Hjärnforskningen tvingar oss att tänka i nya banor kring vilka vi egentligen är, varför vi beter oss som vi gör och vart vi är på väg.
Neurorevolutionen dokumenterar denna nya tidsålder av neurocentrism. Den prisbelönta författaren Lone Frank granskar hur dagens hjärnforskare förankrar fenomen som religiositet, fri vilja och moral i biologin. Hon utforskar hur nya neurovetenskapliga fynd påverkar vårt samhälle, och spekulerar i vad denna kognitiva revolution betyder för oss alla.
Lone Frank kombinerar fascinerande berättelser om de senaste rönen och intervjuer med framstående forskare. Neurorevolutionen är liksom hennes uppmärksammade bok Mina vackra gener en lättläst och underhållande undersökning av den moderna vetenskapens yttersta gränser.
Bokomslag och beskrivning av bokens handling hämtad från fri tanke.
Vad händer när vi tänker, minns, blir förälskade, ledsna eller aggressiva, får ett kreativt ryck eller huden knottrar sig av musik? Den moderna hjärnforskningen lär oss allt mer om biologin bakom sådana fenomen och tvingar oss göra upp med tre seglivade missuppfattningar: att det skulle finnas motsatsförhållanden mellan kropp och själ, mellan förnuft och känsla och mellan arv och miljö.Bokomslag och beskrivning av bokens handling hämtad från Bokus
Gavs ut år 2002 i ett projekt vid Kungliga Ingenjörvetenskapsakademien. Sakgranskades av ledande forskare i vart av de fält boken omfattar, samt i sin helhet av flera av akademiens bioteknikkommittés ledamöter. Gavs sedan ut i ny lätt reviderad upplaga av Vetenskapsrådet år 2004.
Boken börjar således få några år på nacken. Nästan ingenting har dock blivit fel, däremot har mycket hänt framför allt kring stamceller, som gör att helheten i avsnittet om dessa skulle sett mycket annorlunda ut om det skrivits nu. Och med Crispr/cas9-tekniken har mycket av det som beskrivs som framtida möjligheter kommit mycket närmare att bli verklighet. För en uppdaterad sammanställning av stamceller, rekommenderar jag att man använder den inledande översikten i denna skrift från 2011.
Bokomslag och beskrivning av boken hämtad från Henrik Brändéns egna hemsida.
"Henrik Brändén är kanske inte så känd men han är en av våra stora folkbildare. Genom åren har han genom böcker och föreläsningar skapat förståelse och intresse för komplicerade biologiska sammanhang. När han nu i Populärvetenskapens poetik och retorik skriver om författarskap är det en pärla som ingen skrivande eller läsande människa bör missa. Titelns "poetik" och "retorik" fångar det som gör boken är så bra. Den handlar om teknik, om hur man bygger texter, men lika mycket om subtila och konstnärliga aspekter. En bok jag tror är minst lika bra för den som vill skriva skönlitterärt; den är helt enkelt en pärla för alla som är intresserade av böcker och hur de skrivs."
Per Kornhall, författare och doktor i systematisk botanik
Bokomslag och beskrivning av bokens handling hämtad från Bokus.
Jag kände att de här böckerna var några jag ville läsa för att få lite hum om det jag skriver om i mina manus, kloning, hjärnforskning och så en bok om hur man skriver böcker. Och jag fick läsupplevelser som jag gillade mycket och jag har lärt mig en hel del av dem.
Jag ska nu bara ta till mig min lärdom och få lite saker i mina manus att matcha det jag har lärt mig om ämnena jag skriver om.
Även om ni inte är så insatta i forskning och medicinsk kunskap så tror jag att ni kan få en bra läsupplevelse av de här böckerna. Henrik Brändéns böcker kändes som om det fanns lite humor bakom. Och Lone Franks lästes som en skönlitterär bok med lite mer forskning och vetnskap i bara.
Sen var det en intressant och matnyttig bok att läsa gällande hur man skriver böcker och då inte bara fakta böcker utan även skönlitterärt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar