torsdag 11 juli 2024

Hett i hyllan vecka 28

 

Så här skriver Monika om Hett i hyllan:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Ännu en bok från min långa lista på böcker jag har i min Storytel bokhylla, och ännu en bok jag viljat lyssna på länge ... och som jag undrar när det kommer bli att jag kommer att läsa den.


Efter tre år i fängelse vill Shadow inget hellre än att återvända till sin fru Laura och leva ett stillsamt liv med henne. Men bara dagar innan han friges nås han av nyheten att Laura dött i en mystisk bilolycka, och hela Shadows värld rasar samman. På flygresan hem till begravningen skakas planet av en våldsam storm, och en man som kallar sig mr Wednesday presenterar sig för Shadow och påstår sig vara en före detta gud och kungen av Amerika. På något sätt verkar han veta precis allt om Shadow och erbjuder honom ett jobb som hans livvakt. Shadow, som inte har någon annan stans att ta vägen, tar jobbet men upptäcker snart att hans roll i Wednesdays planer är farligare än han någonsin hade kunnat föreställa sig. Ganska snart dras Shadow och Wednesday in i en konflikt lika gammal som mänskligheten själv. För under vardagens stilla yta pågår en kamp om Amerikas själ.

Neil Gaimans spektakulära roman Amerikanska gudar utgavs för första gången på svenska år 2003 och har vunnit en mängd priser. Det är en mörk och brokig resa rätt in i myternas värld, där Neil Gaiman med sin mästerliga berättarkonst väver samman verklighet och fantasi.

1 kommentar: