söndag 26 mars 2023

Blynätter (Metallsviten #1) av Anna Jakobssosn Lund

 

Elsa Madigan är bara ett lyckat uppdrag ifrån att äntligen avancera i rövarbandet. Men en papperslapp med några bleknade ord får henne att riskera allt.

Finn Gailis sägs vara den starkaste reliktämjaren i sju socknar. Han hoppas att det ryktet ska skydda honom. Att ingen ska förstå hur skör hans kraft egentligen blivit.

Jeroen Albring är folkdomare, svuren att stå på sanningens sida. Men för tio år sedan dömde han en oskyldig. Snart kommer det att få konsekvenser.

Under blynatten korsas folkdomares och rövares vägar. Mötet sätter igång en kedja av händelser som hotar att slå sönder världen. Blynätter är första delen i Metallsviten. En historia om svek, vänskap och magi.

Bokomslag och beskrivning av bokens handling hämtad från Bokus.

Jag vet inte vad det är men Anna Jakobsson Lunds böcker är sådana jag betygsätter högt då jag gillar hennes världsbygge som man kan se härrör från vår värld som den är men ändå inte, plus att hon är så bra på att skriva karaktärer, och lyckas utan att krångla till det att beskriva HBTQ+ karaktärer och andra karaktärer som i vår värld kan vara lite utsatta och inte alltid välvilligt ansedda av den stora "normala" massan, att de är bara där i histiorien precis som vem som helst. I denna bok är det transgender och dövhet jag tänker på. Även om det i boken finns saker som handlar om den där utsattheten och den stora allmänhetens tanke och handlingar som gör att de anses inte som andra och råkar på så sätt "illa" ut och längst ner i samhällskiktet.

Sen är inte handling i sig något som vi ska förglömma, för den är invecklad, spännande och underhållande och jag vill bara ha mera....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar