lördag 31 augusti 2024

Lite funderingar på vad jag ska läsa i September.

 

Jag har inte deltagit i någon readathon på länge, så när jag såg den här, blev jag lite intresserad av att delta. Har flera serier, alltför många jag håller på att läsa, som jag behöver läsa ur eller klart. Gillar sättet att tänka med Bingorutorna de har, så den här är intressant utan att jagens har valit vad jag vill läsa ännu.

fredag 30 augusti 2024

Helgfrågan vecka 35 / 2024



 Mia undrar i helgfrågan:

Nu kommer en lång höst och en ännu längre vinter? Vad är dina tankar?

Min tanke blev, att det är mysigt i allafall med hösten, som jag tror är min favoritårstid, med sin höga och friska luft och inte så varmt längre. Även regnrusket kan vara mysigt om man kan krypa ner i soffan med en god bok och slippa gå ut.
Visst vinterns kyla och om det finns snö är ändå mysigt även om det kanske blir lite för kallt. Men man kan alltid klä på sig det är svårare att klä av sig om det är för varmt. Det märks väl att jag inte gillar värmen och trivs bättre då det är lite svalare och kallare.

Sen om man inte vill gå ut kan man ju alltid mysa med en bok.



torsdag 29 augusti 2024

Hett i hyllan vecka 35 / 2024

Så här skriver Monika om Hett i hyllan:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Den här boken har jag velat läsa länge ända sen 2016 då jag la till den i min långa lista av böcker jag ville lyssna på i Storytelappen, men har ännu inte kommit till den. Och det är inte för att jag inte vill läsa den utan för att det finns så mycket annat annat jag vill lyssna på och läsa med... 

Året är 2014 och inga barn föds längre. Världen är i chock, lamslagen över vad som sker. Efter några år börjar kvinnorna plötsligt bli gravida igen, men de nya barnen är inte som barn brukade vara. De leker inte, de iakttar i stilla tysthet. Mot sin vilja blir Rakel involverad när hon råkar döda ett barn. Hon är en av de första som inser att den nya människan är ett hot mot mänsklighetens hela existens.

Fler och fler nya barn föds och de har en snabbare utvecklingstakt än vanliga människor. En brutal incident på Rakels arbetsplats ställer hennes tillvaro på ända. Rakel flyr, bort från ångest och sviken kärlek.

Men i jakten på tröst i tillfälliga förbindelser och berusning händer det som verkligen inte får hända ...




onsdag 28 augusti 2024

Orangeriet av Matilde Villegas Wistrand

 

När 15-årige Uno kommer hem från sjukhuset efter olyckan är allt förändrat. Mamma finns inte kvar och pappa Bo kommer aldrig att kunna gå igen. Hur ska det gå med gården nu när Bo inte längre kan arbeta? Betyder det här att ansvaret landar på Uno?

Det är svårt att vänja sig vid pappas rullstol och assistenterna som ska komma och gå. Så kommer Vanja på anställningsintervju, med en stor lucka i sitt CV och med sina egna problem. Hon om någon vet hur det känns att ha ansvar för en sjuk förälder. Och i grannhuset bor tvillingarna Love och Lyra som tar med Uno på hemmafest och låter honom vara precis som han vill.

Orangeriet är Matilde Villegas Wistrands debut, en finstämd ungdomsroman om förändring och förvandling.


Bokomslag och beskrivning av bokens handling är hämtad från Modernistas hemsida. Jag får även tacka förlaget för recensions exemplaret som dök upp i min brevlåda.


Nu har jag läst ut den första boken av de som jag testade i try-a-chapter för ett par veckor sen.

Och denna höll nästan hela vägen, fast den får bara fyra av fem i betyg och inte fem som jag nästan trodde där i början.


Det är en kort berättelse om sorg och utanförskap, men även hur det är att leva i ett samhälle som inte  kanske inte är det allra förstående för de där människorna som är lite mera orginella än den vanliga medborgaren.


Fast jag gillar vad jag läser och skulle ha velat fått mer att läsa om Uno, Vanja och de andra karaktärerna.

tisdag 27 augusti 2024

Tisdagstrion - Böcker jag ser framemot att läsa

 Tisdagstrion är tillbaka efter sommaruppehållet och denna vecka är det böcker som vi ser framemot att läsa. Jag tar tre titlar som jag har i min hylla. Jag länkar till böckernas Goodreads sida så ni kan läsa vad de handlar om. Jag är i en science fiction period, varav titlarna.

  1. Orbital av Samantha Harvey


  2. The Appeal av Janice Hallett

  3. Goldilocks av Laura Lam

måndag 26 augusti 2024

Vad jag läst, såg och hörde på under vecka 34 / 2024

 

Jag som trodde jag fått tillbaka läslusten men har inte läst så mycket den här veckan som gått som jag hade räknat med.

Har sett en hel del på booktube däremot förutom TV-serier som One of us is lying (2 avsnitt) och Umbrella Academy (3 avsnitt).
Har lyssnat lite på musik och ljudbok under veckan som gått.

Plus hållit på att skriva och redigera på mina egna manus och även testläst andras manus.

Detta har jag läst dag för dag:

19/8

52 sidor ur Sommar av Ali Smith

52 sidor ur Orangeriet av Matilde Villegas Wistrand


20/8

61 sidor ur Sommar

40 sidor ur The adventures of Amina al-Sirafi av Shannon Chakraborty (ljudbok)


21/8

52 sidor ur Middlegame av Seanan McGuire

62 sidor ur Sommar (utläst)

70 sidor ur The adventures of Amina al-Sirafi


22/8

37 sidor ur Middlegame

25 sidor ur The adventures of Amina al-Sirafi


23/8

54 sidor ur Middlegame

20 sidor ur The adventures of Amina al-Sirafi


24/5

45 sidor ur Middlegame

47 sidor ur Orangeriet

23 sidor ur The adventures of Amina al-Sirafi


25/8

49 sidor ur Middlegame

64 sidor ur Orangeriet (utläst)


Sammanlagt läst denna vecka

antal sidor 753
antal lyssnade timmar ca 3½
antal böcker 2

Sammanlagt läst under augusti
antal sidor 4454
antal lyssnade ca 33½
antal böcker 15

Sammanlagt läst under juli 
antal sidor 3403
antal lyssnade timmar 28
antal böcker 9

Sammanlagt läst under juni
antal sidor 3553
antal lyssnade timmar 15 timmar och 45 minuter
antal utlästa böcker 11

Sammanlagt läst under maj
antal sidor 4189
antal lyssnade timmar 17 timmar och 15 minuter
antal lästa böcker 14

Sammanlagt läst under april
antal sidor 6826
antal lyssnade timmar ca 22
antal böcker 28


Sammanlagt läst under mars
antal sidor 5715
antal lyssnade timmar ca 22 och en kvart
antal böcker 16

Sammanlagt läst under februari
antal sidor 6816
antal lyssnade timmar 23½
antal böcker 21

Sammanlagt läst i januari
antal sidor 6129
antal lyssnade timmar 42
antal böcker 17

Sammanlagt läst detta år
antal sidor 36877
antal lyssnade timmar ca 201 (+6)
antal böcker 130 / 141  enligt Goodreads

lördag 24 augusti 2024

Sommar ( Årtidskvartetten #4) av Ali Smith

 

Den sista delen i Ali Smiths imponerande litterära kraftprov, Årstidskvartetten, handlar om sommaren. I samtiden finner vi Sacha som vet att världen har stora problem. Hennes bror Robert bara är stora problem. Och deras mamma och pappa brottas med stora problem. Samtidigt håller världen på att rasa samman.

I dåtiden finner vi en underbar sommar. En helt annan bror och syster vet att de lever på lånad tid.

Det här är en berättelse om människor i förändring. De är familj, men de tror att de är främlingar. Så, var börjar familjen? Och vad har människor som inte tror de har något gemensamt, gemensamt? Sommaren?

Bokomslag och beskrivning av bokens handling hämtad från Adlibris.

Jag hoppas denna kvartett ändå är rätt fristående då jag/vi (har läst dem tillsammans med Evelina) har missat att läsa #3 Vår, för i den här möter vi karatkärer från både Höst och Vinter och det är faktist lite intressant att få återknyta kontakten med dem.

