Sidor

fredag 17 april 2020

Rismodern av Rani Manicka

Rismodern (pocket)Rismodern
Ingenting i Lakshmis idylliska barndom kunde ha förberett henne för det liv som väntade henne. Som tonåring blir hon bortgift med den mycket äldre Ayah och tvingas flytta till Malaysia. Väl där inser hon att Ayah inte är den välbärgade man han utgett sig för att vara, utan en lägre tjänsteman med flera fordringsägare efter sig. I ett slag tvingas Lakshmi växa upp. Hon tar kommandot i huset och lyckas betala mannens skulder. Men den växande familjen vittrar sönder under lögner och falska förhoppningar och Lakshmi blir alltmer bitter. I de redan ansatta relationerna smyger sig ondskan in och andra världskrigets japanska invasion sliter upp ett sår i familjen som inte vill läka. Först långt senare, genom Lakshmis dotterdotter, kan familjen försonas. På ett magiskt och färgstarkt språk berättar Rani Manicka om en familj i Malaysia under 1900-talet. En på samma gång fruktansvärd och underbar, skakande och oförglömlig historia. Rani Manicka växte upp i Malaysia, men bor i dag i England. Rismodern som är hennes debutroman har sålts till 19 länder och tilldelats The Commonwealth Writers Prize för bästa debutbok.
Bokomslag på pocket (till vänster) och beskrivning hämtad från Bokus.

Boken jag lånade på biblioteket var en inbunden bok, och jag tyckte det omslaget var fint och stilrent men även pocketens omslag är ju fint men lite annorlunda men samma, lite plottrigt kanske.

Men sidorna inne i boken är även de vackra men ändå lite hemska. För det är inte bara bra saker som händer familjen. Det är verkligen ett starkt epos om en familj i Malaysia under andra världskriget och tiden efteråt fram till början av 2000-talet. Det är starka kvinnor och några män som berättar historien om sin familj och de sätter verkligen identitet på sig själva och familjen.

Denna bok ingår i Världen runt projektet som jag och Evelina håller på med.

1 kommentar:

  1. Den här hade jag inte hört talas om, men den ska jag skriva upp! Tack för tipset.

    SvaraRadera