Elin Hägg är etnolog och har både skrivit och illustrerat Dömda kvinnor - Förbryterskor i Sveriges historia som är hennes debut. I boken får vi möta kvinnor som det inte alltid gick så bra för. Som trots att de slet hårt och kämpade, inte blev framgångsrika och lyckade. Deras historia är också viktig. Deras historia är också vår historia.
I den här illustrerade faktaboken möter vi kvinnor ur Sveriges historia, och får genom dramatiserade berättelser en inblick i deras öden. De flesta av dessa kvinnor kan varken kallas förebilder, hjältar eller pionjärer utan det de har gemensamt är att alla gjorde sig skyldiga till och dömdes för olika typer av brott.
Genom att dra paralleller till dagens Sverige visar de här fascinerande livsödena hur brott, straff och samhälle har förändrats genom tiderna. De visar också hur synen på kvinnor har förändrats, hur kvinnor dömts annorlunda än män och hur rika dömts annorlunda än fattiga.
Bokomslag och beskrivning hämtad från Bokus.
Denna bok hörde jag talas om och blev med en gång intresserad av att läsa, en orsak att jag deltog i Middle grade march, och en för att jag gillar att läsa om sanna brottsfall. Jag gillade verkligen denna bok, sen är den ju för barn men det gör ingenting för jag tycker nästan att det blir bättre då.
Denna bok ingår även i Kaosutmaningen som # 39 - en barnbok utgiven i år (2020)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar