onsdag 7 juni 2023

Under ägget av Laura Marx Fitzgerald

 

Morfar kämpade för att lyfta huvudet.
"Under ägget", sa han. Hans blick som alltid brukade vara så klarblå var alldeles dimmig. "Titta under ägget."
"Vad finns under ägget?" frågade jag.
"Ett brev. Och något värdefullt ..."


Theodora, eller Theo, som hon kallas, är tretton år. När hennes älskade morfar Jack omkommer i en bilolycka blir hon ensam kvar med ansvaret för sin halvgalna mamma, deras fallfärdiga gamla townhouse i Greenwich Village i New York och inte ens 400 dollar att leva på.
Men så råkar Theos klumpiga katt ha omkull en flaska rengöringsvätska med sprit i, och den hamnar på en tavla som tillhört morfar. Theo upptäcker att dold under målningen finns en annan bild som ser ut som ett äkta gammalt mästerverk. Hur har den hamnat i morfars ägo? Och varför är den övermålad?

Med hjälp av en skara omaka vänner - kändisbarnet Bhodi, den excentriske bibliotekarien Eddie och prästen Cecily - börjar Theo söka efter gåtans svar över hela Manhattan. Undan för undan rullas en makalös historia upp om Theos morfar, renässanskonstnären Rafael och hemligheter som bevarats ända sedan andra världskriget och nazisterna.

Bokomslag och beskrivning av bokens handlin hämtad från Raben & Sjögren.

Denna bok läste jag för att Evelina sa åt mig att göra det, vi har under detta år som utmaning åt varandra att varannan läsa en specifik bok.

Det var en intressant och underåhllande bok även om den riktar sig till barn i åldern 9-12 år men ibland gillar jag att läsa dessa böcker och oftast är det bra böcke som passar lika bra för andra åldrar än den ålder den är skriven för, likaså med denna, för det är intressant med ett konstmysterie.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar