onsdag 9 januari 2019

Sovande jättar av Sylvain Neuvel

Deadwood, South Dakota. Den lilla flickan Rose cyklar i kvarteren nära sitt hem när marken under henne plötsligt försvinner i ett slukhål. Hon vaknar upp på botten av en djup grop. Räddningspersonalen som kikar ner i hålet möts av en chockerande syn: en liten flicka i en gigantisk hand av metall. 
Sjutton år senare är mysteriet med det bisarra metallföremålet ännu inte löst. Forskarnas teorier och militärens undersökningar har inte kunnat förklara det märkliga. Fallet läggs på is. Men vissa slutar aldrig söka efter svar. Som Rose.
Hon är nu en välutbildad fysiker och leder ett topphemligt team som försöker lösa gåtan med handen. Men samtidigt som hennes forskningsteam succesivt närmar sig sanningen hopar sig gåtorna: Vem placerade handen i marken? Finns det fler delar? Och vad ska den användas till?
 Detta är den första delen i en nyskapande thriller-trilogi som tagit läsarna med storm. Den har spridits via mun-mot-mun metoden och erövrat land för land. De övriga delarna i serien heter Gudarna vaknar och Bara människa. 
Bokomslag och beskrivning hämtad från Brombergs förlag.
Detta är första boken jag läste ut 2019, och läsningen började storartat med en 5a i betyg. Den här lever upp till alla förväntningar jag hade på den efter att bara hört gott om den från alla som jag har hört tala om den. Ett ovanligt sätt att berätta historien genom rapporter som är intervjuer och dagboksanteckningar av de forskare och militärer som håller på med detta projekt. Ser verkligen framemot att även få läsa fortsättningen på den här berättelsen.

Denna bok motsvarar även nr 7 i Kaosutmaningen - läs en SF bok.

1 kommentar:

  1. Läs gärna min bok Familjen, som kom ut 10 januari på Lind&Co. Det är den första delen i en serie om kriminalaren Erik Ljung i värmländska Sunne. Hoppas du vill läsa!

    SvaraRadera