onsdag 27 juni 2018

Novellix x 5



Jag har läst några noveller det sista, det är något som jag inte gör så ofta, för jag har lite svårt för att få grepp om en berättelse som bara skildras på några sidor. Sen finns det några som verkligen fångar mitt intresse och precis det finns det i denna samling.

Ett nytt Atlantis av Ursula Le Guin
När kapitalismen har utarmat hela USA, staten förvandlats till en totalitär makt och klimatförändringar gjort att stora delar av land sjunkit långt ner under havsytan, stiger hoppet om att en ny och fri kontinent ska resa sig ur vattenmassorna. Ursula K. Le Guins dystopiska novell Ett nytt Atlantis skrevs redan 1975 men behandlar ämnen som känns obehagligt aktuella även idag.
”Jag såg det. Jag såg det. Jag såg de vita tornen och vattnet som forsade nerför deras sidor och rann tillbaka ut i havet. Och solen lyste på gatorna efter tiotusen år av mörker.”
”Jag hörde dem”, sa Simon med låg röst från skuggorna. ”Jag hörde deras röster.”
”Jesus, sluta!” utbrast Max, ställde sig upp och snubblade ut i den mörka hallen utan sin rock. Vi hörde honom springa nerför trappan.
”Phil”, sa Simon från sängen, ”skulle vi kunna lyfta upp de vita tornen med vår hävstång och vår fasta punkt?”
Efter en lång tystnad svarade Phil Drum: ”Vi har kraften att göra det.”
Oh vad svårt det var att komma på vad jag ska skriva om denna lilla novell, det blir nog inget mer än jag gav den i betyg.
Betyg 3
Försvararna av Phillip K Dick
Kalla kriget har bokstavligt talat hettat till och ett våldsamt världskrig utkämpas via robotar uppe på jordens yta, medan människorna själva har flytt till underjorden. Den kultförklarade science fiction-författaren Philip K. Dicks novell The Defenders från 1953 utkommer nu för första gången på svenska under namnet Försvararna.
”Det är som att läsa filmen ‘Terminator’, fast utan hjältar”
DN
En djup rädsla, som ingjutits i honom under åtta år, pulserade i huvudet. Strålning, en säker död, en värld som var sönderbränd och livsfarlig … Högre och högre upp for kabinen. Taylor höll sig fast i väggarna och slöt ögonen. För varje ögonblick kom de närmare, de första levande varelser som färdats ovanför den översta etappen, upp genom Tuben, förbi bly och berg, upp till ytan. Den fobiska skräcken sköljde över honom i vågor. Det innebar döden, det visste de allihop. Hade de inte sett det på film tusen gånger? Städerna, slaggen som regnade ner, de tjocka molnen … ”Inte långt kvar nu”, sa Franks.
Den amerikanska science fiction-författaren Philip K. Dick (1928–1982) sålde sin första novell 1951. Det blev startskottet
för hans författarkarriär och med 34 romaner och ett hundratal noveller är han en av de mest produktiva och inflytelserika
författarna i genren. 1963 tilldelades hans numera legendariska verk Mannen i det höga slottet Hugopriset för årets bästa science fiction-roman. Uppskattningen som Philip K. Dick fick under sin livstid växte ytterligare efter hans död och han är i dag närmast kultförklarad. Tolv romaner har släppts postumt och lika många filmer finns baserade på hans verk, däribland Total Recall, Screamers, Minority Report och Blade Runner.
Noveller är svårt att skriva några tankar om, det känns som det är för lätt att spoila dem på grund det inte är så många sidor det handlar om. Denna fascinerar mig dock. 
Betyg 4.
De blindas rike av HG Wells
H. G. Wells (1866-1946), författaren till bland annat romanen Världarnas krig från 1898 räknas som en av science fiction-litteraturens upphovsmän och hör till genrens verkliga giganter. Novellen De blindas rike publicerades första gången 1904 och är en av de mest kända som författaren lämnade efter sig. 35 år efter den ursprungliga publiceringen valde Wells att förlänga historien och ge den ett helt nytt slut. Denna nyöversättning av De blindas rike bygger på originalversionen.
”H G Wells otäcka, vackra allegori ‘De blindas rike’ låter en seende hamna i en isolerad by där alla är blinda”, skrev DN i sin recension.
De började ropa. Pedro tog täten och fattade Núñez hand för att leda honom till husen, men denne drog snabbt tillbaka handen.
”Jag kan se”, sa han.
”Se?” sa Correa.
”Ja, se”, svarade Núñez och när han vände sig mot Correa råkade han snava på Pedros ämbar.
”Hans sinnen är ännu outvecklade”, sa den tredje blinde mannen. ”Han snavar och talar obegripliga ord. Ta honom vid handen.”
”Som ni vill”, sa Núñez och de började leda honom, varvid han knappt kunde hålla sig för skratt. De visste tydligen ingenting om vad det innebar att kunna se. Nåväl, förr eller senare skulle han nog lära dem.
Denna novell på bara några sidor blir verkligen en skrämmande upplevelse, men så bra.
Betyg 3
Vad det såg ut som  av Helena von Zweigbergk
Den uppskattade radioprofilen, journalisten och författaren Helena von Zweigbergk hittade en dag ett gammalt foto på sig själv. På bilden är hon ungefär tio år gammal, står rakt framför kameran och blundar. Vad tänkte hon på? Vad det såg ut som är, precis som det låter, kanske svaret på den frågan. Den handlar om ett barns rädsla för krig, om att vilja rädda hundar från djurförsök och om att ha en bästa kompis att göra allt med.
 Du har en vän som heter Elsa. Ni går i samma klass och ni är ännu inte i tonåren. Ni spelar canasta på hennes noppiga över­kast, fingrar på nopporna, lägger ut korten och dricker te. En dag berättar Elsa att hon läst om hur det görs djurförsök på beagle­ hundar. De får sitta i små burar och få sprutor hela dagarna och när de börjar bli gamla och trötta så får de en sista spruta så att de somnar in. Du önskar att du inte hade hört om det där. Du önskar att du kunde springa ifrån det. Men hunden har flyttat in under dina ögonlock.
Har inte så mycket att säga om denna novell.
Betyg 2
Knackningarna av Johan Theorin
Molly har precis förlorat sin enda väninna Judith och livet som ensam pensionär fylls av alltfler tomma likörflaskor och sena nätter framför TV:n. Därför kan hon till en början inte urskilja var de regelbundna knackningarna i huset kommer ifrån. Inte har de väl hörts tidigare? Sakta blir hon övertygad om att någon i huset verkar kämpa för sitt liv, men polisen hävdar bestämt att ingen har anmälts saknad. Molly kan ändå inte släppa tanken på att knackningarna kan vara ett rop på hjälp. Och så gnager den där tidningsnotisen om den döda kvinnan i Råsjön.
Johan Theorin debuterade 2007 med den hyllade deckaren Skumtimmen som liksom ett flertal av hans senare romaner utspelar sig på norra Öland. Theorins knivskarpa böcker har under åren översatt till ett 20-tal språk.
 Du är instängd, men din hand är ute. Så du knyter den och börjar knacka fram en nödsignal med knogarna – en enkel rytm som din morfar trummade fram på sitt köksbord när du var liten. Du knackar signalen mot golvet, så hårt du kan, utan att veta om någon lyssnar. Men någon måste höra dig. Någon måste komma. 
En liten novell som Johan klarar av att göra så intressant, och vi fastnar för båda personerna som novellen handlar om. Denna rekommenderar jag verkligen.
Betyg 5
Beskrivningarna av novellerna är hämtade från Novellix.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar