måndag 20 mars 2017

En man som heter Ove av Fredrik Backman


Ove är 59. Han kör Saab. Folk kallar honom ”bitter” och ”grannarnas skräck”. Men Ove är fan inte bitter, grymtar han. Han går väl bara inte runt och flinar jämt!
Varje morgon tar Ove sin inspektionsrunda i kvarteret. Flyttar cyklar och kontrollerar källsorteringstunnorna. Trots att det är flera år sedan han avsattes som ordförande på bostadsrättsföreningens årsstämma. Eller ”den där statskuppen”, som Ove själv bara minns den.
Men bortom den vresige ordningsmannen finns en historia och en sorg. Så när de nyinflyttade grannarna i radhuset mittemot en novemberdag råkar förstöra Oves brevlåda blir det upptakten på en komisk och hjärtevärmande berättelse om tilltufsade katter, oväntad vänskap och den uråldriga konsten att backa med släp. Som kommer förändra en man och en bostadsrättsförening i grunden.
Fredrik Backmans debutroman om den arga äldre mannen i grannhuset präglas av pricksäker humor och hög igenkänningsfaktor. En underhållningsroman som både lyckas skapa sitt eget humoristiska universum och berätta något viktigt om oss själva och vår tid.   Texten och bilden är hämtad från Adlibris om boken.

Lyssnat på den bok, pga jag fick en gratis månads provperiod på BookBeat, har tidigare haft Storytel av och till, Och nu efter denna månad som har gått tror jag Storytel känns bättre på det sättet att deras sleepfunktion hade när man skulle börja lyssna igen att man kan ange när man vill uppta lyssnandet. Och det fungerar för mig som oftast har somnat och behöver backa tillbaka i boken. Och det är svårt utan att kunna ange att det är 2 eller 5 eller något annat i minuter jag vill backa. Men jag lyssnar inte så mycket på ljudböcker nu, har lyssnat mer tidigare, nu har jag gått över att lyssna på poddar istället, så jag vet inte ens om jag ska ha någon sådant här abonnemang på ljudböcker längre. Får fundera lite på det.
Boken i sig hade jag tänkt att läsa länge, vet inte varför jag inte gjorde det när den kom ut, kanske för jag har hört alldeles för mycket om den, så jag blev lite anti på grund av det? Jag kan väl säga att det var ju inte en av dem bättre böcker jag har läst, även om många bokbloggare som jag läser säger att det är en av deras favoriter. Visst kan jag gilla tanken på att den lite "sure och grinige gubben" Ove får lite upprättelse av sina nya och gamla grannar i denna bok, och att han får känna lite lycka även efter det att han har blivit änkeman. Han mår ju inte alls bra överhuvudtaget och det är så mysigt att få läsa om hur hans grannar tar hand om honom... (Hoppas verkligen inte detta blev spoiler. 
I kaosutmaningen får boken också plats som bok nr 2 En bok med ett djur på omslaget. (Om ni inte tänker på det först så sitter det en katt till vänster om Ove på bilden).

2 kommentarer:

  1. En man som heter Ove är så superbra.

    SvaraRadera
  2. Jag gillar verkligen En man som heter Ove. Även filmen var bra.

    SvaraRadera