Sidor

torsdag 7 september 2017

Hett i hyllan v 36


Då var det ännu en gång dags för att plocka fram de där hyllvärmarna man inte har läst ännu. Monika skriver så här:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Ännu en gång är det en bok jag har köpt under bokrean 2016, som jag visar, för den behandlar ett ämne som jag är intresserad av. 


Den handlar om Anne-Sofie som träffar Pascal, blir kär och flyttar till Holland. Hon blir gravid och vid förlossningen får hon en nära-döden-upplevelse. Hon har svårt att förstå vad som händer och mår fruktansvärt dåligt. Hon tror inte att sonen är hennes, men fruktar för hans liv och bestämmer sig för att ändå ta honom hem för att ta hand om honom.
Anne-Sofies resa och kamp är en stark skildring om förlossningspsykos, depression och PTSD och vägen vidare.
”Ibland hör man på nyheterna eller läser i tidningen om mammor som försökt skada eller döda sina nyfödda barn. Om barn som slängts i soptunnor eller bara övergivits någonstans.
De runt omkring mig skakar chockerade på huvudet. Men jag sitter tyst och gråter inombords. Mina tankar går inte till en fruktansvärd ondskefull ovärdig mamma, utan till en svårt psykiskt sjuk kvinna.
Vad gick fel? Hur var hennes förlossning? Fick hon en förlossningspsykos? Var hon sjuk sedan tidigare? Hur mår hon och barnet? Får de någon hjälp?
Gud hjälpe dem! Jag sitter tyst och tänker på dem medan jag gråter inombords.
Och jag ber en stilla tackbön för att det inte var jag.”

5 kommentarer:

  1. Har läst en annan bok av den här författaren och den boken tyckte jag mycket om.

    SvaraRadera
  2. Men, den låter ju hur intressant som helst. Det är ju ett viktigt ämne.

    SvaraRadera
  3. Ett nästan tabubelagt ämne, bra att det finns böcker om det.

    SvaraRadera