onsdag 21 juli 2021

Bittert arv av Kiran Desai

 

I en dimhöljd by vid Himalayas fot lever en pensionerad och bitter indisk domare med sin älskade hund och hunsade kock. Tillvaron vänds upp och ned när hans barnbarn, den unga Sai, blir föräldralös och kommer för att bo hos honom.

Åh, morfar, mer ödla än människa, tänker Sai om domaren, och vänder sig istället till kocken med sina frågor. Kocken i sin tur väver illa underbyggda framgångsdrömmar om sin son som emigrerat till New York. I själva verket lever denne i misär och hankar sig fram på sjaskiga syltor.

När Sai är sjutton år gammal kommer den nepalesiske läraren Gyan in i hennes liv. En förtrollande kärlek spirar i hemlighet mellan de två ungdomarna, men passionen grumlas när Gyan kommer i kontakt med den nyvaknade nationalistiska gerillans verksamhet.

Bokomslag och beskrivning av bokens innehåll hämtad från Bokus.

Ännu en bok i mitt och Evelinas projekt Världen runt, denna gång en bok från Nepal.

Sen är det kanske inte livet i Nepal som skildras så mycket utan mera motsättningar mellan olika folkgrupper i Indien och sen Kockens son i New York. Bokens handling är lite svårdefinerad, är alltför hoppig och osammanhängande så jag har svårt att fatta vad boken egentligen handlar om och vill skildra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar