Sidor

lördag 30 juni 2018

Pågående läsning #113 (plus vad jag sett och hört på)

Förutom att jag lider av lässtress, har så många böcker jag vill läsa, böckerna som aldrig blir utlästa känns det som, ni har väl tröttnat på att se vissa av böckerna på bild, recensionsexemplar, bibliotekskböcker som ska lämnas tillbaka, så har faktiskt läsningen gått hyfsat i veckan. Läst ut ett par biblioteksböcker som nu är återlämnade, läst tillsammans med Evelina, vi håller på att läsa de böcker som är nominerade till Årets bok 2018 tillsammans. Det är kul att ha någon att diskutera böcker med.

Vi har ju även sett på Riverdale säsong 1 tillsammans, men i denna vecka har vi inte hunnit med att se på säsong 2, och jag har inte sett något annat än på Booktube i veckan heller.
Däremot har jag lyssnat på Podcasts som har diskuterat Riverdale, jag har lite nördat in på dem, hittade 6 som jag började med att lyssna på men har väl nu hittat vilka som är favoriterna av dem, bäst är 3 stycken  (Riverdale Register, Cry me a Riverdale , Riverdale after dark), en klarar jag nästan inte av alls övriga går an, och det är lite kul saker de tar upp som jag inte är/har en aning om angående seriealbumen Archie ( på svenska Acke) om olika årgångar och karaktärer. Plus det verkar finnas en hel del tidigare filmatiseringar. Och om skådespelarna, de flesta verkar faktiskt vara kända från andra saker etc.

fredag 29 juni 2018

Den lilla bokhandeln runt hörnet av Jenny Colgan

Jenny Colgan är tillbaka med en ny oemotståndlig hjältinna

Nina Redmond älskar böcker. Att para ihop rätt bok med rätt läsare är hennes passion. Men när stadens bibliotek lägger ner står hon plötsligt utan jobb. Med bilen full av övergivna böcker vet hon inte vad hon ska ta sig för. Efter ett möte med en karriärcoach får hon en idé. Hon ska starta en egen bokhandel, på hjul! Hon hittar den perfekta lilla varubussen i en annons. Det är bara ett problem hon måste flytta till Skottland.

Fast besluten att leva ut sina drömmar, och med styrkan hos sina romanhjältinnor Katniss Everdeen och Elizabeth Bennet i ryggen, tar hon steget ut i det okända. Hon lyckas förvandla den gamla bussen till en rullande bokhandel och ger sig ut i grannskapet, men att locka till sig de svårflirtade skottarna blir inte lika lätt som hon först trott. Hon får möta en mängd människor som både förgyller och förpestar hennes tillvaro, exempelvis den barske bonden Lennox och den charmige tågkonduktören Marek.
Beskrivning och omslag hämtad från Adlibris.

Ännu en Årets bok 2018 nominering läst, och ännu en gång tillsammans med Evelina.
För mig var det första gången jag läste en bok av författaren, sen är detta egentligen inte min favorit genre, läser sällan mysig feel-good. Men gillar att läsa om böcker och hur Nina kämpar för att kunna göra det hon älskar att göra, att hitta rätt bok till sina kunder. Plus att se hur hon hon charmar och blir vän med övrig människor som Marek och Ainslee,
Boken gav mig nog ändå mersmak till att läsa fler av Colgans böcker.

Helgfrågan vecka 26/2018


I helgfrågan denna gång undrar Mia om vår sommar/semester, först vill  hon att vi ska visa en bild på vår sommar/semester läsning och sen som bonusfråga undrar hon över våra planer för semestern.

Vi börjar med en helt stor hög med böcker som jag vill läsa nu med en gång, alla på en gång helt enkelt. Och det finns än fler böcker (jag kom på att jag missade de 6 böckerna som jag ännu inte har läst av de nominerade för årets bok). Och det kanske inte ens blir de här böckerna jag kommer att läsa, det kanske kommer att bli några helt andra. I vanliga fall brukar inte mitt sängbords vara så här högstaplat med böcker, där ligger bara ungefär hälften i den högen ni ser här, annars skulle det nog sluta med att jag skulle få en eller annan bok i huvudet, även om stapeln inte lutar som tornet i Pisa som det ser ut som på bilden.
Nu är ju inte detta alla de böcker som finns på mitt sängbord utan  bakom denna stapel finns det en stapel till med böcker, och i skåpet under finns en del av de böcker som jag har lånat hem från biblioteket, så böcker att läsa finns det gott om. På söndag kan ni se ännu en bild på böcker jag har tänkt läsa, om ni är intresserade av att se mitt halvårs uppdatering med hur det går med min läsning för i år.

Lässtress som när den är som störst, jag vill läsa allt men jag kan ju inte ägna tid åt att bara läsa, även om jag är sjukskriven och hemma det mesta av tiden, så måste jag ju göra annat än att läsa.

Som ni förstod utav meningen ovanför, så kan jag ju inte säga att jag har någon direkt semester, men maken däremot börjar sin semester sent i slutet av juli (tror det är så att han ska jobba tre veckor till) och vi ska väl göra något annat än bara drälla runt hemma. Även om det är så att jag pga min värk och kroniska utmattning inte orkar så mycket så ska väl vi hitta på något, men några stora planer är inte uppgjorda ännu.
Sen hoppas jag att vi skulle få slippa denna tropiska värme vi har haft i snart 2 månader, men det innebär ju inte att jag vill det ska vara kallt och dåligt väder med regn heller. Men det skulle kunna vara soligt och inte varmare än ca 23-25 grader.

Mia det skulle vara kul om du i slutet av sommaren/semestern kolla upp med oss hur det gick med den där läsningen, för som det ser ut har jag sett många stora och härliga bokhögar i de inlägg som redan har svarat på veckans helgfråga.

torsdag 28 juni 2018

Vaggvisa av Leila Slimani

Hemmet har aldrig tidigare varit så välstädat och barnen avgudar henne. Barnflickan Louise har kommit in i deras liv och förändrat det. Tack vare henne har Myriam kunnat återuppta sin juristkarriär och hon och maken Paul lägger tacksamt sina barn i hennes händer. Snart börjar Louise få plötsliga vredesutbrott och bete sig märkligt, men de undviker i det längsta att konfrontera henne. I det vackra huset i Paris tionde arrondissement har ett mörker sipprat in och nedräkningen mot en katastrof har tagit sin början.

Fransk-marockanska Leïla Slimanis succéroman har samma psykologiska spänningsnerv som Gillian Flynns "Mörka platser" och har sålt i mer än 600 000 exemplar i Frankrike. Den översätts nu i 38 länder.

Leïla Slimani (född 1981) är journalist och författare, uppvuxen i Marocko och bor sedan snart tjugo år i Paris. Hösten 2018 utkommer hennes reportagebok "Sex och lögner", om kvinnors livsvillkor i Marocko.
Bokomslag och beskrivning hämtad från Adlibris.
En bok sen jag första gången hörde talas om den ville läsa den. Sen kan jag tycka om titeln den fått i UK Lullaby det är ju samma på svenskan, men i USA heter den The Perfect Nanny. Men har samma omslag med en huvudlös (avklippt bild eller vad man kallar det) kvinna med en ljusblå blus med vit krage.
Boken börjar ju med att vi får reda på att Barnflickan har dödat de två barnen, men det gör ändå att berättelsen är intressant att läsa och fundera över vad som får henne att göra just det, är det något som finns i hennes bakgrund eller är det familjen i sig som gör något som gör att hon gör det. Den fick i alla fall mig att läsa för att få reda på sanningen.

Hett i hyllan vecka 26/2018

Monika skriver så här om Hett i hyllan
Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Veckans bok kommer jag förhoppningsvis läsa i början av juli ( eller i alla fall under den månaden) för Books and Jams readalong på Goodreads kommer att läsa den. Eller Krista kommer att läsa den och ha lite diskussionsfrågor åt oss andra som läser den tillsammans med henne. Boken i sig råkade jag köpa när den var en bok som jag glömde avbeställa från Bonniers bokklubb som jag är med i.

Huset vid sjön av Kate Morton

Familjehemligheter och olösta mysterierKate Morton är tillbaka med en ny fantastisk bladvändare för alla anglofiler. Huset vid sjön är en väv av nutid och historia, mörka familjehemligheter och spännande intriger, mystik och besatthet.

1933: Alice Edevane är en brådmoget begåvad sextonåring med författardrömmar. Men det mysterium hon skriver på är ingenting mot det som hennes familj snart dras in i.

På familjens lantgods vid sjön i Cornwall hålls det årliga midsommarfirandet med hundratals gäster. När den storslagna festen är slut upptäcks att familjens yngste son, elva månader gamla Theo, är spårlöst försvunnen. Han återfinns aldrig och tragedin splittrar familjen för all framtid.

Sjuttio år senare anländer Sadie Sparrow till sin älskade morfars gamla stuga i Cornwall för en påtvingad semester från sitt arbete som polis i London. Efter ett besvärligt fall anses hon behöva ta igen sig. Men när hon snubblar över det övergivna huset vid sjön och hör talas om pojken som en gång i tiden försvann, börjar hon gräva i historien.

Alice är nu en gammal dam och framgångsrik deckarförfattare, som lever ett välordnat liv i sin eleganta våning. Tills en ung polis börjar ställa frågor om hennes familjs historia. Hemligheter som hon ägnat hela sitt liv åt att undfly riskerar att komma upp till ytan.

onsdag 27 juni 2018

Novellix x 5



Jag har läst några noveller det sista, det är något som jag inte gör så ofta, för jag har lite svårt för att få grepp om en berättelse som bara skildras på några sidor. Sen finns det några som verkligen fångar mitt intresse och precis det finns det i denna samling.

Ett nytt Atlantis av Ursula Le Guin
När kapitalismen har utarmat hela USA, staten förvandlats till en totalitär makt och klimatförändringar gjort att stora delar av land sjunkit långt ner under havsytan, stiger hoppet om att en ny och fri kontinent ska resa sig ur vattenmassorna. Ursula K. Le Guins dystopiska novell Ett nytt Atlantis skrevs redan 1975 men behandlar ämnen som känns obehagligt aktuella även idag.
”Jag såg det. Jag såg det. Jag såg de vita tornen och vattnet som forsade nerför deras sidor och rann tillbaka ut i havet. Och solen lyste på gatorna efter tiotusen år av mörker.”
”Jag hörde dem”, sa Simon med låg röst från skuggorna. ”Jag hörde deras röster.”
”Jesus, sluta!” utbrast Max, ställde sig upp och snubblade ut i den mörka hallen utan sin rock. Vi hörde honom springa nerför trappan.
”Phil”, sa Simon från sängen, ”skulle vi kunna lyfta upp de vita tornen med vår hävstång och vår fasta punkt?”
Efter en lång tystnad svarade Phil Drum: ”Vi har kraften att göra det.”
Oh vad svårt det var att komma på vad jag ska skriva om denna lilla novell, det blir nog inget mer än jag gav den i betyg.
Betyg 3
Försvararna av Phillip K Dick
Kalla kriget har bokstavligt talat hettat till och ett våldsamt världskrig utkämpas via robotar uppe på jordens yta, medan människorna själva har flytt till underjorden. Den kultförklarade science fiction-författaren Philip K. Dicks novell The Defenders från 1953 utkommer nu för första gången på svenska under namnet Försvararna.
”Det är som att läsa filmen ‘Terminator’, fast utan hjältar”
DN
En djup rädsla, som ingjutits i honom under åtta år, pulserade i huvudet. Strålning, en säker död, en värld som var sönderbränd och livsfarlig … Högre och högre upp for kabinen. Taylor höll sig fast i väggarna och slöt ögonen. För varje ögonblick kom de närmare, de första levande varelser som färdats ovanför den översta etappen, upp genom Tuben, förbi bly och berg, upp till ytan. Den fobiska skräcken sköljde över honom i vågor. Det innebar döden, det visste de allihop. Hade de inte sett det på film tusen gånger? Städerna, slaggen som regnade ner, de tjocka molnen … ”Inte långt kvar nu”, sa Franks.
Den amerikanska science fiction-författaren Philip K. Dick (1928–1982) sålde sin första novell 1951. Det blev startskottet
för hans författarkarriär och med 34 romaner och ett hundratal noveller är han en av de mest produktiva och inflytelserika
författarna i genren. 1963 tilldelades hans numera legendariska verk Mannen i det höga slottet Hugopriset för årets bästa science fiction-roman. Uppskattningen som Philip K. Dick fick under sin livstid växte ytterligare efter hans död och han är i dag närmast kultförklarad. Tolv romaner har släppts postumt och lika många filmer finns baserade på hans verk, däribland Total Recall, Screamers, Minority Report och Blade Runner.
Noveller är svårt att skriva några tankar om, det känns som det är för lätt att spoila dem på grund det inte är så många sidor det handlar om. Denna fascinerar mig dock. 
Betyg 4.
De blindas rike av HG Wells
H. G. Wells (1866-1946), författaren till bland annat romanen Världarnas krig från 1898 räknas som en av science fiction-litteraturens upphovsmän och hör till genrens verkliga giganter. Novellen De blindas rike publicerades första gången 1904 och är en av de mest kända som författaren lämnade efter sig. 35 år efter den ursprungliga publiceringen valde Wells att förlänga historien och ge den ett helt nytt slut. Denna nyöversättning av De blindas rike bygger på originalversionen.
”H G Wells otäcka, vackra allegori ‘De blindas rike’ låter en seende hamna i en isolerad by där alla är blinda”, skrev DN i sin recension.
De började ropa. Pedro tog täten och fattade Núñez hand för att leda honom till husen, men denne drog snabbt tillbaka handen.
”Jag kan se”, sa han.
”Se?” sa Correa.
”Ja, se”, svarade Núñez och när han vände sig mot Correa råkade han snava på Pedros ämbar.
”Hans sinnen är ännu outvecklade”, sa den tredje blinde mannen. ”Han snavar och talar obegripliga ord. Ta honom vid handen.”
”Som ni vill”, sa Núñez och de började leda honom, varvid han knappt kunde hålla sig för skratt. De visste tydligen ingenting om vad det innebar att kunna se. Nåväl, förr eller senare skulle han nog lära dem.
Denna novell på bara några sidor blir verkligen en skrämmande upplevelse, men så bra.
Betyg 3
Vad det såg ut som  av Helena von Zweigbergk
Den uppskattade radioprofilen, journalisten och författaren Helena von Zweigbergk hittade en dag ett gammalt foto på sig själv. På bilden är hon ungefär tio år gammal, står rakt framför kameran och blundar. Vad tänkte hon på? Vad det såg ut som är, precis som det låter, kanske svaret på den frågan. Den handlar om ett barns rädsla för krig, om att vilja rädda hundar från djurförsök och om att ha en bästa kompis att göra allt med.
 Du har en vän som heter Elsa. Ni går i samma klass och ni är ännu inte i tonåren. Ni spelar canasta på hennes noppiga över­kast, fingrar på nopporna, lägger ut korten och dricker te. En dag berättar Elsa att hon läst om hur det görs djurförsök på beagle­ hundar. De får sitta i små burar och få sprutor hela dagarna och när de börjar bli gamla och trötta så får de en sista spruta så att de somnar in. Du önskar att du inte hade hört om det där. Du önskar att du kunde springa ifrån det. Men hunden har flyttat in under dina ögonlock.
Har inte så mycket att säga om denna novell.
Betyg 2
Knackningarna av Johan Theorin
Molly har precis förlorat sin enda väninna Judith och livet som ensam pensionär fylls av alltfler tomma likörflaskor och sena nätter framför TV:n. Därför kan hon till en början inte urskilja var de regelbundna knackningarna i huset kommer ifrån. Inte har de väl hörts tidigare? Sakta blir hon övertygad om att någon i huset verkar kämpa för sitt liv, men polisen hävdar bestämt att ingen har anmälts saknad. Molly kan ändå inte släppa tanken på att knackningarna kan vara ett rop på hjälp. Och så gnager den där tidningsnotisen om den döda kvinnan i Råsjön.
Johan Theorin debuterade 2007 med den hyllade deckaren Skumtimmen som liksom ett flertal av hans senare romaner utspelar sig på norra Öland. Theorins knivskarpa böcker har under åren översatt till ett 20-tal språk.
 Du är instängd, men din hand är ute. Så du knyter den och börjar knacka fram en nödsignal med knogarna – en enkel rytm som din morfar trummade fram på sitt köksbord när du var liten. Du knackar signalen mot golvet, så hårt du kan, utan att veta om någon lyssnar. Men någon måste höra dig. Någon måste komma. 
En liten novell som Johan klarar av att göra så intressant, och vi fastnar för båda personerna som novellen handlar om. Denna rekommenderar jag verkligen.
Betyg 5
Beskrivningarna av novellerna är hämtade från Novellix.

tisdag 26 juni 2018

Koka björn

Det var prosten som gjorde fyndet. En bra bit ute i det sviktande kärret gav han ifrån sig en genomträngande busvissling, som han lärt sig under sin tonårstid i Kvikkjokk. Jag skyndade mig genast åt hans håll. Vattnet var kolsvart, över ytan stack en stör upp. Prosten grep tag och vickade på den. I det mörka slammet vajade något ljust, något som liknade hö. Sedan, till min outsägliga fasa, insåg jag att det var hår.

Det är sommaren 1852 i byn Kengis i nordligaste Sverige. Prostens andliga väckelse drabbar samer och tornedalingar med oanad kraft. Samtidigt försvinner en vallpiga i de djupa skogarna. Snart drar folket ut i jakten på den slagbjörn som man tror härjar. Men prosten fruktar att det är en långt värre dråpare som går lös. Tillsammans med samepojken Jussi finner prosten spår av den ondska som tränger sig allt närmare prosten och snart hotar att krossa hela väckelsen.

Koka björn är en fascinerande berättelse om mannen som valts till årtusendets norrbottning. Mästaren Mikael Niemi skildrar levande hur stora händelser drabbar en liten värld och hur Laestadius vinner allmogens stöd trots överhetens motstånd.
Bokomslag och beskrivning hämtad från Bokus.

