onsdag 7 september 2022

Varför kom du inte före kriget? av Lizzie Doron

 

Varför kom du inte före kriget? det är dottern till en överlevande som frågar. Lizzie Doron växte upp ensam med sin mamma i ett kvarter i Tel Aviv där de flesta hade sina såriga rötter i Europa. Ingen var sårigare än mamma Helena. Nu är hon död, och i en räcka oerhört exakt tecknade scener försöker dottern begripa både henne och sig själv. Mötet mellan mammans förfärliga erfarenhet och den israeliska vardagen är komplicerad, minst sagt. Livet i kvarteret kan vara väldigt vanligt och väldigt, väldigt galet på en och samma gång.
Lizzie Doron är född 1953 och lämnade Tel Aviv och alla människorna med samma historia som hennes mamma när hon var 18 år för livet på en kibbutz. Hon har varit journalist men är nu författare på heltid. Varför kom du inte före kriget? är den första boken i en självbiografisk trilogi.

Varför kom du inte före kriget? är obligatorisk läsning i alla israeliska skolor.

Bokomslag och beskrivning av bokens handlning hämtad från Bokus.

Fortsätter att pricka av länder från mitt och Evelinas läsprojekt Världen runt - där vi läser böcker som har koppling till förhoppningsvis de flesta av länderna världen runt. Och detta var boken som vi kopplar samman med Israel i det projektet.

Det är en intressant familjehistoria som berättas ur perspektiviet av hur det är som barn tilll en judisk mamma som överlevt och upplevt andra världskrigets hemska handlingar och vilka uttryck som framkommer då hon försöker leva ett liv nu i förhållandevis tryggt Israel även om man ser vilka psykologiska spår det har satt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar