onsdag 27 mars 2019

Eliza och hennes monster av Francesca Zappia

Illustrerad succéroman om ett liv på nätet och i den verkliga världen:
I verkligheten är artonåriga Eliza Mirk blyg, knepig, smart och helt utan vänner.
På nätet är hon däremot en supersuccé: under sitt alias LadyConstellation skriver och ritar hon den otroligt populära serien Monstrous Sea som har miljoner fans och läsare.
Eliza kan inte ens föreställa sig att hennes riktiga tillvaro ska kunna mäta sig med den hon lever i på nätet – åtminstone inte förrän Wallace Warland börjar på hennes skola och Eliza inser att den verkliga världen kanske inte måste vara så hemsk ändå.
Men så råkar Elizas alter ego bli avslöjat, och allt ställs på spel: hennes serie, hennes relation till Wallace och hela hennes tillvaro.

Bokomslag och beskrivning av boken hämtad från Modernistas hemsida. Jag tackar även förlaget för rec ex jag har fått.

Denna bok har jag velat läsa länge, fick rec ex i maj förra året och jag får verkligen ursäkta att det dröjde till nu innan jag läser och recenserar boken.
Jag kan riktigt känna igen mig i Eliza och hennes introverta och högsensitiva själv, för jag är sådan jag med och drar mig undan, sen har jag inte varit så estetisk eller kreativ som Eliza är. Jag drömde mig bort genom att läsa böcker.
Zappia har verkligen skapat en bok som visar hur den ensamma och udda tjejen kan vara duktig på att göra en succé och ha ett hemligt liv på nätet. Och hur en fandom kan vara både stöttande och krävande på samma gång, så att det ger skaparen psykiska problem. 
Åh vad svårt det är att skriva en recension som visar vad jag menar utan att spoila något.
Jag bara måste säga att denna är så bra och jag rekommenderar alla att läsa den, till föräldrar som vill ha koll vad ungdomar kan göra på nätet plus ungdomar som kan få uppleva samhörighet med andra "original" därute.

2 kommentarer: