fredag 21 juni 2024

Helgfrågan vecka 25 / 2024 - Midsommarafton

 

Jag svarar som vanligt inte på Helgfrågan Helgfrågan på torsdag utan jag väntar till fredag även denna Midsommaraftonfredag.

Mia undrar denna gång om Varför vi fortsätter att blogga? (eller rättare sagt Vad får dig att fortsätta blogga?)

Mitt svar liknara Mias rätt mycket, att hålla koll på vad jag läser, och vad jag tycker om det jag läst och ha lite kontakt kvar med likasinnande bokälskare som gillar att skriva om böcker och läsning på en blogg.

För det mesta är det kul men ibland känns det jobbigt då jag har svårt att komma ihåg att jag ska göra det, för jag försöker att publicera ett inlägg / dag och/eller när jag har svårt att formulera mig vad jag tycker om en bok jag har läst.

En av de mest roliga momenten jag gjort var under 2021 då jag höll i Kaosutmaningen för det året.




torsdag 20 juni 2024

Hett i hyllan vecka 25 / 2024

 

Så här skriver Monika om Hett i hyllan:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Jag vet inte men har någon annan problem att ändra bakgrundsfärg och färg på texten? När man markerar och sen ber den ändra färg så får jag inte till det.

Dagens bok är ännu en ljudbok i min långa bokhylla på Storytel, som jag säkert har tänkt att lyssna på från någon gång i 2016 skulle jag tro:

Ett kallblodigt mord begås bland internationella biltestare i det idylliska lilla samhället Arjeplog i Norrbotten. Katja Lyss, polis och före detta professionell extremskidåkare, kallas in i utredningen och märker snart att de stora förändringarna i mediesamhället påverkar såväl polisarbete som utredningar.



onsdag 19 juni 2024

Blowback ´07 (#1) av Brian Meehl

 Clashing teenage twins Arky and Iris have one thing in common: an ancient musical instrument left to them by their mother. When Iris plays the strangely curved woodwind, the trouble begins; Arky’s friend, Matt, the school’s star quarterback, disappears.

Transported to 1907 and the Carlisle Indian School, Matt is forced to play football for Coach Pop Warner as the Carlisle “Redmen” revolutionize Ivy League football. Matt’s struggle to “play his way home” is complicated when he falls in love with an Indian girl. Meanwhile, Arky and Iris discover a cache of secrets that might bring Matt back, and lead to the ultimate rescue: their mother, trapped in the past.

Blowback ’07 launches a century-spanning trilogy to be continued in Blowback ’63 and Blowback ’94. Books two and three propel Arky and Iris to the illuminating past, and transform them in ways they never imagined. After all, as their mother once cautioned, “Every road to the future winds through the past.”

Bokomslag och beskrivning av bokens handling hämtad från Blowbacks triology egna hemsida.

Den här boken har stått och samlat damm i bokhyllan länge, då jag köpte den efter att ha hört om den från en booktuber.

Det var intressant jag gillade tanken med tidsresor och han hamnade i en skola för indianer och skillnaden på hur det var mot han var van med det och även med skillnaden av dagens och den baseballsregler som fanns då, även om jag inte var så intresserad av sporten baseball som sådan att läsa om.

Jag gillade även tvillingana och den övergripande mysteriet vad som hade hänt med mamman och att de var en familjetradition med att kunna skicka någon genom tid och rum genom att spela på familjens blåsinsturment.

tisdag 18 juni 2024

Tisdagstrio - Något mjukt i titel, handling eller på omslag

 Oj det här var en svår tisdagstrio - Något mjukt mjukt i titel, handling eller på omslag är det som gäller idag. Och efter lite letande bland böcker jag har läst och efter lite huvudbry så framkom denna trio, jag är väl inte helt nöjd med böckerna jag valde men här kommer dem.

Som vanligt länkar jag till mina recensioner för er som är intresserade av böckerna handlar om och/eller vad jag tyckte om dem.

  1. Under ägget av Laura Marx Fitzgerald

  2. Her body and other parties av Carmen Maria Machado

måndag 17 juni 2024

Vad jag läste, hört och sett på under vecka 24 / 2024

 
Har fått läst en del i veckan men inte alls den mängd som jag skulle ha velat, har läst en del testläsningsmanus, och förberedelser för student som gjort att jag inte har läst det som jag tänkte mig.
Jag har även sett på lite booktube i veckan men även på youtbue, det som kallas authortube förutom TV-serier som Elite (1 avsnitt) och 3 body problem (2 avsnitt).
Sen har jag skrivit en del på min bok, men i övrigt lyssnat på musik och ljudbok. 

Det här har jag läst dag för dag 
10/6
50 sidor ur Där ljuset hittar in av Olivia Reimhagen (ljudbok)
71 sidor ur Enders spel av Orson Scott Card

11/6
34 sidor ur Där ljuset hittar in

12/6
41 sidor ur Där ljuset hittar in

13/6
24 sidor ur Där ljuset hittar in

14/6
28 sidor ur Där ljuset hittar in (utläst)
63 sidor ur Enders spel (utläst)

15/6 
0 sidor

16/6
ca 250 sidor ur skriv skönlitterärt av Magnus Carlbring (utläst)
24 sidor ur Välkommen till Himmelsta av Hanna Landahl (ljudbok)

Sammanlagt läst denna vecka

antal sidor 585
antal lyssnade timmar ca 2½
antal böcker 3

Sammanlagt läst under juni
antal sidor 2824
antal lyssnade timmar 7½
antal utlästa böcker 10

Sammanlagt läst under maj
antal sidor 4189
antal lyssnade timmar 17 timmar och 15 minuter
antal lästa böcker 14

Sammanlagt läst under april
antal sidor 6826
antal lyssnade timmar ca 22
antal böcker 28


Sammanlagt läst under mars
antal sidor 5715
antal lyssnade timmar ca 22 och en kvart
antal böcker 16

Sammanlagt läst under februari
antal sidor 6816
antal lyssnade timmar 23½
antal böcker 21

Sammanlagt läst i januari
antal sidor 6129
antal lyssnade timmar 42
antal böcker 17

Sammanlagt läst detta år
antal sidor 27216
antal lyssnade timmar ca 116 timmarr och 45 minuter (+6)
antal böcker 101/ 114 enligt Goodreads 


söndag 16 juni 2024

Ända in i mammahjärtat av Hanna Landahl

 

Sofias yngste son ska ut på långresa och själv fyller hon snart femtio. Vad ska hända härnäst? Hur ska hon fylla all den tid som blir över när barnen är utflugna? För trettioåriga Majken är det tvärtom, hon hinner ingenting. Majken är alltid på väg någonstans: till förskolan, till jobbet eller till familjens ambitiösa husbygge vid havet. Den ständiga stressen får Majken att undra om detta verkligen är det liv hon vill leva. Karriärkvinnan Lollo har nyligen fyllt fyrtio och insett något livsavgörande, att hon vill bli mamma! Men den stora frågan är om Lollo är för sent ute? ”Ända in i mammahjärtat” är en varm relationsroman om tre kvinnor vars öden flätas samman. Berättelsen kretsar kring den viktigaste relationen vi har i våra liv – den till barnen.

Bokomslag och beskrivning av bokens handling hämtad från Storytel.

Då Evelina gav mig prompten att jag skulle läsa en bok som handlade om en mammarelation, och jag vill läsa nåogt av Hanna Landahl så passade det ju jättebra med att lyssna på den här ljudboken.

Jag fick en feel-good berättelse med väl utvecklade karaktäer och ett relationsdrama som jag gillade att läsa om.

lördag 15 juni 2024

Children of time (#1) av Adrian Tchaikowsky

 

The last remnants of the human race have left a dying Earth, desperate to find a new home among the stars. Following in the footsteps of their ancestors, they discover the greatest treasure of the past age – a world terraformed and prepared for human life.

But all is not right in this new Eden. In the long years since the planet was abandoned, its new occupiers have turned it from a refuge into mankind's worst nightmare.

Now two civilizations are on a collision course, both testing the boundaries of what they will do to survive. As the fate of humanity hangs in the balance, who will emerge as the rightful heirs of this new Earth?

Dive into Tchaikovsky's chillingly brilliant universe with Children of Time, the Winner of the 30th anniversary Arthur C. Clarke Award for Best Novel.

Bokomslag och beskrivning av bokens handling hämtad från Adlibris.

Jag är nästan sur på mig själv att jag inte har läst den här tidigare, då jag hade hört så mycket gott och bra om den då jag har sett på booktubers som jag delar lässmak med för den här var bra, så bra.

Det var en fröjd att läsa och jag kunde knappast lägga den ifrån mig ville så gärna veta vad som skulle hända med de där sista människorna som sov i ett rymdskepp som färdades fram genom rymden i jakt efte ett ställe de skulle kunna bo och överleva på. Och jag gillade att läsa om den nya civilisationens utveckling på en planet som rymdskeppet kom i kontakt med och hur det skulle sluta.

Och spänningen och läsupplevelsen höll sig hela vägen igenom hela boken så nu ser jag bara spänt framåt att få läsa nästa del.

Den här boken ingår även i Kaosutmaningen 2024 i Kaosutmaningen 2024 som # 40 - en SF bok.

fredag 14 juni 2024

Herrarna satte oss hit av Elin Anna Labba

 

Vinnare av Augustpriset 2020 för Årets svenska fackbok!

För hundra år sedan inleddes tvångsförflyttningarna av renskötande samer i Sverige. Myndigheterna kallar lösningen för en dislokation, men på samiska föds ett eget ord; Bággojohtin, tvångsförflyttning. De första som tvingas iväg lämnar sina hem i tron att de ska få komma tillbaka.

Bakgrunden är att Norge har blivit en egen nation. Att människor flyttar över gränsen med renar är ett rött skynke för den norska staten som vill ha markerna för sina landsmän. 1919 kommer Sverige och Norge överens om att begränsa hur mycket ren som får flytta över gränsen och i och med det inleds tvångsförflyttningarna av ett stort antal renskötande familjer. Det blir också inledningen på ett mörkt kapitel i Sveriges historia.

Herrarna satte oss hit berättar nu historien genom de tvångsförflyttades ögon. Elin Anna Labba har samlat berättelser, foton, brev och jojktexter, och fram träder en kör av röster från de som inte längre kan berätta. Boken skildrar ett hårt liv, renar som går förlorade när de vänder norrut mot tidigare marker, barn som lämnas till släktingar och sedan blir kvar. Sorg som tystas men ändå förs vidare.

Bokomslag och beskrivning av bokens handling hämtad från Adlibris.

Jag tycker vår svenska historia och den samiska historien är viktiga att uppmärksamma och läsa om och jag förfasas över hur andra människor behandlas.
En läsvärd bok.

Den här ingår även i KaosutmaningenKaosutmaningen som # 34 en bok som fått Augustpriset.

torsdag 13 juni 2024

Hett i hyllan vecka 24 / 2024

 

Så här skriver Monika om Hett i hyllan:Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?Även denna veckan blir det en bok som har funnits i min Storytel bokhylla i flera år och som jag ännu inte har lyssnat på.

For fans of The Hunger Games, Battlestar Galactica, and Blade Runner comes the first book in the Partials Sequence, a fast-paced, action-packed, and riveting sci-fi teen series, by acclaimed author Dan Wells.

Humanity is all but extinguished after a war with Partials—engineered organic beings identical to humans—has decimated the population. Reduced to only tens of thousands by a weaponized virus to which only a fraction of humanity is immune, the survivors in North America have huddled together on Long Island. But sixteen-year-old Kira is determined to find a solution. As she tries desperately to save what is left of her race, she discovers that that the survival of both humans and Partials rests in her attempts to answer questions about the war's origin that she never knew to ask.

Playing on our curiosity of and fascination with the complete collapse of civilization, Partials is, at its heart, a story of survival, one that explores the individual narratives and complex relationships of those left behind, both humans and Partials alike—and of the way in which the concept of what is right and wrong in this world is greatly dependent on one's own point of view.

onsdag 12 juni 2024

Stjärnor och rök ( #1) av Marie Lu

 

Möt Winter Young, bakgrundsdansare förvandlad till globalt popfenomen. Hans berömmelse har slagit alla rekord och sålt ut arenor från Los Angeles till London. Nu ska den svimningsframkallande stjärnan träda in på en helt ny arena.

Den ökände kriminelle magnaten Eli Morrison har bara en svaghet – dottern Penelope – och Penelope önskar sig bara en sak i 19-årspresent: en privat konsert med Winter Young. När den hemliga polisorganisationen Panacea kontaktar Winter med en unik chans att infiltrera Morrisons innersta krets måste han använda sig av all sin berömmelse, list och karisma för att ro hem uppdraget.

Han kommer dock inte att göra jobbet på egen hand. Panacea-gruppens yngsta spion, Sydney Cossette, får rollen som Winters livvakt – och hon kan vara den enda på jorden som inte är mottaglig för hans charm. Men i takt med att uppdraget fortskrider kommer de två närmare varandra, och Sydney tvingas erkänna att just den här A-kändisen är mer än bara snygga danssteg och ett vackert ansikte.

Kan Panaceas mest osannolika duo bli dess största hjältar? Förutsatt att de lyckas överleva...

Bokomslag och beskrivning av bokens handling hämtad från ModernistaModernista, som också skickade denna bok till mit som ett recensionsexemplar förra året utan att jag hade bett om det.


Sen var det egentligen inte en tanke att jag skulle dröja så här länge innan jag läste boken. Sen för det andra var det en bra och underhållande bok när jag läste den. Helt i från annat jag läst av författaren men jag gillar den och jag kan mycket väl tänka mig att läsa mera om karatkärerna och historien med spionerna och den hemliga byrån.



tisdag 11 juni 2024

Tisdagstrion - Tre böcker i samma typ av miljö

 Dagens tisdagstrio tisdagstrio var ett kul tema. Först tänkte jag att det var svårt att komma på en trio, men sen så bara gick tankarna iväg först tänkte jag hav och båtar (som Färjan av Mats Strandberg och Djävulen och det svarta vattnet av Stuart Turton och tänkte på The house in the cerulean sea av T J Klune), men sen gled tankarna vidare till skepp i rymden istället, speciellt då jag precis läst den här som jag har först i trion och den har blivit min nya favorit nu.

Jag har som vanlgit länkat till mina recensioner (den första har jag ännu inte recenserat än men som jag sa den blev min nyaste favorit bokläsning) så ni kan se på dem om ni ä rintresserade av vad boken handlar om och/eller vad jag tyckte om dem.

  1. Children of time av Adrian Tchaikovsky: A race for survival among the stars... Humanity's last survivors escaped earth's ruins to find a new home. But when they find it, can their desperation overcome its dangers?

    WHO WILL INHERIT THIS NEW EARTH?

    The last remnants of the human race left a dying Earth, desperate to find a new home among the stars. Following in the footsteps of their ancestors, they discover the greatest treasure of the past age—a world terraformed and prepared for human life.

    But all is not right in this new Eden. In the long years since the planet was abandoned, the work of its architects has borne disastrous fruit. The planet is not waiting for them, pristine and unoccupied. New masters have turned it from a refuge into mankind's worst nightmare.

    Now two civilizations are on a collision course, both testing the boundaries of what they will do to survive. As the fate of humanity hangs in the balance, who are the true heirs of this new Earth?

  2. To sleep in a a sea of stars av Christopher Paolini

  3. Dead silenceDead silence av S A Barnes

söndag 9 juni 2024

Vad jag läste, såg och hörde på under vecka 23 / 2024

Har läst en del men ändå inte denna vecka, men jag känner mig rätt nöjd med min läsningstakt. Läser ju lite testläsnig för andra precis som de läser mitt manus.

Fast den bok jag läser har ett äldre omslag

Jag har även sett på lite booktube och även youtube (med inriktning på skrivande) och TV-serier som Bodkin (2 avsnitt därmed avslutat säsong 1), 3 body problem (2 avsnitt) och Elite (1 avsnitt).
I veckan har jag skrivit lite på mitt bokmanus. bokmanus. Annars har jag lyssnat på lite poddar som (Debutantpodden och Skrivdrömmar). Annars har jag lyssnat även på musik.

Detta läste jag dag för dag 
3/6
48 sidor ur Under sommarnattens stjärnor av Olivia Reimhagen (ljudboken)
72 siodr ur Avigt hav av Marie Darreussecq
61 sidor ur Färskt vatten till blommorna av Valerie Perrin

4/6
76 sidor ur Under sommarnattens stjärnor
42 sidor ur Avigt hav
135 sidor ur Färskt vatten till blommorna (utläst)


5/6
84 sidor ur Under sommarnattens stjärnor (utläst)
54 sidor ur Avigt hav 
32 sidor ur Drömmagi av Gabriella P Kjeilen (ljudbok, utläst)
192 sidor ur Fearsom womb:Jujutsu Kaisen vol 2 av Gege Akutami (utläst)

6/6
60 sidor ur Avigt hav (utläst)
184 sidor ur Love me, love me not vol 2 av Io Sakisaka (utläst)

7/6
55 sidor ur Där ljuset hittar in av Olivia Reimhagen (ljudbok)
43 sidor ur Shadow & Betrayal av Daniel Abraham 

8/6
68 sidor ur Där ljuset hittar in
22 sidor ur Shadow & Betrayal
65 sidor ur Enders spel av Orson Scott Card

9/6
17 sidor ur Där ljuset tittar in
21 sidor ur Shadow & Betrayal 
57 sidor ur Enders spel


 Sammanlagt läst denna vecka

antal sidor 2142
antal lyssnade timmar ca 5½
antal böcker 7

Sammanlagt läst under juni
antal sidor 21522 
antal lyssnade timmar 5½
antal utlästa böcker 7

Sammanlagt läst under maj
antal sidor 4189
antal lyssnade timmar 17 timmar och 15 minuter
antal lästa böcker 14

Sammanlagt läst under april
antal sidor 6826
antal lyssnade timmar ca 22
antal böcker 28


Sammanlagt läst under mars
antal sidor 5715
antal lyssnade timmar ca 22 och en kvart
antal böcker 16

Sammanlagt läst under februari
antal sidor 6816
antal lyssnade timmar 23½
antal böcker 21

Sammanlagt läst i januari
antal sidor 6129
antal lyssnade timmar 42
antal böcker 17

Sammanlagt läst detta år
antal sidor 28773
antal lyssnade timmar ca 119 timmarr och 45 minuter (+6)
antal böcker 98 / 112 enligt Goodreads 

Monstrets dotter (De utvalda #2) av Kristin Cashore

 

Sjuttonåriga Flamma kan läsa människors sinnen och styra deras vilja. Hela hennes väsen är förföriskt, men folk minns hennes elake döde far och undrar om dottern är likadan. Flamma vill bevisa att hon inte alls är som sin far. Med hjälp av sina krafter försöker hon avstyra ett hotande krig. Hon börjar inse den fulla vidden av sin styrka och den skrämmer henne. Kommer hon att bli ett lika fruktansvärt monster som hennes far var, eller kan hon använda sin förmåga till att göra gott?

Monstrets dotter är en mörk, känslosam berättelse som förtrollar och berör. Författaren Kristin Cashore har skapat sin egen nisch som unik fantasyförfattare med känsla både för trovärdiga karaktärer och en andlöst spännande intrig som man bara måste följa till slutet.

Bokomslag och beskrivning av bokens handling hämtad från Adlibris.

Forsatte att läsa ur den här serien gjorde jag och Evelina i förra månaden, tyvärr var inte denna del av serien lika intressant och bra som första delen. Men gillade sättet att de är fristående men ändå är i en mer utvidgad värld vi får läsa. Och jag gillade huvuvdkarktärern Flamma ohc vad hon fick vara med om. Tillexempel den närhet hon hade till två hästar.















lördag 8 juni 2024

Erotik jag läst under första halvåret 2024

 Ibland läser jag lite saker som jag inte känner för att ge ett helt inlägg till då jag skriver om dem, nu har jag några sådana böcker/verk som jag läst under detta första halvår som jag tänkte jag skulle sammanställa här:

"Män som älskas av män" är en gay-erotisk novellsamling som innehåller berättelser i genren erotisk feelgood. De handlar bland annat om hur innerligt bra det känns att uppleva kärlek och passion, om polyamori på en plats där allt är möjligt och att omfamna sin inre längtan innan det är försent ... Denna samling innehåller följande erotiska Ingenting att förloraKärlek har ingen ålder - feelgood erotikEn fri man - erotisk novellLa dolce vita - erotisk novellPolisförhöret - erotisk novellSyndafjället - erotisk novellKollektivet - erotisk novellOmklädningsrummet - erotisk novellÄlskare-
Who is trying to kill the members of an elite special ops team that worked off the radar in Iraq in the '90s? It's up to Dan Stagg to track down the survivors - the men with whom he stormed an undefended surveillance station, killing everyone inside. And now, many years later, the team is being targeted in what seems like a series of unrelated attacks. Dan teams up with his old comrade Al Benson, once a rising star of the USMC, now a respectable married civilian with a few secrets to hide. As they dig deeper into the secrets of the past, Dan discovers that Benson's looking for more than just answers. An explosive affair threatens everyone's future, and connects Dan to a past he thought he'd left behind.



Get ready for a sexy Power Struggle...

A warrior who has vowed never to take a bride
Bought by a girl who needs a body slave... but has no idea what to do with him
Will Kaylee be able to tame the huge Havoc she bought at the Flesh Bazaar?
Or will Solar turn the tables and end up... Mastering the Mistress?

Solar M'Tex is a Havoc--a race of males who have sworn never to bond themselves to a female. So the idea of serving or loving any woman, no matter how beautiful, is foreign to him. But when he gets captured and sold at the Flesh Bazaar, he has no say in who buys him. Before he knows it he is the exclusive property of Kaylee, a lush little female from Yonnie Six who wants her own personal body slave.

Kaylee is new to Yonnie Six high society. She didn't even know she needed a body slave until her new friend Lyla told her. But when Lyla talks her into buying the huge, muscular Havoc, she doesn't know what to do with him--or have any idea how she's going to master him.

Soon they're in Kaylee's new dungeon with all the equipment a Mistress could need to tame a new slave. Kaylee does her best but when Solar gets free of his restraints, the tables are turned. Will she escape from the male she dared to try and master... or will Solar end up Mastering the Mistress?

Rebecca vet inte riktigt när innehållet i de hemliga breven förändrades från vardagligt till glödhett. Kanske har spänningen alltid funnits där mellan raderna. Men nu har det gått så långt att Rebecca får svårt att fokusera på jobbet. Allt hon kan tänka på är de lustfyllda fantasier som orden i breven väcker inom henne. Hon vet att det är någon av hennes kollegor som skriver dem. Frågan är bara vem ...

Elina Kangas bor utanför Linköping tillsammans med sin familj och är aktiv inom flera genrer. Hon skriver sensuella noveller med fokus på att utforska lust i vardagen. Förutom njutningsfulla möten innehåller novellerna romantik och en lekfullhet.



fredag 7 juni 2024

Ensamvarg (Flocken #1) av Sara Dalengren

Jonathan är en skepnadsskiftare på flykt undan flocken som dömt honom till döden. Vad han har gjort för att förtjäna sin dödsdom vet han inte. Hos Miriam finner han en fristad, men vågar han tro på en framtid eller kommer det förflutna att hinna ikapp honom?


Miriam är thrillerförfattaren med smak för det makabra, vilket har haft en förödande effekt på hennes kärleksliv. Hon lever ensam, omgiven av Hökensås skogar, med när hon tar sig an en skadad främling förvandlas hennes lugna lantliga tillvaro drastiskt.


Jonathan är en skepnadsskiftare på flykt undan flocken som dömt honom till döden. Vad han har gjort för att förtjäna sin dödsdom vet han inte. Hos Miriam finner han en fristad, men vågar han tro på en framtid eller kommer det förflutna att hinna ikapp honom?


Ensamvarg är en spännande och humoristisk romance om att hitta kärleken trots att man inte är som alla andra.

Bokomslag och beskrivning av bokens handling är hämtad från Adlibris. 

Den här boken köpte jag av författaren för över fem år sen men sen fick jag aldrig läst den. Varför blir det så att man köper böcker men aldrig får läst dem?

Jag ska säga att det var ett tag sen jag läste en paronormal romance, sen romance är inte riktigt min genre, men ibland läser jag det. Sen är ju just parnormalt något jag är intresserad av då jag är först och främst en läsare av fantastik. 

Och den här var bra och intressant och jag gillade karaktärerna och kommer någon gång försöka läsa fortsättningen av den här serien för jag gillade det tillräckligt mycket och jag vill läsa mer.

torsdag 6 juni 2024

Hett i hyllan vecka 23 / 2024

Så här skriver Monika om Hett i hyllan:Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?Ännu har jag en bok som  jag tänkt att lyssna på sen jag första gången sen jag hörde talas om den och då den engelska titeln runt 2015.


Sextonåriga Lydia är sina föräldrars ögonsten. Det är hon som förväntas uppfylla deras grusade drömmar: Marilyns önskan om att bli läkare, som hon fick ge upp när de tre barnen kom, och kinesisk-amerikanske James längtan efter att passa in.

Men en dag kommer Lydia inte ner till frukosten, och hennes säng uppe i sovrummet är tom. När dottern hittas död i sjön i närheten av familjen Lees hem rämnar den sköra värld som Marilyn och James har byggt upp.

”Säg inget om Lydia” är ett djupt rörande porträtt av en familj, som gläntar på dörren till tonåringarnas hemliga värld, och till det smärtsamma förflutna som föräldrarna tiger om. Under ytan i det lilla samhället vid sjöns strand ruvar hemligheter, åtrå, skam och en intensiv längtan bort.


onsdag 5 juni 2024

Vad jag läste i maj / 2024

 

Denna sci fi bok var den bästa boken jag läste denna månad. 
Tyvärr  har jag ännu inte hunnit skriva en recension om den.


Jag tror jag har kommit in i lite bättre läslust och läsflyt än vad jag har varit på ett tag, men sen så gör ju manga att det går lite snabbare att läsa, så då blir det ju fler böcker lästa än vanligt.

Mitt skrivprojekt tar ännu lite tid från läsningen, men det går i omgångar. Och jag har istället det senaste testläst ur flera olika manus så jag har ändå läst men inte sådant jag kan räkna in i denna statistik. 

Jag har läst en del utitfrån mina mål som jag tänkte mig i början av året, men det går kankse inte riktigt så bra som jag vill men tillräckligt bra så att jag tycker det känns bra. 
Speciellt att läsa av mina egna böcker har tagit fart och jag får läst mera än vad jag fått på flera år.
Det som jag gillar är att läsa andras favotitböcker men denna månad har det inte blilvit läst någon, men det finns andra månader då jag läst flera stycken så det kan sägas gå jämnt upp.
 
90. Den magiska skålen av Baba Wague Diaktié (påbörjad 240501, avslutad 240501, betyg 3, biblioteksbok)
91. Blue flag vol 2 av Maito (påbörjad 240502, avslutad 240502, betyg 3, biblioteksbok)
92. Mali - i terrorns skugga av Diane och Fredrik Jamse (påbörjad 240502, avslutad 240502, betyg 3, biblioteksbok)
93. Ensamvarg av Sara Dalengren (påbörjad 240501, avslutad 240505, betyg 4, egen ägd bok, hett i hyllan)
94. Monstrets dotter (De utvalda #2) av Kristin Cashore (påbörjad 2505003, avslutad 240510, betyg 4, egen ägd bok, hett i hyllan)
95. Mörkersikt av Johannes Källström (påbörjad 240508, avslutad 240530, betyg 3,5, egen ägd bok, hett i hyllan)
96. Blowback ´07 av Brian Meehl (påbörjad 240510, avslutad 240526, betyg 3,5, egen ägd bok, hett i hyllan)
97. Ända in i mammahjärtat av Hanna Lanndahl (påbörjad 240512, avslutad 240525, betyg 3, ljudbok)
98. Stjärnor och rök av Marie Lu (påbörjad 240512, avslutad 240517, betyg 4, rec ex)
99. Skrivboken. skrivprocess, skrivråd och skrivstrategier av Siv Strömquist (påbörjad 240517, avslutad 240527, betyg 4,5, biblioteksbok)
100. Children of time (#1) av Adrina Tchaikovsky (påbörjad 240518, avslutad 240523, betyg 4,5, biblioteksbok)
101.The enagement party av Darby Kane (påbörjad 240520, avslutad 240530,betyg 3, ljudbok)
102. Herrarna satte oss hit - om tvångsförflyttningarna i Sverige (påbörjad 240520, avslutad 250530, betyg 4, biblioteksbok)
103. Färskt vatten till blommorna av Valérie Perrin (påbörjad 240529, ännu ej avslutad)


Sammanlagt läst under April 

antal sidor 4189
antal lyssnade timmar ca 17 timmar och 15 minuter
antal böcker 14

Sammanlagt läst detta år
antal sidor 27844
antal lyssnade timmar ca 114 (+6)
antal böcker 83
 
Kvinnliga författare 6
Manliga författare 7
Okänt kön  0
Författarsamarbete  (k+m) 1 (m+m) 1 (k+k) 0 (fler än två) 0
Omläsningar 0
DNF(Did not finnish) 0
Betyg 1 - 0
Betyg 2 - 0
Betyg 3 - 7
Betyg 4 - 5
Betyg 5 - 1
Medelbetyg 3,3
På engelska 4

Böcker lästa med Evelina 8
Egna böcker/hett i hyllan/rec ex - 0/4/1
Biblioteksbok 6
Lånad bok 0
Fysisk bok 11
Ljudbok 2
e-bok 0
YA 3
Barn (3-6) 0
Barn (6-9) 1
Barn (9-12) 0
Barn (12-15) 0

Fantasy 1
Urbanfantasy 10
Paranormal 0
Paranormal-romance 1
Sci-fi 1
science fantasy 0
Steampunk 0
Dystopi 0
Superhjältar 0
Magisk realism 0
Klassiker 0
Biografi 0
Memoarer 0
Contemporary (samtida/relations-roman) 2
Feel-good 0
Romance 2
Julbok 0
Dark academia 0
Historisk roman 0
Skräck 1
Deckare/Thriller 1
Spion 1
Mysterie 0
Seriealbum/grafisk roman 0
Manga 2
Fakta 3
Metalitteratur 0
True Crime 0

Novell 0
Novell-samling 1
Dikt-samling 0
Pjäs-samling 0
POC (asiatisk) 2 (afrikansk) 2 (Latinix) 0 (Nord Amerikansk ursprungsbefolkning) 0 (svarta författare) 1 (samisk) 1
Islam religion/myter 0
HBTQ+ tema 2
Psykisk ohälsa (1)
Handikapp / kronisk sjukdom 
Andra världskriget 0
Feministisk (1)

tisdag 4 juni 2024

Tisdagstrion - Hjärta & hjärna (i titel, handling eller på omslag)

Veckans tisdagstrio var lite klurig för hur tolkar man Hjärta & hjärna, och även få böcker som jag inte har haft med i tisdagstrion tidigare (eller i alla fall inte de närmaste veckorna). Så jag har faktiskt att gå på hjärna, i det här fallet någon eller något i handlingen är klok, intilligent alltså något som man skulle kunna tänka sig har en HJÄRNA. (Då hjärta kanske kunde vara lätt med romantiska böcker rakt igenom).

Så här kommer min trio, som vanligt länkar jag till mina recensioner så den som är intresserad av vad böckerna handlar om och/eller vad jag tyckte om dem.

  1. Death note av Tsugumi Ohba  (flera intilligenta unga män, som jag antar man då kan säga har en hjärna som ger kopplingen till trion, är med i den här manga serien)

  2. Remarkably bright creatures av Shelby Van Pelt (förutom en klok och intilligent bläckfisk så finns mycket hjärta med i handlingen)

  3. The emperors soul av Brandon Sanderson (skulle ju kunna även kunna tolka in hjärta i den här för var sitter en människas själ om inte i hjärtat tänker jag. Annars är det hennes intelligens jag tänkte på då jag valde att ha med boken.)