Tre berättelser ur olika tidsåldrar vävs ihop till samma slutsats: utan bin är mänskligheten förlorad.
I 1800-talets England kämpar familjefadern William med sin status som framträdande biolog men blir hela tiden omsprungen av andra forskare. Ska hans revolutionerande bikupa äntligen säkra försörjningen och äran?
I USA har Georges familj varit biodlare i generationer men år 2007 börjar det hända något som slår ut bisamhällen över hela landet. Bidöden är ett faktum och ingen förstår varför. Kan sonen, som har helt andra framtidsplaner, bli gårdens räddning?
Det är år 2098 och kinesiska Tao lever i en värld där bina helt dött ut, med svältdöd och världskrig som följd. För att överleva tvingas befolkningen handpollinera fruktträd. Tao bär på drömmen att hennes egen son ska bli en av de utvalda som får gå i skolan, men ambitionerna leder till en oförklarlig tragedi. I sitt desperata sökande efter svar hittar Tao en bok om biodling från 1800-talet Nu förstår hon vad som har hänt och vad som måste göras.
Maja Lunde har skrivit manus för film och tv, och givit ut flera böcker för barn och ungdom. Binas historia är hennes första vuxenroman och har sålts till femton länder. Maja Lunde är bosatt i Oslo.
Bokomslag och besrkvining av bokens handling hämtad från Bokus.
Jag och Evelina brukar tipsa om varanda av böcker att läsa varje månad, och den här var den bok som jag fick tipset om att läsa i juni, men jag hann inte läsa klart den förrän nu. Sen var det här en bok jag har tänkt att läsa tidigare för att jag har tyckt att den verkat vara något som jag skulle gilla.
Och jag hade rätt, det här var vekligen en bok jag hade en god stund med då jag läste den. Jag gillade verkligen den här berättelsen, även om jag kanske hade lite svårt att komma in i handlingen. En fin och intressant relationsroman inom familjen, och en hel del mellan föräldrar och barn, i flera steg och generationer med bins liv och historia i bakgrunden.