Ännu en bok jag har läst tillsammans med Evelina, och detta är en bok som är nominerad till årets bok, och de flesta av dem böckerna ska jag och Evelina försöka läsa tillsammans, så se framemot flera bokrecensioner om de nominerade.

Koka björn är verkligen en bok som fascinerar mig, både att det är en ovanlig berättelse om Laestadius som en mordutredare och inte bara en man som gör en kristendomsväckelse till samer och tornedalingar. Jag tycker även om hur Niemi skildrar den unge samepojken som Prosten har tagit hand om och som hjälper till med utredningen. Rekommenderar verkligen denna bok.

Evelinas recension.

Veckans topplista - böcker som utspelar sig på sommaren

Johanna skriver så här i veckans topplisteinlägg:

Det här blir den sista topplistan innan det är dags för ett sommaruppehåll. Hoppas ni hänger på igen i augusti! Men först fokuserar vi fullt ut på här och nu – ämnet idag är tips på böcker som utspelar sig under sommaren. 

Min lista utan någon speciell ordning, både läst och oläst
  1. Sommar boken av Tove Jansson, en fin bok om en farmor och hennes sondotter, berättelser som utspelar sig under sommaren
  2. Mördaren ljuger inte ensam av Maria Lang, första boken av Maria Lang, utspelar sig på en ö under några dygn på sommaren. Maria Lang har fler böcker som utspelar sig under sommartid och delvis på öar. Mysig deckarläsning. (ett par andra tips är Mörkögd augustinatt och Kung Liljekonvalj i dungen mer åt höst och vår hållet men ändå sommar).
  3. Sommardöden av Mons Kallentoft. Ännu en deckare som utspelar sig under en het sommar. Men lite mer åt det hårdkokta hållet
  4. Jenny Colgan, den boken jag har läst är Den lilla bokhandeln runt hörnet, som utspelar sig i ett kallt och blåsigt Skottland men de firar midsommar, så det räknar jag som sommar.  Men jag vill läsa mer av Colgans böcker och många av dem utspelar sig under sommartid om jag har förstått det rätt, känns som mysig feel-good skulle passa bra att läsa under sommaren.
  5. En sommar på luffen av Eli Åhman Owetz, är en bok jag har vunnit (förra sommaren) och som jag har förstått det är det feel-good som utspelar sig på sommaren, som jag skulle vilja läsa.

måndag 25 juni 2018

Sätt mig i brand av Tahereh Mafi

Boken jag läste hade detta omslag.
 Juliette överlevde en pistolkula i bröstkorgen. När hon vaknar efter att ha svävat mellan liv och död vet hon varken om rebellerna är besegrade eller om Adam eller ens någon av hennes vänner fortfarande lever. Warner har räddat Juliettes liv. Warner, överbefälhavaren. Warner, som hon hatade, men som blev hennes älskare. Warner, Adams bror. Juliettes och Warners kärlek är förbjuden, men omöjlig att kämpa emot. Nu vill Warner slåss vid hennes sida mot Återetablissemanget, och krossa skräckväldet. Men är det verkligen det enda han vill med henne?

Tahereh Mafi avslutar sin hyllade trilogi med att ge hopp om framtiden. Terrorn kommer att få ett slut. Men inte förrän en våldsam strid har utkämpats. Trilogin, som inleddes med Rör mig inte!, är en rasande vacker och chockerande berättelse, med ett unikt språk. Den handlar om elektrisk kärlek, berusande ondska och omöjliga val. Men också om en desperat längtan efter tillhörighet och att finna hopp, förtroende och självrespekt.
Nedre bokomslag och beskrivning hämtad från Adlibris.
Ännu en bok jag och Evelina läst ihop. Vi har läst hela serien om Juliette och gillar serien. Tahereh Maft knyter ihop berättelsen i denna bok, visst har den ett slut som man kanske inte behöver veta så mycket mera om, men visst finns det lite frågor kvar, så det kan kännas bra att Mafi har skrivit en fortsättning på serien.
Mafi har ett språk jag gillar, kan inte förklara det men det framkommer mycket mer här i denna sista del än i de två övriga.
På grund av detta är tredje delen så kan jag ju inte skriva så mycket mera om boken utan att spoila. Men däremot länkar jag mina två övriga recensioner om serien här.

Bok 1
Bok 2
Ewelinas recension av Sätt mig i brand

söndag 24 juni 2018

Bokhandeln på Riverside Drive av Frida Skybäck

Charlotte är för ung för att vara änka, för ung för att förlora den hon älskar. I sitt vilsna tillstånd tar hon en paus från sitt framgångsrika företag och söker ro på den skånska landsbygden. Men så får hon får ett oväntat besked, hon har ärvt ett hus i London av en moster hon knappt visste att hon hade. Och huset inrymmer en bokhandel.

Inställd på att sälja huset flyger Charlotte till England, där den konkursfärdiga Riverside Bookshop och den excentriska personalen verkar bortom all räddning. Men trots att Charlotte inte vet något om hur man driver en bokhandel växer snart en gemenskap med den motsträviga personalen fram. Samtidigt som Charlotte kämpar för att rädda bokhandeln inser hon att det är något som inte riktigt stämmer. Varför har Charlotte aldrig fått träffa sin moster och vad är det för mörk hemlighet som döljer sig i huset?

Bokhandeln på Riverside Drive är en varm, charmig och hoppingivande feelgoodroman om hur ett hus fyllt med böcker, en handfull främlingar och en butter gammal hankatt kan hjälpa någon att börja om på nytt.

FRIDA SKYBÄCK flyttade själv från Skåne till London på vinst och förlust och kom hem med ett nyfunnet intresse för engelsk litteratur och den stora kärleken. Numera bor hon i Lund med sin man och deras två barn. Bokhandeln på Riverside Drive är hennes femte roman.
Bokomslag och beskrivning hämtad från Adlibris.

En mysig feel-good bok om en bokhandel och en kvinna som från början inte är en inbiten läsare men lär sig att älska både att läsa och alla som bor och jobbar på bokhandeln. Lite kul med en bakgrunds historia som berättas och Charlotte får reda på efterhand. Även om jag har svårt att förstå Charlottes moster Saras motiv helt igenom.
Klart en läsvärd bok för alla bokälskare där ute i världen.

lördag 23 juni 2018

Pågående läsning #112 (plus vad jag hört och sett på)

I samband midsommarfirande och en pågående förkylning har de senaste två dagarna varit dåliga med läsning, men jag är ändå nöjd med läsningen denna vecka, jag har lyckats läsa ut biografin om Himmler som jag har hållit på att läsa sen i september förra året. Nu behöver jag lägga ner tid på läsning av de där andra böckerna som jag har hållit på med länge, plus en hel del reserverade böcker som behöver lämnas tillbaka till biblioteket både den kommande och veckan därpå. Denna lässtress, skulle vilja kunna känna att jag både njuter och hinner med att läsa det jag vill.
Men som tur är vet jag i alla fall att Mischling kommer att bli utläst denna vecka och det beror på att jag och Evelina håller på att läsa den tillsammans.

Något som jag och Evelina även gör tillsammans är att se på TV-serien Riverdale ( för mig är det andra gången men den är lika bra om inte ännu bättre denna gång) och vi avslutade säsong 1 i veckan. Nu ska vi säkert fortsätta med säsong 2.

Förutom Riverdale försöker jag se en hel del på videoklipp från de booktubers som jag prenumererar på, och när jag nu sett Riverdale lyssnar jag även på en del podcast som talar om serien, vilka kan ni ju se i tidigare Pågående läsnings inlägg jag har på bloggen.

fredag 22 juni 2018

Helgfrågan vecka 25/2018

I helgfrågan inför denna midsommarhelg undrar Mia följande

Följer du någon Booktuber?
Ja en hel del, speciellt Johanna som Mia nämner. Men även en del engelska så jag skulle inte ens kunna nämna alla, men jag ska försöka nämna några de svenska som även har bloggar som jag gillar är Vargnatts bokhylla, Nellons bokblogg, Bok Paradiset plus några andra utan bloggar Jennifer Seger och Läsa är att leva. Sen de som talar engelska Tickmick the Bookhoarder ( är ju svenskt och har en blogg men gör booktubes videos på engelska), jag gillar att se just Reading vlogs (läsvloggar) och då är det tex Persues project, Helen Jeppesen, Book Roast, The Book Pusher,  The Truth About Books och Piera Forde. Sen några a.ndra booktuber jag gillar är Books with Emily Fox, BooksandLala, Books and Jams, abookolive och Elena Reads Book.

Och en hel del andra, så om det är någon som vill ha mera tips så fråga bara. Jag har länkat alla, hoppas att det blev rätt.

Hur firar ni midsommar?
Vi ska åka till farföräldrarna, där kommer även makens bror med familj vara, det blir gott att äta och sen åker vi någonstans så barnen får dans runt stången, det brukar även finnas chokladhjul, lotterier plus lite andra aktiviteter så det brukar vara uppskattat.



Mina söner en i blå jacka och de andra två längst till höger på bilden.

torsdag 21 juni 2018

Hett i hyllan vecka 25/2018

Dags för hett i hyllan som Monika skriver så här om.

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken 
Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?


Mitt bidrag denna vecka är en bok jag köpte pga att jag hörde talas om den på en blogg som författaren och två andra bokälskare bloggade på, och blev intresserad av att läsa hennes debutroman, men tyvärr som det är med många av de böcker jag äger så har den inte blivit läst, men jag vill gärna göra det så jag hoppas det blir snart.....



Miriam är thrillerförfattaren med smak för det makabra, vilket har haft en förödande effekt på hennes kärleksliv. När hon tar sig an en skadad, men attraktiv, främling förvandlas hennes lugna lantliga tillvaro drastiskt.

 Jonathan är en skepnadsskiftare på flykt undan flocken som dömt honom till döden. Vad han har gjort för att förtjäna sin dödsdom vet han inte. Hos Miriam finner han en fristad, men vågar han tro på en framtid eller kommer det förflutna att hinna ikapp honom?

onsdag 20 juni 2018

Kvinnan i fönstret av A J Finn

Anna Fox lever ensam och isolerad i sin lägenhet i New York. Om dagarna dricker hon vin, ser Hitchcockfilmer och spionerar på grannarna. En dag flyttar familjen Russell in i huset på andra sidan gatan. En mamma, en pappa, en tonårig son: på ytan den perfekta familjen. Så en kväll blir Anna vittne till nåt hon inte borde ha sett. Hennes värld faller samman. Vad var det hon såg? Har hon inbillat sig allt? Och vem är egentligen i fara?
Kvinnan i fönstret är en klassisk psykologisk thriller där inget är som det först verkar.
Bokomslag och beskrivning hämtad från Adlibris.
En bok som jag först blev tipsad om när jag hörde talas om den på engelsktalande booktubers videos, sen så började den även dyka upp på svenska på bloggarna som jag följer, det gjorde mig ännu mer intresserad av att läsa den. Sen blev det ju en självklarhet att läsa den när jag bestämde mig för att läsa alla böcker som är nominerade till  Årets bok 2018, där denna ingår. 
Sen så blev väntan och förväntan även en befrielse, för när jag väl läste den var detta en bok som höll vad den utlovade, en psykologisk thriller som håller spänningen uppe in i slutet. Även om jag faktiskt kan skymta både den första och den andra tvisten i handlingen. Men det förstör verkligen inte min läsupplevelse, för jag njuter av att läsa den.

tisdag 19 juni 2018

Veckans topplista - Australien

I veckans topplista skriver Johanna så här om

Idag tänkte jag att vi skall bege oss down under och fokusera på ett av mina nya favoritländer när det gäller böcker – det kommer en himla massa spännande titlar från Australien. Författare eller böcker, ni väljer själva vilket som hamnar på veckans australiensiska topplista.

Och som vanligt kommer jag inte på några författare eller böcker från första början, sen när jag börjar fundera dyker en och annan upp, men inte så att det blir en full lista, utan jag får gå till bloggen och kolla och fundera vad jag har läst. Sen för att hitta fem författare/böcker jag har läst måste jag även gå in på min gamla blogg som sträcker sig så långt tillbaka till 2007. Fast nummer 1 och 2 är från 2009 och 2010.

  1. Tant Theodora av Patrick White, en bok jag läste tidigt när jag utforskade just böcker runt om i världen i Lyrans Jorden runt på 8 böcker utmaning hon körde för många år sen.
  2. I morgon när kriget kom av John Marsden. En dystopi som utspelar sig i Australien, har läst fler delar i serien, men inte alla det kan kanske vara dags för det.
  3. Stora små lögner av Liane Moriaty , vill definitivt läsa fler böcker av denna författare.
  4. Nevernight Jay Kristoff (även skrivit serien Iluminae files tillsammans med Amy Kaufman. Fantasy (den första) och den andra är sci-fi, men det är australienska författare jag vill läsa mer av.
  5. Francessca av Melina Marchetta (hittar inte en recension, men bör finnas på bloggen), ungdomsbok, realistiskt skildrad, vill läsa mera av författarens böcker.


måndag 18 juni 2018

Kvinnan i svart av Susan Hill

Den unge Londonadvokaten Arthur Kipps får i uppdrag att bege sig till en avlägset belägen landsortsstad för att närvara vid mrs Alice Drablows begravning och ordna upp det dödsbo hon lämnat efter sig.
Väl på plats slås Kipps av ortsinvånarnas märkliga ovilja att tala om Drablow; blotta omnämnandet tycks fylla dem med rädsla i synnerhet allt som rör familjens mytomspunna egendom, Eel Marsh House, som stolt och spöklikt höjer sig över de dimhöljda sankmarkernas förrädiska vidder.
Det dröjer inte länge förrän Kipps inser att stadens invånare har goda skäl att tala tyst om huset. Platsen han kommit till ruvar på en ondskefull hemlighet, en mörk gåta som på ett dunkelt men oavvisligt sätt utgår från den skrämmande gestalt som oväntat dök upp på begravningen kvinnan i svart.
Susan Hills Kvinnan i svart är en av de senaste decenniernas stora skräckromaner, ofta jämförd med Henry James klassiker När skruven dras åt.

SUSAN HILL [född 1942] är en engelsk författare som bland annat har belönats med Somerset Maugham AwardWhitbread Novel Award och John Llewellyn Rhys Prize. Hennes roman Kvinnan i svart är en av de stora moderna skräckklassikerna. År 2012 tilldelades hon den Brittiska Imperieorden (CBE) för sin författargärning. 2012 kom filmversionen av Kvinnan i svart, med Daniel Radcliffe i huvudrollen.
Beskrivning och bokomslag från Adlibris.

Ännu en bok som jag läst tillsammans med Evelina. Detta är en bok som verkligen ger den vibbar den lovar, den är lagom läskig hela tiden och ibland riktigt läskig, hela miljön ger den de gotiska vibbarna, med hedar och myrar, dimma och ebb översvämmade vägar. Vad som ger boken sin utstrålningen är även att man inte vet när den utspelar sig, det ger funderingar hela boken igenom.

Evelinas recension.

söndag 17 juni 2018

Artemis av Andy Weir

KAN HON RÄDDA CIVILISATIONEN PÅ MÅNEN?
 Månstaden Artemis är paradiset i rymden för rika turister och excentriska miljardärer, alltså.
 För Jazz är det alger till frukost, ölsubstitut på kvällen och en brits under marken. Till den dag hon erbjuds en oemotståndlig summa för att begå det perfekta brottet.
 Men givetvis är inget så enkelt som det framstår. Jazz upptäcker snart att hon hamnat mitt i en konspiration för kontrollen av hela Artemis och att hennes enda chans att överleva hänger på en plan som är betydligt mer riskfylld än det brott hon lovat att utföra.
ARTEMIS är en fartfylld thriller i en framtidsvision som känns läskigt realistisk. Med Andy Weirs omisskännliga humor blir det ett actiondrama som är lika spännande som underhållande.
Bokomslag och beskrivning hämtad från Adlibris.
Jag gillade verkligen Andy Weirs Ensam på Mars, och när jag förstod att han hade skrivit en ny bok, ville jag ju så gärna läsa den. Sen dök de upp andra recensioner både på engelska (booktubers) och svenska (bokbloggares) och jag kände nej detta verkar inte lika bra och inget att ha, nej den här läser jag inte. Men så tänkte jag jag måste läsa den för att bilda mig en egen uppfattning, och vilken tur att jag läste den, den är bra men inte lika bra som Ensam på Mars. Men helt klart läsvärd.
Flera gillar inte riktig Jazz som är huvudkaraktären i denna, visst har hon sina dåliga sidor, men jag tycker definitivt inte att man kan döma ut henne på grund av dem, hon är en överlevare med en form av McGyver förmåga som jag gillar. Det finns ett driv i boken som gör att man vill läsa vidare för att få reda på vad som händer. 


lördag 16 juni 2018

Pågående läsning #111 (plus vad jag sett och hört på under veckan)


Min läsning går trögt ( i alla fall med de böcker som jag har hållit på att läsa i länge), men det beror inte på att jag inte läser, det beror mera på att biografin av Himmler går hur trögt som helst att läsa, om jag har tur kan jag läsa 30 sidor/timme och boken är på 630 sidor plus sen kommer Appendix med tex noter, kommentarer och litteraturförteckning osv så boken innehåller 860 sidor. Men som tur lusläser jag inte noterna och inte allt i appendixen.
Annars så håller jag på att läsa 1793 tillsammans med Evelina, just nu håller vi på att läsa igenom nomineringarna till Årets bok 2018 tillsammans. Sen medverkar jag även i en Readalong utav boken North and South ( Nord och Syd) av Elizabeth Gaskell som booktubern Beyond the Pages håller i.

Jag och Evelina tittar på och diskuterar även avsnitten av Riverdale, plus att jag lyssnar på en del podcastar som diskuterar den serien, The Riverdale Register ;A RIVERDALE RECAP och Cry Me A Riverdale . Jag har verkligen nördat in på den TV-serien.

Sen har jag tittat på en del booktubers under veckan plus lyssnat på någon enstaka pocastavsnitt av Svenska Mordhistorier och Reading Women.