lördag 15 december 2018

HBTQ+ - Psykologiska perspektiv och bemötande av flera författare

Heteronormen, cisnormen och mononormen varför bör vi känna till dem? Hur kan behandlare skapa ett samtalsklimat där klienterna kan känna sig trygga? Vilken kunskap om hbtq+-personers livsvillkor behövs för ett professionellt bemötande? Och varför räcker inte bara empati?

Den här boken tar ett omfattande grepp om frågor som rör homo, bi, trans, queer och en rad andra identitetskategorier som alla relaterar till sexualitet, relationsbildning, kön och könsuttryck i boken samlade under akronymen hbtq+. Trots en positiv utveckling i samhället leder minoritetsstress fortfarande till ökad ohälsa hos hbtq+-personer, och kunskapsluckorna är stora inom samhälls- och vårdinstanser. Författarna sätter in dessa frågor i ett historiskt och teoretiskt ramverk och gör en grundläggande genomgång av aspekter som rör hälsa och ohälsa i relation till hbtq+. Fördjupande kapitel rör områden som barn och ungdomar, föräldraskap och migration. Praktisk kunskap om professionellt bemötande tas upp och handfasta råd vägleder läsaren. Boken vänder sig till dig som är studerande eller verksam inom ett människovårdande yrke.

HBTQ+ är skriven av flera av Sveriges mest kunniga psykologer och forskare inom området. Antologins redaktörer är Tove Lundberg, leg. psykolog, fil.dr och forskare vid Lunds universitet; Anna Malmquist, leg. psykolog, fil.dr och forskare vid Linköpings universitet; Matilda Wurm, examinerad psykolog och doktorand i psykologi vid Örebro universitet.
Bokomslag och beskrivning hämtad från Adlibris.

Detta är en intressant bok och ack så viktig. Sen är det väl inte för allmänheten egentligen den har mycket fakta för den som jobbar inom just vård- och psykvårds arbeten. Fast jag rekommenderar den som vill ha lite mera att lära sig om ämnet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar