torsdag 7 september 2023

Helgfrågan vecka 36 / 2023

 

I helgfrågan denna torsdag undrar Mia - Vilken bok vi ser framemot att läsa i höst?

Om man bortser från att jag inte har någon aning om någon ny bok som kommer att publiceras så ser jag framemot att läsa den här boken, som jag velat läsa länge:

The award-winning author of Gods of Jade and Shadow (one of the 100 best fantasy novels of all time, TIME magazine) returns with a mesmerising feminist Gothic fantasy, in which a glamorous young socialite discovers the haunting secrets of a beautiful old mansion in 1950s Mexico. He is trying to poison me. You must come for me, Noem. You have to save me. When glamorous socialite Noem Taboada receives a frantic letter from her newlywed cousin begging to be rescued from a mysterious doom, it's clear something is desperately amiss. Catalina has always had a flair for the dramatic, but her claims that her husband is poisoning her and her visions of restless ghosts seem remarkable, even for her. Noem's chic gowns and perfect lipstick are more suited to cocktail parties than amateur sleuthing, but she immediately heads to High Place, a remote mansion in the Mexican countryside, determined to discover what is so affecting her cousin. Tough and smart, she possesses an indomitable will, and she is not afraid: not of her cousin's new husband, who is both menacing and alluring; not of his father, the ancient patriarch who seems to be fascinated by Noem; and not of the house itself, which begins to invade Noemi's dreams with visions of blood and doom. Her only ally in this inhospitable abode is the family's youngest son. Shy and gentle, he seems to want to help, but might also be hiding dark knowledge of his family's past. For there are many secrets behind the walls of High Place. The family's once colossal wealth and faded mining empire kept them from prying eyes, but as Noem digs deeper she unearths stories of violence and madness. And Noem, mesmerised by the terrifying yet seductive world of High Place, may soon find it impossible to leave this enigmatic house behind . 

Och som jag har gjort i de senaste helgfrågorna, så kommer här en bit ur mitt skriv-projekt, och som jag hela tiden påpekar är detta inte ett färdigt bok-manus, utan bara något som jag skriver på för skojs skull, ett hobbyprojekt, och det är inte gramatiskt eller i andra bemärkelser en färdig text (ännu).

KAPITEL 3 2508 - Luna utbildnings- och forskningscentrum

När de släckt lamporna för natten, hör Zack hur Bastien ligger och gråter, han förvånas över att Theo inte vaknar av Bastiens gråt för han, Zack själv kan verkligen inte sova då han hör hur ledsen Bastien är. Zack funderar över hur han skulle känna om någon av de han känner skulle dö.. När han tänker på det blir han själv väldigt ledsen för att han saknar dem och börjar snyfta och gråta även han. Bastien lyfter på huvudet och frågar: "Zack, kan inte du heller sova, och du verkar lika ledsen som jag känner mig”.

“Ja”, svarar han. “Jag saknar tant Ilse och farbror Bill, det är Gabriels föräldrar. Hur är det, jag förstår att du är extra ledsen för din mamma är död. Du och Theo är ju rätt nära men han verkar inte lika ledsen och saknar henne som du gör? Jag fattar inte ens att han kan sova som han gör just nu? Och det gjorde han förra natten med, medan att jag hörde att du inte sov eller inte iallafall så bra för du snyftade eller så höll du på att vända och vrida på dig hela tiden.”

“Theo har alltid kunnat sova utan några problem”, säger Zack, han bryr sig visst om hur jag mår och tröstar mig för det mesta men när han väl sover så sover han och vaknar inte så lätt, så han har nog inte ens märkt att jag inte har kunnat sova så bra.”

“Förlåt men”, säger Zack, “jag funderar på en sak då vi båda saknar våra släktingar och inte kan sova vi kanske kan somna och sova bättre om vi känner närhet till någon annan, så skulle jag kunna få komma över och ligga i samma säng som du i natt?”

“Åh, ja visst kom du”, säger Bastien, “närhet kanske hjälper, mamma har alltid hållit om mig när jag var ledsen och inte kunde sova, och då har jag kunnat sova.”

Zack tassar över och lägger sig i samma säng som Bastien och de omfamnar varandra och det dröjer inte länge innan bägge sover, och de sover gott hela natten igenom.


Zack vaknar först denna deras första skoldag och han kan inte ligga kvar i sängen även om han känner sig lugn och avslappnad där han ligger i samma säng som Bastien, men han är så ivrig att få börja skolan att han kravlar sig ut ur Bastiens omfamning och slänger på sig kläderna och rusar iväg för att hinna till toaletten innan det är för sent.

När han rusar ut ur rummet krockar han nästan med Gabriel som är på väg att knacka på deras dörr för att väcka dem. 

“Men hej, Zack och God morgon, vad du har bråttom.”

Zack  rusar förbi honom och ropar ett God morgon i förbifarten.

Bastien sätter sig förvirrat upp, han har blivit väckt av Zack  som slängde upp dörren och hans Godmorgon rop. 

“God morgon Bastien!”, hälsar Gabriel på honom. “ Upp och hoppa! Det är dags för att äta frukost och sen börjar er skoldag. Theo dags att vakna!”

Men Theo reagerar inte Gabriel småler och lägger handen på Theo axel och får till slut väckt honom efter att han fått skaka liv i honom rätt rejält innan han börjar mumla och protestera.

“Theo är alltid lika svårväckt”, säger Bastien. "Höööördu,  Theo det är dags att vakna nu!”

“Äh, Bastien, varför är du alltid så pigg på morgonen?" mumlar Theo.

“God morgon på dig med.” säger Gabriel.

“Åh god morgon Gabriel” säger Theo, och God morgon Bastien, var är Zack?”

“Jag är här,” får han till svar av Zack, “är ni klara så vi kan gå och äta frukost, jag är jättehungrig. Vad tror ni att vi får lära oss för något nytt och spännande idag då?”

“Oj,” säger Gabriel lite lätt överraskad, “vad ivriga ni verkar vara på att få börja er utbildning då. Det är bara bra, på dem bara! Att visa framfötterna är alltid bra och ta in all den lärdom de öser över er så att ni gör bra ifrån er på testen.” Gabriel vänder sig om och börjar lämna rummet.

“Jag måste se om de andra är klara innan vi kan gå", säger han. “Zack, så om du ser till att de här två ser till att bli färdiga så ska jag se om de andra är vakna och klara."


Alla verkar lika pirriga och ivriga för det surar och stökas mer än vanligt vid frukosten än vad det har gjort de två dagar de redan varit här på Luna. Nora sitter och viskar med Ling och Robyn, sedan brister de ut i småfnitter alla tre, så att Theo nästan har lust att säga till dem att sluta fjanta sig. 

“Undrar vad vi får göra det första nu efter frukosten?”, undrar en rödhårig, hasselbrunögd lätt fräknig liten kille som sitter mittemot Gabriel vid bordet, med namnet Adrian tror sig Theo minnas. “Vet du Gabriel?”

"Nej, jag har ingen aning.", säger Gabriel. “Men hon kanske vet”, säger han och nickar åt Ana som precis kommit in i rummet och ställer sig längst fram i matsalen och börjar tala till dem.

“Hej och godmorgon, jag antar att ni är nyfikna vad på er dag kommer se ut idag. Jag tog med mig era lärare hit så de kan få presentera sig för er. Ska vi börja med min make kanske, Carl går fram och ställer sig bredvid Ana och börjar prata:

“Hej, jag heter Carl och jag är ansvarig för de där lite mera ansträngande uppgifterna, som att få er i SKK- form, styrka, kondition och koordination. Ni kommer att ha två, två timmars pass per dag med någon aktivitet som ger er SKK-form.”

Ana tackar honom och visar fram en av de andra kvinnorna:

“Sara är mitt namn och jag ska lära er att läsa och skriva. Om ni tror att ni redan kan det, så ska jag säga att det kan ni men inte som vuxna som skriver en massa rapporter och liknande och det är det jag ska lära er, för det är något ni måste kunna när ni har avslutat denna grundutbildning och ska mera ägna er åt forskningsstudier inom olika områden.”

En av de männen som står där framme tar över efter Sara:

“Erik heter jag. Jag är mattelärare, och jag ska säga att ni har mycket kvar att lära er i matte ännu.”

Sen kommer det en äldre man som utstrålar makt och kontroll, ser ut som en militär tänker Theo.

“Jag heter Oscar: Hur vårt samhälle är uppbyggt ska jag lära er, och jag kan förstå att det är svårt att förstå vad det innehåller för något men jag ska säga att om ni är duktiga och lär er det ni kan av mig så kan ni ta över Howard Wangs arbete när ni blir stora. Det är bra att ha höga planer redan från början för då tappar ni inte fokus på att lära er. Eller vad säger du Mia?”, säger han och visar fram en äldre kvinna som påminner Theo om mormor Eve.

“Mia är som sagt mitt namn och jag är er historielärare, och jag ska säga att även om Oscar här får samhällskunskap att vara huvudämnet så ska jag säga att det finns mycket att lära sig av historien så att man inte upprepar misstag som har skett.”

Ana tar över igen och säger till alla, att när ni ätit klart så ska de barn som sitter vid de två bord som respektive lärare står mellan följa med den läraren till sin första lektion. Den lärare som ni har er första lektion med kommer att vara er speciella huvudlärare de här första fem åren av utbildningen. Det kommer att finnas fler lärare som hjälper till med er undervisning, som ni kommer att lära känna efter hand. även era korridorskompisar kommer att denna första vecka att vara behjälpliga under skoltid, men sen återgår de till sin  egna utbildning, men de kommer fortsätta att bo och vara ansvariga för er under er fritid och även jag är huvudansvarig för er under fritiden så ni vet vilka ni ska tala med eller kontakta om det är något.

Jag vet att ni kommer att tycka det kommer att vara mycket tid som ni kommer gå i skolan nu i början tills ni blir vana, men om man ska bli duktig,en Elit, måste man lägga tid på att lära sig. Måndag till fredag börjar skolan kl 8, till 20.45, sen lördag och söndag är det skola mellan 10-16. 

Ni kommer få varsitt wristband-dator idag under er språklektion, ni kommer även få information om hur ni gör med dem.

Jag som läkare kommer under idrottslektionerna idag ha en hälsogenomgång med er, träffa er, tala med er och undersöka er.

Då säger vi så och om ni har frågor så ta dem med era lärare eller när ni träffar mig vid hälsokollen senare idag.”

Theo, Bastien, Zack och de andra i deras klass fick börja med idrott, så de följde med Carl som även presenterade en ung man som hette Peter, som skulle vara med under idrottslektionen, Carl sa att de skulle spela fotboll bara så att han kunde se lite i vilket SKK-form de var, och Ana kom och tog med sig ett barn, efter ca en kvart kom hon tillbaka med det barnet och hämtade ett annat barn hela lektionen igenom tills hon hade träffat alla barnen en gång.

Efter den lektionen hade de Samhällskunskap med Oscar, han sa till dem att komma in i salen och sätta sig på en stol så skulle de börja med att se på storbildsskärmen där Wang skulle hälsa dem välkomna till Luna. Oscar startar den och där syns en äldre man med stålgrått hår och sneda svarta ögon, Theo tänker att före innan Kriget skulle man säga att mannen var från Asien men han hade lite brunare hudnyans än de hade då, alla barn ställer sig stramt upp vid sina bänkar och lägger höger hand över UN/SF emblemet de har i brösthöjd på vänster sida av sina T-shirtar, rakt ovanför hjärtat, förutom Nora,Theo,Bastien och en annan liten kille som sitter bakre raden de ser alla sig förvirrat omkring då de upptäcker att alla andra ställer sig upp, och de ser Oscar få en rynka mellan ögonbrynen innan han ryter. “När vår ledare, Generaldirektör Howard Wang, håller tal till federations unionen, så ställer man sig upp och visar honom aktning! Jag räknar från och med efter denna gång att ingen missar det, inte ens ni vildar från Tellus, som inte verkar ha någon skam i kroppen alls, bara för att ni lever ociviliserat nere på Tellus behöver ni inte uppföra er så här då ni nu ska få en chans att sälla er till oss högre stående Elitister och slippa vara lika obetydliga som de andra där nere. Ställ er nu upp så jag kan starta om Wangs tal så att vi kan få höra vad han vill säga till oss. Theo ställer sig upp precis som de andra barnen med högburet huvud, han ser dock att Bastien tittar skamset ner i golvet, Theo hoppas att Bastien lyfter upp sitt huvud snart för att visa att han inte bryr sig om vad Oscar säger, att han är stolt att vara den han är, precis som Theo är både för sin egen skull men även för Bastiens. Men han ser tyvärr att Bastien blev mer tagen över denna händelse än vad han blev för nu ser han även hur en tår rullar ner för Bastiens kind, han ser hur Zack som står på andra sidan om Bastien sträcker ut sin hand och lägger den lätt mot Bastiens höft som moraliskt stöd.

Nu talar Wang igen:

“Jag får hälsa er välkomna till Luna och utbildningen som vi kan erbjuda er då ni har visat hur intelligenta ni är, nu hoppas jag att ni tar till vara på den här möjligheten att bli utbildade och forska för att vi alla inom UN/SF ska få en bättre framtid. Jag ser fram emot att se era framsteg och att de kommer att ge oss de landvinningar som vi behöver för att kolonisera rymden, så att vi kommer att kunna  hitta en ny beboelig planet som vi kan kalla hem. Studera flitigt och håll humöret uppe så vi tillsammans kan skapa en framtid ihop!”

“Nu!”, säger Oscar, “ kan ni alla sätta er ner.”

Efter att alla har satt sig ner tittar Oscar strängt på dem och säger:”Jag hoppas att ni kan koncentrera er på det jag ska lära er nu även om ni är ovana i början, men det är en bra början att lära sig hur vårt samhälle ser ut i federations-unionen. Jag antar att ni alla nu vet vem som är ledaren, på grund av vi fick höra hans välkomsttal till er precis. Generaldirektör Howard Wang är den som bestämmer, men han har andras hjälp till att se till att det han bestämmer följs och han har ledamöter i federationsrådet som han rådgör med inför det han sen bestämmer. De flesta ledamöterna är militärer och ledamöterna har en rymdstation som bas när de inte är här på Luna som är deras huvudområde att se att de följer Generalsekreterarens beslut. Så hur många ledamöter tror ni vi har? En ledtråd är att tänka på hur många stationer eller andra bosättningar det finns förutom den vi är på nu. Ja, men titta här är det någon som förstår vad som gäller, räck upp handen om det är något ni vill säga. Ska vi se vem det här är då, att du är från Tellus, förstår jag då du är en av dem som inte ställde sig upp förut. Hoppas nu att du har något klokt att säga. Börja med att säga ditt namn först bara så jag lär mig vem som är vem av er.”

“Sebastien Andersen”, säger Bastien. “Jag undrade bara om det är en ledamot per himlakropp eller om det är en ledamot per station?”

“Det var en bra fråga, det,” svarar Oscar. “Ska vi höra om du vet var det finns stationer och hur många på varje himlakropp?”

“Tellus har två, norra och södra kolonin”, börjar Bastien, "också denna på Luna, Mars har militärutbildningen och en till basstation, På Pallas finns det tre, sen på övriga asteroider finns det en var, Ceres, Hygiea och på Vesta byggs det just nu på en.”

“Bra”, säger Oscar. “Om jag då svarar att det är en ledamot per rymdstation, hur många ledamöter får ni det till. Ja, du som sitter på höger sida om Sebastien kan svara.”

“Jag heter Theodore Anderson, Sebastiens bror. Det blir 10 ledamöter?”

“Du låter inte helt säker”, säger Oscar. “Men du har rätt 10 ledamöter  för Tellus har bara en ledamot även om det är två kolonier en vid varje pol, den ledamoten har sin bas på Luna och inte Tellus. så de 10 ledamöterna plus Generalsekreteraren är fedrations-unionen.”

Då räcker en annan kille upp handen.

Oscar ger honom en nick så att han vet att han kan säga det han vill.

“Mitt namn är Tomaz Santino. “Outlaws” då, har de något att säga till om.”

Alla de andra barnen fnissar lite, och Tomaz ser sig lite förundrat runt på dem.

Oscar skakar lite lätt på huvudet. “Jaha, du har inte tänkt på vad ordet betyder som vi använder på dem. De själv säger att de är oberoende av fedrations-unionen, förstår du vad jag menar med det.”

Tomaz skakar sakta på huvudet.

“Det är att de är sådana som inte lever efter de lagar och förordningar som fedration-unionen har bestämt. Då har de inte heller rätten att bo inom fedration-unionens område, så de håller sig bland de yttre planeterna bortanför Asteroidbältet i vårt solsystem.”.

Nu nickar Tomaz och några av de andra barnen, de har förstått hur det hänger ihop.


9 kommentarer:

  1. Snyggt omslag, sitter på biblioteket och ska lyssna på Hanna Nordenhök.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja verkligen. Om jag förstått det är boken baserad på den gula tapeten.

      Radera
  2. Tjusigt omslag men inget jag känner igen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en bok jag velat läsa länge hoppas det kan vara dags nu i höst.

      Radera
  3. har lagt märke till omslaget som jag tycker är fint. kul med ett eget skrivprojekt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, omslaget är fint jag hoppas även innehållet kommer att vara det.
      Tack angående skrivprojektet.

      Radera
  4. Den boken har jag funderat på att läsa ett tag nu.

    SvaraRadera
  5. Den boken kände jag inte till. Färgerna på omslaget drar blicken till sig.

    SvaraRadera