Sidor

fredag 31 maj 2024

Helgfrågan vecka 22 / 2024

 

Mia undrar i helgfrågan vilken hobby vi har förutom böcker?

Mitt svar är att det största intresset och hobbyn är och kommer nog alltid att förbli böcker. Jag har i omgångar gjort annat som stickat och försökt brodera men nu tror jag mina handleder och händer inte skulle orka med det.

Jag ser gärna på TV-serier och filmer om jag inte läser. Eller som nu på senare tid skriver själv på vad jag hoppas på är vad som kommer bli en eller fler utgivna böcker. Se länk till mitt skrivprojekt om ni vill veta mera om det.

Så det cirklar rätt mycket runt böcker om jag inte ser på TV-serier eller musiklyssnande. Gillar även att se på Youtube och Instagram på danskonton. 

torsdag 30 maj 2024

Hett i hyllan vecka 22 / 2024

Så här skrivere Monika om Hett i hyllan: 
Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?







Jag fortsätter att visa på böcker jag har kvar i min långa bokhylla på Storytel med böcker jag vill lyssna på. Den här ungdomomanen har en av de längsta titlarna jag sett och den är rätt vacker i sin "brutalitet".


Du kan kalla mig Ikaros. Det här är mitt avskedsbrev till världen. Om hundra dagar ska jag nämligen dö så satans vackert att du kommer att vilja hänga med.

Jag finns. Idag och i nittionio dagar till. Nedräkningen har börjat.

Sju personer får mejlet från den som kallar sig Ikaros. I mejlet finns lösenord till en blogg som ständigt räknar ner för om exakt hundra dagar tänker Ikaros ta sitt liv.

Två av dem som får Ikaros mejl är Emil och Karim. Emil blir som besatt. Vem är Ikaros? Och vilka är de andra som fått tillgång till bloggen? Emil måste hitta de andra och rädda Ikaros. Även Karim drabbas av Ikaros mejl, men på ett helt annat sätt. Karim vill ta Ikaros hand. Han vill också flyga.

Den mångfaldigt prisbelönta författaren Johanna Nilsson är tillbaka med en drabbande berättelse om ensamhet och identitet. Hur navigerar man i en värld som så mycket handlas om att synas? Hur ska vi förhålla oss till varandra? Och vad är priset man får betala om man tillhör de osynliga? 

onsdag 29 maj 2024

Barbarian Alian (Ice Planet Barbarians #2) av Ruby Dixon

 


The second novel in the international publishing phenomenon Ice Planet Barbarians series, now in a special print edition with bonus materials and an exclusive epilogue!

Liz Cramer swears she'll find a way off of this alien planet she's stuck on-then she meets Raahosh, the surliest and stubbornest alien who won't leave her alone, and she just might be okay with it…

Twelve humans are left stranded on a wintry alien planet. I'm one of them. Yay, me.

In order to survive, we have to take on a symbiont that wants to rewire our bodies to live in this brutal place. I like to call it a cootie. And my cootie's a jerk, because it also thinks I'm the mate to the biggest, surliest alien of the group. Raahosh thinks the cootie's right, because he steals me away from the group, determined to make me like him, or else.

He has no idea who he's up against.

And if I didn't want his insufferable self so much (thanks, cootie), I'd let him know just what I'm thinking. As it is, I'm doing my best to fight this instant attraction. Just because the symbiont thinks we're meant to be together doesn't mean I have to go along with it. And if we fool around a little, it's just biology. It doesn't mean I'm in love. Or that I'm meant to be his.

Bokomslag och beskrivnig av bokens handling hämtad från Akademibokhandeln.

Den här seriens böcker är mysiga att lyssna på då man inte behöver så avancerad lyssning utan bara vill ha underhållning för stunden.

Det gör att jag kommer säkert att lyssna på fler delar i serien senare.

tisdag 28 maj 2024

Tisdagstrion - Ett "och" i titeln

Först hade jag inte alls många böcker med "och" i titeln men sen fick jag för många så det var en lite svår tisdagstrio även om den såg så lätt ut ifrån början.

Men här kommer min trio tillslut. Och som vanligt har jag länkat till mina recensioner som ni kan titta in på om ni är intresserada av att få veta vad boken handlar om och/eller vad jag tyckte om dem.

  1. Eliza och hennes monster av Francesca Zappia

Sen tillslut tror jag att jag gärna vill dela med mig av ett par bubblare som: Her body and other parties av Carmen Maria Machado, Aristole and Dante discover the secrets of the universe av Benjamin Alire Saéns och Stjärnor och rök av Marie Lu som jag precis har läst och det ännu inte finns en recension skriven på bloggen för.

måndag 27 maj 2024

Vad jag läste, såg och hörde på under vecka 21 / 2024

 

Denna vecka har jag försökt läsa ut en del böcker för att jag skulle lämna tillbaka böcker till bokbussen och plus att vi närmar oss månadsskiftet och jag gillar att ha läst ut böcker då.
Jag har förutom sett på booktube sett några avsnitt av TV-serier som You (2 avsnitt och därmed avslutat säsong 2) och Bodkin (2 avsnitt).
Under resten av veckan har jag lyssnat lite på musik och ljudbok, förutom att ha läst en del ur testläsningsmanus (läst klart ett helt på 273 sidor varav mer än hälften av dem lästa denna vecka) även försökt ha lite tankar på mitt egna skrivande.

Läst dag för dag

20/5

38 sidor ur The engagement party av Darby Kane (ljudbok)

75 sidor ur Herrarna satte oss här av Elin Anna Labba

41 sidor ur Children of time av Adrian Tchaikowsky


21/5

34 sidor ur The engagement party

114 sidor ur Children of time

38 sidor ur Skrivboken av Siv Strömquist

23 sidor ur Ända in i mammahjärtat av Hanna Landhal (ljudbok)


22/3

52 sidor ur Herrarna satte oss hit

35 sidor ur The engagement party

283 sidor ur Children of time

32 sidor ur Ända in i mammhjärtat 

20 sidor ur Skrivboken


23/5

63 sidor ur Herrarna satte oss hit (utläst)

59 sidor ur Children of time (utläst)

39 sidor ur Skrivboken

84 sidor ur Blowback ´07 av Brian Meehl 


24/5

12 sidor ur The engagement party

66 sidor ur Blowback ´07 


25/6

28 sidor ur The engagement party

38 sidor ur Ända in i mammahjärtat (utläst)


26/5

31 sidor ur The engagement party

105 sidor ur Blowback ´07 (utläst)


Sammanlagt läst denna vecka

antal sidor 1310 
antal lyssnade timmar ca 5 timmar och 15 minuter
antal böcker 4

Sammanlagt läst under Maj
antal sidor 3411
antal lyssnade timmar 13 timmar 0ch 45 minuter
antal lästa böcker 10

Sammanlagt läst under April
antal sidor 6826
antal lyssnade timmar ca 22
antal böcker 28


Sammanlagt läst under Mars
antal sidor 5715
antal lyssnade timmar ca 22 och en kvart
antal böcker 16

Sammanlagt läst under februari
antal sidor 6816
antal lyssnade timmar 23½
antal böcker 21

Sammanlagt läst i Januari
antal sidor 6129
antal lyssnade timmar 42
antal böcker 17

Sammanlagt läst detta år
antal sidor 25756
antal lyssnade timmar ca 110 timmr och 45 minuter+6)
antal böcker 87 / 103 enligt Goodreads 

söndag 26 maj 2024

Maud Martha av Gwendolyn Brooks

När Gwendolyn Brooks 1950 tilldelades Pulitzerpriset för sin andra diktsamling var hon den första afrikan-amerikanen som mottog det. Tre år senare utkom "Maud Martha", hennes enda roman. Nu kommer den för första gången på svenska.

Maud Martha Brown är en liten flicka som växer upp på sydsidan i tjugotalets Chicago. Bland ruffiga krogar och förvildade bakgårdar drömmer hon: om New York, romantik, sin framtid. Hon beundrar maskrosor, lär sig dricka kaffe, förälskar sig, inreder sin kokvrålägenhet, hör föredrag på universitetsområdet, tar ur en kyckling, köper hattar, föder ett barn. Men hennes mer ljushyade make när också drömmar: om Foxy Cats Club, andra kvinnor. 

Bokomslag och beskrivning av bokens handling hämtdad från Wahlström & Widstrands hemsida.

Ännu en bok som jag läste på grund av Johanna och böckerna och hennes favoritböcker från 2023. Och ännu en bok jag inte hade hört talas om innan.

Intressant om man ser på hur det här med hur afroamerikanerns liv är, jag tycker det är intressant att läsa sådana böcker på grund av det men annars var den inte så mycket som fångade mitt intresse med den tyvärr.





lördag 25 maj 2024

Bättre sent än aldrig av Chika Unigwe

 

I en mosaik av tio sammanhängande berättelser skildrar Chika Unigwe i Bättre aldrig än sent en grupp nigerianska invandrare och deras liv i belgiska Flandern. Det handlar om olyckliga skenäktenskap och förlorade möjligheter, hemlängtan och ensamhet, passion och kärlek, religiös fanatism och excorcism och dagliga absurditeter och motgångar. Med stor värme och insiktsfullhet tecknar Unigwe exilens vardag, ständigt färgad som den är av såväl den djupa förlusten som av jakten på en bättre framtid.

Chika Unigwe är ett av den nigerianska exillitteraturens främsta namn och hon har fått stor uppmärksamhet internationellt, inte minst för romanen On Black Sisters' Street som tilldelades Nigeria Prize for Literature 2012. Med Bättre aldrig än sent presenteras Unigwes författarskap för första gången på svenska.

Bokomslag och beskrivning av bokens handling hämtad från Bokus.

Ännu en bok som jag inte hade någon aning om innan då jag valde att läsa den då den var en av Johanna och böckernas favoritbok från 2023.

Intressant novellsamling, med en del av berättelserna hänger ihop, om en familj som är invandad och bor i Beligen precis allt som sägs om handlingen som står ovan.

Denna bok ingår även i Kaoustumaningen som #4 - en bok med grönt omslag.



fredag 24 maj 2024

När bror dör av Emilia Aalto

jag går riktingslöst

lyssnar på ilskan

som bär min brors röst

tänker att

nu slutar det

nu

förlorar jag allt

"När bror dör" är en ömsint historia om en brors liv och död – men också en anklagelseakt mot den decentraliserade vård som dagligen låter människor falla mellan stolarna.


Bokomslag och beskrivning av bokens handling hämtad från Adlibris.

Den här boken var bra men ovanlig på sitt sätt. 
Först måste jag säga att läsa en bok som är som en lång dikt utan punkter och annat som visar var en mening börjar och nästa slutar tog lite på läskrafterna för att hänga med på hur den skulle läsas. men det var inte så svårt ändå för man reagerade på det och fick stanna upp och läsa på lite annat sätt bara ibland då och då.
Sen för det andra så är det ju verkligen en histioria som berör och är så viktig med hur psykvården och den där vården som inte blir rätt eller inte finns...verkligen en bok som behövs och en berättelse som behövs berättas och läsas.

Den här boken läste jag också för att den var en av Johanna och böckernas favoritböcker från förra året. 
Boken ingår även i Kaosutmaningen som #6 en författare som debuterade 2023.

torsdag 23 maj 2024

Hett i hyllan vecka 21 / 2024

 

Så här skriver Monika om Hett i hyllan: 

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllanLite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Ännu en bok jag inte ännu har hunnit lyssna på som ligger i min långa bokhylla av böcker jag vill lyssna på hos Storytel, men den här kommer förhoppningsvis att bli lyssnad på under augusti.

"Jag kysser alltid främlingar på nyår", säger hon och rättar till sin mössa. "Jag med", säger han, fast det inte är sant. Hon harklar sig. "Vet du att nyårskyssen säger hur resten av året kommer att bli?"

Det händer mycket i korridorerna på Sibylla allmänestetiska läroverk. Där finns Fride som är så kär i Miriam att hen inte kan tänka på annat. Yodit som målar och försöker ta plats i gänget. Johannes som läser Karin Boye och försöker få plats i livet. Aron, vars tvillingsyster Linn fick all talang. Och Linn, som undrar vad hon ska göra med den. Och så är det Sebastian, han som ska kyssa en ny person varje månad. Ett nyårslöfte som trasslar till saker för fler än honom själv.



onsdag 22 maj 2024

Om uträkning av omfång #1 av Solvej Balle

 

Tara Selter bor i Clairon-sous-Bois i norra Frankrike med sin man Thomas. De handlar med antikvariska böcker. Den 17 november åker hon till en antikmässa, tar in på hotell, köper böcker och besöker några vänner. Där bränner hon sig på handen. Nästa morgon upptäcker hon att tidningarna i hotellmatsalen fortfarande har gårdagens datum och att samma saker händer som dagen före. Böckerna hon köpte är borta och hon går för att köpa dem igen. Sedan reser hon hem. Thomas undrar varför hon kommer redan och Tara förstår att hon är den enda som upplever den 18 november. Hela världen står still, vädret är detsamma, alla gör exakt samma sak dag efter dag. Men för Tara fortsätter tiden att gå. Såret på hennes hand läker och hennes hår växer. Varje dag förklarar hon för Thomas vad som händer och varje dag tror han henne. Till slut tröttnar hon och flyttar in i gästrummet. Thomas saknar henne inte eftersom han tror att hon ska komma hem nästa dag. Tara inleder olika strategier för att stå ut. Hon skriver och promenerar, hon köper en stjärnkikare och gör sig vän med himlavalvet, hon sätter ett streck i dagboken för varje dag som passerar och när 18 november närmar sig på nytt reser hon till samma mässa och tar in på samma hotell.

Bokomslag och beskrivnig av bokens handling hämtad från Adlibris.

 Denna bok valde jag att läsa för att den var Johanna och böckernas favoritbok från förra året och jag blev inte besviken av den.

Sen är den ju lite ovanlig då den är egentligen klassad som en skönlitterär samtida roman men den handlar om en tidsloop, en tidslopp som jag är intressant och jag kommer definitivt att läsa de två andra böckerna i denna serie.

Det här är även en bok som ingår i Kaosutmaningen som #33  en bok som har fått Nordiska rådets litteraturpris.


tisdag 21 maj 2024

Tisdagstrion - Böcker som gavs ut under olika årtionde på 1900-talet

En tisdagstrio som ger lite tankemöda innan man får till en trio idag då den ska innehålla böcker som gavs ut under olika årtionden på 1900-talet. Men här kommer min trio...

Som vanligt länkar jag till mina recensioner för dem som är intresserade av vad böckerna handlar om och/eller vad jag tyckte om dem.

  1. Så först ut Parable of the sower av Octavia E Butler som gavs ut 1993 och skildrar en dystopisk framtid för 2024.

  2. Sen 1951 gavs Triffiderna av John Wyndham ut för första gången.

  3. Agatha Christies Mordet i prästgården publicerades första gången 1930 och just den här Miss Marple mysteriet är min favorit av hennes böcker.
Överste Protheroe hittas skjuten till döds i en prästkammare. Bara några timmar tidigare hade kyrkans präst uttryckt sin ovilja gentemot översten. Men Miss Marple upptäcker snart att inte bara prästen utan hela byn verkar ha haft skäl att mörda överste Protheroe.

Agatha Christie är en av världens mest lästa och älskade spänningsförfattare. Hennes litterära produktion omfattare mer än hundra titlar, varav flera i dag räknas som odödliga klassiker.


måndag 20 maj 2024

Vad jag läste, såg och hörde på under vecka 20 / 2024

 

Jag läser lite grann varje dag och det gör väl att jag ändå får läst lite som  jag brukar även om jag i slutet av denna vecka råkade ramla tillbaka till att läsa manga/manhwa på datorn.

Jag har även läst några sidor i tesläsningsmanus som jag egentligen behöver ta tag i och läsa klart snart så att författarna inte får vänta alltför länge på vad jag tyckte om deras manus.
Jag har förutom lite booktube sett mest på några TV-serier i veckan som You (2 avsnitt) och Once upon a time (3 avsnitt och därmed avslutat säsong 6).
Jag har även lyssnat lite på ljudböcker och musik. Och tittat på lite på mina manus och skrivit lite, kollat in skrivkursen jag anmält mig till.
Vad jag läste dag för dag:
13/5
55 sidor ur Stjärnor och rök av Marie Lu
30 sidor ur Blowback 07 av Brian Meehl

14/5
57 sidor ur Stjärnor och rök

15/5
49 sidor ur Stjärnor och rök

16/5
71 sidor ur Mörkersikt av Johannes Kjällström

17/5
60 sidor ur Stjärnor och rök (utläst)
30 sidor ur Skrivboken av Siv Strömquist
52 sidor ur Ända in i mammahjärtat av Hanna Landahl (ljudbok)

18/5
20 sidor ur Skrivboken
52 sidor ur Children of time av Adrian Tchaikovsky
30 sidor ur Ända in i mammahjärtat

19/5
46 sidor ur Children of time



Sammanlagt läst denna vecka

antal sidor 552
antal lyssnade timmar ca ca 1
antal böcker 1

Sammanlagt läst under Maj
antal sidor 2101
antal lyssnade timmar 8½
antal lästa böcker 6

Sammanlagt läst under April
antal sidor 6826
antal lyssnade timmar ca 22
antal böcker 28


Sammanlagt läst under Mars
antal sidor 5715
antal lyssnade timmar ca 22 och en kvart
antal böcker 16

Sammanlagt läst under februari
antal sidor 6816
antal lyssnade timmar 23½
antal böcker 21

Sammanlagt läst i Januari
antal sidor 6129
antal lyssnade timmar 42
antal böcker 17

Sammanlagt läst detta år
antal sidor 25756
antal lyssnade timmar ca 105½(+6)
antal böcker 83 / 99 enligt Goodreads 



söndag 19 maj 2024

Älvdansen (Vargön-serien #2) av Kamilla Oresvärd

 
Vem kidnappade Elsa?


Frank blir vittne till hur hans elvaåriga styvdotter Elsa blir bortförd av okända kidnappare. Åren går och kidnappningen av Elsa förblir ett olöst fall. Nästan två decennier senare är Frank, som själv blivit misstänkliggjord, psykiskt utsliten och betraktas som en kuf i Vargön.

När en ung kvinna anmäls försvunnen blir Frank åter föremål för polisens misstankar. I ett sista desperat försök att ta reda på vad som hänt Elsa och för att rentvå sig kontaktar han Mona Schiller, som börjar gräva i det gamla fallet. I sin utredning upptäcker hon snart att starka krafter sjuder under ytan i det lilla samhället. Sökandet efter sanningen leder henne längs en väg kantad av rädsla, misstro och religiös fanatism.

Ävdansen är den andra fristående delen i Vargönserien där vi får möta storslagen natur, gåtfulla mysterier och udda karaktärer i trakterna kring det gamla brukssamhället Vargön. I centrum står femtiosexåriga Mona Schiller, en orädd och stark kvinna som löser andras brott men döljer egna mörka hemligheter. Första delen, Brudslöjan, utkom våren 2019.
Bokomslag och beskrivning av bokens handling hämtad från Bokus.

Jag läste första delen av denna serie för något/några år sen, men då Evelina gav mig prompten att läsa något som hade närhetsanknytning till där jag bor, så kom jag tänka på denna serie och läsa fortsättningen av den.
Och det är kul att läsa något som har sådan hemkänsla som den har då jag är mycket väl bekant med samhälet Vargön och dess omgivningar då jag bor i grannkommunen.
Sen var det en intressant berättelse med och jag tänker definitivt att läsa vidare i serien även om det kanske dröjer ett tag då jag inte är den största deckare och spänningsromans läsaren just nu.

lördag 18 maj 2024

Suicide club av Rachel Heng

I en nära framtid har forskningen tagit ett avgörande framsteg: odödlighet är nu en realitet men bara för dem som förtjänar den. De kallas långlevare: De som tränar, utövar yoga, dricker hälsosamma juicer och går och lägger sig i tid.

Den 100 år gamla Lea är genetiskt perfekt: en postertjej för de odödliga. En dag får hon syn på sin far på gatan. Då har det gått 88 år sedan senaste gången de träffades. När hon följer efter honom stirrar hon plötsligt döden i vitögat. Det gör Lea osäker – om hon kunde vara så oförsiktig, är hon verkligen, på riktigt, värd sin odödlighet?

Medlemmarna i Suicide Club har inte alltid varit aktivister. De började som ett gäng desillusionerade långlevare som ägnade sig åt förbjudna aktiviteter som livemusik, onyttig mat och ansvarslösa orgier. Men nu har de stämplats som terrorister av staten. Och Lea bestämmer sig för att kontakta dem.

Suicide Club är en av de senaste årens mest imponerande debuter. En samtidigt skrämmande och lockande roman som håller läsaren i ett järngrepp.


Bokomslag och beskrivng av bokens handling hämtad från Modernista.

Detta var även ett recensions exemplar förlaget skickade mig och jag har varit väldigt sen med att läsa boken, men nu har jag läst den.


Det var lite konstigt att jag läste två rätt lika böcker samtidigt som skildrade hur en framtid som har lett till odödlighete och vad det medför på mänskligheten. Sen var jag väl inte så att jag fastnade för den jättemycket, men den vara inte dålig utan bara bra.



fredag 17 maj 2024

The desert and the drum av Mbarek Ould Beyrouk



The Desert and the Drum is the first novel ever to be translated into English from Mauritania. It won the Ahmadou-Kourouma Prize in 2016.Everything changes for Rayhana when foreigners with strange machines arrive to mine for metal near her Bedouin camp. One of them is the enigmatic Yahya. Rayhana's association with him leads to her abandoning all she knows and fleeing alone to the city. When her tribe discover she's stolen their sacred drum they pursue her to exact their revenge. Though Rayhana has her own missing person to seek.The Desert and the Drum tells of Rayhana's rift with her family, the disturbing characters she encounters in the metropolis, her attempts to separate friend from foe and to find a place for herself amidst the contradictions of contemporary Mauritania.

Bokomslag och beskrivning av bokens handling hämtad från Storytel.

När jag och Evelina skulle välja en bok att läsa från Marutianien i vårt läsprojekt Världen runt föll valet på den här som den enda bok vi båda kunde få tag på som e-bok host Storytel.

Sen hade vi tur för just den här boken var väldigt underhållande från vad andra kan ha varit som vi har valt att läsa från olika länder.

Rayhana var en intressant karaktär att lära känna och de händerlser hon tog oss med på, även om boken kankse slutade lite väl öppet till slut.




torsdag 16 maj 2024

Hett i hyllan vecka 20 / 2024

Så här skriver Monika om Hett i hyllan:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

 Fortsätter med böcker från min långa bokhylle-lista på Storytel som jag vill lyssna på, som den här ungdomsromanen som jag velat läsa länge. 

'Om ni hör någon ropa så är det jag. Jag är jag. Jag är femton år. Och jag är livrädd.' På ett café i Stockholm sitter Puck. Hon väntar och tänker. Väntar på någon hon inte har sett på mycket länge. Och tänker på hur det var då, när hon bara var elva. Berättelsen om Puck som 15 åring varvas med den om Puck som 11 åring, och i brytpunkten växer långsamt bilden fram. Bilden av en ung tjej som gör sitt bästa för att hålla masken, ha kontrollen, inte låta någon komma för nära. Det här är boken om Puck. Men också om en pappa som försvann och en mamma som stannade kvar. Om att allt för ofta vara rädd rädd att det ska bli fel igen, rädd att alla ska förstå. Om svek, ilska och rädsla, men också om vänskap, kärlek, och kanske försoning. Med en stark närvaro och ett snudd på självlysande språk berättas historien om Puck. Om vem hon var och den hon blev, och om ett liv där det fattas en tärning.

onsdag 15 maj 2024

Djävulen och det mörka vattnet av Sturat Turton


Året är 1634 och Samuel Pipps, världens främste detektiv, forslas ombord på ostindiefararen Saardam. Fartyget ska föra honom till Amsterdam där han ska avrättas för ett brott han kanske - eller kanske inte - begått. I sällskap har han sin lojala livvakt, Arent Hayes, som är fast besluten att bevisa sin väns oskuld. Bland de andra passagerarna finns Sara Wessel, en adelskvinna med en hemlighet.
Men fartyget har knappt hunnit komma ut på öppet hav förrän resan börjar förgiftas av djävulskap. En märklig symbol dyker upp på seglet. En död spetälsk tycks röra sig över däcken. Boskap dör i natten. Och dessutom hör passagerarna en fasansfull röst viska till dem i mörkret. En röst som utlovar tre oheliga mirakel, följda av en massaker. Onda krafter rör sig över fartygets däck och sakta men säkert får de resenärerna att vända sig mot varandra.
Med Pipps fängslad är det bara Arent och Sara som kan lösa mysteriet. En gåta som är kopplad till mörka hemligheter i passagerarnas förflutna - och som nu hotar att sänka fartyget och döda alla ombord.
I svensk översättning av Åsa Brolin.

STUART TURTON är en brittisk författare och journalist som bor med sin hustru i London. Hans första roman, De sju morden på Evelyn Hardcastle, hyllades av kritikerna och blev en bästsäljare både internationellt och i Sverige. Djävulen och det mörka vattnet är hans lika hyllade andra roman.

Bokomslaga och beskrivning av bokens handling hämtad från Adlibris.

Författarens första bok gillade jag och den var svårdefinerad till vilken genre det var och det var likadant med denna. Jag gillade att det var en mörk eller spökhistoria med historisk deckargenre. Och det var lite konstigt att jag gillade denna så mycket som jag gjorde för jag har lite problem med historiska romaner men om jag hittar något jag gillar brukar jag gilla dem mycket.

Jag hade inte en aning om vad som pågick i den förrän jag kom till slutet och fick det berättat för mig, men jag gillade upplägget på berättelsen och på lösningen. 

Jag kan bara säga om författaren kommer att skriva något mer kommer jag att läsa det.







tisdag 14 maj 2024

Tisdagstrion - Omslag i rött, blått och vitt

Tisdagstrion denna gång vill fira vårt grannland genom att tipsa om omslag i Rött, blått och vitt som Norges flagga då det är deras nationaldag den 17e maj.

Som vanligt har jag länkat till rescensionerna för den som är intresserad av vad böckerna handlar om och/eller vad jag tyckte om dem.

 Dry av Neal Shusterman & Jarrod Shusterman
En kats resedagbok av Hiro Arikawa
Svart tomtebloss av Kerasocet och Vehlmann

måndag 13 maj 2024

Vad jag läste, såg och hörde på under vecka 16 / 2024

 

I den här veckan har jag väl läst som mjag brukar göra även om det funnits annat som tagit tid från läsningen som till exempel allt jag har tänkt och hållit på med min egna skrivande.
Det har blivit lite booktubetittande men även TV-serier som Once upon a time (4 avsnitt), You (2 avsnitt) och S.W.A.T (2 avsnitt).
Jag har även lyssnat på en del poddar, muisk och ljudböcker. 
Detta läste jag dag för dag

6/5

56 sidor ur Monstrets dotter (De utvalda #2) av Kristin Cashore

65 sidor ur Stragight up av James Lear (ljudbok, utläst)

7/5

55 sidor ur Monstrets dotter

8 sidor ur Pucking around av Emily Rath (ljudbok)

8/5

67 sidor ur Monstrets dotter

35 sidor ur Pucking around

90 sidor ur Mörkersikt av Johannes Källström

9/5

54 sidor ur Monstrets dotter

80 sidor ur Pucking around

10/5

43 sidor ur Monstrets dotter (utläst)

47 sidor ur Pucking around

71 sidor ur Blowback 07 - Brian Meehl

11/5

0 sidor 

12/5

107 sidor ur Stjärnor och rök av Marie Lu

30 sidor ur Ända in i mammahjärtat av Hanna Lundahl

60 sidor ur Mörkersikt

15 sidor ur Blowback 07



Sammanlagt läst denna vecka

antal sidor 883
antal lyssnade timmar ca ca 5½
antal böcker 2

Sammanlagt läst under Maj
antal sidor 1549
antal lyssnade timmar 7½
antal lästa böcker 5

Sammanlagt läst under April
antal sidor 6826
antal lyssnade timmar ca 22
antal böcker 28


Sammanlagt läst under Mars
antal sidor 5715
antal lyssnade timmar ca 22 och en kvart
antal böcker 16

Sammanlagt läst under februari
antal sidor 6816
antal lyssnade timmar 23½
antal böcker 21

Sammanlagt läst i Januari
antal sidor 6129
antal lyssnade timmar 42
antal böcker 17

Sammanlagt läst detta år
antal sidor 25204
antal lyssnade timmar ca 104½(+6)
antal böcker 82'4

söndag 12 maj 2024

Att skriva. En hantverkares memoarer av Stephen King

Stephen Kings Att skriva har sedan den utkom 2000 blivit en modern klassiker, lika älskad av läsare som av författare. Att skriva är både en självbiografi och handbok i skrivandets hantverk. King berättar om barndomen på 50- och 60-talet, om skolåren och om det tidiga intresset för skrivandet. Han ger också praktiska och underhållande tips till aspirerande författare med en mängd exempel från sina egna och andras texter.Nyöversättning av författaren Ola Larsmo, som även bidrar med ett nyskrivet efterord.

Bokomslag och beskrivning av bokens handling hämtad från Adlibris. 

Det här är en bok som jag har känt lite intressa av i ett antal år att läsa, men nu när jag har börjat skriva själ så kände jag att det nu var dags.

Sen ska jag säga att jag gillade den, den har en en del som är mera memoaraktig och sen en hel del om hur Stephen King skriver och det var bra och intressant bägge delarna och jag gillade och tyckte om de tips på hur skriva som han gav. En hel del matnyttigt och lärorikt att hämta om man håller på att skriva.