Sidor

lördag 31 oktober 2020

Clear ur shit - readathon

 

Hmm, jag som inte tänkte haka på några speciella läsplaner/utmaningar denna månad, men när jag såg denna readathon, kunde jag inte låta bli.

Den pågår både November och December månad och riktar in sig på att få de där böckerna lästa som man man redan äger och står och samlar damm i hyllan, samtidigt är det som ett äventyrsspel man hjälper till att skydda landet Shelfa där böcker ramlar ner på invånarnas huvud. Se mera i videon och kolla upp bloggen och Twitterkontot för readathonen för att få mer information.

Här är de olika punkterna man kan/ska använda sig av då man väljer vad man ska läsa, jag gör inte upp några specifika planer på böcker jag vill ha läst då jag ännu inte haft tid att kolla upp vilka böcker jag har som kan passa in på punkterna. 

Trotsa mig (Juliette #5) av Tahere Mafi

' Juliette trodde att hon äntligen hade besegrat Återetablissemanget, att hon hade tagit kontroll över sitt liv och sina krafter. Men nu vänds allting upp och ner.


Efter en fruktansvärd händelse vaknar Juliette upp på en främmande plats, som samtidigt känns märkligt bekant. Var är hon, och vem är kvinnan som tar hand om henne? Vad är det för injektioner hon får, och framför allt: vems är rösten som försöker ta sig in i hennes huvud?
Det verkar som att någon inte vill att Juliette ska komma ihåg sitt förflutna, men sakta börjar minnena komma tillbaka. Och sanningen är långt mer brutal än någon kunnat ana.
Juliette är inte den hon tror att hon är. Allt hon har trott varit sant visar sig vara en lögn.

Trotsa mig är den näst sista delen i serien om Juliette, och berättas ur hennes, Warners och Kenjis perspektiv.
Bokomslag och beskrivning hämtad från B/Wahlströms förlag.

Det kommer att bli lite svårt att skriva en recension av denna bok då det är del fem i en serie, för risken att ge spoilar.
Men jag ska säga att även om det är intressant att få läsa vad som händer Juliette, Warner och Kenjis och de andra som kämpar mot de som styr världen som har och håller på att gå under utav miljöförstörningar etc, så känns ändå boken lite ytlig på sitt sätt den är berättad. Inte så djup som jag skulle vilja ha en berättelse.
Nu när det bara är en del kvar i serien kommer jag definitivt läsa ut den.

fredag 30 oktober 2020

Brott och straff av Fjodor Dostojevskij

 Brott och straff har kallats "världens mest berömda roman" och är en av världens mest lästa böcker. Sedan den kom ut 1866 har hundratals miljoner läsare följt den fattige studenten och mördaren Raskolnikov på hans febervandring genom S:t Petersburg.

Bokomslag och beskrivning hämtad från Bokus.

Varför jag valde att läsa Brott och straff under september-oktober var för denna readalong.

Det kommer att vara fyra stycken liveshows med diskussioner för oss som läser boken, jag har förutom att läst boken lyssnat på dessa i efterskott, ev kan jag se den sista live, får se.

Om boken då, jag har velat läsa den sen jag var en tonåring, tror att jag kan ha läst de första kapitlen (ev första delen) av den tidigare då jag tyckte mig känna igen det jag läste.

Sen ska jag säga att denna klassiker var riktigt kul att läsa, för den är inte lika svår som vissa andra klassiker kan vara, plus jag gillar att se hur Raskolinokovs samvete plågar honom och hur det påverkar honom och hans omkrets.


torsdag 29 oktober 2020

Hett i hyllan vecka 44 /2020

 

Så här skriver Monika om Hett i hyllan:
Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

