tisdag 30 juli 2024

Yellowface av Rebecca F Kuang

 

Succéförfattaren Juniper Song är inte den hon säger sig vara. Hon har inte skrivit romanen hon påstår sig ha skrivit. Och hon har verkligen inte asiatiskt ursprung.

Athena Liu är en litterär stjärna. June Hayward är motsatsen. När Athena oväntat dör lägger June beslag på kollegans nyss färdigställda manus, en roman om kinesiska arbetare på västfronten. Vad skulle hända om hon gav ut boken som sin? Lät förlaget döpa om henne till det tvetydiga Juniper Song?

När misstankar riktas mot de stulna framgångarna inser June hur långt hon är beredd att gå för att behålla det hon anser sig ha förtjänat.

Bokomslag och beskrivning av bokens handling hämtad från Adlibris.

Denna bok fick jag tips om redan för något år sen då den var booktubern Sunny favoritbok från 2022, men valde inte att läsa den mest för jag inte hann eller för att jag hade läst andra böcker av författaren, The poppy war triologin och Babel och var väl inte helt förtjust i hennes böcker.

Men sen så valde jag att läsa den nu i juli då jag såg att den var en av Elliot Brooks favotiböcker från 2023, och jag ångrar verkligen inte att jag läste den.

För den här var inte alls som det författaren skrivit innan, inte någon fantasy berättelse den här utan en mer samtida roman om hur författarvärlden är och lite andra intressanta aspekter i hur livet är gällande rasist-apekten mot asiatiska människor i USA. Och så bra skildrat och att lyssna på den gav mig mycket. Jag kunde nästan inte sluta lyssna då jag lyssnade på den, fastnade i handlingen med en gång. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar