoppas jag på att sista delen kommer att vara bäst och verkligen kommer att knyta ihop berättelsen. För vad jag läste i denna så vill jag verkligen läsa vidare för att få reda på vad som händer med iallafall Elena, för hon är den som intresserar mig mest. Lila kan jag egentligen inte riktigt med.

Hett i hyllan vecka 39


Då var det dags för veckans i hyllan, Monika skriver så här på sin blogg:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Boken som jag kom att tänka på denna gång, är ett recensionsexemplar jag fick av Modernista förra sensommaren/hösten, men jag hade då hamnat i en lässvacka och fick inte läst den. Men nu under Victober (länk till en booktube video som förklarar vad det är har ni här).



Den föräldralöse William Crimsworth vill slippa ett liv som kyrkoherde och tar anställning hos sin bror Edward. Där blir tillvaron svår, till slut outhärdlig. I stället börjar William ett nytt liv, i ett nytt land han inte förstår. Av egen kraft måste han skapa sig en plats i en värld full av falskhet och besvikelser.
Med Professorn ville Charlotte Brontë göra uppror mot dåtidens förväntningar. Här lade hon grunden för teman hon också utforskade i Jane Eyre och Villette. Romanen är en skildring av en människas kamp, men också av längtan och begär. Vid sidan av den städade Crimsworth finns mer färgstarka personer, som den demoniske Mr Hunsden och den gåtfulla Zoraïde Reuter. Det går också att skymta författaren själv, sedd utifrån.
En engelsk klassiker i översättning av Anna-Karin Malmström Ehring och Per Ove Ehrling – den första svenska översättningen sedan 1858 – med ett nyskrivet förord av litteraturforskaren Thomas Sjösvärd.

onsdag 27 september 2017

#Bookbusters readathon TBR




När jag hade sett denna video om Bookbuster readathon, som pågår mellan 30e september till 6e oktober, så ville jag vara med i den. Och man kan ju välja flera vägar att gå på spelplanen.

Den här vägen har jag valt att gå:
  1. Nonfiction book : Brotten som skadade Sverige 
  2. A Graphic Novel : TWD, Negans Hämnd
  3. Middel Grade: Alice i Spegelandet 
  4. First book in a serie: Magnus Chase 1, Krigarens svärd
  5. Standalone: Problemet med får och getter (även We love books oktoberläsningsbok).



.
Har man läst dessa 5 böcker får man 25 poäng, sen kan man samla fler poäng genom att göra vissa utmaningar, denna går att se på i videon, för denna bild visar inte hela



Delerium av Lauren Oliver

Kärlek är det värsta som kan hända
Första delen i Lauren Olivers laddade dystopiska trilogi är en tankeväckande och spännande berättelse om de krafter som försöker kontrollera oss - och de vi inte själva kan kontrollera. 

Förr i tiden var kärlek det viktigaste i världen. Människor gjorde vad som helst för den. De kunde ljuga för kärlekens skull. Till och med döda.
Men allt är annorlunda nu. Kärlek är en sjukdom som går att bota. Regeringen ser till att alla genomgår behandlingen när de fyller arton.
Ett liv utan kärlek är ett liv utan smärta. Det är tryggt, förutsägbart och lyckligt.
Lena Haloway har alltid sett fram emot dagen då hon ska bli botad. Men med 95 dagar kvar till behandlingen händer det otänkbara ...
Bokomslag och beskrivning från Bokus sida.

En bok jag länge hade tänkt läsa, och nu blev det till slut dags, och den var värd att vänta på. Detta var en dystopi i mitt tycke, jag gillar att läsa om psyket, som andra som tror sig veta bättre vill påverka till det sämre. Egentligen tycker jag inte om det men jag gillar läsa böcker som behandlar det, det där med att psyka folk till något som egentligen inte är bättre, fast de får den tanken inplanterad i sig. Men Lena som är huvudkaraktär i denna första del i denna trilogi, vaknar upp och förstår vad som är fel i det dystopiska samhället hon lever i. Boken slutar med en rejäl cliffhanger som gör att jag snarast vill läsa fortsättningen...( och boken har jag redan lånat från biblioteket så den finns i TBR som ligger här hemma).

tisdag 26 september 2017

Veckans topplista psykologiska thrillers




veckans topplista efterfrågas av Johannas deckarhörna efter våra 5 bästa psykologiska thrillers just nu. Jag visste inte vad Jag skulle välja först, men så tittade jag igenom min blogg och dessa hade jag recenserat.


Främlingsbarn av Rachel Abbott 
De vackra döda av Belinda Bauer
Den mörkaste hemligheten av Alex Marwodd 
Gone girl av Gillian Flynn
Kvinnan på tåget av Paula Hawkins







En väktares bekännelse av Elin Säfström

Stockholm är fullproppat med tomtar, troll, vättar och älvor. De flesta människor ser dem inte tack vare Tilda. Det är nämligen hennes ansvar att rådare och människor hålls ifrån varandra.

I vanliga fall delar Tilda jobbet som stans väktare med sin mormor, men eftersom hon är i Norrland på ett särskilt uppdrag, är allt upp till Tilda nu. Ett angrepp av jordvättar i skolans källare hade räckt gott, och när det börjar rapporteras i nyheterna om folk som försvinner är det verkligen för mycket för en femtonåring, med bara en skabbig gammal hund till hjälp (även om han kan lukta sig till magiska överträdelser). I skolan finns dessutom Hakim, killen med världens brunaste ögon. Om han bara inte var helt trollbunden av överjordiskt vackra Natta, som av någon outgrundlig anledning verkar vilja bli vän med Tilda.

Elin Säfström debuterar med en humoristisk ungdomsroman som på ett nyskapande sätt blandar samman nordisk folktro med urban fantasy till en nagelbitande spänningsroman full av magiska väsen.
Bokomslag och beskrivning från Adlibris.

Denna bok var verkligen bra, ovanligt att läsa om en urbanfantsy som baseras på vår folktro och att den utspelar sig på kända ställen i Stockholm. Sen gillar jag verkligen den unga Tilda som får allt ansvar på sina axlar när hennes mormor försvinner någonstans i Norrland. 
Tänker helt enkelt att läsa fortsättningen som precis kommit ut.


måndag 25 september 2017

We love books - en internetbaserad bokklubb


Under sommaren har jag funderat och skrivit inlägg här på bloggen under sommaren om detta och tillslut kommit framtill att starta en bokklubb, för jag vill läsa böcker tillsammans med andra och sen diskutera dem. Nu har jag kommit framtill att jag genom Goodreads har startat en grupp, så om ni är intresserade av att läsa boken Problemet med får och getter av Joanna Cannon under oktober månad får ni gärna söka medlemskap genom denna länk.

Om ni vill kan ni gärna tipsa om detta på era bloggar eller på annat sätt. Det blir så mycket roligare ju fler som är med och läser tycker iallafall jag.

söndag 24 september 2017

Hjärtlös av Marissa Meyer

Långt innan hon blev Underlandets stora skräck var Hjärter dam bara en flicka som längtade efter kärlek.
Catherine är en av de mest eftertraktade flickorna i hela Underlandet, och dessutom den fortfarande ogifte Hjärter kungs särskilda favorit. Men Catherine är inte intresserad. Hon drömmer om att öppna ett konditori som ska förse hela riket med ljuvliga bakverk. Men för Catherines mamma är en sådan sysselsättning helt otänkbar för någon som ska bli landets nästa drottning.
När Cath går på en bal – där planen är att kungen ska fria till henne – lär hon känna Jest, den stilige och mystiske hovnarren. Trots alla risker inleder hon och Jest ett intensivt, hemligt förhållande. Men i ett rike som bubblar av magi, dårskap och monster har ödet gjort upp helt andra planer för henne…
Bokomslag och beskrivning från Modernistas hemsida.
Jag tackar även Modernista för recensionsexemplaret.

Denna bok är en fröjd att läsa, även om man hela tiden hoppas på ett lyckligare slut än originalet. Jag gillar berättelsen om Alice i Underlandet och här få läsa historien om Den Röda drottningen (Hjärter dam). Att få den förståelsen att hon blir som hon är är en hemsk berättelse. Hon har hjärtat på rätt ställe i början.

Jag har det senaste läst en hel del böcker som baseras på (re-tellings) eller har anknytningar eller hänvisnigar till originalhistorien av Alice i Underlandet, men denna var den bästa av de alla.

lördag 23 september 2017

Pågående läsning # 74

Denna vecka har läsandet varit lite varierande, läste en hel del i början av veckan sen blev det lite mindre. Jag har inte hunnit med Hjärtlös till den 20e som jag hade fått som recensionsexemplar, men hoppas att snart så ska jag ha läst ut den och skrivit en recension.
Som vanligt hoppas jag på att läsandet nästa vecka ska blir bra, så jag kan få avsluta några av dessa böcker, plus läsa några andra.

Förutom de på bilden läser jag även George R Martins bok Kungarnas krig som e-bok eller ljudbok.

fredag 22 september 2017

#Roaldalong day 10 Matilda

Matilda är en ovanligt smart liten flicka. Hon har läst Dickens, Hemingway, Kipling och Steinbeck, och hon kan lösa de mest invecklade mattetal. Trots att hon är en riktig nörd är hon omtyckt av sina klasskompisar och hennes lärare fröken Honung är världens underbaraste.

Men allt är långt ifrån perfekt. Hemma hunsas och hånas Matilda av sina elaka föräldrar och i skolan härjar världshistoriens vidrigaste rektor. Så när hon upptäcker att hon har en hemlig kraft bestämmer hon sig för att skipa rättvisa.

Bokomslag och beskrivning från Bokus sida.

Jag sparade min favorit till sist, och visst håller den ännu. Jag älskar Matilda, en sån härlig liten tjej och att hon gillar att läsa är bara ett plus. Sen tycker jag verkligen att dessa vuxna människor som Dahl skriver om kan vara så hemska som de är. (Skulle faktiskt även kalla denna bok som bra feminismlitteratur).

Om readalongen har jag skrivit om här och om dag 1, dag 2dag 3, dag 4 dag 5 dag 6, dag 7, dag 8  och dag 9 har jag skrivit på bloggen om.

Nu var denna readalong avslutad och jag har läst 10 barnböcker av Roald Dahl under 10 dagar. Och jag har fått blodad tand, så jag kommer att läsa flera böcker av honom både skrivna för barn och vuxna. Men nu tar jag lite paus från hans böcker.

Helgfrågan vecka 38


I denna helgfråga funderar Mia om vilken/vilka författare vi skulle vilja träffa på bokmässan:

Först och främst ska jag säga det att jag funderar ännu över om jag orkar åka ner till bokmässan, om jag gör det är det nog söndag jag siktar på, lite mindre med folk än på lördag, lite rabatt på inträde och seminarier ingår i inträdet, ev rea på böcker etc. Fast jag känner att kroppen tar stryk när jag måste bli tvungen och gå runt och bara inte det utan även huvudet orkar inte med. Så jag har verkligen inte bestämt mig än, som tur bor jag nära.

Men en författare bland många som jag har sett ska komma till bokmässan som jag gärna skulle vilja träffa är Val McDermid gillar de böcker av henne som jag har hunnit läsa.

Annars så skulle vilken författare som helst duga som jag har läst någon bok av som jag gillat.

Bonusfråga; Någon bokrelease under hösten du ser framemot...

Det finns det många, men just Mikaela Bleys nya Louise (som Mia själv tipsade mig om skulle komma) ser jag mycket framemot, det fanns några frågetecken sen senaste boken som jag hoppas får sina svar i denna.

torsdag 21 september 2017

#Roaldahlong day 9 Den fantastiska räven (The Fantastic Mr Fox)

De tre bönderna Bönne, Buns och Bena är oerhört elaka och själviska. Och de avskyr räven över allt annat. En tjuv härjar i trakten och de har listat ut att det måste vara han som är boven. De beslutar sig för att gå ihop för att fånga honom. Tyvärr anar de inte alls vem de har att göra med. Herr Räv är listigare än få och han har helt andra planer ...
Bokomslag och beskrivning från Bokus.

Kul liten berättelse där den listiga räven får överlista de elaka bönderna, och vara hjälten och rädda alla djuren.

Om readalongen har jag skrivit om här och om dag 1, dag 2dag 3, dag 4 dag 5 dag 6, dag 7 och dag 8 har jag skrivit på bloggen om.

Hett i hyllan vecka 39


Då var det dags igen för Hett i hyllan Monika skriver så här:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Jag hade tänkt köpa den första boken, men det blev fel och jag köpte fortsättningen. Tänkte att det inte gjorde så mycket när jag gillade första boken och skulle kunna tänka mig att läsa även denna. Men det har ju ännu inte hänt (över två år sen nu jag läste första boken) ....
(Detta omslag ger ju rena höstkänslan också).

Svenska gummistövlarSvenska gummistövlar är en fristående fortsättning på Henning Mankells älskade roman Italienska skor. Den pensionerade läkaren Fredrik Welin vaknar av att hans skärgårdshus står i lågor. Allt han lyckas få med sig är två vänstergummistövlar.
En höstnatt vaknar den pensionerade läkaren Fredrik Welin av att det brinner våldsamt. Han hinner precis ta sig ut innan det är för sent. Allt han lyckas få med sig är två vänstergummistövlar. Morgonen därpå fi nns endast aska kvar av hans älskade skärgårdshus. För Fredrik blir den pyrande ruinen också en symbol över ett förspillt liv som går mot sitt slut. Då träder hans dotter Louise och journalisten Lisa Modin in i handlingen och skakar om hans tillvaro i grunden.
På nyårsnatten brinner ännu ett hus i den östgötska skärgården, och höstens alla händelser leder till en upplösning Fredrik Welin aldrig hade kunnat föreställa sig …

onsdag 20 september 2017

#Roaldahlong day 8 James och jättepersikan



När James föräldrar blir uppätna av en noshörning som rymt från London Zoo måste han flytta in hos sina elaka mostrar. En dag får han ett magiskt pulver av en mystisk man. Pulvret får en persika att växa från ett nästan dött träd. Persikan växer och växer och blir gigantisk. Mostrarna börjar ta betalt av folk för att se den.

En natt smyger James in i persikan och där möter han en hop insekter som blir hans vänner. Plötsligt är de i samma storlek och kan prata med varandra. Det blir början till ett fantastiskt äventyr!
Bokomslag och beskrivning från Bokus sida.

Detta är den första barnboken Roald Dahl skrev efter det att han hade skrivit flera som riktar sig till vuxna (har aldrig läst några av hans verk för vuxna, men känner verkligen att jag vill testa det någon gång). Här får den föräldralöse James uppleva ett stort äventyr och får uppskattning för vem han är. Har efter att ha läst en del av Dahls böcker nu fått känslan av att han älskar barn och vill att de ska få upprättelse och uppskattning speciellt om det finns vuxna som behandlar dem illa.

Om readalongen har jag skrivit om här och om dag 1, dag 2dag 3, dag 4 dag 5 dag 6 och dag 7 har jag skrivit på bloggen om.

tisdag 19 september 2017

#Roaldahlong day 7 Kalle och glashissen / Charlie and the Glas Elevator

Kalle Spann, från Kalle och chokladfabriken, har vunnit Willy Wonkas fantastiska chokladfabrik. Tillsammans med hela sin familj, och herr Wonka, stiger han in i den stora glashissen för att åka till fabrikens kontor. Men någonting går plötsligt fel, alldeles oerhört fel ... och hissen ger sig iväg ut i rymden! Högre och högre upp, och plötsligt befinner sig glashissen i en omloppsbana runt jorden!
Bokomslag och beskrivning från Bokus.

Fortsättningen om Kalle är en sci-fi för barn, och är roligt bra. Den visar även att vuxna kan vara mindre kloka än vad barn är. Kalles far-och morföräldrar är ena verkliga original.


Om readalongen har jag skrivit om här och om dag 1, dag 2dag 3, dag 4 dag 5 och dag 6 har jag skrivit på bloggen om.

Veckans topplista - höst-känsla


För dagens topplista skriver Johanna på sin deckarhörna;

Temat den här veckan är topp fem höstkänsla. Ett ganska fritt ämne när det kommer till tolkningar. Böcker i höstfärger, som utspelar sig på hösten, eller kanske en författare ni gärna läser när höstmörkret faller? Det blir spännande att se!

Detta ämne var klurigt, har funderat en del över vad jag skulle göra en lista om. Men det blev tillslut att jag valde böcker ur min att-läsa-hög utifrån vad jag tycker är höstläsning. Alltså en bok, som kan få vara lite spännande och skrämmande, som gör att man vill krypa upp i läshörnan med en varm filt och en god kopp te.  Jag har sett booktubers som har givit information om både Victober och Sbookober (även om jag inte är förtjust i högtiden Hallowen), och utifrån dem har jag fått några böcker som jag tänkt läsa. Så min lista kommer från det.


  1. Sekten på dimön - Mariette Lindstein (både rysare och sen kan man ju koppla även dimma till hösten)
  2. Det av Stephen King (skräckmästaren)
  3. Svindlande höjder av Emily Bronte (fast den har jag läst och tänker inte läsa just nu under Victober, men kunde inte ta med den för den ger ju verkligen höstkänsla med sina engelska heder och mörka berättelse). Jag tänker nog läsa Spöket på Canterville av Oscar Wilde istället.
  4. Våran hud, vårat blod, våra ben av John Ajvide Lindqvist
  5. Syndaflodens år av Margaret Atwood (dystopi känns som en genre som passar till hösten).

måndag 18 september 2017

#Roaldahlong day 6 Häxorna /The Witches

Visste du att häxor finns på riktigt? De lever mitt ibland oss och kan vara vem som helst. Den snälla granntanten, den vackra damen på bussen eller din egen älskade skolfröken! Visste du att häxor är omöjliga att upptäcka om man inte känner till de rätta ledtrådarna? Och framför allt, och detta är det viktigaste: Visste du att en häxas främsta uppgift är att förgöra alla barn i hela världen?
Bokomslag och beskrivning från Bokus

Ännu en bok jag har läst tidigare, eller lyssnat på tillsammans med familjen när vi har varit på bilsemester någon sommar. Och precis som då gillade jag att läsa om den kloke och orädde killen och hans snälla och barnvänliga mormor.

Om readalongen har jag skrivit om här och om dag 1, dag 2, dag 3, dag 4 och om dag 5 har jag skrivit på bloggen om.

We love books - en internetbaserad bokklubb


Under sommaren har jag funderat och skrivit inlägg här på bloggen under sommaren om detta och tillslut kommit framtill att starta en bokklubb, för jag vill läsa böcker tillsammans med andra och sen diskutera dem. Nu har jag kommit framtill att jag genom Goodreads har startat en grupp, så om ni är intresserade av att läsa boken Problemet med får och getter av Joanna Cannon under oktober månad får ni gärna söka medlemskap genom denna länk.

söndag 17 september 2017

#Roaldahlong day 5 - SVJ (eng BFG)

En natt blir den lilla flickan Sophie bortförd från barnhemmet av en jätte. I början är hon jätterädd att han ska äta upp henne. Men som tur är visar det sig att just den här jätten inte äter barn. Han kallas SVJ, Stora vänliga jätten, och han är den enda hyggliga jätten i hela Jättelandet. I stället för att glufsa i sig ungar ägnar sig SVJ åt att fånga drömmar och se till att de hamnar hos människorna på natten. Tillsammans gör Sofie och jätten upp en plan. De ska få alla de andra jättarna de som är hemska på riktigt att sluta äta upp barn.
Bokomslag och beskrivning från CDONs sida.

Detta var en bok jag tidigare inte hade läst, men som med alla de böcker jag har läst av Dahl gillade jag vad jag läste. Det är kul att han även har flickor som huvudpersoner ibland. 

Om readalongen har jag skrivit här och vad jag läste dag 1, dag 2, dag 3 och dag 4 har jag även skrivit om på bloggen.

lördag 16 september 2017

#Roaldahlong Dag 4 Danny the Champion of the World


Danny’s life seems perfect: his home is a gypsy caravan, he’s the youngest car mechanic around, and his best friend is his dad, who never runs out of wonderful stories to tell. And when Danny discovers his father’s secret, he’s off on the adventure of a lifetime. Here’s Roald Dahl’s famous story about a 9-year-old boy, his dad, and a daring and hilarious pheasant-snatching expedition. Just as important, it’s the story of the love between a boy and his father who, in Danny’s own words, is “the most marvelous and exciting father a boy ever had.”


Ännu en bok jag inte hade läst innan. Detta är en berättelse som visar på kärleken mellan en far och hans son. Gillar verkligen denna berättelse, även om den inte innehåller lika mycket humoristiska inslag som andra av Dahls böcker.

Om readalongen går att läsa här och jag har även skrivit om dag 1, dag 2 och dag 3.

Pågående läsning #73


Läsningen denna vecka har gått strålande, jag har läst ut många påbörjade böcker och håller även på att läsa en hel del Roald Dahls böcker. I Kungarnas krig, har jag även läst en del antingen på datorn som låne e-bok eller i storytel som e-bok eller ljudbok.
Hoppas nu på att

fredag 15 september 2017

#Roaldahlong day 3 Charlie and the Chocklate Factory

Kalle bor med sin familj i ett fallfärdigt ruckel. De är så fattiga att de bara har råd att äta kål. Men varje dag går Kalle förbi godisgeniet Willy Wonkas chokladfabrik och drömmer sig bort. Så händer det ofattbara. Kalle lyckas få tag på en gyllene biljett och vinner så mycket godis man kan äta under ett helt liv! Och så får han besöka den mystiska fabriken där det tillverkas godsaker som osmältbar glass, osynliga chokladkakor och tuggummi som inte tappar smaken ... Och det är bara början på Kalles fantastiska äventyr.
Bokomslag och beskrivning från Rabén & Sjögren

Denna har jag inte läst själv någon gång innan i dag, men sett och hört den bli uppläst i TV, och sett filmen med Johnny Depp. Så jag kunde historien men jag hade glömt slutet, som verkligen är ett lyckligt. Denna bok var den bästa av de tre jag har läst ännu. Även här finns de roliga illustrationerna av Quentin Blake med. Det ska även bli kul att läsa fortsättningen Kalle och glashissen. 

Helgfrågan vecka 37


 Då var det dags att svara på Mias bokhörnas helgfråga, den kommer på torsdagar, undrar varför jag aldrig varken hinner se den eller svara på den då, utan att mina svar antigen kommer på fredagar eller torsdagar. Men denna vecka ställer hon denna fråga:

Vad gillar du för bokligt event? Detta kan innebära alltifrån författarbesök till Crimetime Gotland. (Man kan även skriva vilket man skulle önska.)

Jag har verkligen inte varit på många, så får väl svara att Bokmässan (som jag har varit på en gång) är något jag gärna vill besöka igen (har funderingar på att åka ner på den antingen lördag eller söndag, men varken kroppen eller psyket är ju helt bra, så vet inte om det blir av).
Något annat jag skulle vilja besöka något år är Crimetime Gotland. 

Hon hade även en...
....Bonusfråga: Om du skulle sadla om, ja inte hästen utan jobb. Vilket yrke skulle du välja?

Jag är ju just nu sjukskriven men mådde jag bra skulle jag kunna tänka mig att förutom jobba som sjuksköterska som jag gör nu, vilja jobba med någon form av "forensic" utredare. (kom inte på vad de heter på svenska ).

torsdag 14 september 2017

Hett i hyllan vecka 37


Bokföring enligt Monika skriver så här på sin blogg:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?



Denna vecka valde denna bok, som har stått i min hylla i ungefär två år, men då det är även en bok jag har velat läsa länge, så har den i många år funnits på min att läsa lista, så nu hoppas jag verkligen att jag kommer att läsa den snart.

Historikern (inbunden)Huvudpersonen hittar en bunt gömda gamla brev som avslöjar att hennes far, som var historiker, forskade kring den medeltida härskare och dennes skräckvälde som ligger till grund för legenden om Drakula. Dottern återupptar faderns farliga efterforskningar.

#Roaldahlong day 2 Herr och fru Slusk (The Witz)

Herr och fru Slusk är ett par otäcka och elaka gamla sluskar. Hela deras tillvaro är fullspäckad med rysligheter som maskar i pastan och ögon i ölen. De försöker inte bara plåga livet ur varandra, de förpestar också livet för alla andra i sin omgivning. Herr Slusk tvingar sina små apor att hänga upp och ner till och med när de äter. Och fru Slusk odlar tistlar och brännässlor i sin trädgård för att hålla traktens ungar borta. Men en dag får aporna nog av Sluskarna. Det är dags för hämnd!
Omslagsbild och beskrivning från Bokus sida.

Bok nummer två i denna readalong blev en översatt i e-boks fomat. Men som tur var fanns de fina illustrationerna kvar. De förhöjer verkligen berättelsen. Denna tyckte jag bättre om än boken igår, det finns mer humor i den och det gillar jag. 

Information om readalongen finns i detta inlägg och vad jag läste dag 1 finns här.