En bok jag köpte (cq 2014) efter att ha läst författarens serie om Therese Skurup och den tidigare delen i denna serie och hade gillat vad jag läst, men sen läste jag aldrig denna fortsättning, men hoppas att göra det någon gång ....
Linda Lykke Jacobsen sitter och följer valrysaren framför TV:n och hör kommentatorerna tala om socialdemokraternas nederlag och om ett historiskt kliv åt höger men det enda hon kan tänka på är sin man, den nu avgående finansministern. För de flesta betraktare är han en briljant politiker och en självklar efterträdare till partiledarposten, men Linda ser någonting annat. Efter trettio års äktenskap kan hon läsa minsta tecken och vet när det är dags att ligga lågt men hon vet också att det aldrig hjälper. Kungamordet en fristående fortsättning av succéromanen Kronprinsessan (2003)  är en inträngande skildring av maktens innersta väsen, både i dess offentliga betydelse och i dess privata. Det har blivit en stark och oavlåtligt spännande roman om dem som styr och dem som drabbas, om makt och vanmakt  och ytterst: om förövare och offer. Maktlöshet förlamar. Det är en insikt som Holst flyttar från hjärnan rakt in i mellangärdet. Sydsvenska Dagbladet Holst har tagit på sig en stor uppgift: att avslöja maktens väsen vilket betyder att det i synnerhet är mäns förhållande till makt och kvinnors förhållande till män med makt hon skjuter skarpt på  verkligen skarpt. Starkast är Kungamordet i sin skildring av de mekanismer som förenar en våldsman och hans offer i ett ömsesidigt beroende.  - Berlingske Tidende" Hon sätter fingret på några aktuella frågor: den politiska maktens trovärdighet eller snarare bristen på densamma, integrationsproblem, tvångsäktenskap och först och främst den avskyvärda hustrumisshandeln som förekommer i alla sociala skikt  också bland politiker, vars program understryker likhet mellan könen.  Kristeligt Dagblad





onsdag 28 oktober 2020

De sju morden av Evelyn Hardcastle

På det ensligt belägna lantgodset Blackheath har tiden hakat upp sig. Gång på gång upprepas här en och samma dag dagen då släkten Hardcastle med vänner samlas till maskeradbal och då någon mördar dottern Evelyn, nyss hemkommen efter nitton år i Frankrike.

Kväll efter kväll går hon samma öde till mötes och varje gång kommer Aiden Bishop för sent för att rädda henne. Det enda sättet att bryta cirkeln är att besvara den gäckande frågan: Vem mördade Evelyn Hardcastle?

Problemet är att varje gång dagen börjar om på nytt vaknar Aiden upp i en ny kropp, som någon av dem som var på plats under mordkvällen. Han har bara ytterst vaga begrepp om vem han själv är men en sak blir snart mycket tydlig: någon är fast besluten att hålla honom kvar på Blackheath för evigt.

Bokomslag och beskrivning hämtad från Modernista. Får även tacka förlaget som en överraskning sände denna till mig.


Denna bok har jag tänkt läsa länge, äger den engelska upplagan sen ett par år tillbaka, men inte fått läst förrän nu då den blivit översatt och Evelina undrade om vi skulle läsa den tillsammans.

Och nu när jag läst den ångrar jag verkligen att jag inte läst den tidigare för vilken intressant bok, sen är det en svår bok för det första är det svårt att hålla alla karaktärer och alla handlingar i huvudet för att kunna hänga med i vad som händer. Men det bryr jag mig inte om för jag gillar vad jag läser och hur berättelsen hänger ihop i slutet plus att det ger en en del vibbar av att läsa en Agatha Christie utifrån tidsepoken och godset det utspelar sig på. Sen är jag lite besviken på slutet för även om vi får en upplösning på mordet/morden så finns det saker jag funderar över då boken är slut.


Sen vad för genre är det, om jag ska sätta någon så håller jag nog med om dem jag har hört kalla den en science fiction, fast egentligen skulle jag kanske kalla den en roman med inslag av mysterie och thriller, eller.....?

Läsplanering inför November - ett par readathons???

 Jag har under nästan hela året hoppat på och läst böcker för en massa läsutmaningar-readathons som jag har tyckt verkat intressant att medverka i.

Har tänkt att försöka ta det lite lugnt och inte vara så fast i min läsning under November, även om jag har en hel del biblioteksböcker jag har lånat och behöver läsa innan jag lämnar tillbaka dem, och bara läsa det jag har lust till vid tillfället jag ska läsa något.

Men jag har ändå haft ögonen på Nonfiction November, en readathon som jag har vetat har funnits i flera år redan, och jag har en hel del fakta eller sakprosa som jag har tänkt läsa, så det stör inte de lösa läsplaner jag har tänkt för November.

Information om läsutmaningen finns i beskrivningen under videon.

Sen såg jag för några dagar sen även denna readathon - Belivathon som är att läsa barnböcker för åldern 9-12 år (middlegrade), men jag tänkte jag har det rätt öppet för vad jag läser utav de utmaningarna, för jag har en hel del barnböcker som ligger på hög som jag vill läsa, så det skulle inte vara en större utmaning för mig att hoppa på och läsa några böcker för den readathonen. Här finns också den mesta informationen i beskrivningen av videon, om inte i videon.
Vad jag kommer att läsa får ni se i min sammanställning för November månad på bloggen.


tisdag 27 oktober 2020

Tisdagstrion - parhästar, duos, kärlekspar (etc) i litteraturen

I dagens tisdagstrio rån bloggen Ugglan & boken är temat parhästar, duos, kärlekspar (etc) och här kommer min trio.
  • Hercules Poirot & Hastings, ur vilken bok som helst om dem av Christie visar vilken kompletterande deckarlösande duo de är.
  • En katts resedagbok av Hiro Arikawa, bokens bägge huvudkaraktärer katten Nana och hans husse Saturo berättar boken och deras kärlek till varandra är så fin. 
  • Kommer inte på något annat än en duologi ; Warcross och Wildcard v Marie Lu, en cybertävling lite i anda av Ready player one av Ernest Cline. Det är väl inte den bästa i sin genre så att säga där andra delen även om vi får svar på mycket känns som den sämre delen, men det kan för den delen bero på att jag läste den i en lite orolig tid i mitt liv plus att jag var rejält trött.

måndag 26 oktober 2020

Vad jag läst, sett och hört på under vecka 43 / 2020

Har läst en hel del under veckan som gått, har läst ut Brott och straff igår och Trotsa mig idag.
Nu hoppas jag att få läst en hel del under den närmsta veckan.

Hur jag än gör kan jag inte få bilderna som jag vill, så de är utspridda över allt på skärmen i detta inlägg, hoppas ni inte tycker det ser rörigt ut. Jag tror jag fick till det rätt bra ändå.

Jag har förutom läst, sett en del på booktubeklipp i veckan men även på Idol, jag har ju inte sett det i realtid på sändningarna på TV4 så jag är lite efter, har precis sett andra fredagsfinalen.
Har även sett på TV-serierna, Fear the walking dead (1 avsnitt), The walking dead ; World Byond (1 avsnitt), The Blacklsit (2 avsnitt), How to get away with murder (2 avsnitt) och ett avsnitt av Lucifer.

Jag har även lyssnat på poddar i veckan som gått, förutom på ljudböckerna jag håller på att lyssna på; The walking dead podcast, The talking dead, Blacklist exposed, The Blacklist podcast och AfterbuzzTV om How to get away with murder.
 
Detta läste jag under veckan:

19/10
64 sidor ur De sju morden på Evelyn Hardcastle av Stuart Turton 
29 sidor ur Shirley av Charlotte Bronte
50 sidor ur Brott och straff av Fjordor Dostojevskij

20/10
60 sidor ur De sju morden på Evelyn Hardcastle
26 sidor ur Shirley
36 sidor ur The year of the witching av Alexis Henderson

21/10
59 sidor ur De sju morden på Evelyn Hardcastle (utläst)
39 sidor ur Shirley
31 sidor ur Brott och straff

22/10
64 sidor ur Trotsa mig av Tahere Mafi
69 sidor ur Get a life, Chloe Brown av Talia Hibbert

23/10
73 sidor ur Trotsa mig
26 sidor ur Shirley
66 sidor ur Brott och straff
16 sidor ur The year of the witching
50 sidor ur Get a life, Chloe Brown

24/10
63 sidor ur Trotsa mig 
44 sidor ur Shirley
42 sidor ur Brott och straff
87 sidor ur Get a life, Chloe Brown

25/10
76 sidor ur Trotsa mig 
23 sidor ur Shirley
88 sidor ur Brott och straff (utläst)
82 sidor ur The year of the witching
96 sidor ur Get a life, Chloe Brown

Sammanlagt denna vecka:
lästa sidor 1359
utlästa böcker 2

Sammanlagt i Oktober 
lästa sidor 3608
utlästa böcker 9


Sammanlagt i september 
lästa sidor 4028
utlästa böcker 14

Sammanlagt i augusti
lästa sidor 5462
utlästa böcker 12

Sammanlagt i juli
lästa sidor 5915
utlästa böcker 13

Sammanlagt i juni 
lästa sidor 6455
utlästa böcker 16

Sammanlagt i maj
lästa sidor 7630
utlästa böcker 17

Sammanlagt i april
lästa sidor 7976
utlästa böcker 22

Sammanlagt i mars
lästa sidor 7262
utlästa böcker 23

Sammanlagt i februari
lästa sidor 4562
utlästa böcker 11

Sammanlagt januari
lästa sidor 3764
utlästa böcker 10

Sammanlagt i år
lästa sidor 69724
utlästa böcker 159 (157 på Goodreads) ?

söndag 25 oktober 2020

The grey woman av Elizabeth Gaskell

 Denna e-bok (tyvärr vågar jag inte ge en närmare beskrivning om vad den handlar om då jag själv gick blind in i den och att det då blev en fin överraskning om vad den handlade om) lånade jag från biblioteket men den går även att läsa gratis här från The project Gutenberg e-books jag har ens så länge bara läst titelnovellen, kan hända att jag senare väljer att läsa fler av novellerna, då Elizabeth Gaskell är min victorianska favortiförfattare ( och det var därför jag valde att läsa denna novell i Victober readathonen), och denna var inte en besvikelse för mig.

Den gotiska känslan den gav passar ju verkligen i dessa hösttider och mörkatider som är just nu, det är även en skicklig skriven novell som fångar mitt intresse med en gång och får mig att gilla både huvudkaraktären och den närmsta karaktären som hjälper henne igenom det som händer.

lördag 24 oktober 2020

The walking dead vol 18 - Negans hämnd av Robert Kirkman

I ”Negans hämnd” får läsarna komma innanför murarna hos Frälsarna, Negans gäng som han styr med en järnhand.

”Några ord om Negan, för det är en intressant karaktär: precis som Guvernören, den tidigare uppenbart onda karaktären, terroriserar han Ricks grupp å det våldsammaste. Men de är ingalunda karbonkopior för världen i serien har utvecklats, och Guvernören hör till den äldre versionen. Han var en närmast teatralisk skurk, med gladiatorspel för folket, utan tanke på morgondagen; han var, kort sagt, en representant  för civilisationens dödsryckningar.

Negan däremot representerar något nytt: världen efter katastrofen, men där morgondagen finns med i beräkningarna. Han är det ”smarta” gatu-våldet, någon som är fullständigt hänsynslös för att få sin vilja igenom, men han är också medveten om hur människor fungerar psykologiskt, hur man får andra att hjälpa en själv (även om de egentligen inte vill). Han är gängledaren som inte bara ser till att hans följeslagare får det de vill ha, utan att också att de han terroriserar fortsätter att se till att förnödenheter alltid finns tillgängliga – och att de ”frivilligt” överlämnas till honom. Han förstår med andra ord nyttan av ett ordnat samhälle, men han föredrar att han själv är ledaren och att hans vapendragare inte ska behöva utföra det verkliga arbetet – och blir därför ett betydligt större hot mot Rick och de andra; han hotar inte bara deras liv, utan också hoppet om en framtid, att det skulle vara möjligt att långsamt bygga upp en bättre värld igen.”

Ur Simon Wigzells reflektion på serienytt.se efter att Negan gjort entré i den hyllade serien The Walking Dead – förlagan till tv-succén med samma namn

Bokomslag och beskrivning hämtad från Adlibris.

Har läst ännu en serieroman i serien The walking dead och den är lika bra som jag tyckte de tidigare var/är. Jag gillar även TV-serien och ligger före albumen i tittandet, men det är kul att se hur skillnader och likheter som finns mellan dem. Olika karaktärer lever i TV-serien mot albumen och handlingarna som händer följer varandra rätt väl även om det finns handlingar som skiljer sig åt.

Jag ser i alla fall fram mot att fortsätta att både läsa och se denna serie.

fredag 23 oktober 2020

Helgfrågan v 43 / 2020

Mia undrar i Helgfrågan denna gång, vad vi läser för något.
Skönt med en lätt fråga då jag börjar känna mig trött och huvudvärk på väg nu.
Idag har jag läst ur tre av de böcker jag håller på att läsa i, är just nu en rejäl slalomläsare med sju böcker på gång samtidigt.
Har funderingar på att även läsa i The year of the witching (därför tog jag inte kort på alla böcker utan bara de jag har/kommer att läsa i idag?
Fast jag kommer nog även lyssna på min ljudbok innan jag somnar i natt med.
Bonusfrågan är om vi längtar till vintern? Och jag håller helt med Mia om att heller några minusgrader och ett tunt snötäcke än regn och slask.



 

torsdag 22 oktober 2020

Hett i hyllan vecka 43 / 2020

 

Så här skriver Monika om Hett i hyllan:
Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Precis som i förra veckan är det en Nora Roberts jag har som jag ännu inte har läst, kan bero på att ibland gillar jag hennes böcker men inte alltid.

Hon älskar att leva nära faran, att utsätta sig för farliga risker är att leva som mest intensivt enligt Rowan. Men för ett år sedan övergick faran till ond bråd död. Hennes partner Jim dog under en skogsbrand som de tillsammans skulle släcka.
Så snart Rowan blev vuxen har hon varit brandman. Hon bekämpar skogsbränder i de farliga bergskedjorna i Montana. Kanske inte ett sådant konstigt val. Hon har alltid varit sin pappas dotter, de två har levt ensamma och han är traktens brandchef. Men nu sörjer hon sin partner och gode vän Jims död. Hon plågas av insikten att hon kanske hade kunnat rädda honom. Det blir inte bättre av att någon i hennes närhet anser att Rowan är skyldig till Jims död, en person som inget hellre vill än att hämnas…
Smart och kvickt kastas du rakt in i den spännande handlingen. Du får följa den modiga Rowan som gör allt för att bekämpa den lögn hon utsatts för. Nora Roberts har skrivit ännu en nervkittlande spänningsroman!

onsdag 21 oktober 2020

De oskyldigas tystnad av Somaly Mam (Världen runt - Kambodja)


En stark kvinnas kamp mot barnprostitution i Asien. 
"Jag skrev den här boken för att jag vet att jag en dag kommer att mista livet, och jag vill inte lämna den här världen utan att ha gjort mig hörd." Med livet som insats har Somaly Mam tagit upp kampen mot den illegala sexhandeln i Kambodja. Kambodja är ett av de fattigaste länderna i världen. Många familjer tvingas sälja sina döttrar -inte äldre än fem, sex år - i utbyte mot ett par hundra kronor. Några säljs som slavar, men majoriteten av flickorna tvingas till prostitution. Somaly Mam är en av dem. Hon berättar i denna bok om sin tragiska barndom då hon ständigt utsattes för misshandel och tortyr. Somaly Mam såldes till olika män som våldtog och förnedrade henne, och 16 år gammal skickade en släkting iväg henne till en bordell. Efter åtta år som prostituerad fann hon äntligen en väg ut ur helvetet. De känslomässiga ärren är mycket djupare än de fysiska, har Somaly Mam konstaterat, och det dröjde länge innan hon kunde lita på en man igen. Somaly Mam vittnar här om tortyren i bordellerna och berättar också gripande om alla dessa barns tragiska öden. Vi får bland annat läsa om Sokhone, som såldes vid åtta års ålder och dog i aids när hon var femton.

Somaly Mam är född i Kambodja och bor i dag i närheten av Phnom Penh tillsammans med sina tre barn. För att kämpa mot människohandeln i Asien grundade Somaly Mam år 1997 organisationen Afesip i Kambodja tillsammans med sin dåvarande make Pierre Legros. Det är en biståndsorganisation med internationell målsättning och har sedan dess startat även i Thailand, Vietnam och Laos. Afesip bekämpar orsakerna till och konsekvenserna av sexuell exploatering. Organisationen har som mål att rädda och socialt återanpassa människor som har förslavats sexuellt samt att bekämpa människohandel. Trots att Somaly Mam ständigt är utsatt för dödshot och trakasserier har det inte hindrat henne från att hjälpa tusentals flickor bort från prostitutionen. År 2006 var Somaly Mam en av åtta olympiska flaggbärare vid invigningen av vinter-OS i Turin.
Bokomslag och beskrivning hämtad från Boktugg.

Jag och Evelina valde att läsa denna i vår världen runt resa.
Det är en hemsk berättelse om barn- och kvinnoprostitution och det är en gripande berättelse att läsa om, och svårt att veta vad man ska skriva i en recension.











tisdag 20 oktober 2020

Tisdagstrion Gudar, väsen, tomtar och troll (mytologi och folktro)


Försöker få bilderna i en bra ordning, men det är helt omöjligt med Bloggers nya sätt att göra inlägg, det gick lättare i det gamla. (Och när jag försöker hoppar även texten fel i inlägget, jag blir alltså tokig).



I dagens tisdagstrio änkte Helena på temat mytologi och folktro med titeln "Gudar, väsen, tomtar och troll"..

Dessa tre kom jag tänka på med en gång: 

  1. The bear and the nightingale - Winternight trilogy av Kathrine Arden, en fantasy-trilogi som baseras på rysk folktro, där vi får träffa många väsen, en av mina favoriter är en svamp-figur som finns i tredje delen.
  2. Odinsbarn - Korpringarna-trilogi av Siri Petersen, nu är det nordisk mytologi med troll, umpirer och andra väsen.
  3. Rött uppror -trilogin av Pierce Bown, skiljer sig lite från de två andra trilogierna då det inte är fantasy utan science fiction som baseras på grekisk mytologi. Här ser sig vissa människor förmer och att stå över andra precis som gudarna.

måndag 19 oktober 2020

Vad jag läst, sett och hört på under vecka 42 / 2020

 

Läsningen denna vecka har både gått bra och inte bra, för jag hade velat läsa mycket mer än jag läste. 

När jag inte läste såg jag på både TV-serier och filmer, The Blacklist (2 avsnitt), How to get away with murder (2 avsnitt), Lucifer (1 avsnitt), Fear the walking dead (1 avsnitt), The walking dead: World beyond (2 avsnitt) och filmerna var Happy death day 2 U, Det chapter 2 och Birdbox.

Jag såg även en del på booktube och sen även på Idol (3 avsnitt) då jag inte har sett på det tidigare i höst.

Sen lyssnade jag en del på poddar som The walking dead cast, AfterBuzzTV Hwo to get away with murder, The Blacklist podcast, AfterBuzzTV the Lucifer podcast och The Horror virgin.

Detta läste jag under veckan

12/10

76 sidor ur De oskyldigas tystnad av Somaly Mam (utläst)

13/10

144 sidor ur The walking deas - Negans hämnd av Robet Kirkman (utläst)

14/10

54 sidor ur De sju morden på Evelyn Hardcastle

33 sidor ur Shirley av Charlotte Bronte

15/10

58 sidor ur De sju morden av Evelyn Hardcastle

20 sidor ur Shirley

16/10

64 sidor ur De sju morden på Evelyn Hardcastle

39 sidor ur Shirley

17/10

59 sidor ur De sju morden på Evelyn Hardcastle

24 sidor ur Shirley

18/10

70 sidor ur De sju morden på Evelyn Hardcastle'

26 sidor ur Shirley

31 sidor ur Brott och straff av Fjodor Dostojevskij

56 sidor ur The grey woman av Elizabeth Gaskell (utläst)

Sammanlagt denna vecka
lästa sidor 754
utlästa böcker 3

Sammanlagt i Oktober 
lästa sidor 2249
utlästa böcker 7


Sammanlagt i september 
lästa sidor 4028
utlästa böcker 14

Sammanlagt i augusti
lästa sidor 5462
utlästa böcker 12

Sammanlagt i juli
lästa sidor 5915
utlästa böcker 13

Sammanlagt i juni 
lästa sidor 6455
utlästa böcker 16

Sammanlagt i maj
lästa sidor 7630
utlästa böcker 17

Sammanlagt i april
lästa sidor 7976
utlästa böcker 22

Sammanlagt i mars
lästa sidor 7262
utlästa böcker 23

Sammanlagt i februari
lästa sidor 4562
utlästa böcker 11

Sammanlagt januari
lästa sidor 3764
utlästa böcker 10

Sammanlagt i år
lästa sidor 68635
utlästa böcker 157 (155 på Goodreads) ?

söndag 18 oktober 2020

The DNF`s (Did not finnish) tag

Hittade en tag jag tyckte det skulle vara kul att svara på, det gäller de böcker du inte mäktar med att läsa ut av en orsak eller annan, frågorna är på engelska jag orkar tyvärr inte översätta dem men jag hoppas att ni förstår ändå:
1. Do you DNF?
Jag brukar inte välja att läsa ut böcker jag inte fastnar för, och brukar ofta då avsluta att läsa dem så fort som möjligt, det finns ju så många andra böcker jag vill läsa.

2. If you DNF a book- does it count towards books read for the month?
Brukar inte räkna dem mot böcker jag läser under en månad eller ett år. 3. Is there a difference between dnf and “just putting it down for a bit”
En del böcker vill jag läsa klart så visst finns det de böcker som jag har slutat läsa för tillfället, men räknar med att läsa klart dem. Jag är ju en humörläsare så det kan bero på att jag inte just nu vill läsa denna bok men kommer att vilja läsa den en annan dag, vecka eller månad. 4. What popular book have you dnf?
Kan inte riktigt komma på någon speciell bok som många har läst som jag inte har avslutat för jag inte gillat dem. Det finns en del som jag har gillat mindre än allmänheten, men det har ändå inte varit en bok som jag inte har avslutat för om jag ger en bok betyget 2 eller 3 av 5 möjliga så har jag ju ändå en lite tanke på att boken är underhållande för mig att läsa och läser då klart dem.
Men en klassiker som jag inte läste mer än ett par sidor i var Aniara av Harry Martinsson innan jag beslutade att det inte var något för mig (just då). 5. What book do you wish you had dnf?
Som sagt jag brukar ju inte läsa klart de böcker jag inte är intresserad av, så det finns ingen. 6. Do you ever re attempt to read a dnf? Has this ever been successful for you? Nja jag har inte specifikt tänkt prova att läsa en bok igen då jag har provat den men inte gillat det jag läst första gången. Däremot kan jag ju tänka mig att prova en annan bok av samma författare, det är ju inte så jag dömer ut en författare efter första boken jag läser av hen.
7. What do you do with books you dnf? Jag lånar ofta mina böcker så jag lämnar tillbaka dem olästa,. Men om det är min egna så vill jag ju inte spara på den så jag skänker bort den.
8. Do you choose more or less risky titles because of your stance on dnf?
Vad jag väljer att läsa beror inte på det, men oftast håller jag ju mig till de böcker jag vet jag gillar. Men ibland gillar jag ju att prova på något nytt och det är inget som hindrar mig. 9. Tag 5 BookTube Buddies - or however many people you want.
Vet inte om jag ska lista några specifika i mitt fall bloggvänner då jag inte är en booktuber, men ni som läser mina svar här får gärna svara själva, och om ni gör så lämna en kommentar till era svar för jag vill ju gärna se dem.

Två som jag kom att tänka på skulle vara kul att se göra denna tag är:
Ewelinas bokblogg
Vargnattsbokhylla


lördag 17 oktober 2020

Land of darkness av Margaret Oliphant


The narrator of this story has died, and finds himself in the Afterlife - in his case in a world of noisy, cruel people, where torture and other atrocities are practised. People can travel to different cities having different characteristics, all equally unbearable. This Purgatory or Hell is reserved for those who fear or reject the name of God.

 Länk till där man kan hitta att läsa novellen online.

Jag valde att läsa denna novell för Victober under punkten att läsa en Victoriansk verk från samma genre du gillar att läsa samtida verk från. Så då passade en dystopisk novell bra in tyckte jag.

Tyvärr blev jag inte så fascinerad av den som jag skulle velat, men det kan som vanligt vara att jag valde att läsa den på engelska. Sen kan jag ju tycka att temat ändå vekar intressant men ....

Jag har inte läst något av Margaret Oliphant tidigare, så det tänker jag göra även om jag inte gillade denna novell, brukar ofta ge de flesta författare jag läser en andra chans.

fredag 16 oktober 2020

The Enchantress returns ( Land of stories #2) av Chris Colfer

After decades of hiding, the evil Enchantress who cursed Sleeping Beauty is back with a vengeance.

Alex and Conner Bailey have not been back to the magical Land of Stories since their adventures in The Wishing Spell ended. But one night, they learn the famed Enchantress has kidnapped their mother Against the will of their grandmother, the twins must find their own way into the Land of Stories to rescue their mother and save the fairy tale world from the greatest threat it's ever faced.

Bokomslag och beskrivning hämtad från Adlibris.

Denna var inte lika bra som fösta delen av serien, men det är kul att se hur Colfer skriver om de klassiska sagorna för att få en ny berättelse. Kul även att se att klassiker som tex Världen runt på 80 dagar av Jules Verne, Narnia-serien och Alice i Underlandet får spela roll i berättelsen.

Så detta är definitivt en serie som jag kommer fortsätta att läsa.

torsdag 15 oktober 2020

Hett i hyllan vecka 42 / 2020

 

Så här skriver Monika om Hett i hyllan: Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?
Ännu en bok som är inköpt på den där pocketrean för så där 10-15 år sen.

En tafatt men charmig lärare är verkligen inte typen som Mac Elliot blir kär i. Men en liten flört är kanske precis vad hon behöver. Allt för att slippa dras in alltför mycket i alla sockersöta bröllopsbesvär som hon ständigt utsätts för. Hon är fotograf och driver den framgångsrika bröllopsagenturen ”I nöd och lust” tillsammans med sina närmaste väninnor; Emma, Parker och Laurel. Aldrig kan hon väl ana att en liten flört med den trygge och pålitlige Carter kan leda till något djupare. Helt oväntat drabbas Mac av en förälskelse större än hon kunde drömma om. Men är kärleken hållbar, hon som alltid behöver omväxling… SOM EN DRÖMBILD är första delen i en ny charmig romanserie av Nora Roberts.

onsdag 14 oktober 2020

Två readathon - lite Hallloween baserade

Som om Oktober inte redan var full med readathons som jag ville medverka i, se inlägg, så har jag nu två till readathons i åtanke, bägge kommer att pågå mellan 18 till 31 oktober.

Många av böckerna som jag har i åtanke skulle kunna kombineras för dessa två och även de jag redan hade tänkt för oktober månad. (I slutet av inlägget skriver jag några eventuella böcker jag tänkte läsa). 

Black SFFathon



Fortnights frights 


tisdag 13 oktober 2020

Tisdagstrion - Fiktiva karaktärer jag kan tänka mig att döpa ett husdjur efter

 Ugglan & bokens tisdagstrio denna tisdag handlar om vilka fiktiva karaktärer vi kan tänka oss att döpa husdjur efter.

Jag gör en liknande trio som Helena gjort med husdjur jag ägt som faktiskt haft namn efter fiktiva karaktärer,







  1. Tintin, döpte jag en av mina undulater till. Bonus skulle kunna vara att jag mycket väl skulle kunna tänka mig även ett husdjurs namn skulle kunna vara Milou.
  2. Smilla som Helena själv nämnde skulle jag mycket väl kunna tänka mig att döpa ett husdjur efter.
  3. Pelle hette en katt jag hade när jag var liten.
  4. Kom precis på en bonus Minoo, från Engelforstrilogin av Sara Bergmark Elfgren & Mats Strandberg.

måndag 12 oktober 2020

Vad jag läst, sett och hört på under veckan 41 / 2020

 


Hmm, försöker få bilderna i lite mera sammanhang i inlägget men det går inte, men det får väl vara så här.

Däremot har läsningen gått lite sämre än förra veckan mest för att jag har fastnat i att se på vissa TV-serier...

som How to get away with murder (2 avsnitt), The Blacklist (2 avsnitt), Lucifer (1 avsnitt), Fear the walking dead (16 avsnitt) och The walking dead (17 avsnitt). Sen har jag även lyckats se lite på booktube.

Har även lyssnat på poddar som The blacklist podcast, Blacklist exposed, och The walking dead cast.

Detta är vad jag läst under veckan:

5/10
77 sidor ur The Enchantress returns av Chris Colfer
20 sidor ur Shirley av Charlotte Bronte
14 sidor ur Raybearer av Jordan Ifueko

6/10
0 sidor

7/10
36 sidor ur The Enchantress returns

8/10
167 sidor ur The Entranchess returns
40 sidor ur Shirley

9/10
94 sidor ur The Enchantress returns (utläst)
21 sidor ur Shirley

10/11
65 sidor ur De oskyldigas tystnad av Somaly Mam

11/10
69 sidor ur De oskyldigas tystnad
126 sidor ur The land of darkness av Margaret Oliphant (utläst)

Sammanlagt denna vecka
lästa sidor 729
utlästa böcker 2

Sammanlagt i Oktober 
lästa sidor 1495
utlästa böcker 4

Sammanlagt i september 
lästa sidor 4028
utlästa böcker 14

Sammanlagt i augusti
lästa sidor 5462
utlästa böcker 12

Sammanlagt i juli
lästa sidor 5915
utlästa böcker 13

Sammanlagt i juni 
lästa sidor 6455
utlästa böcker 16

Sammanlagt i maj
lästa sidor 7630
utlästa böcker 17

Sammanlagt i april
lästa sidor 7976
utlästa böcker 22

Sammanlagt i mars
lästa sidor 7262
utlästa böcker 23

Sammanlagt i februari
lästa sidor 4562
utlästa böcker 11

Sammanlagt januari
lästa sidor 3764
utlästa böcker 10

Sammanlagt i år
lästa sidor 67881
utlästa böcker 154 (152 på Goodreads) ?

lördag 10 oktober 2020

Shadowfell (#1) av Juliet Marillier

 

Sixteen-year-old Neryn is alone in the land of Alban, where the oppressive king has ordered anyone with magical strengths captured and brought before him. Eager to hide her own canny skill--a uniquely powerful ability to communicate with the fairy-like Good Folk--Neryn sets out for the legendary Shadowfell, a home and training ground for a secret rebel group determined to overthrow the evil King Keldec.

During her dangerous journey, she receives aid from the Good Folk, who tell her she must pass a series of tests in order to recognize her full potential. She also finds help from a handsome young man, Flint, who rescues her from certain death--but whose motives in doing so remain unclear. Neryn struggles to trust her only allies. They both hint that she alone may be the key to Alban's release from Keldec's rule. Homeless, unsure of who to trust, and trapped in an empire determined to crush her, Neryn must make it to Shadowfell not only to save herself, but to save Alban.

Bokomslag och beskrivning hämtad från Adlibris.

Nu var det dags med en fantasy från Oceanien i readathonen FemmeFanTale. Intressant att få läsa om "småfolk" och sådan mytologi/folklore och fantasy, fast är ändå inte helt frälst för berättelsen. För att jag inte gilla den helt kan dock bero på att jag inte gillade uppläsaren av ljudboken då hon läser ur Neryns vinkel, har en väldigt gnällig tonläge. Men jag kommer i alla fall läsa nästa och sista delen.