söndag 17 mars 2024

Dolda tillgångar av Dorothy Lee Shetterly

 

Som kvinnor och afroamerikaner hade de alla odds emot sig. Det här är den otroliga och sanna historien om fyra matematiker på NASA som möjliggjorde de amerikanska framgångarna i rymdkapplöpningen mot Sovjetunionen. Dorothy Vaughan, Mary Jackson, Katherine Johnson och Christine Darden utförde avancerade matematiska uträkningar enbart med hjälp av räknesticka, papper och penna under en tid då man ännu inte hade några elektroniska datorer.

Dolda tillgångar får vi följa dem under tre decennier då de inte bara förändrade sina egna liv, utan också USA:s framtid enbart med hjälp av sina intellekt.

MARGOT LEE SHETTERLY växte upp i Hampton i den amerikanska delstaten Virginia, där hon lärde känna flera av de kvinnor som boken berättar om.

Bokomslag och beskrivning av bokens handling hämtad från Adlibris.

Har tänkt ett tag att jag skulle läsa denna men det hade inte blivit av än, men sen efter att ha läst New guys som handlade om andra generationens austronater och NASA, och sen för att februari var Black history monht i USA valde jag att läsa den då.

Tyvärr var den inte så bra som jag räknade med, den grep inte riktigt tag i mig som jag hade förhoppning om att den skulle göra. Fast jag gillade ändå att läsa om dessa starka och intilligenta kvinnor som man verkligen får beundra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar