fredag 14 juli 2017

Helgfrågan vecka 28


Mia undrar i denna helgfråga följande;

Hur viktigt är språkriktigheten i en bok? 
(Till att börja med ska jag reda ut en vanlig missuppfattning: grammatik och språkriktighet är inte samma sak. Grammatik handlar om meningsuppbyggnad, eller som Wikipedia beskriver det: "Grammatik är det regelsystem som beskriver hur orddelar kombineras för att bilda ord och dessa i sin tur kombineras för att skapa förståeliga satser och meningar" medan språkriktighet handlar om själva skrivhantverket: stavning, meningsbyggnad, styckeindelning, bruket av skiljetecken, förkortningar och så vidare.)
Bonusfråga: Hur går det med sommarläsningen?

Hmm, det är lite svårt att svara på för jag är inte så bra på just grammatik (fast det inte gällde det) fast jag förstår faktiskt inte skillnaden på grammatik och språkriktighet även om jag läser förklaringen.
Jag skulle själv ha stora problem att få skrivit en text helt grammatiskt rätt, ni har säkert uppfattat fel i mina inlägg här på bloggen om nu läser.

Fast till språkriktigheten i en bok...jag skulle tror jag i alla fall reagera om det inte är riktigt skrivit (för jag märker ju hur fel det ser ut när jag läser något som inte är helt riktigt formulerat, och ännu tydligare med tex satsbildning som man hör när det är tex än som inte är van med svenskan som talar, för deras modersmåls "språkriktighet" framkommer då). Fast jag tror att ibland kan jag missa små fel i svenskan när jag läser en bok, och även mer om det är en bok som gör jag bara vill läsa och inte bryr mig om hur grammatiskt eller språkriktigt det är. (Jag känner att hela den här texten inte får fram det jag vill men hoppas ni ändå förstår innebörden i det jag menar och vill förmedla).

Och svaret på bonusläsningen; ja har ni läst mina inlägg under de två senaste veckorna så ser ni hur läsningen fungerar här, och jag är nöjd med att ha hunnit läsa så mycket av den helt orimliga TBR jag har som jag vill läsa under juli månad. Men jag har gjort goda framsteg i den. (Fast de två senaste dagarna har läsningen varit lite skral, men det tror jag på att jag blev lite övermätt av Läs-a-lot sommar 2017, och idag har jag varit på storshoppingtur. 

7 kommentarer:

  1. jag tycker att det blir "hack" i läsningen när en träffar på felaktigheter

    SvaraRadera
  2. Jag kan känna att jag blir störd i läsningen och behållningen blir inte densamma om det är för många stavfel och liknande, enstaka fel bryr jag mig inte så mycket om.

    SvaraRadera
  3. Jag förstår i alla fall vad du menar :) För mig blir det ett väldigt störande moment i läsningen om jag stöter på för många fel och då blir jag irriterad och då börjar jag ogilla boken och... ja, så fortsätter det.

    SvaraRadera
  4. Korrekturfel kan vara oerhört irriterande. Liksom konstig ordföljd. Ibland är språket en del av det litterära verket. Jonas Hassem Khemiri har en helt egen stil tex. Framförallt ska språket kännas äkta.

    SvaraRadera
  5. Visst reagerar man då det är riktigt tokiga språkfel i böcker, men som tur är förekommer det ju inte alltför ofta, mest verkar det förekomma i eböcker tycker jag.

    SvaraRadera
  6. Jag skriver fel ibland, det är lite därför bloggen finns då kan jag öva.

    SvaraRadera
  7. Om det är för mycket fel i en text påverkar det läsbarheten och jag tappar tålamodet.

    SvaraRadera