torsdag 5 oktober 2023

Helgfrågan vecka 40 / 2023

 

Mia funderar i denna veckas helgfråga vilken format på böcker vi föredrar. Och jag har alltid tidigare sagt en fysisk bok, men sen ungfär två tillbaka, hamnade jag i en liten lässvacka och jag hade problem med att ta upp en bok och börja läsa, men jag fortsatte att lyssna på ljudbok innan jag somnade då jag gick och la mig på dagarna, så sen dess ska jag nog säga en ljudbok är det format jag föredrar, om det är en bok som passar som ljudbok, för det finns ljudböcker som jag har lite problem med, jag klarar inte att koncentrera mig på dem och lyssnar inte så jag hänger med i handlingen, somnar i från den och så vidare. Men en bra ljudbok är det bästa formatet. 

Bland de fysiska böckerna ska jag säga att det finns både för och nackdelar med alla format, inbundna, storpocket och pocket. Fast jag ska nog säga att storpocket eller danskt band är de bästa formatet bland fysiska böcker.


Och som vanligt kommer här en del ur mitt skrivprojekt Från A till O, som jag har haft med de senaste Helgfrågorna och kommer att fortsätta med tills Mia säger att jag inte får göra så längre.

Jag skriver bara för skojs skull och är inte något vidare bra på grammatik och svenska språket, så ta det med en nypa salt då ni läser.

KAPITEL 5

2514

Bastien har fortsatt att hjälpa Professor Strange under två års tid  med IQ testfrågor, först hade han fått mer och mer avancerade frågor att svara på, sen något som var ännu roligare var att han nu fick hjälpa henne att konstruera frågor till test. Där de också testade frågorna på de nykomman 8-åringarna på Elit-utbildningen för att se att de få bättre test, och han tyckte det var väldigt intressant, men han kände att han ville nog även rikta in sig lite mera på mera vårdinriktad forskning, eller ännu hellre hjälpa sjuka och skadade människor att bli friska. Han hade hört med Amanda och Ana hur han skulle kunna göra för att kunna få sådana uppdrag och inte bara det som han hjälpte Amanda med och gå på undervisningen han och de andra eleverna hade om datorkunskap, kommunikation, programmering, rymdskeppsteknik, rymdkunskap, stidsdkunskap man mot man, pistolskytte, etc, kemi, fysik, biologi, biokemi, och andra vetenskapliga grundämnen mm.

Så idag hade det burrat till i hans wrist-band och när han kollade in vad det var för meddelande han hade fått, så var det en kallelse från Professor Franklin Axell, han som han för några år sen hade träffat och fått inbjudan att fortsätta komma och hälsa på Lucy, schimpansen som hade fått superintelligens datorimplantat inopererat i hjärnan, Bastien hade i ungefär i ett halvår kommit till det labbet och sett vilka framgångar Lucy gjorde, men sen en dag så var han inte välkommen längre. Han hade funderat länge på varför och talat med Ana och Carl om det visste varför, så en dag kom Ana och sa att hon hade hört att det var så att Schimpansen Lucy hade visst fått något virus som hade satt sig på implantatet och först blivit våldsam och om de inte redan hade varit tvungna att avliva henne på grund av viruset så hade de fått göra det på grund av hennes våldsamma betende annars hade hon säkert ändå dött av virusinfektionen. Bastien blev upprörd och ledsen, men efter några månader och nu år senare hade han helt kommit över att han inte kunde följa Professor Axells forskning mera, även om han tyckte det hade varit väldigt intressant.

Nu när han var på väg till det laboratorium i den röda zonen som var Professor Axell undrade han vad han ville honom nu.

När han kommer in i laboratoriet så är det första han ser en KRY-kammare som står i ett hörn, men det finns ingen människa i rummet, så Bastien går försiktigt fram till kammaren tills han skymtar att det ligger en kille där inne, undrar vad han har råkat ut för, och varför är han i Professor Axells laboratorium och inte i KRY-kammar-hangaren hos Doktor Watson, för där är ju alla andra som ligger i KRY-kammare är. 

Då hör Bastien steg som närmar sig och vänder sig om och där kommer Professor Axell.

“Bra, att du kom”, säger han till Bastien. “Det här är Jeremy Croft, en elev på utbildningen precis som du, fast han är två år äldre än dig, han har råkat ut för en allvarlig skada, han har brutit ryggraden på flera ställen plus har fått en rejäl skallskada. Om vi inte hade haft metoden med KRY-kammare hade han nog inte överlevt med en sådan skada. Sen kommer det ta tid för honom att läka, då förutom alla brotten på skelettet så har nervbanorna hans blivit skadade. Han är sen ensam att ha råkat ut för den skada han har att så mycket nervvävnad är skadad både i hjärnan och ryggraden plus det perifera nervsystemet, så det kommer bli intressant för oss att följa hur han läker, speciellt då han kommer att ha en läkning med hjälp av KRY, då vi ännu inte har fått möjligheten att studera läkningsprocessen på en patient med sådana allvarliga nervskador förut.”

“Det låter intressant”, säger Bastien, “men varför är jag här?”

“Jo”, säger Professor Axell, “det är så då vi kan se hur Jeremys nervfunktioner, minnesfunktioner och intelligens återhämtar sig men inte i förhållanden till en frisk hjärna och nervsystem ser ut och fungerar, alltså behövde vi en annan elev som kunder vara kontroll, då vi inte har hur Jeremys hjärna och nervsystem såg ut och fungerade innan hans olycka. Sen då jag redan hade träffat dig och du hade visat framfötterna här även om det tog slut då vårt arbete med schimpanserna inte föll så bra ut som vi trodde först, de flesta dog utan att vi kunde se några framsteg i deras intelligens med implantaten. Vi håller på att forska och undersöka vidare, men det är lite stiltje på den fronten och jag kände att jag inte kunde ta in dig i en forskningen som inte var i någon större processframgång. Men sen hörde jag att du har jobbat med Professor Strange en del med IQ-testen, och då den här möjligheten kom upp att vi kunde undersöka och se hur en hjärna återhämtar sig och vi behövde en kontroll så fick jag infallet att du kunde vara en bra medhjälpare, då du både visat att du varit intresserad, och är i ungefär samma ålder som Jeremy.”

Bastien nickar och Professor Axell säger att han vill göra massa tester på Bastien nu för att mäta hans hjärna- och nervsystemfunktioner. 


2516

Något år senare, sitter Bastien och Jeremy på sin hemliga plats, inne i en skogsdunge vid kanten av en damm, ute i terra ring- kupolens vita zon, På andra sidan den här dammen finns några bostäder som lite mera välbeställda än de vanliga UN/SF medlemmarna på Luna bor i. Just denna del av skogsdungen och dammen besöker inte så många, och Bastien och Jeremy hade hittat den för ungefär ett halvår sen, då de för första gången de hade fått lämna laboratoriet som hade varit Jeremys hem de senaste 18 månaderna där han hade fortsatt återhämtat sig från skadorna han hade ådragit sig efter sin olycka, utan att några vuxna forskningsassistenter hade följt med dem för att ha uppsikt över Jeremy, så att inget skulle hända honom då han ännu inte var helt återställd.

När de fann stället och även nu kände de hur de kunde slappna av och bara njuta av vara tillsammans, för de hade blivit goda vänner under de här månaderna som de hade känt varandra. Jeremy hade legat i KRY-kammaren ungefär ett halvår innan Bastien hade fått möta honom vaken för första gången, han var inte på långa vägar fullt läkt då, så han hade dålig balans, var fumlig, och hade svårt att formulera ord, meningar, eller kanske var det tankar som han hade svårt att  omformulera till ord, minnesproblematik, så hans hjärna och nervsystem var inte på långa vägar läkt. Han hade berättat för Bastien då de hittat den här platsen att han flera gånger hade hatat Professor Axell och alla hans assistenter, för att de inte hade låtit honom vara i KRY-kammaren tills han hade läkt fullt ut, utan tagit ur honom då läkningsprocessen inte ens var halvfärdig utan ännu tidigare, för att kunna se hur nervsystemet återhämtade sig efter skadan han ådragit sig. Att de hade haft honom som ett forskningsobjekt över hur han läkte, han hade fått göra otaliga tester själv plus dem som de jämförde honom med Bastien, samtidigt som han kände frustrationen att det inte fungerade och smärtan skulle man inte tala om. Han sa att varje gång Bastien dök upp så blev han så glad för han kände att de kom så nära varandra för att de var nästan lika gamla och att Bastien inte var en av de där vuxna som plågade honom. 

De hade låtit Jeremy vara i KRY-kammaren i omgångar för att han skulle läka lite i taget, och två till gånger hade de tagit ut honom och gjort tester innan de lagt tillbaka honom,  innan de tillslut ansåg att han var fullt läkt och sen dess hade de låtit honom sova på en säng i laboratoriet istället. Nu hade han faktiskt fått återgått till sina studier, men han hade missat ungefär två år, men då han inte hade så många andra vänner än Bastien så hade han inte stora problem att ta igen dem, för det visade sig att hans intelligens och intellektualitet återkommit till honom då hans hjärna och nervsystem var fullt läkt igen. Så på grund av det kanske han ändå var glad över att KRY-kammarna fanns, men om läkarna/professorerna hade låtit honom vara hade han kanske kunnat återhämtat sig snabbare och kunnat återgå till utbildningen mycket tidigare än vad han hade gjort nu.


3 kommentarer:

  1. Vad kommer du ge ut din bok i för format om du får chansen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. oj, vilken svår fråga. Jag vet ju inte ens om jag kommer till att kunna ge ut den. Men jag skulle kunna tänka mig vilket som helst till alla format, bara att det skulle vara kul att någon ville läsa den.

      Radera
  2. Storpocket gillar jag också, förutom inbundna böcker.

    SvaraRadera