Sidor

måndag 30 november 2020

Grejen med verb av Sara Lövestam

 

Om verb vore medborgare, vilka skulle styralandet? Varför är particip som lustiga krabbor ochvad är likheten mellan preteritumsystemet ochStålmannen?Detta är boken för dig som älskar grammatik eller vill lära dig att älska det. Använd den iställetför en skolbok för att lära dig om konjugationeroch tempus, ta fram den på en dejt när samtalsämnenasinar eller ha den som bildande toalettlektyr.En sak är säker. Det här är grammatik som dualdrig har sett den förut.
Sara Lövestam är författare, radioröst, krönikör och lärare i svenska för invandrare.

Bokomslag och beskrivning hämtad från Adlibris.

En bok jag har varit intresserad av att läsa ett tag, även om jag inte är en höjdare på grammatik, och inte blir jag väl bättre av att läsa den. Men det var kul och roligt för Lövestam skriver så roligt så att grammatiken faktiskt blir rolig. Och jag lär mig säkert lite grann och nu hoppas jag bara att det gör att jag är bättre på grammatik.


Vad jag läst, sett och hört på under vecka 48 / 2020



Upptäckte precis att alla böckerna jag läste förra veckan hade jag läst ut och det var bara nya böcker att ha med på bild som är min pågående läsning i dag. Hoppas nu bara på att resten av året ska bli bra utifrån synen på läsning.

Förutom att läsa har jag även sett på några TV-serie avsnitt i veckan. Som The Blacklist (2 avsnitt), How to get away with murder (2 avsnitt), Lucifer (1 avsnitt),  Fear the walking dead (1 avsnitt), Walking dead:World beyond (1 avsnitt) och American Horror story (1 avsnitt), sen har jag även tittat på booktubevideos.

Har förutom lyssnat på ljudböcker lyssnat på poddar; American horror story podcast, The Blacklist podcast, Blacklist exposed, The walking dead podcast, The talking dead och AfterBuzzTV How to get away with murder.


Nu till vad jag läst dag för dag.

23/11

50 sidor ur Mockingjay av Suzanne Collins

34 sidor ur Den tysta patienten av Alex Michaelides

158 sidor ur Tilly och bokvandrarna av Anna James (utlässt)


24/11

77 sidor ur Mockingjay

63 sidor ur den tysta patienten

95 sidor ur Tilly and the lost farityales av Anna James


25/11

69 sidor ur Mockingjay (utläst)

128 sidor ur Den tysta patienten (utläst)

167 sidor ur Tilly and the lost fariy tales 


26/11

72 sidor ur Frukten av ett brott av Trevor Noah

136 sidor ur Tilly and the lost fariy tales (utläst)

70 sidor ur Krigarens svärd av Rick Riordan


27/11

58 sidor ur Brotten av ett brott

45 sidor ur Kirgarens svärd

224 sidor ur Tilly and the map of stories av Anna James


28/11

61 sidor ur Frukten av ett brott

32 sidor ur Wild seed av Octaivia E Butler

223 sidor ur Tilly and the map of storíes (utläst)


29/11

71 sidor ur Frukten av ett brott

30 sidor ur Wild seed (utläst)

84 Sidor ur The school for good and evil av Soman Chaimani


 Sammanlagt denna vecka 

lästa sidor 1947

utlästa böcker 6


Sammanlagt November
lästa sidor 6803
utlästa böcker 21

Sammanlagt i Oktober 
lästa sidor 3608
utlästa böcker 9


Sammanlagt i september 
lästa sidor 4028
utlästa böcker 14

Sammanlagt i augusti
lästa sidor 5462
utlästa böcker 12

Sammanlagt i juli
lästa sidor 5915
utlästa böcker 13

Sammanlagt i juni 
lästa sidor 6455
utlästa böcker 16

Sammanlagt i maj
lästa sidor 7630
utlästa böcker 17

Sammanlagt i april
lästa sidor 7976
utlästa böcker 22

Sammanlagt i mars
lästa sidor 7262
utlästa böcker 23

Sammanlagt i februari
lästa sidor 4562
utlästa böcker 11

Sammanlagt januari
lästa sidor 3764
utlästa böcker 10

Sammanlagt i år
lästa sidor 78114
utlästa böcker 189 (187 på Goodreads) ?

söndag 29 november 2020

The only good indians av Stephen Graham Jones

 

Seamlessly blending classic horror and a dramatic narrative with sharp social commentary, The Only Good Indians follows four American Indian men after a disturbing event from their youth puts them in a desperate struggle for their lives. Tracked by an entity bent on revenge, these childhood friends are helpless as the culture and traditions they left behind catch up to them in a violent, vengeful way

Bokomslag och beskrivning hämtad från Adlibris.

Denna bok har jag hört en hel del om från booktubers, och då som en skräck-bok skriven av en från USAs ursprungsbefolkning, då den Indianska mytologin intresserar mig var jag mycket intresserad av att läsa denna bok.

Sen tyvärr blev jag besviken, då jag hade svårigheter att förstå vad som hände i stora delar av boken, ska dock säga att slutet är den bästa delen, om jag hade haft samma känsla för boken hela vägen igenom så hade jag nog kunnat ge den fyra av fem möjliga i betyg.

Jag funderar vad det som gör att jag inte fastnar i historien, kan bero på att det kanske var lite förvirrat skriven och jag inte hängde med helt enkelt. Eller kan det vara så att jag när jag läste lyssnade på ljudboken och min hjärna inte var i sin fulla kapacitet att hålla koncentrationen uppe, då jag ofta lyssnade innan jag skulle till att somna.

Det gör att jag ändå känner att någon gång kanske jag ska ge boken en andra chans och speciellt för att jag gillade slutet.

lördag 28 november 2020

Den viskande dödskallen (Lockwood & co #2) av Jonathan Stroud

De tre unga agenterna Lucy, George och Anthony på Lockwood & Co. borde kanske trivas när spökena håller sig lugna. Men firman måste överleva, och de vill inget hellre än att en fasansfull ande ska uppenbara sig. Så får de i uppdrag att undersöka graven till en ovanligt ohygglig gammal doktor, känd för att påkalla andevärlden. Uppdraget verkar relativt enkelt. Men det mesta går fel: en förfärlig gast släpps lös och ett farligt föremål stjäls från kistan...
Bokomslag och beskrivning hämtad från Adlibris.

Även om denna bok är skriven för barn (9-12 år) så kan jag inte annat säga att jag gillar vad jag läser, även om den kanske inte skrämmer mig jättemycket så är den ändå läskig och spännande. Speciellt under spökangreppen och även då de verkliga skurkarna anfaller. Jag gillar att läsa paranormala element och speciellt spöken, så det gjorde denna bok så bra. Jag ser framemot att få läsa flera delar i denna serie.


fredag 27 november 2020

The extinction trials ( #1) av S M Wilson

 

In Stormchaser and Lincoln's ruined world, the only way to survive is to risk everything. To face a contest more dangerous than anyone can imagine. And they will do ANYTHING to win. But in a land full of monsters - both human and reptilian - they can't afford to trust anyone. Perhaps not even each other...

Bokomslag och beskrivning hämtad från Adlibris.

Denna bok har jag velat läsa länge efter att ha sett den vara mycket omtyckt av en booktuber som jag ser på, men det dröjde en stund innan jag läste den. Men nu blev det gjort och jag ångrar inte alls för detta var en läsupplevelse. 

En upplevelse för dem som gillar Hungergames (Hungerspelen) av Suzanne Collins och/eller dinosaurier (och ev som Jurasic park). Men med sina egna twister så det är inte alls som att läsa en kopia av någon av böckerna/filmerna men man ser sammanhang.

Jag ser definitivt fram mot fortsättningen, för jag har ingen aning om vad som ska hända...

torsdag 26 november 2020

Hett i hyllan vecka 48 / 2020

 

Så här skriver Monika om i Hett i hyllan 
Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Veckans hett i hyllan vann jag i en utlottning men sen läste jag den aldrig även om jag läste första delen för att kunna läsa denna och då behöver jag även läsa andra delen först,,,men det innebär inte att jag inte är intresserad av att läsa den. Skulle behöva ta tag i denna och alla de andra böcker som varit med i Hett i hyllan som jag vill läsa.

Hon har färdats genom folksagor, handskats med kriminella nätverk, haft närkontakt med sataniska systrar och löst 200-åriga förbannelser. Nu är hon 18 år och har gjort militärtjänst som kustjägare. Hon är redo för sin sista strid.

De luftskepp som syntes på himlen redan i Det viskande barnet står nu över Grimeton, en nedlagd långvågssändare i Halland. När de undersöker radiostationen blir Jannike, Magnus och Reuter angripna av något som definitivt inte är mänskligt.
Jannike skickas till London och MI0, den paranormala delen av brittiska MI5. Där presenteras hon för den unge agenten Geoffrey Wilmot som ska bli hennes partner. Geoffrey faller för Jannike, men hon är inte förtjust: "Han är för helvete vampyr!" är det första hon säger.

Geoffreys vampyrism är dock ärftlig, vilket innebär att eventuella offer visserligen blir vampyrer och odödliga, men att Geoffrey själv dör efter bettet. Han bär sitt öde med motvillig värdighet.
Tillsammans spårar Jannike och Geoffrey luftskeppen till den hemlighetsfulle Lord Horlock; en industriman som har blivit förmögen på att tillverka klockor och radiomottagare. På The Paragon Hotel där Horlock bor är bara bröllopssviten ledig, och för att få den måste man uppvisa vigselbevis. Motvilligt går Jannike med på att gifta sig med Geoffrey.

I jakten på Lord Horlocks dödlige hejduk Muddy Boots finner det nu äkta paret en passage från The Paragon in i en annan tidsdimension. Denna parallellvärld är Lord Horlocks imperium, och i bortglömda tunnelsystem under första världskrigets slagfält väcker han liv i sedan länge stupade soldater. Men för att Lord Horlock till fullo ska kunna ta över världen med sin armé av döda måste han själv dö.

onsdag 25 november 2020

The train to impossible places av B G Bell

 

A train that travels through impossible places. A boy trapped in a snow globe. And a girl who’s about to go on the adventure of a lifetime.

The Impossible Postal Express is no ordinary train. It’s a troll-operated delivery service that runs everywhere from ocean-bottom shipwrecks, to Trollville, to space.

But when this impossible train comes roaring through Suzy’s living room, her world turns upside down. After sneaking on board, Suzy suddenly finds herself Deputy Post Master aboard the train, and faced with her first delivery―to the evil Lady Crepuscula.

Then, the package itself begs Suzy not to deliver him. A talking snow globe, Frederick has information Crepuscula could use to take over the entire Union of Impossible Places. But when protecting Frederick means putting her friends in danger, Suzy has to make a difficult choice―with the fate of the entire Union at stake.

Bokomslag och beskrivning hämtad från Goodreads.

En bok jag valde att lyssna på genom Storytel då jag i denna månad håller på att deltaga i Beliveathon. Detta var en bok som utspelar sig i en alternativ värld. Och jag gillar verkligen denna berättelse den är magisk och ger mig ungefär samma känsla som en Narnia bok eller de magiska böckerna jag läste som barn. Järnringen av Susanne Cooper påminner den också om.

Troll och spöken och karaktärer man inte riktigt vet vad man har, en bok som inte bara passar barn utan även vuxna.

Läsplaner för december


Efter att haft ett år med flera readathons och readalongs jag deltagit i ville jag försöka hålla decembers läsning lite mera efter vad jag själv vill läsa, även om jag tänkte försöka fullfölja och läsa böcker som passar in på alla de resterande punkter i Kaosutmaningen som jag har kvar.

I förra helgfrågan var det ju även tal om julböcker och dessa som jag har listade nedan var böcker jag hade tänkt läsa i december. Dock glömde jag den sista boken på listan då. 


Men sen har jag haft denna readathon, Cloak and dager Christmas i bakhuvudet, för jag har vetat att den funnits i ett par år och den har tidigare inte passat in i min läsplanering men i år kanske.
Och mysdeckare gillar jag ju att läsa och har flera på lut som jag velat läsa för längesen men inte hunnit med än, så det kan ju hända att jag trycker in en och annan deckare i december.

Sen finns det även ett par andra julinspirerade readahtons jag har hört talas om och det kan hända om ändå de böcker jag har planerat passar in på de punkterna att jag lite löst deltager i dem.

tisdag 24 november 2020

Min far hade en dröm av Barack Obama

 

I Min far hade en dröm berättar USAs förre president Barack Obama djupt personligt om sin uppväxt i ett USA som fortfarande präglades av raslagar. Berättelsen tar sin början när han får reda på att fadern, som han aldrig lärt känna, har dött i en bilolycka. Faderns plötsliga död får honom att reflektera över sitt liv och vad som gjort honom till den han är. När han reser till Kenya för att möta den afrikanska delen av sin familj blir det en omtumlande upplevelse som får honom att försona sig med sin bakgrund. Min far hade en dröm är en gripande skildring av en ung mans sökande efter sina rötter och en bok för alla som är intresserade av frågor om identitet, klass och ras.

Bokomslag och beskrivning hämtad från Bokus.

Barack Obamas memoarer har jag tänkt läsa länge och nu blev det av i Nonfiction November, och jag har tidigare i år även läst Michelle Obamas Min historia.

Baracks memoarer handlar ju mera om hans barn och ungdomsliv och om hans släktingar än om tiden då han träffade Michelle och var USAs president.

Men det är intressant berättelse om hans uppväxt och även om hans släktingar speciellt de afrikanska då han gör ett besök i Kenya.

Nu ser jag framemot att läsa fler böcker om hans liv och det finns det ju att läsa så....

Tisdagstrion - lockande böcker av författare jag ännu aldrig har läst

Tisdagstrion denna gång har temat Lockande böcker från författare jag ännu inte har läst, och efter att ha tänkt efter lite har jag beslutat mig för dessa författare och böcker.

  • Emily St John Mandel - hennes Station elva, har jag hört mycket om och har velat läsa länge. Sen har jag även hört om andra böcker hon har skrivit som jag också är intresserad av.
  • Matt Haig - har läst Jakten på tomten av honom, men det är ju en barnbok, men har aldrig läst någon bok som är skriven för en vuxen publik. Har flera böcker jag är intresserad av men den senaste Midnattsbiblioteket intresserar mig mest just nu.
  • Horrorstör (eller Bokea som den heter på svenska) av Grady Hendrix, är en bok som har lockat mig länge, just för format den är skriven i och var den utspelar sig. Sen behöver jag läsa den snarast då den bok jag har hemlånad från biblioteket är reserverad av någon annan. Är även intresserad av författarens andra böcker. 

måndag 23 november 2020

Mylingen (Pax #3) av Åsa Larsson, Ingela Korsell & Henrik Jonsson

 

Lika beroendeframkallande som Harry Potter, lika blodisande som Hungerspelen. Kritikerhyllade PAX-serien skrivs av spänningsförfattaren Åsa Larsson, känd för sina kriminalromaner om Rebecka Martinsson, tillsammans med författaren och forskaren, Ingela Korsell, och illustreras av serietecknaren bakom bland annat Batman - Henrik Jonsson. De två första delarna toppade omedelbart alla bästsäljarlistor och har sålts till ett tjugotal länder runtom i världen, och segertåget fortsätter i den spännande Mylingen!

Del tre i serien tar vid precis där Grimmen, den andra boken i serien, slutade. De utvalda bröderna Viggo och Alrik har kämpat mot en kyrkogrim, och Alrik är svårt skadad. Onda krafter har angripit det magiska och hemliga biblioteket. Halloween och Alla helgonsdagen är i antågande - tiden då oknytt och spöken blir extra starka i sina krafter och förmågor. Och nu har en av dem bestämt sig för att utkräva sin hämnd. Hur ska bröderna kunna stoppa det och vem är den där mystiska Iris egentligen...?

Tiden pulsar. Mörkret vandrar in. "PAX" har alla ingredienser av en modern nordisk klassiker. Det är ett unikt urban fantasy-epos för mellanåldern, fyllt med drama, magi och action och utspelar sig mitt i dagens Mariefred.

Bokomslag och beskrivning hämtad från Bokus.

Ännu en bok läst för Beliveathon, och jag har även velat läsa vidare i denna serie så nu var det dags för del 3.

Jag tycker det är intressant och underhållande även om jag inte tillhör bokens publik, barnbok för 9-12 åringar, men jag gillar att läsa om nordisk mytologi och väsen, speciellt gillar jag faktiskt spöken ifrån den paranormala sidan av världen, så denna bok var extra bra och kul att läsa.



Vad jag läst, sett och hört på under vecka 47 / 2020

 



Jag kommer aldrig att komma överens med Blogger för att få bilderna där jag vill i mina inlägg det gick så mycket bättre innan de uppdaterade sidan.

Annars har väl läsningen gått bra i veckan som gått, och jag hoppas att den kommer att fortsätta att göra det resten av tiden av denna månad.

Jag har fortsätt att läsa böcker utifrån de olika readathonen och readalongerna jag deltager i, här i från förra veckans inlägg kan man hitta mer information om detta.

Har även sett på TV-serier i veckan som gått som Amertican Horror story säsong 4 (5 avsnitt) + säsong 5 (3 avsnitt), The Blacklist (2 avsnitt), How to get away with murder (2 avsnitt), Lucifer ( 1 avsnitt), Feaar the walking dead (1 avsnitt) och The walking dead: World beyond (1 avsnitt). Förutom detta har jag även sett på Booktube i veckan som gått.

Sen så har jag förutom att lyssna på ljudböcker även lyssnat på poddar USA podden, Blacklist Exposed, The blacklist podcast, The american horror story podcast, The talking dead, the walking dead podcast och AfterBuzzTV How to get away with murder.

Detta har jag läst under veckan som gått:

16/11
77 sidor ur Den viskande dödskallen av Jonathan Stroud
34 sidor ur Wild seed av Octaivia E Butler
60 sidor ur The only good indians av Stephen Graham Jones
57 sidor ur Grejen med verb av Sara Lövestam

17/11
100 sidor ur Den viskande dödskallen (utläst)
75 sidor ur The only good indians (utläst)
90 sidor ur Grejen med verb (utläst)
134 sidor ur Värdhuset Jamaica av Daphne Du Maurier

18/11
51 sidor ur Mockingjay av Suzanne Collins
112 sidor ur Värdhuset Jamaica (utläst)
45 sidor ur A song below water av Bethany C Morrow

19/11
59 sidor ur Mockingjay
20 sidor ur Den tysta patienten av Alex Michaelides
59 sidor ur A song below water

20/11
37 sidor ur Mockingjay
86 sidor ur A song below water

21/11
47 sidor ur Mockingjay
7 sidor ur Den tysta patienten
95 sidor ur A song below water (utläst)
65 sidor ur Wild seed

22/11
43 sidor ur Mockingjay
49 sidor ur Den tysta patienten
218 sidor ur Tilly och bokvandrana av Anna James
25 sidor ur Wild seed 

Sammanlagt denna vecka 
utlästa böcker 6
lästa sidor 1663

Sammanlagt November
utlästa böcker 15
lästa sidor 4856

Sammanlagt i Oktober 
lästa sidor 3608
utlästa böcker 9


Sammanlagt i september 
lästa sidor 4028
utlästa böcker 14

Sammanlagt i augusti
lästa sidor 5462
utlästa böcker 12

Sammanlagt i juli
lästa sidor 5915
utlästa böcker 13

Sammanlagt i juni 
lästa sidor 6455
utlästa böcker 16

Sammanlagt i maj
lästa sidor 7630
utlästa böcker 17

Sammanlagt i april
lästa sidor 7976
utlästa böcker 22

Sammanlagt i mars
lästa sidor 7262
utlästa böcker 23

Sammanlagt i februari
lästa sidor 4562
utlästa böcker 11

Sammanlagt januari
lästa sidor 3764
utlästa böcker 10

Sammanlagt i år
lästa sidor 76167
utlästa böcker 183 (181 på Goodreads) ?


söndag 22 november 2020

Peter Pan av J M Barrie

 

Alla barn blir vuxna. Utom ett - Peter Pan. Han är en busig och äventyrlig pojke som kan flyga och håller till i det magiska Aldriglandet där han umgås med sjöjungfrur, pirater och älvor.
En kväll flyger Peter Pan in genom fönstret till de tre syskonen Wendy, Michael & John Darlings sovrum i London för att leta efter sin borttappade skugga. Det blir startskottet för ett fantastiskt äventyr där Peter Pan och hans nya vänner får stifta bekantskap med den pyttelilla älvan Tinker Bell, de borttappade pojkarna och, inte minst, den elake superskurken kapten Krok.
Megaklassikern Peter Pan är en tidlös saga om fantasi och eskapism, inspirerad av författaren J. M. Barries eget liv som adoptivpappa åt fem pojkar. Här i en ny, påkostad presentutgåva med den hyllade illustratören Peter Uchnár teckningar.

J. M. BARRIE [1860-1937] var en skotsk författare, mest känd för sina böcker om Peter Pan. Vid sin bortgång överlät han rättigheterna till Peter Pan-böckerna till barnsjukhuset Great Ormond Street Hospital for Children i London, något som fortfarande bidrar till en stor del av sjukhusets finansiering

Bokomslag och beskrivning hämtad från Bokus.

Peter Pan blev jag intresserad av att läsa efter att ha sett på TV-serien Once Upon a Time, då jag även efter den serien blev intresserad av att se Disneys filmatiseringar av sagorna som används att berätta historien.

Nu i November är jag med i readathonen Beliveathon (där man ska läsa barnböcker för åldern 9-12 år) och jag behövde en ljudbok att lyssna till och kom på att denna passade bra, så nu har jag lyssnat på den.

Har både sett Disneys animerade Peter Pan och även andra filmatiseringar av/om Peter Pan så jag hade bra koll på dessa, men inte originalet då, då detta var första gången jag läste den.

Blev faktiskt förvånad, på grund av flera saker, som gjorde att det blev en bra läsupplevelse, det fanns ju flera igenkänningsfaktorer från Disneys variant men flera saker som jag inte kände igen och tyckte om att läsa om. Sen tycker jag faktiskt den är feministisk, så svårt att förklara hur jag tänker då jag då skulle behöva gå in mycket på handlingen och då spoilar jag ju för er som inte har läst boken. Sen är den ju inte så feministisk i andra synpunkter men det härför ju till tiden den är skriven.

Peter Pan är väl inte den älskvärdaste karaktären i boken, rätt så självcentrerad och inte har en tanke om vad de andra upplever och känner om saker han säger eller gör.

Satirisk skulle jag också kunna säga att den är, och barnslig på sitt sätt men den är ändå läsvärd för en vuxen publik och inte bara för barn.

Ni som läst den och vill diskutera den med mig, just utifrån de feministiska tankarna jag har om den, kan väl om ni skriver i kommentarerna komma ihåg att spoilervarna först för de som inte har läst boken har en chans att slippa bli spoilade.

lördag 21 november 2020

Blended av Sharon B Draper

 

Eleven-year-old Isabella's blended family is more divided than ever in this ';timely but genuine' (Publishers Weekly) story about divorce and racial identity from the award-winning and New York Times bestselling author of Out of My Mind, Sharon M. Draper.Eleven-year-old Isabella's parents are divorced, so she has to switch lives every week: One week she's Isabella with her dad, his girlfriend Anastasia, and her son Darren living in a fancy house where they are one of the only black families in the neighborhood. The next week she's Izzy with her mom and her boyfriend John-Mark in a small, not-so-fancy house that she loves. Because of this, Isabella has always felt pulled between two worlds. And now that her parents are divorced, it seems their fights are even worse, and they're always about HER. Isabella feels completely stuck in the middle, split and divided between them more than ever. And she is beginning to realize that being split between Mom and Dad involves more than switching houses, switching nicknames, switching backpacks: it's also about switching identities. Her dad is black, her mom is white, and strangers are always commenting: ';You're so exotic!' ';You look so unusual.' ';But what are you really?' She knows what they're really saying: ';You don't look like your parents.' ';You're different.' ';What race are you really?' And when her parents, who both get engaged at the same time, get in their biggest fight ever, Isabella doesn't just feel divided, she feels ripped in two. What does it mean to be half white or half black? To belong to half mom and half dad? And if you're only seen as half of this and half of that, hwo can you even feel whole? It seems some nofhing can bring Isabellas´s family togheter again until the whorst thing happens, Isabella and Darren are stopped by the polica. A cell phone is mistaken for a gun. A shot is fired.

Bokomslag och beskrivning hämtad fråBokus.

Hade hört att denna bok var en bra beskrivning av en liten flickas uppfattning om att vara både svart och vit och vad hon behövde göra för att komma till sanning till hur hon skulle lev sitt liv.

Men jag trodde inte att en barnbok skulle få mig så fängslade för Isabellas liv som skilsmässobarn där föräldrarna har delad vårdnad och där föräldrarna faktiskt inte hantera situationen så bra och många skadar henne för att de inte kan komma överrens.

Men sen handlar den även en hel del om rasism, som är sann för de flesta i USA även om jag helst inte skulle vilja att det är så, och slutet får mig helt upplöst i tårar.

Tror inte ens min recension ger denna bok rättvisa jag bara önskar att ni läste den alla.

fredag 20 november 2020

Helgfrågan vecka 47 / 2020

 

Det närmar sig jul har Mia kommit på i Helgfrågan då hon frågar om vi brukar läsa julböcker och som bonusfråga om vi har tips på fler böcker än hon själv har på bild i sitt inlägg.

Jag har väl från och med förra året kommit på tanken att det kan och kunde vara kul att läsa lite julinspirerade böcker, för att komma i stämning.

Innan som sagt förra året så läste jag väl lite sådana där samlingar med mord på julafton eller liknande titlar de kunde vara på samlingar med mordhistorier skrivna av kända deckarförfattare med tema med mordet på jultomten etc.

Förra året dock gick jag över till att läsa mera romans eller relationsromaner med julen som tema och det ger ju en mer känsla för julen en deckare.

I år har jag både ett par äldre som ett par nyare utgivna på läsradaren, så får väl se vilka jag kommer att läsa.


torsdag 19 november 2020

Hett i hyllan vecka 47 / 2020

 

Så här skriver Monika om Hett i hyllan.

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Denna gång är det en genre på boken som jag gillade att läsa en hel del ur för ca 10 år sen, och det var då jag införskaffa denna bok på en bokrea (jag köpte nog de flesta böcker på bokreor då jag då som nu mest lånar och läser böcker lånade från biblioteket), men denna blev inte läst men jag vill läsa den.


”Du är en äcklig hora. En äcklig, äcklig hora sa mamma och dunkade mitt huvud mot dörren”.

Constance Briscoe blev som barn misshandlad både fysiskt och psykiskt av sin mamma. Det var den känslomässiga tortyren - avsaknaden av kärlek - som gjorde mest ont.

Som elvaåring fick Constance skriva in sig själv på barnhem. När hon var tretton blev hon lämnad för att klara sig på egen hand.

Constance Briscoe hade alltid drömt om att studera juridik vid universitet. Drömmen blev tillslut sann och hon är Storbritanniens första svarta domare.

Inkräktare (Dublins mordrotel #6) av Tana French

 

Det ser ut som ett typiskt partnermord. Ett bord dukat för två. En ung kvinna i festklänning, med skallen spräckt mot gaskaminen. En förutsägbar variant av en gammal historia, den sortens fall som man ger till dem som befinner sig längst ner i hackordningen på mordroteln.

När mordet på Aislinn Murray landar på Antoinette Conways och Stephen Morans bord på Dublins mordrotel ser det först ut att bli lätt att lösa. Aislinns pojkvän ljuger uppenbarligen i förhören. Men Antoinette är övertygad om att något inte stämmer, och att hon har sett Aislinn någonstans förut. Kanske är det här fallet som hon har väntat på. Fallet som ska bli avgörande för hennes karriär. Som den enda kvinnan och den enda icke-vita utredaren på mordroteln tvingas hon ständigt kämpa mot fördomar och jargong, och mot känslan av att alla bara väntar på att hon ska misslyckas. Samtidigt som Antoinette blir allt mer säker på att någon saboterar utredningen dyker en mystisk man upp utanför hennes hus. Är hon bara paranoid eller är det någon som förföljer henne?

Bokomslag och beskrivning hämtad från Adlibris.

Jag vet inte varför det tog över en månad att läsa ut den här deckaren, för jag gillar Frenchs serie om Dublins mordrotel. Vi får hela tiden följa olika utredare i de olika böckerna men denna gång är det samma som i från förra boken, och de är inte helt väl ansedda av de andra utredarna på mordroteln, så vem/vilka är det som försöker försvåra deras utredning...? 

Jag gillar berättarstilen om dessa inte helt alltigenom älskvärda utredare och upplösningen av mordet är inte helt som jag tänkte att det skulle vara och jag gillar att bli överraskad då jag ofta lyckas förstå hur de flesta deckare slutar som jag läser.

tisdag 17 november 2020

Tisdagstrion - mord & mysterier

Dags för dagens inlägg som är tisdagstrion och denna gång är temat mord & mysterier, när jag tänkte på temat började jag tänka på De Sju morden på Evelyn Hardcastle av Stuart Turton, men då jag hade med den i förra trion så får jag väl komma på tre andra böcker.


  1.  Vad passar inte bättre då än Enola Holmes och kidnappningsmysteriet av Nancy Springer, som är lillasyster till Sherlock Holmes. Detta är en bok riktad till en yngre publik, Enola själv i boken är 14 år, då hon börjar utreda vad som har hänt med hennes försvunna mamma. Detta är faktiskt en bok som även passar en äldre publik. Finns nu även filmatiserad på Netflix.
  2. En klassiker som jag läste förra månaden som jag har velat läsa länge var Brott och straff av Fjodor Dostojevskij, och även om jag hade tänkt att det då var en klassiker skulle vara svår att läsa blev jag snabbt omvänd till att riktigt gilla och njuta av vad jag läste, även om det handlar om ett hemskt yxmord.
  3. Sen finns det hur många deckare som helst jag gillar och jag har ingen aning om vilken bok eller författare jag ska välja...men jag har gillat alla böcker jag har läst av Karin Slaughter även om jag bara har läst tre av dem men jag är öppen för att läsa flera av dem. Men den jag väljer att ta med i trion är Den goda dottern. Innehåller både en nutida historia om en skolskjutning och en dåtida som repas upp under bokens gång så vi får reda på för familjetragik systrarna varit med om.




måndag 16 november 2020

Vad jag läst, sett och hört under vecka 46 / 2020

Jag har bara problem att få bilderna som jag vill ha i dessa inlägg, det var så mycket lättare i förra upplagan av blogger.

Men jag har ändå haft en bra läsvecka denna vecka. Det jag läser väljer jag mest utifrån de readathons jag hade tänkt deltaga i under denna månad. Sen just nu läser jag ingen sakprosa för Nonfiction November, men har ett par som jag tänker plocka upp snart.

För Beliveathon är det den viskande dödsskallen jag håller på att läsa just nu.

För 1000 doors readathon (finns information om denna readathon i förra veckans upplaga av detta inlägg) har jag precis läst ut The Extinction trial, så får väl se vilken bok jag ska påbörja nu.


Wildseed läser jag just för en readalong jag är med i, även om jag inte kan hänga med i realtid med livestreamen så ser jag dem i efterhand och på så sätt kan ha nytta av att höra diskussionerna om boken.

Förutom att läsa har jag sett på en del TV-serier förutom en hel del på booktube under veckan. Fear the walking dead, Walking dead:World beyond, Lucifer, 13 reason why, The Blacklist (2 avsnitt), How to get away with murder (2 avsnitt) och The Queen gambit (2 avsnitt).

Sen har jag förutom ljudböcker lyssnat på poddar om TV-serierna: The walking dead podcast, The talking dead, The blacklist podcast, Blaclist exposed och AfterBuzzTv How to get away with murder.

Nu till vad jag läste dag för dag:
9/11
48 sidor ur Min far hade en dröm av Barack Obama
69 sidor ur Peter Pan av J M Barie (utläst)

10/11
44 sidor ur Min far hade en dröm 
188 sidor ur Mylingen av Åsa Larsson & Ingela Korsell (utläst)

11/11
48 sidor ur Min far hade en dröm (utläst)
124 sidor ur The extinction trials av S M Wilson
116 sidor The train to impossible places av P G Bell

12/11
66 sidor av Den viskande dödskallen av Jonathan Stroud
74 sidor ur The train to impossible places

13/11
72 sidor ur Den viskande dödskallen
176 sidor ur The train to impossible places (utläst)
80 sidor ur The extinction trails

14/11
87 sidor ur Den viskande dödsskallen
66 sidor ur The only good indians av Stephen Graham Jones

15/11
46 sidor ur Den viskande dödskallen
60 sidor ur The extinction trials (utläst)
22 sidor ur Wild seed av Octaivia E Butler
43 sidor ur The only good indians

Sammanlagt denna vecka 
utlästa böcker 5
lästa sidor 1429

Sammanlagt November
utlästa böcker 9
lästa sidor 3193

Sammanlagt i Oktober 
lästa sidor 3608
utlästa böcker 9


Sammanlagt i september 
lästa sidor 4028
utlästa böcker 14

Sammanlagt i augusti
lästa sidor 5462
utlästa böcker 12

Sammanlagt i juli
lästa sidor 5915
utlästa böcker 13

Sammanlagt i juni 
lästa sidor 6455
utlästa böcker 16

Sammanlagt i maj
lästa sidor 7630
utlästa böcker 17

Sammanlagt i april
lästa sidor 7976
utlästa böcker 22

Sammanlagt i mars
lästa sidor 7262
utlästa böcker 23

Sammanlagt i februari
lästa sidor 4562
utlästa böcker 11

Sammanlagt januari
lästa sidor 3764
utlästa böcker 10

Sammanlagt i år
lästa sidor 74504
utlästa böcker 177 (176 på Goodreads) ?

söndag 15 november 2020

Raybearer av Jordan Ifuleko

 

Nothing is more important than loyalty.
But what if you’ve sworn to protect the one you were born to destroy?


Tarisai has always longed for the warmth of a family. She was raised in isolation by a mysterious, often absent mother known only as The Lady. The Lady sends her to the capital of the global empire of Aritsar to compete with other children to be chosen as one of the Crown Prince’s Council of 11. If she’s picked, she’ll be joined with the other Council members through the Ray, a bond deeper than blood. That closeness is irresistible to Tarisai, who has always wanted to belong somewhere. But The Lady has other ideas, including a magical wish that Tarisai is compelled to obey: Kill the Crown Prince once she gains his trust. Tarisai won’t stand by and become someone’s pawn—but is she strong enough to choose a different path for herself?

Bokomslag och beskrivning hämtad från Goodreads,

Denna bok läste jag i Oktober och den passade in på flera av alla readathons jag läste då, då den är skriven av en svart författare och baseras på Afrikansk mytologi. En intressant fantasy bok är det, som inte riktigt fyller upp kraven som jag har och jag blir inte så överraskad som jag skulle vilja av berättelsen, även om det är utifrån saker som jag inte vet så mycket om och vill lära mig mera om.

Kan vara att det är för jag läser den som e-bok, då en e-bok måste göra mig verkligen intresserad för att läsa en bok, då det är den form av bok jag är minst intresserad av att läsa i, väljer den då jag inte har en chans att få tag på boken i fysisk eller ljudboks form.