Sidor

torsdag 12 september 2019

Hett i hyllan vecka 37 / 2019




Monika skriver så här om hett i hyllan:
Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Har ännu en nobelpristagares bok jag skaffade för att läsa i min utmaning, att läsa minst ett verk av varje nobelpristagare i litteratur, och nu har turen kommit till denna, som jag ännu inte har läst:
Handling
"En kalv med eken stångades" lyder ett gammalt ryskt ordspråk. Att Alexander Solsjenitsyn valt denna självironiska titel för sina litterära memoarer är inte svårt att förstå. "I stället för eken", skriver han, "kan man tala om en gigantisk knölpåk för att symbolisera den ojämna kampen mellan den lilla människan och den allsmäktiga Sovjetstaten."
Men Alexander Solsjenitsyn är ingen vanlig liten människa. Hans förvissning om att han har ett stort uppdrag att fullfölja för att rädda inte blott sina landsmän utan kanske hela mänskligheten får honom att framstå som en okuvlig människa med stor moralisk integritet. Han anser det som sin plikt mot alla dem som offrat sina liv att berätta om tvångsarbetslägrens ofattbara förnedring. Han har fattat ett nästan övermänskligt beslut: "Ingenting i världen - inte ens mina egna barns säkerhet - kan stoppa mina böcker", skriver han.
Hans självbiografi handlar främst om hans tjugo år som författare och ger bakgrunden till hans berömda böcker. Han började sin författarbana med att memorera sina verk i fångbarackerna. Det är en spännande, personlig, men också rolig skildring om hans underjordiska kamp mot myndigheterna, om konspirationens teknik, om hur han kunde sprida sina böcker till sina landsmän och senare även få ut sina manuskript till västerlandet. Man får följa hans utveckling mot allt större självtillit, sedan han förstått att han blivit en maktfaktor att räkna med också i internationell skala. Han skildrar spelet kring Nobelpriset och dramatiken vid utvisningen men han berättar också fantastiska anekdoter ur verkligheten. Hans självbiografi har blivit en märklig och oerhört fascinerande bok - man läser den som en mycket spännande roman.

5 kommentarer:

  1. Den låter intressant! Har läst annat av Solsjenitsyn

    SvaraRadera
  2. Det skulle vara spännande att läsa hans självbiografi. Jag har läst en del annat av honom men inte denna.

    SvaraRadera
  3. Tror inte jag har läst någon hel bok av honom, bara utdrag i skolan

    SvaraRadera
  4. Författaren har jag läst men definitivt inte denna. Fascinerande titel.

    SvaraRadera
  5. Jag tror inte någonsin att jag kommer läsa alla nobelpristagare. Det känns som att kriterierna ändrats en del sedan priset började delas ut. Eller kriterierna är väl de samma men det känns som att många 1900-talspristagare är lite i samma genre. Om du förstår hur jag tänker.

    SvaraRadera