Vi båda lärde oss lite om andra världskriget och de där lägren som även UK hade för/med tyska medborgare. När vi kollade upp det lite närmare så upptäckte vi att även Sverige och våra nordiska grannar hade läger för politskt oliktänkande och även på grund av ras (alltså mer det som Nazityskland hade). Det är även intressant att läsa om vår nutid, som med COVID tex.

Även om roligt att knyta återbekatskapen med flera karatkärer och nya och att jag lär mig nytt så blir den här boken inte mer än bara bra, en jag gillar men inte mer.

fredag 23 augusti 2024

Helgfrågan vecka 34 / 2024

 
Mia undrar nu i första ordinarie Helgfrågan efter sommaren och semestern, vilken är den bästa bok ni läst under sommaren.
Och jag har haft en bra lässommar, så jag har läst många som jag har gillat och gett fem i betyg av fem möjliga, här är en del av allt bra jag läst i från flera olika genrer.
Min recension.

Min recension.
Min recension.
Min recension.
Min recension.
Min recension.

torsdag 22 augusti 2024

Hett i hyllan vecka 34/2024

 

Så här skriver Monika om Hett i hyllan:
Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Jag har snart haft med alla fysiska böcker jag har olästa i min bokhylla, om jag inte köpt några nya det senaste året, men jag är rätt duktig på att läsa dem. Även om jag har många olästa böcker i min hylla som samlar damm.
Förra året i juli köpte jag den här som jag ännu inte har läst, men ska påbörja läsa tillsammans med en vän i dagarna som kommer.

Master fantasist Seanan McGuire introduces readers to an America run in the shadows by the Alchemical Congress, a powerful society focused on transmuting reality itself. Meet Roger. Skilled with words, languages come easily to him. He instinctively understands how the world works through the power of story. Meet Dodger, his twin. Numbers are her world, her obsession, her everything. All she understands, she does so through the power of math. Roger and Dodger aren't exactly human, though they don't realise it. They aren't exactly gods, either. Not entirely. Not yet. Meet Reed, skilled in the alchemical arts like his progenitor before him. Reed created Dodger and her brother. He's not their father. Not quite. But he has a plan: to raise the twins to the highest power, to ascend with them and claim their authority as his own. Godhood is attainable. Pray it isn't attained.

onsdag 21 augusti 2024

X: den sista platsen (Platserna #3) av John Ajvide Lindquist

 

»Under hösten 2016 drog en självmordsvåg genom Stockholms undre värld.«

Så inleds John Ajvide Lindqvists roman X Den sista platsen, den avslutande delen i trilogin som inleddes med Himmelstrand och Rörelsen.

En gång var kriminaljournalisten Tommy T hela Sveriges älskling, men på senare år har hans stjärna dalat. Undersökningen av självmorden ska bli hans upprättelse. Tillsammans med sin hund Hagge nosar han sig djupare in i mysteriet kring den undflyende gestalten »X« som tycks ligga bakom allting. Spåren leder till ett enormt parti kokain samt till ett oändligt fält med kortklippt gräs och en himmel utan sol.

Samtidigt dras Tommys systerson Linus allt djupare in i X verksamhet. Han är 17 år och bor i det megalomaniska höghusbygget Gårdsstugan. Allt sedan han som 13-åring började sälja sin egen ADHD-medicin har han drömt om att få deala i de högre divisionerna. När han slutligen får chansen visar sig verksamheten vara både farligare och underligare än vad han kunnat föreställa sig.

X - Den sista platsen är en övernaturlig kriminalroman där småbrottslighet korsar det utomvärldsliga. Det finns en större plan bakom det som inträffar och mycket pekar mot Brunkebergstunneln. Krafter bortom människans kontroll sipprar in i förorterna och förändrar Stockholm.

Nån däruppe måste gilla oss. Eller inte.

Bokomslag och beskrivning av bokens handling hämtad från Adlibris.

Då jag läste författarens bok med anteckningar om skräck och skrivande som jag skrev om  igår och jag ännu inte hade läst den här boken, var jag ju bara tvungen att läsa den.

Och jag vet inte varför jag har väntat, för jag gillar ju Ajvide Lindquist berättelser, hans sätt att skriva och berätta om något som är så vardagligt men som ändå blir skrämande, om man nu kan tänka sig kriminellagäng och ungdomsbrottslighet som vardagligt. Jag kan knappast sluta lyssna, så jag har ljudbok igång det mesta av tiden då jag många gånger ananrs valt att lyssna på musik då jag har varit på promenad eller hållit på att laga middag.

Jag är nästan lite besviken när den tar slut men jag har som tur fler av författarens böcker att dyka ner i om jag saknar något att läsa och då helst lyssna då jag gilalr att det är en författaruppläsning. Sen kan ju en del författarläsningar inte vara bra men här är det bara bra rakt igenom på grund av det som John själv sa i sin bok med antecknigar: " Bara jag vet hur jag tänkt med betoningen i meningar som är grammatikst felaktiga, men verbalt korrekta."

tisdag 20 augusti 2024

Misslyckas igen, misslyckas bättre : anteckningar om skräck och skrivande av John Ajvide Lindquist

 

Sveriges skräckmästare John Ajvide Lindqvist bjuder in till sin kreativa värld i denna unika tankesamling kring skrivandets fest och fasa. Här får vi följa med i arbetet med hans sju romaner, från Låt den rätte komma in 2004 till X - den sista platsen 2017. Med resonerande och ofta humoristisk stämma kommenterar John sina yngre upplagors problem och glädjeämnen.

Resultatet är en rolig och lärorik bok för alla som vill läsa något annat än en regelrätt författarhandbok. Men också en bok för alla som vill kika in bakom kulisserna i den speciella fantasivärld som är John Ajvide Lindqvists.

Bokomslag och beskriving av bokens handling hämtad från Adlibris.

Det jag läst av John Ajvide Lindquist böcker har jag gillat och det kändes kul att få läsa dessa anteckningar om hans olika böcker och hur hans skrivprocess är. Den är verkligen läsvärd för han är verkligen en person som man lär känna som författare och person när man läser dessa anteckningar. Och jag får mycket bra tips om hur jag ska tänka och skriva själv. Så jag ångrar inte att jag läste boken bara att jag inte har läst den mycket tidigare.



måndag 19 augusti 2024

Vad jag läste, såg och hörde på under vecka 33 / 2024

Jaha, den  här veckan har jag läst och läst känns det som. Fick en sådan klåda efter att läsa att jag inte kunde besätmma mig för vad jag skulle läsa av alla böcker jag läste. Så efter att i torsdags varit och lämnat tillbaka 14 böcker jag hade läst under sommaren och flera av dem den senaste veckan, gick jag in i att testläsa 10 av mina böcker för att se vad jag ville läsa. Min try-a-chapter läsning finns att se här i inlägget från igår. (Alltför många böcker att ha med som bilder i detta inlägg gällande pågående läsning, så tar bara med de som jag räknar med att hinna läsa ut under veckan.)


Att läsa så mycket som jag gjorde medförde ju att jag inte såg så mycket på TV-serier som jag brukar, endast One of us is lying (3 avsnitt) har jag sett på förutom lite mera booktube då.
Mitt egna manus har jag inte skrivit många ord i, men det finns tankar som snurrar om det hela tiden, och jag kommer nu från och med denna vecka ägna mer tid åt det.

Jag ska först läsa ut två (tre) testläsningsmanus jag läser.

Detta läste jag dag för dag:

12/8 

64 sidor ur Iron flame av Rebecca Yarros (ljudbok)

308 sidor ur Våran hud, vårat blod, vårt ben av Johan Ajvide Lundquist (ljudbok)


13/8

75 sidor ur Iron flame

55 sidor ur Misslyckas igen, misslyckas bättre. Anteckningar om skräck och skrivande. av John Ajvidie Lindquist

110 sidor ur Karaktärer, Repliker, Dialog av Richard Rosengren (utläst)

26 sidor ur Våran hud, vårat blod, vårt ben (utläst)


14/8

137 sidor ur Misslyckas igen, misslyckas bättre.

113 sidor ur X:Den sista platsen av John Ajvide Lindquist (ljudbok)

114 sidor ur Överraska dina läsare av Cathrine Tollström (utläst)


15/8

73 sidor ur Iron flame (utläst)

148 sidor ur Misslyckas igen, misslyckas bättre (utläst)

210 sidor ur X:Den sista platsen

46 sidor ur Förklädd av Sara Dalengren (utläst)


16/8

30 sidor ur X:Den sista platsen


17/8

95 sidor ur X: Den sista platsen (utläst)

120 sidor ur Sommar av Ali Smith

23 sidor ur Andnöd av Amy McCulloch

18 sidor ur Jade city av Fonda Lee

10 sidor ur Avrättningen av Danya Kukafka

14 sidor ur The adventures of Amina al-Sirafi av Shannon Chakraborty (ljudbok)


18/8

59 sidor ur Sommar

12 sidor ur Orangeriet av Matilde  Villegas Widstrand

10 sidor ur Birthday av Meredith Russo

16 sidor Across the broken stars av Jed Herne

12 sidor ur Bläckhjärta av Cornelia Funke

18 sidor ur Zone one av Colson Whitehead

20 sidor ur Stora små saker av Jodi Picoult

7 sidor ur Tusende våningen av Katahrine McGee

25 sidor ur The adventrues of Amina ...

Sammanlagt läst denna vecka

antal sidor 1968
antal lyssnade timmar ca 19
antal böcker 7

Sammanlagt läst under augusti
antal sidor 3701
antal lyssnade ca 30½
antal böcker 13

Sammanlagt läst under juli 
antal sidor 3403
antal lyssnade timmar 28
antal böcker 9

Sammanlagt läst under juni
antal sidor 3553
antal lyssnade timmar 15 timmar och 45 minuter
antal utlästa böcker 11

Sammanlagt läst under maj
antal sidor 4189
antal lyssnade timmar 17 timmar och 15 minuter
antal lästa böcker 14

Sammanlagt läst under april
antal sidor 6826
antal lyssnade timmar ca 22
antal böcker 28


Sammanlagt läst under mars
antal sidor 5715
antal lyssnade timmar ca 22 och en kvart
antal böcker 16

Sammanlagt läst under februari
antal sidor 6816
antal lyssnade timmar 23½
antal böcker 21

Sammanlagt läst i januari
antal sidor 6129
antal lyssnade timmar 42
antal böcker 17

Sammanlagt läst detta år
antal sidor 36124
antal lyssnade timmar ca 198 (+6)
antal böcker 128 / 141  enligt Goodreads

söndag 18 augusti 2024

En alltför stor try-a-chapter-TBR

 Jag ville läsa allt av de böckerna jag ägde, så jag kände att jag måste ha någon form av hjälp med att välja vad jag ville läsa, så tanken var att göra att jag läste ett kapitel (eller några sidor, max 20 sidor) ur några böcker för att se vilken som jag kände för mest. Men jag kunde inte ens välja då vilka jag ville läsa så jag bad min Evelina välja ut 5 titlar. När hon hade gjort det så hade hon inte fått med några av de böckerna som jag kände mest för att läsa, så jag kunde inte låta bli att lägga till 5 egna titlar till de hon valt, och det var svårt att begränsa även det. Jag är ännu inte säker på att jag valde rätt böcker.

Nu har jag läst början av alla 10 böckerna och här är reslutatet:

Journalisten Cecily Wong gör sig redo att bestiga världens åttonde högsta berg, Manaslu i Himalaya, men det primära målet är att få följa den världsberömde bergsbestigaren Charles McVeigh. Hon har satsat allt för storyn: relationer, besparingar och sinnesfriden. Artikeln är hennes sista chans att slå igenom.
Tragedin är ett faktum när en av deltagarna förolyckas, och Cecily börjar frukta för expeditionens säkerhet. Ett tält tillhörande en okänd klättrare indikerar att de inte är ensamma på berget, och ett hotfullt anonymt meddelande skapar tryckt stämning i gruppen.
När ytterligare en av expeditionens deltagare hittas död är det för sent att vända tillbaka. De är strandsatta i en av världens mest otillgängliga och isolerade regioner. Ändå är hårt väder, bråddjupa stup och tunn luft ingenting mot den fara som lurar mitt ibland dem. Det finns en mördare på berget, redo att förgöra dem - en efter en.
I översättning av Gabriel Setterborg.

AMY MCCULLOCH är uppvuxen i Ottawa, men numera bosatt i London. Andnöd är hennes spänningsdebut, en iskall och raffinerad thriller om hämnd och familjetragedier.

Jag fångades inte alls av den här boken, men den är ju lite annorlunda, om det ska vara en deckare eller spänningsroman, så det kan väl vara lite intressant att läsa den för att se vad som kommer att hända.

Jag tror dock inte jag kommer att ge den mer än 3 i betyg när jag har läst ut den om jag inte helt enkelt DNFar (do not finish) den då den egentligen inte fångade mitt intresse alls, kommer att läsa lite till ur den då det är dags att läsa den för att se vad jag tycker om den.


JADE CITY is a gripping Godfather-esque saga of intergenerational blood feuds, vicious politics, magic, and kungfu.

The Kaul family is one of two crime syndicates that control the island of Kekon. It's the only place in the world that produces rare magical jade, which grants those with the right training and heritage superhuman abilities.

The Green Bone clans of honorable jade-wearing warriors once protected the island from foreign invasion--but nowadays, in a bustling post-war metropolis full of fast cars and foreign money, Green Bone families like the Kauls are primarily involved in commerce, construction, and the everyday upkeep of the districts under their protection.

When the simmering tension between the Kauls and their greatest rivals erupts into open violence in the streets, the outcome of this clan war will determine the fate of all Green Bones and the future of Kekon itself.

Visst det verkar vara intressant, men som vanligt har jag lite problem i början att komma in i en ny fantasyvärld, jag kan inte se att den skulle vara den där "jättebra" som alla säger, men som sagt det är bara i början än så länge.

Som det ser ut nu ligger den ändå på betyget 3 som lägst.


Ansel Packer står på tur att dö inom tolv timmar. Han vet vad han har gjort, han minns alla Flickorna och nu inväntar han sin avrättning. Men Ansel vill inte dö. Han vill bli beundrad, förstådd.

Genom ett kalejdoskop av kvinnor – en mor, en syster, en mordutredare – berättas historien om Ansels liv. Vi får möta hans mamma, Lavender, en sjuttonårig flicka på desperationens rand; Hazel, tvillingsystern till Ansels hustru, hjälplös inför systerns destruktiva relation som förtär dem alla; och slutligen Saffy, mordutredaren som är honom på spåren, hon som vigt sitt liv åt att ställa ondskefulla män inför rätta.

Medan klockan tickar kartläggs den väg och de ödesdigra livsval som tillsammans och till synes obönhörligt lett fram till den tragedi som nu snart ska fullbordas i Walls Unit-fängelsets dödskammare.

Detta var en ovanligare bok, inte en dussin deckare/thriller/spänningsroman som det verkar, så den fångade mitt intresse, även om jag inte läser den här genren så där jättemycket.

Nu ligger den på betyget 3 och skulle kanske bli högre om den fortsätter så här som början var.

När 15-årige Uno kommer hem från sjukhuset efter olyckan är allt förändrat. Mamma finns inte kvar och pappa Bo kommer aldrig att kunna gå igen. Hur ska det gå med gården nu när Bo inte längre kan arbeta? Betyder det här att ansvaret landar på Uno?

Det är svårt att vänja sig vid pappas rullstol och assistenterna som ska komma och gå. Så kommer Vanja på anställningsintervju, med en stor lucka i sitt CV och med sina egna problem. Hon om någon vet hur det känns att ha ansvar för en sjuk förälder. Och i grannhuset bor tvillingarna Love och Lyra som tar med Uno på hemmafest och låter honom vara precis som han vill.

Orangeriet är Matilde Villegas Wistrands debut, en finstämd ungdomsroman om förändring och förvandling.

Den här fångade mitt intresse med en gång. Jag hade problem med att lägga boken i från mig när det var dags att läsa ur nästa. Jag fångades med en gång av vad den unge mannen drabbats av och är nyfiken på vad som ska hända honom nu när han ska bo med den här familjen som är hans nya.

Det finns stor chans att denna slutar med betyget 5 av 5 möjliga.


Meet Eric and Morgan.

Born on the same day, at the same time, in the same place. They’ve always shared this one day together, but as they grow up they begin to grow apart.

Everyone expects Eric to get a football scholarship, but no one knows he’s having second thoughts.
Former quarterback Morgan feels utterly alone, as she wrestles with the difficult choice to live as her true self.

Both of them are struggling to be the person they know they are. Who better to help than your best friend?

Told on one day every year, over six years, this is a story about how change pulls people apart… and how love brings them back together.

An LGBTQ+ YA One Day perfect for fans of Love, Simon, Birthday is a beautiful love story by the best-selling #ownvoices author of If I Was Your Girl.

Detta kändes som en mysig början även om det är en hel del existensiella saker den unge killen som känner att han är en tjej upplever och mår dåligt över. Jag vill läsa för att se vad som ska ske nu.

Detta är en bok som jag tror kan hamna högt i betyg när jag är klar, som 4 eller 5 till och med.

★★★★★ “If you are looking for an epic fantasy that has a unique setting, this is it.” – Reedsy Discovery Featured Review.

LEON HAS A SECRET. He was once an angel – a winged warrior sworn to protect Paya, a realm where people live on discs that float in space.

He failed.

Now, Leon’s a broken man, trying to forget the past. He thinks he’s the last angel. But then a young fugitive stumbles onto Leon’s doorstep. She’s an angel, too. And she has a riddle leading to a place where angels still live. Or so the stories claim ...

Desperate for redemption, Leon begins a perilous quest through myth and folklore. But will Leon and the fugitive find their legendary destination? Or will Leon lose his last chance for salvation?

Brutal and gripping, this is a story about a flawed man’s search for forgiveness, set against the backdrop of an incredible world.


Den här författaren hittade jag på Youtube där han gör filmer om att skriva fantasy och jag genomgick en kurs i att skriva trovärdiga fantayskaraktärer som han höll i. Och på så sätt blev jag intresserad av att läsa någon av hans fantasyberättelser.


Jag blev överraskad över att jag gillade början på den här så mycket som jag gjorde, den här berättelsen vill jag läsa mer av och få reda på vem och vad Leon är.


Kan tänka mig att den kommer att sluta på ett högt betyg, runt 4a eller högre.

En stormig natt dyker en objuden gäst upp hos Meggie och hennes pappa Mo. Han varnar Mo för en man som heter Capricorn. Dagen därpå reser Mo och Meggie till moster Elinor. Hon äger det mest dyrbara bibliotek Meggie någonsin sett. Där gömmer Mo boken,Bläckhjärta, om vilket allt handlar. En bok som Mo läste för många år sedan och som nu står i centrum för ett osannolikt magiskt äventyr.


Har velat läsa den här länge, men den håller väl egentligen inte riktigt vad jag förväntade mig av den.

Som det ser ut nu så kommer den sluta på betyget 3, får se om det blir högre eller lägre sen när jag läst den.


In this wry take on the post-apocalyptic horror novel, a pandemic has devastated the planet. The plague has sorted humanity into two types: the uninfected and the infected, the living and the living dead.

Now the plague is receding, and Americans are busy rebuild­ing civilization under orders from the provisional govern­ment based in Buffalo. Their top mission: the resettlement of Manhattan. Armed forces have successfully reclaimed the island south of Canal Street—aka Zone One—but pockets of plague-ridden squatters remain. While the army has eliminated the most dangerous of the infected, teams of civilian volunteers are tasked with clearing out a more innocuous variety—the “malfunctioning” stragglers, who exist in a catatonic state, transfixed by their former lives.

Mark Spitz is a member of one of the civilian teams work­ing in lower Manhattan. Alternating between flashbacks of Spitz’s desperate fight for survival during the worst of the outbreak and his present narrative, the novel unfolds over three surreal days, as it depicts the mundane mission of straggler removal, the rigors of Post-Apocalyptic Stress Disorder, and the impossible job of coming to grips with the fallen world.

And then things start to go wrong.

Both spine chilling and playfully cerebral, Zone One bril­liantly subverts the genre’s conventions and deconstructs the zombie myth for the twenty-first century.

Inte alls vad jag hade tänkt mig även om vi fick träffa zombies på de här först sidorna kände jag som om det här var något jag skulle vilja läsa vidare på mer som om jag skulle tvinga mig för att se om jag skulle få mera om jag läste mer.

Så som det är nu skulle den kanske få beyget 2 inte mer.

Ruth Jefferson är barnmorska med över tjugo års erfarenhet och arbetar på förlossningsavdelningen på ett sjukhus i New York. Brit och Turk är nyblivna föräldrar som inte vill att en färgad person ska ta hand om deras barn, Davis.
När Ruth är ensam på sitt skift tillstöter komplikationer och lille Davis slutar andas. Ruth tvekar först och gör sedan allt hon kan för att rädda barnet. Men det är redan för sent.
När Brit och Turk anklagar Ruth för mord får vi följa hela den komplicerade processen genom de inblandades ögon. Ruth, som försöker skydda sin tonårsson från den mediauppståndelse som rättegången innebär. Kennedy, den vita försvarsadvokaten som inte vill blanda in ordet ras i frågan. Turk, som från barnsben formats till en vit-makt-anhängare och som lever enligt sin tro.
Jodie Picoult har aldrig tvekat inför de svåra frågorna, men det hon gör här överträffar allt. Intelligent och uppriktigt utforskar hon ras, privilegier, fördomar och rättvisa. Små stora saker ger oss tankeställare snarare än enkla svar.

Jag vet inte varför jag har dragit mig för att läsa den, för ämnet är ändå något som intresserar mig. Då huvudpersonen som jobbar som barnsjuksköterska är svart och möter på rasism och blir anklagad på mord på en nyfödd bebis.

Skulle tro att denna skulle sluta på betyget 3 eller högre.

Manhattan, år 2118.

Ett tusen våningar högt torn skuggar hela Brooklyn. I det finns allt man kan önska sig – för den som har råd.

Och det har Avery, vars familj bor på tusende våningen. Hon har allt, utom det hon egentligen vill ha. Nästan lika högt upp bor hennes bästa vän Leda. För att dölja sina egna hemligheter börjar hon ta redan på andras, genom att anlita hackaren Watt.

Långt ner i huset bor Rylin, som kämpar för att försörja sig och sin lillasyster, efter att deras mor dött.

Och Eris, som tvingas ytta från toppen till botten, när hennes familjs hemlighet avslöjas.

Tusende våningen är en svindlande berättelse om förälskelse, svartsjuka, hemligheter och utpressning, i en högteknologisk framtid, ganska lik vår egen tid.

Jag har ägt denna bok länge och velat läsa den länge men jag vet inte varför det inte har blivit av.
De sidor jag har läst nu gav mig mersmak även om det finns kanske det där no-no-temat som Emily Fox with books reagerade på, men det hindrar inte mig att vilja läsa mer för att se vad som ska hända nu.

Tror att den här kommer sluta med betyget 4.

Nu när jag läst alla 10 böckerna kan det vara dags att ange vilken ordning jag tänker läsa dem och vilket betyg jag tror jag kommer till slut att ge dem.

1. Orangeriet av Matilde Villegas Widstrand, Betyg 5
2. Birthday av Meredith Russo, Betyg 4 eller 5
3. The broken stars av Jed Herne, Betyg 4
4. Avrättningen av Danya Kukafka, Betyg 4 eller 3
5. Små stora saker av Jodi Picoult, Betyg 4 eller 3
6. Tusende våningen av Katharine McGee, Betyg 4 eller 3
7. Jade city av Fonda Lee, Betyg 4 eller 3
8. Bläckhjärta av Cornelia Funke, Betyg 3
9. Zone one av Colson Whitehead, Betyg 3 eller lägre
10. Andnöd av Amy McCulloch, Betyg 2 eller lägre (kanske även en DNF)