Högen med pågående läsning har inte minskat, men ändå har jag läst ut några böcker i veckan som gått, så jag känner mig rätt optimistisk med min läsning. Har lite funderingar om jag ska ge upp Trollopes bok, inte helt då men för i år, och ta nya krafter med den nästa år, speciellt om jag har planer på att nästa år ha fokus på att läsa klassiker pga Classiccommunity 2020 reading challenge.
Har i veckan även klarat av att inte helt fastna i TV-serier som jag har gjort de senaste veckorna, för när jag gör det läser jag mindre plus ser mindre på booktube, för jag gillar att se på andra som diskuterar om litteratur och visar vad de läser och vill läsa. Men har ändå hunnit se några avsnitt ur American Horror Story, Unbelivable (har nu sett klart denna serie) och Ounce upon a time.
Nu har jag lyckats lyssna klart på ljudboken Daisy Jones & the six under veckan, men annars har jag lyssnat på poddar, This American Horror Story podcast, The American Horror Story After show podcast/AfterBuzzTV, The Storybrooke Herald, Onceable, The Riverdale Register och Riverdale recap/rewind.
Sidor
▼
lördag 30 november 2019
fredag 29 november 2019
Helgfrågan vecka 48 / 2019
Mia som håller i Helgfrågan undrar denna vecka, om vi har någon julfavorit, utifrån alla julböcker som alla bokhandlar nu svämmar över av, som tex denna bild som Mia själv använder sig av:
Jag får väl säga att jag är inte så förtjust i just den där bokgenren Romance/Feelgood/Romcom (romantiska komedier), eller vad man ska kalla den genre som oftast julböckerna tillhör, men jag vill ändå läsa någon per år, i år räknar jag med att läsa Jag kommer hem till jul av Joanna Bolouri, men även Snösystern av Maja Lunde. Och på tal om den sista, barnböcker är något jag har både läst och läser som ger en julvibbar, så min favorit kommer från när mina barn var små och jag fick läsa bilderböcker för dem, så denna Festen i stallet, är Jesu födelseberättelse på ett lite komiskt sätt, plus de är så söta bilder i den.
Har faktiskt en genombläddring av den med i detta videoklipp som jag har inspelat där jag visar alla våra bilderböcker, där finns även med många julböcker som också är mycket underhållande,
Får ursäkta kvalitén, handhållen kamera plus stökigt rum och lite okoncentrerat tal ibland.
Mia hade även en bonusfråga om vi hade fått fram våra ljusstakar än, och jag får väl säga att till hälften har adventsbelsyningarna kommit upp här.
Men det kommer säkert bli klart idag det är två lite krångligare stjärnor som ska upp så när maken har fixat det så är vi klara för advent på söndag,
torsdag 28 november 2019
Hett i hyllan vecka 48 / 2019
Så här skriver Monika om Hett i hyllan
Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?
Boken jag lyfter upp idag, är inköpt på bokrean för tre eventuellt fyra år sen, jag har så dåligt minne, och har inte skrivit upp när jag köpte den. Och den låter så spännande så jag tror verkligen det är en bok som jag skulle gilla om jag bara läste den.
Alla människor lämnar spår efter sig, men spåren avslöjar aldrig hela historien.Vem är Alice Salmon?Student. Journalist. Dotter.Hon som älskar sena nätter och hatar deadlines.Hon som dog förra året.Alice Salmon hittas en vintermorgon död i en sjö i Southampton. Jeremy Cooke, professor på Alices universitet, är djupt tagen av hennes öde. Han bestämmer sig för att dokumentera hennes liv och ta reda på vad som ledde fram till hennes alltför tidiga död. Men inte alla som stod Alice nära är tacksamma över hans besatta strävan. Professorns motiv är dunkla och sträcker sig många år tillbaka. Vilken roll spelar han själv i tragedin? Hans vilja att värna sina egna hemligheter ställs mot viljan att föra fram sanningen om Alice i ljuset."Vem var Alice? är en ovanlig och utmanande bok."- The Guardian"Författaren lyckas manipulera läsaren så att man efter hand tycker allt mer illa om professorn och undrar vilken hans roll i dramat egentligen är.Det är en fascinerande roman, inte bara till sin form utan även till innehåll och temamässigt. Visst är det intressant, det här med digitala spår. Allting lämnar avtryck, omöjliga att torka bort eller bränna. Det kan vara värt att minnas när vi delar med oss av våra liv på sociala medier. Annika Bengtsson bloggDetta är en av de bästa och mest fascinerande kriminalromaner som jag läst och jag har ändå läst tiotusentals deckare! En klar favorit till Deckarakademins pris för 2015! Jean Bolinder, Dast Magazine (jurymedlem i Svenska Deckarsällskapets utl grupp)
onsdag 27 november 2019
Wildcard (Warcross #2) av Marie Lu
Emika Chen överlevde med nöd och näppe det internationella Warcross-mästerskapet. Med sig bär hon nu sanningen om Hideo Tanakas skapelse, en vetskap som gör att hon aldrig mer kommer att kunna lita på den person som en gång var hennes vän och förebild.
Fast besluten att sätta stopp för Hideos fruktansvärda plan slår Emika följe med Phoenix Riders, bara för att upptäcka ett nytt hot på Tokyos neonupplysta gator: Någon har satt ett pris på Emikas huvud. Hennes enda chans att överleva vilar i händerna på Zero och hans hänsynslösa, svartklädda gäng. Men snart inser Emika att Zero inte är den han verkar vara - och att hans beskydd har ett pris.
Insnärjd i en väv av svek och lögner måste Emika bestämma sig: Hur långt är hon beredd att gå för att stoppa mannen hon älskar?
Fast besluten att sätta stopp för Hideos fruktansvärda plan slår Emika följe med Phoenix Riders, bara för att upptäcka ett nytt hot på Tokyos neonupplysta gator: Någon har satt ett pris på Emikas huvud. Hennes enda chans att överleva vilar i händerna på Zero och hans hänsynslösa, svartklädda gäng. Men snart inser Emika att Zero inte är den han verkar vara - och att hans beskydd har ett pris.
Insnärjd i en väv av svek och lögner måste Emika bestämma sig: Hur långt är hon beredd att gå för att stoppa mannen hon älskar?
MARIE LU [f. 1984] är en amerikansk författare vars böcker sålt i över 4 miljoner exemplar. Hon fick sitt stora internationella genombrott med den dystopiska Legend-trilogin, som såldes till 26 länder och följdes av den lika uppskattade serien Den unga eliten. Wildcard - den avslutande, andra boken om Warcross-imperiet gick rakt in på New York Times bestsellerlista.
Bokomslag och beskrivning hämtad från Bokus.
Läste första boken Warcoss för något år sen, och då ville jag ju läsa även denna när den kom, då den fortsätter berättelsen om Emika, Warcross, Hideo och Zero.
Kan bara beklaga att jag läste denna bok då jag inte var helt till fullo med mentalt och hade sjukdom i familjen som gjorde att jag var okoncentrerad när jag läste den. Även om jag kan säga att jag gillade att läsa om hur datorpogram och sådana sociala internetfenomen kan ställa till det för oss människor.
tisdag 26 november 2019
Tisdagstrion - Frestelser
Bloggen Ugglan & bokens tisdagstrio ska handla om Frestelser denna tisdag.
Jag tolkar det som handlingen ska innehålla frestesler för dem som är i boken, så får se om jag kan skriva närmare tolkningar utan att ge bort handlingen.
- Vår älskade av Kamila Shamsie. Läs min recension, så tror jag ni får en blick för vad frestelsen är för något.
- Det finns annan frukt än apelsiner av Jeanette Winterson. Vad jag tänker på om frestelser eller inte, det får ni reda på om ni läser boken, tror jag om ni tänker som jag gör. Vet inte om denna bok är ett bra val för trion men jag gillade boken när jag läste den.
- Harem. En sann historia av Jillian Lauren, denna mening som finns med i beskrivningen i boken säger väl allt om vilka frestelser som Jillian upplever "denn oförblommerade hierarkin bland prinsens kvinnor fick Jillians begär att växa - så hur skulle hon gå till väga för att bli drottning på haremet?", fast när man läser kan man se andra frestelser som karaktärerna i boken blir utsatta för.
måndag 25 november 2019
Läsrapport vecka 47/2019
18/11 65 sidor ur Eldmärkt av Saaba Tahir
139 sidor ur Kvinnorna i Ravensbruck av Rolf Tardell (ultäst)19/11 73 sidor ur Eldmärkt
20/11 66 sidor ur Eldmärkt
21/11 73 sidor ur Eldmärkt
22/11 49 sidor ur Eldmärkt (utläst)
81 sidor ur Pickwickklubben av Charles Dickens
23/11 49 sidor ur Pickwickklubben
24/11 43 sidor ur Svärdets makt av George R R Martin
65 sidor ur Pickwickklubben
Sammanlagt denna vecka
lästa sidor 703
utlästa böcker 2
utlästa böcker 2
Sammanlagti november
lästa sidor 2115
utlästa böcker 6
Sammanlagt i oktober
lästa sidor 3214
utlästa böcker 6
Sammanlagt i september
lästa sidor 4337
utlästa böcker 12
Sammanlagt i augusti
lästa sidor 3573
utlästa böcker 11
Sammanlagt i juli
lästa sidor 3402
utlästa böcker 12
Sammanlagt i juni
lästa sidor 4105
utlästa böcker 13
Sammanlagt i maj
lästa sidor 5030
utlästa böcker 16
Sammanlagt april
lästa sidor 5707
utlästa böcker 15
Sammanlagt mars
lästa sidor 4904
utlästa böcker 16
Sammanlagt februari
lästa sidor 4372
utlästa böcker 14
Sammanlagt januari
lästa sidor 3409
utlästa böcker 10
Sammanlagt i år
lästa sidor 44182
utlästa böcker 132
Sammanlagt i juni
lästa sidor 4105
utlästa böcker 13
Sammanlagt i maj
lästa sidor 5030
utlästa böcker 16
Sammanlagt april
lästa sidor 5707
utlästa böcker 15
Sammanlagt mars
lästa sidor 4904
utlästa böcker 16
Sammanlagt februari
lästa sidor 4372
utlästa böcker 14
Sammanlagt januari
lästa sidor 3409
utlästa böcker 10
Sammanlagt i år
lästa sidor 44182
utlästa böcker 132
söndag 24 november 2019
Min bokresa # 65 - The Childhood Book Tag
Ännu en bokresa som är en Tag som jag har hittat ibland alla Booktubeklipp jag tittar på.
1) Is there a book that you didn’t like the first time, but ended up enjoying during a second read?
Denna första fråga kan jag inte i nuläget att komma på någon som jag skulle kunna säga om det.
2) Do you still have any books from your childhood? If so what are they, and if not, do you wish you’d kept any of them?
Mina favoritböcker har jag sparat, även om en del har försvunnit efter att blivit utlånade till syskonbarn. En del finns i mina söners bokhyllor men de flesta är nerpackade i låder.
3) Were there popular books or book series you never read or got into as a kid? Nja, minns inga speciella nu, men några jag tänkte på var vissa av Maria Gripes böcker jag inte var intresserad av som Hugo och Josefin, Elvis Karlsson och Pappa Pellerins dotter etc.(Gillade dock Agnes Cecilia en sällsam historia, Tordyveln flyger i skymningen och Skugg-serien)
Kom på en till, jag läste aldrig Roald Dahls böcker som ung, men har läst en hel del som vuxen.
4) What did you mostly read: fiction, nonfiction, comics, or manga? Has that changed as you’ve gotten older? Romaner och seriealbum var nog den vanligast sorten jag läst, Sen om vi ska tala om genrer så var det nog mest mysterie/deckare och fantasy jag läste.
Nu läser jag nog mera nonfiction än jag gjorde som barn, men annars är det samma som nu som då.
5) What were some of the popular books when you were a child in your country?
Maria Gripe, Astrid Lindgren var väl kända författare som de flesta läste.
6) Do you have any reading habits you’ve carried into your teenage/adult life? (e.g. mouthing the words, reading one or multiple books at a time, dog earring a book, reading without music, etc.)
Det minns jag inte. Men jag vet att nu läser jag ju gärna flera böcker på en gång och det behöver inte vara helt tyst när jag läser (kan koncentra mig även om musik eller TVn är på).
7) How would you decide what to read? For example, did you choose a book based on the cover, the synopsis, or both?
Ofta läste jag ur en lång serie av böcker så jag valde efter att jag redan hade läst författaren,annars var det säkert vänner som tipsade.
8) Where would you normally get books from? (i.e. library, yard sales, secondhand book stores, etc.)
Jag lånade från biblioteket mest, men även böcker inhandlade från second-hand, boklådor eller från en vän som jag lånade av, plus även min systerson (som bara är 4½ år yngre än mig).
Tänkte nu när jag har svarat på denna tag att den nämner inget om vilka ens favoritböcker var så jag kommer lägga till en avdelning här där jag skriver några av mina favoriter:
Kitty Drew, Kulla-Gulla, Agnes Cecilia en sällsam historia, Tordyveln flyger i skymningen och Skugg-serien av Maria Gripe, Bullerbybarnen, Lotta på Bråkmakargatan, Ronja Rövardotter, Kalle Blomquist, Putte i Blåbärsskogen, Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin, Solägget, Tomtebobarnen,Narnia-serien, böcker av Enid Blyton, Anne på Grönkulla, Böcker om Katja och Jan skrivna av Maria Gripe etc
Vad tycker och tänker ni om detta ämnet, skriv gärna en kommentar eller länka i kommentarerna om ni skriver ett inlägg på er blogg eller någon annanstans.
Tidigare bokresor hittar ni länkar till här.
Tidigare bokresor hittar ni länkar till här.
lördag 23 november 2019
Pågående läsning # 158 plus vad jag sett och hört på i veckan
Har haft mycket runt mig i denna vecka och då går läsningen trögt och jag har samma hög med böcker som ligger här som jag inte har läst ut på flera månader, men det börjar bli dags att ta tag i dem om jag vill ha läst dem innan året tar slut.
Sett på i veckan har jag gjort på en del booktubeklipp, men även en hel del American Horror Story, har nu avslutat säsong 3. Men jag har även tillsammans med Evelina sett på Törnrosa och avsnitt av Unbelivable, Riverdale och Ounce Upon a Time.
Har även lyssnat på poddar om American Horror Story, The American Horror Story After Show Podcast (AfterBuzzTV) och This American Horror Story Podcast.
fredag 22 november 2019
Enda vägen (Systemet #3) av Anna Jakobsson Lund
När Systemet visar sina svagheter - hur långt är du beredd att gå för att störta det?
Efter attentatet i periferian försätts huvudstaden i undantagstillstånd. Ava, Levi och Leymah ger sig av i jakt på en uråldrig hemlighet som kan störta Systemet. En hemlighet de inte är ensamma om att vilja utnyttja.
Ava kämpar med att leda en grupp med många viljor. Samtidigt söker hon svar hon trodde var begravda för alltid. Finns det människor i Rörelsen som vet något om hennes förflutna?
Levi försöker hitta en plats i en kamp där våld, kunskap och kärlek blandas ihop. Kan det finnas ett annat sätt att göra motstånd? En annorlunda revolution?
Bokomslag och beskrivning hämtad från Bokus.
Jag och Evelina har läst hela denna dystopiska trilogi ihop, och den är bra, fast jag varit inte riktigt med helt när jag läste den, på grund av saker som hände i familjen, så jag har lite dåligt med mina tankar när jag ska skriva om den.
Överlag var denna dystopi läsvärd för den var lite ovanlig i sitt sätt, som jag inte riktigt kan sätta fingret på. Det tre huvudkaraktärerna vi följer är starka karaktärer med sina svagheter, plus att de ställer upp och skyddar varandra hela trilogin igenom.
Det är kul att läsa om vår datoranvändning och internet efter Systemet har tagit över och internet etc har falerat och sägs vara förkastligt.
Förlåt men mina tankar känns helt flummiga och okontrecerade och det bara låter fel allt jag skriver.
torsdag 21 november 2019
Hett i hyllan vecka 47 / 2019
Så här skriver Monika om Hett i hyllan:
Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?
Min bok denna vecka var en bok jag som jag fick som recensions exemplar för två år sen och som jag skäms för övrer att inte ha läst ännu.
Mina smala axlars längtan är en berättelse om att vara sig själv, och att förbli sig själv, samtidigt som man är galet förälskad. Med mycket humor, fingertoppskänsla och knivskarp blick skriver Maria Frensborg om kärlek, vänskap, svek och identitetssökande så att sidorna glöder.
Magda går på gymnasiet och önskar sig mer av det mesta: mer av livet, mer poesi, roligare vänner, mer av Jens. Framför allt mer av Jens, som är två meter lång och en vandrande dröm. Med oxblodsröda Dr Martens, perfekt långt hår och svarta kläder är han solen i Magdas universum. Hon vet allt om honom, kysser marken där han går.
”Jag: ett Jensrelaterat uppslagsverk. En Jenscyklopedi. Som kan scheman, lärare, skåpnummer, telefonnummer och allt annat som är googlebart. Jag vet till och med var han bor. Tio minuter på cykel härifrån, i ett hus med sex våningar och porttelefon.”
Bästisen Petra förstår ingenting, men det har hon å andra sidan inte gjort på ganska länge. Magda är redo för förändring, och den kommer i form av en hemlig inbjudan till KG, Kvinnliga Gymnasieföreningen. De säger sig syssla med litteratur, konst och musik och Magda, som själv skriver, är inte sen att tacka ja. Samtidigt går hon med i skoltidningen där Jens är chefredaktör. Han verkar vara intresserad tillbaka … eller? En sak är i alla fall säker: han tycker att KG är korkade och pretentiösa, och hatar dem lika mycket som han älskar sin elgitarr. Det pirrar i Magda av hopp och allt det nya, men samtidigt slits hon mellan Jens, KG och sig själv. För hur mycket kan man anpassa sig innan man förvandlas till en våt fläck? Och hur mycket är man beredd att ge upp för känslan av att vara utvald, älskad, sedd?
onsdag 20 november 2019
Frukta mig (Juliette #4) av Tahere Mafi
Ingen vet varför Juliette Ferrars beröring är dödlig, men alla vet att det gör henne livsfarlig och att hennes krafter är oerhörda.
Efter att ha överlevt år i fångenskap hos Återetablissemanget, brutal tortyr och en kula i bröstet har hon äntligen vunnit. Rebellerna har segrat och Juliette har utsetts till ledare för sektor 45. Dessutom har hon äntligen Warner vid sin sida. Juliette har längtat efter och hoppats på frihet så länge hon kan minnas, och nu är den dagen äntligen här. Men hon har aldrig bett om all denna makt. Plötsligt har hon hela världens öde i sina händer och när en tragedi inträffar sätts Juliette på prov. Kommer hon att kunna kontrollera sina förmågor?
Frukta mig är första delen i en ny trilogi, som tar vid där serien som inleddes med Rör mig inte! slutade. Det är en storslagen dystopisk berättelse om våld och makt men även om kärlek och passion.
Bokomslag och beskrivning hämtad från Bokus.
Denna serie trodde jag skulle vara slut efter de tre första delarna Mafi hade skrivit, men sen skrev hon en fortsättning, och tur var väl det för jag hade många frågetecken vad som skulle hända med Återetablisesemanet när Juliette hade blivit ledare för sektor 45.
Det var intressant att läsa vad som sker nu och det slutade verkligen spännande och jag funderar hur det kommer att sluta. Ska definitivt bli intressant att läsa de återstående böckerna i denna nya trilogi om Juliette.
tisdag 19 november 2019
Tisdagstrion -Först i serien
Ugglan & bokens tisdagstrio har idag temat Först i serien - och så här tolkar jag det ämnet.
- Hungerspelstrilogin av Suzanne Collins är en hemsk dystopi, som har varit min favorit sen första gången jag läste den, den är omläst en gång och har en bra gjord kvartett av filmer som baseras på den. Räknar snart med en trede omläsning.
- Annabelle av Lina Bengtsdotter, är första delen i en deckarserie som handlar om polisen Charlie Lager.
- Sovande jättar av Sylvain Neuvel är första delen i Themisfilerna, sciensce fiction skriven i rapporter, intevjuer etc, så inte det gängse sättet att skriva men jag gillar det.
måndag 18 november 2019
Läsrapport vecka 46 / 2019
11/11 0 sidor
12/11 58 sidor ur Wildcard av Marie Lu
14 sidor ur Frågor jag fått om förintelsen av Heidi Friedl
13/11 59 sidor ur Wildcard
14/11 63 sidor ur Wildcard (utläst)
15/11 60 sidor ur Eldmärkt av Saaba Tahir
126 sidor ur Frågor jag fått om förintelsen (utläst)
16/11 69 sidor ur Eldmärkt
43 sidor ur Kvinnorna i Ravensbruck av Rolf Tardell
17/11 60 sidor ur Eldmärkt
64 sidor ur Kvinnorna i Ravensbruck
Sammanlagt denna vecka
12/11 58 sidor ur Wildcard av Marie Lu
14 sidor ur Frågor jag fått om förintelsen av Heidi Friedl
13/11 59 sidor ur Wildcard
14/11 63 sidor ur Wildcard (utläst)
15/11 60 sidor ur Eldmärkt av Saaba Tahir
126 sidor ur Frågor jag fått om förintelsen (utläst)
16/11 69 sidor ur Eldmärkt
43 sidor ur Kvinnorna i Ravensbruck av Rolf Tardell
17/11 60 sidor ur Eldmärkt
64 sidor ur Kvinnorna i Ravensbruck
Sammanlagt denna vecka
lästa sidor 616
utlästa böcker 2
utlästa böcker 2
Sammanlagti november
lästa sidor 1412
utlästa böcker 4
Sammanlagt i oktober
lästa sidor 3214
utlästa böcker 6
Sammanlagt i september
lästa sidor 4337
utlästa böcker 12
Sammanlagt i augusti
lästa sidor 3573
utlästa böcker 11
Sammanlagt i juli
lästa sidor 3402
utlästa böcker 12
Sammanlagt i juni
lästa sidor 4105
utlästa böcker 13
Sammanlagt i maj
lästa sidor 5030
utlästa böcker 16
Sammanlagt april
lästa sidor 5707
utlästa böcker 15
Sammanlagt mars
lästa sidor 4904
utlästa böcker 16
Sammanlagt februari
lästa sidor 4372
utlästa böcker 14
Sammanlagt januari
lästa sidor 3409
utlästa böcker 10
Sammanlagt i år
lästa sidor 43479
utlästa böcker 130
Sammanlagt i juni
lästa sidor 4105
utlästa böcker 13
Sammanlagt i maj
lästa sidor 5030
utlästa böcker 16
Sammanlagt april
lästa sidor 5707
utlästa böcker 15
Sammanlagt mars
lästa sidor 4904
utlästa böcker 16
Sammanlagt februari
lästa sidor 4372
utlästa böcker 14
Sammanlagt januari
lästa sidor 3409
utlästa böcker 10
Sammanlagt i år
lästa sidor 43479
utlästa böcker 130
söndag 17 november 2019
Min bokresa # 64 - Hur jag är som läsare - tag
Det är svårt att få till vad jag vill skriva om i mina bokresor just nu, så om ni har några förslag lämna gärna det i kommentarerna. Idag använder jag mig av en tag som jag har sett hos bloggen Fröken Christina, med snabbvals frågor om hur man är som läsare. Det jag svarar är fetare än det jag inte svarar, om jag lämnar någon kommentar kursiverar jag det.
Hur är du som läsare?
snabb/långsam
läser alla ord/ skummar en del, men oftast läser jag allt, om jag inte är lite trött på boken för då kan ögonen skumma över raderna litegrann
gillar långa beskrivningar/ hoppar över det som inte för historien framåt, hum, både ock, beroende på vad det handlar om
väljer bok efter författarens språk/tycker att innehållet är viktigare än språket, fast kan välja bort en bok om jag inte gillar hur författaren skriver
kommer ihåg detaljer/ kommer ihåg i stora drag, ibland kan jag minnas detaljer om det är något specifikt
undviker tjocka böcker/ läser gärna tegelstenar
tycker om tunna böcker/ tycker att tunna böcker ofta saknar något
idealboken är på mindre än 400 sidor/ idealboken är på mer än 400 sidor
gillar att läsa bokserier/föredrar fristående böcker
tjuvkikar på slutet/ läser aldrig slutet förrän boken är just slut
väljer efter omslag/ skiter fullständigt i ytan, även om omslaget kan först göra mig intreserad av boken, men sen går jag på vad den handlar om, om jag väljer att läsa boken.
läser baksidetexter/ undviker baksidetexter, läser inte baksidetexten om det är en bok jag har hört mycket gott om och ändå vill läsa eller om det är en författare jag vet skriver böcker jag gillar, men vet jag inget om boken läser jag baksidan.
väljer boken efter rekommendation/ vill helst välja själv, det är lika mycket för båda svaren
rekommenderar ofta böcker till andra/ rekommenderar sällan böcker
hör det jag läser i huvudet/ hör aldrig det jag läser, tror i alla fall det
gillar ljudböcker/ gillar inte ljudböcker
föredrar e-böcker/ föredrar fysiska böcker
vill äga mina böcker/ lånar ofta böcker
läser främst böcker i en genre/ gillar att variera min läsning
läser ofta om böcker/ läser sällan eller aldrig om böcker, fast det finns vilka speciella favorit böcker jag kan läsa om och gärna läser om
gillar att läsa böcker av författare som fått priser/ bryr mig inte om litterära priser, fast är inte helt ointresserad, har ju även ett projekt där jag försöker läsa en bok minst av varje nobelpristagare
läser alltid på svenska/ läser på flera språk, läser mest på svenska men även en hel del på engelska
är bra på att komma ihåg böcker jag läst/glömmer lätt bort både titlar och författare, humm, både ock, glömmer ibland bort vilka deckare jag har läst för de påminner så oftast om varandra både i titlar och i handlingar, men annars tror jag har rätt bra minne vad jag läst
skriver upp de böcker jag läser/ skriver inte upp böcker jag läser
räknar hur många böcker jag läser per år/ bryr mig inte om antalet böcker jag läser
läser varje dag/ läser mer sällan
tycker att läsning är avslappnande/ tycker att läsning är ansträngande
Tidigare bokresor hittar ni länkar till här.
lördag 16 november 2019
Pågående läsning # 157 plus vad jag sett och hört på
Har inte läst så mycket denna vecka, pga sjukhusvistelse och son som mått dåligt och varit sjukskriven hela denna vecka. Det har varit lite anstängande både för kroppen och knoppen, och jag har varit trött och seg i hjärnan, och även inte riktigt hängt med i det jag har läst.
Däremot har jag kopplat av genom att se på booktube, nästan två hela säsonger av American Horror Story. Även sett på avsnitt av Unbelivable, Once upon a time och Riverdale tillsammans med Evelina.
Lyssnat på poddar men inte så många utan ett par fast flera avsnitt av dem Oncable och AfterBuzzTV American Horror Story.
fredag 15 november 2019
Helgfrågan vecka 46 / 2019
Mia undrar i helgfrågan:
Brukar ni läsa eller titta på tidningar eller program om böcker? Vilka?
Babel som jag började tänka på först, har jag inte sett på länge, men skulle vilja så det är nog dags att själv kolla upp avsnitten på SVTplay.Tidningar som handlar om böcker har jag också på länge inte läst, men Bibliotekets tidning, som jag nu inte kommer på vad den heter men brukar finnas på biblioteket att hämta fritt.
En annat forum att få tips om böcker är att lyssna på poddar, Lundströms bokradio (som är ett radiopogram som sänds lördag 08.05 med repris söndag 16.03 och tisdag 01.02.) finns även som podd annars så om jag ska hålla mig till svenskspråkiga poddar finns En förbannad podd och Pocketpodden.
Bonusfråga: Har du något bra filmtips?
Jag tittar mera på TV-serier, och sen att ge tips då kan det vara bra att veta vad för smak den man tipsar för har. Jag gillar mera lite action än romantik i det jag ser. Har Netlix så det mesta jag ser på finns där, En film jag nyligen la till i min lista som jag vill se är Let it snow, som baseras på novellsamlingen med samma namn som kom för några år sen, som är lite mera romantik och har jultema däremot är den riktad till yngre tittare.
torsdag 14 november 2019
Hett i hyllan vecka 46 / 2019
Monika skriver så här om inläggserien Hett i hyllan:
Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?
Mitt bidrag denna vecka är ännu en bok jag har införskaffat för ca 3 år sen, på grund av flera booktubers talade så gott om den, men inte har den blivit läst än, känns som det är dags att ta tag i alla dessa böcker jag vill läsa men ännu inte gjrot.
Theres no such thing as safe in a city at war, a city overrun with monsters. In this dark urban fantasy from acclaimed author Victoria Schwab, a young woman and a young man must choose whether to become heroes or villains and friends or enemies with the future of their home at stake..Kate Harker and August Flynn are the heirs to a divided citya city where the violence has begun to breed actual monsters. All Kate wants is to be as ruthless as her father, who lets the monsters roam free and makes the humans pay for his protection. All August wants is to be human, as good-hearted as his own father, to play a bigger role in protecting the innocentbut hes one of the monsters. One who can steal a soul with a simple strain of music.When the chance arises to keep an eye on Kate, whos just been kicked out of her sixth boarding school and returned home, August jumps at it. But Kate discovers Augusts secret, and after a failed assassination attempt the pair must flee for their lives.In This Savage Song, Victoria Schwab creates a gritty, seething metropolis, one worthy of being compared to Gotham and to the four versions of London in her critically acclaimed fantasy for adults, A Darker Shade of Magic. Her heroes will face monsters intent on destroying them from every sideincluding the monsters within.
onsdag 13 november 2019
1794 (Bellman noir #2) av Niklas Natt och Dag
Uppföljaren till succéromanen "1793", som tagit Sverige och världen med storm. En mor sörjer sin dotter, dräpt på sin bröllopsnatt. När ingen annan vill utreda dödsfallet frågar hon den ende som återstår, en enarmad palt som sörjer sin döde vän. På Danvikens hospital, i utkanten av Stockholm, sitter en ung ädling och våndas över det vidriga brott han anklagas för. I den andra delen i Niklas Natt och Dags "Bellman noir"-trilogi, får vi åter följa Mickel Cardell och Anna Stina Knapp och den myllrande och ruttnande värld som är deras, där vad lite som återstår av den gustavianska ärans prakt är statt i sönderfall. Niklas Natt och Dag visar att han är långtifrån färdig med sin brutala och nakna skildring av det sena 1700-talets mörkaste vrår.
Bokomslag och beskrivning hämtad från Bokus.
Jag och Evelina läste 1793 tillsammans förra året och nu när vi såg att Niklas Natt och Dag utkom med uppföljaren till den boken, ville vi ju givetvis läsa den.
Det är kul att få läsa om hur det har gått för Mikael Cardell och Anna Stina Knapp, men även att läsa om de nya karaktärerna och förfasas över författarens brutala och nakna skildring av 1700-talets mörka vrår. Och nu ser vi framemot sista och avslutande delen för att få veta hur det ska sluta.
tisdag 12 november 2019
Tisdagstrion - Europa runt
Helena med bloggen Ugglan & boken har inläggsserien Tidsdagstrion och denna vecka är temat Europa runt, jag tänkte att jag skulle hålla mig från det vanliga att många böcker utspelar sig i England/Storbrittanien av det jag läser, och lyckas till viss del om man ska se till handling och inte till att jag får med två Storbrittanska deckarförffatare i trion.
Ps Hade viljat undvika även engeslskspråkiga böcker i original men har inte läst några nyligen som jag kom att tänka på när jag skulle göra trion idag (är för tillfället lite hjärntrött och hade säkert kommit på andra om jag hade orkat tänka och inte bara kollade upp vad jag hade läst nyligen).
Ps Hade viljat undvika även engeslskspråkiga böcker i original men har inte läst några nyligen som jag kom att tänka på när jag skulle göra trion idag (är för tillfället lite hjärntrött och hade säkert kommit på andra om jag hade orkat tänka och inte bara kollade upp vad jag hade läst nyligen).
- Elly Griffiths deckare med arkelogen Ruth Galloway brukar utspela sig i Norfolksområdet i England men just Den mörka ängeln utspelar sig delvis i en liten by i närheten av Rom.
- Call me by your name av André Achiman utspelar sig i Toscana Frankrike en sommar då Elio blir kär i sin fars doktorand.
- Svarthuset av Peter May, har varit en deckare som jag länge hade velat läsa men det dröjde tills i år tills det blev dags. Men när jag väl läste den gillade jag den sådär men jag gillar beskrivningarna om det karga Yttre Hebriderna ( Skottland) som är rätt exotiskt att läsa om ändå.
måndag 11 november 2019
Läsrapport vecka 45 / 2019
4/11 71 sidor ur Enda vägen av Anna Jakobsson Lund
5/11 74 sidor ur Enda vägen
6/11 69 sidor ur Enda vägen
7/11 68 sidor ur Enda vägen
8/11 0 sidor
9/11 139 sidor ur Enda vägen (utläst)
10/11 130 sidor ur Wildcard av Marie Lu
Sammanlagt denna vecka
lästa sidor 551
utlästa böcker 1
utlästa böcker 1
Sammanlagti november
lästa sidor 796
utlästa böcker 2
Sammanlagt i oktober
lästa sidor 3214
utlästa böcker 6
Sammanlagt i september
lästa sidor 4337
utlästa böcker 12
Sammanlagt i augusti
lästa sidor 3573
utlästa böcker 11
Sammanlagt i juli
lästa sidor 3402
utlästa böcker 12
Sammanlagt i juni
lästa sidor 4105
utlästa böcker 13
Sammanlagt i maj
lästa sidor 5030
utlästa böcker 16
Sammanlagt april
lästa sidor 5707
utlästa böcker 15
Sammanlagt mars
lästa sidor 4904
utlästa böcker 16
Sammanlagt februari
lästa sidor 4372
utlästa böcker 14
Sammanlagt januari
lästa sidor 3409
utlästa böcker 10
Sammanlagt i år
lästa sidor 42863
utlästa böcker 128
Sammanlagt i juni
lästa sidor 4105
utlästa böcker 13
Sammanlagt i maj
lästa sidor 5030
utlästa böcker 16
Sammanlagt april
lästa sidor 5707
utlästa böcker 15
Sammanlagt mars
lästa sidor 4904
utlästa böcker 16
Sammanlagt februari
lästa sidor 4372
utlästa böcker 14
Sammanlagt januari
lästa sidor 3409
utlästa böcker 10
Sammanlagt i år
lästa sidor 42863
utlästa böcker 128
söndag 10 november 2019
Min bokresa # 63 - Nonfiction on Booktube Tag
Just nu pågår NonfictionNovember som just Olive håller i som har gjort denna tag, för att hon vill belysa att det finns booktuber som läser Nonfiction och gör videoklipp om det, Men jag som bokbloggare tyckte det var en intressant tag att svara på, och jag ser framemot att även andra bokbloggare vill svara på den.
Åh det varierar under ett år, det är mera när jag känner för det och det är en nonfiction bok som intresserar mig så läser jag den. I år har jag läst tio om jag inte räknar fler, räknar med att läsa några fler nu i november, har en del (6 st) hemlånade från biblioteket som jag räknar med att läsa.
2. What kind of nonfiction videos do you make/do you WANT to make on Booktube?
Som sagt är denna inte aktuell för mig då, pga jag inte är så aktiv på Booktube, men jag skriver recensioner på de böcker jag har läst på bloggen-
3. What’s your favorite sub-genre of nonfiction?
Biografier och memoarer, true crime och andra världskriget.
4. Do you have a favorite nonfiction book?
Nja, svår fråga men Jag är, jag är, jag är - ett hjärtslag från döden av Maggie O´Farrell var bra.
5. What do you think keeps people from wanting to read more nonfiction?
De kanske inte har provat att läsa den där boken som intresserar dem eller inte har läst någon som passer dem, för det finns ju både bra och dåliga nonfiction böcker som fiction böcker.
6. Why do you like nonfiction?
Jag är intersserad av ämnena jag läser om eller om personerna jag läser om.
7. What’s a nonfiction book you read because of Booktube?
Om jag inte ska ta den jag redan har nämnt vid namn i tagen så Banbrytande Badass brudar 52 kvinnor som förändrade världen av Mackenzie Lee som är bättre än Godnattsagor för Rebelltjejer (del ett och två).
8. What’s the best nonfiction book you’ve read lately?
Jag försvinner i mörkret av Michelle MacNamara
9. What are some of your nonfiction reading goals?
Har inga specifika mera än att fortsätta läsa sådana jag är intresserad av.
10. What’s your advice for incorporating more nonfiction into your reading diet?
Tänk efter och välj än nonfiction bok som intresserar dig, så tror jag det faller sig själv för när man sen har fastnat för att läsa något man är intresserad av så vill man oftast läsa mera inom samma ämne eller liknande böcker.
Sen finns det ju även romaner som baseras på verkliga händelser som man kan ha som övergång mellan fiction och nonfiction läsning. Tex Tårar i havet av Ruta Sepetey (om andra världskriget) och Mördaren i folkhemmet som handlar om ett svenskt true crime historia.
BONUS: Give some recommendations of nonfiction Booktube channels that you love!
Skulle ha viljat skiva några bokbloggar här men kommer just inte nu på några. Så det får bli booktubers, som just abookolive som gjort denna tag, Kendra Winchester, Elena Reads Books och Harriet Rosie.
Vad tycker och tänker ni om detta ämnet, skriv gärna en kommentar eller länka i kommentarerna om ni skriver ett inlägg på er blogg eller någon annanstans.
Tidigare bokresor hittar ni länkar till här.