lördag 7 september 2024

Böcker om att skriva

 Jag har ju hållit på att försöka skriva själv, jag som aldrig trodde jag skulle göra det, men det var inte svårt att komma på vad man ska skriva om. Fantasin bara flödar ut genom fingrarna.

Men sen är det ju inte så lätt, att skriva bra så att det skulle få någon att läsa det, alltså skriva så att det känns som om det är precis som en helt annan bok som du som läsare ska läsa. 

Och för att få till det har jag på internet hittat många att se, läsa och höra på, men jag har även läst några böcker för att lära mig.

En del har jag redan recenserat men jag har även läst några som jag vill klumpa ihop här då jag känner att jag kan inte skriva så mycket om dem bok för bok.

Några som jag gillade mycket är de här två av Cathrine Tollström, som hon har skrivit plus flera gästförfattare:

Fängsla dina läsare är en guldgruva för alla som vill skriva scener som berör på djupet. Skapa undertext, variera din gestaltningsteknik till max, mejsla fram oförglömliga romanfigurer, lär dig vad method writing går ut på och mycket, mycket mer. Boken är fullmatad av smarta tekniktips, checklistor och konkreta exempel. Du får kunskap om hur hjärnan fungerar när vi läser och vad som får oss att bli berörda. Boken brukar benämnas som "författarbibeln". Den passar alla som siktar på att skapa text som känns i magen. Fängsla dina läsare är underhållande att läsa och används på universitetsnivå i kreativt skrivande. En mängd författare och manusutvecklare avslöjar sina bästa tips.

Jobba med kontraster.

Låna knep från teaterns värld.

Hämta inspiration i idébanken för spänning.

Ta del av framgångsfaktorer för författare.

Få det att slå gnistor mellan romanfigurerna.

Bygg tät stämning.

Lär dig att lägga perspektiv nära, att integrera talande detaljer och att använda humor för att kasta läsaren mellan känslor.
Något av det klurigaste med att bygga dramaturgi brukar vara att väva in överraskningar. Det gäller att skapa illusioner, föra bakom ljuset och hitta idéer till de där skönt oväntade vändningarna och intelligenta slutscenerna. Överraska dina läsare är en fullmatad teknik- och idébank. Ha den med dig överallt där du skriver och kör aldrig mer fast. Manusutvecklare, författare, bokbloggare och agent bidrar med smarta tips.

Upptäck kul sätt att väcka idéer

Bli en mästare på att avleda uppmärksamhet

Maxa din inspiration via idébankens alla varianter av överraskningar

Överraska dina läsare är lättläst, konkret och underhållande. Ursprungligen är den riktad till romanförfattare, men kan vara lika användbar om du skriver för rörlig bild.

Catrine Tollström jobbar som manusutvecklare och författarcoach. Hon har utbildning inom kultur- och beteendevetenskap samt är diplomerad lektör. Som thrillerförfattare är Catrine utgiven i de skandinaviska länderna.


Repliken är ett av de viktigaste redskapen för att uttrycka en karaktär. I romanen kan den lyfta fram en enskild karaktär, i dramatiken bär den det mesta av handlingen och i tvdeckaren används den ofta för att informera publiken. Genom medvetna val av ord och uttryckssätt kan man skapa helt olika karaktärer och därmed förändra relationer och intriger. Men också det som inte sägs är av betydelse - tystnaden kan vara nog så talande. Det här är inte en bok om att skriva dramatik. Det är en bok om att skapa karaktärer, repliker och dialog. Den är tänkt för dig som vill skriva för t.ex. film, teater, radio och tv eller för olika nya medier som bloggar och twitter. Richard Rosengren, som själv skrivit manus för teater och dramadokumentärer, förklarar bland annat hur karaktärerna genom det de säger till varandra kan påverka inbördes relationer, avslöja karaktärsberättelsen och likt stämmorna i ett musikstycke skapa någonting som är mer än summan av enskilda toner. Boken vänder sig bland annat till den som bedriver studier i skrivande och medieproduktion och till yrkesverksamma inom media och kultur. Den ger också värdefull kunskap åt alla dem som ägnar sig åt olika typer av fritidsskrivande, t.ex. på nätet.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar