måndag 6 mars 2017

Kampen om Järntronen (Game of Thrones del 1) av George R.R. Martin

I en svunnen tid inträffade en våldsam klimatförändring. Somrarna varar i decennier och följs av vintrar långa som en livstid. Längst upp i Norden ligger muren av is, ständigt bevakad av brödraskapet som vigt sitt liv åt uppgiften att skydda de sju konungarikena mot vålnader, kyla och okända faror. Men kusliga händelser vid muren förebådar en framtid av oro och krig.
Robert Baratheon och Eddard Stark befriade en gång i tiden de sju konungarikena från den galne draklorden Aerys och det blev Robert som besteg järntronen medan Eddard drog sig tillbaka till sitt Vinterhed.
Efter en lång tid av fred samlar sig kung Roberts fiender både i Norden och i Södern. Hans närmaste rådgivare har dött under mystiska omständigheter och till och med hans egen drottning smider i hemlighet onda planer. Kung Robert ber Eddard Stark om hjälp och Eddard och hans familj dras obönhörligt in i maktspelet kring de sju konungarikena. Intrigerna och maktkampen vid hovet leder till ett regelrätt krig mellan olika ätter och deras lorder.
Men det största hotet mot kung Robert är den mördade draklordens två barn, en son och en dotter som nu har vuxit upp. De lever i exil och har fått en fristad hos hövdingen över Dothrakiens grässlätter. Med hjälp av hövdingen och hans fyrtiotusen krigare ska så småningom en ättling av drakens blod åter sitta på järntronen.
Text hämtad från Bokus sida.

Detta var en fantasyserie som jag har tänkt att påbörja läsning av länge, och nu äntligen blev det dags (ock konstigt är det att jag inte har läst den tidigare den kom ju ut 1996 redan), Nu ska jag fortsätta att läsa denna serie för det verkar den vara värd. Den uppfyller mina krav som en high fantasy bok ska innehålla. 
Nu ska jag även påbörja att se TV-serien, jag har fått den uppfattning att det är en bok per säsong, stämmer det.

Denna bok ingår även i kaousumaningen 2017 som bok nr 21 en tegelsten ( en bok på över 500 sidor och denna var på ca 730 sidor).

1 kommentar:

  1. Första såsongen och första samspelar, tror även att det stämmer för bok två, kanske t.o.m 3, men efter det är jag tveksam.

    SvaraRadera