onsdag 26 juni 2019

Det finns annan frukt än apelsiner av Jeanette Winterson

Det finns annan frukt än apelsiner
I Jeanettes värld är apelsiner lösningen på allt. Näst efter att be
förstås. Jeanettes fanatiskt frireligiösa moder uppfostrar med järngrepp sin adoptivdotter till att bli missionär. Tillsammans hänger de en filt över teven och lyssnar på missionsrapporter på radiogrammofonen varje söndag. I den grå industristaden i norra England finner Jeanette värme och trygghet i den evangeliska
gemenskapen.Tills hon en dag förälskar sig i en kvinna. Den annars så älskvärda församlingen och familjen vänder henne ryggen. Utsparkad från hemmet tvingas hon att försörja sig som glassbilschaufför och som sminkös på en begravningsbyrå. Men det som kunde ha slutat i bitterhet vänds av Jeanette till något livsbejakande.

Bokomslag och beskrivning hämtad från Bazars förlags sida.
Läste en bok av Winterson för flera år sen, kommer inte ens ihåg vad den hette, och var inte så imponerad av den. Men sen så tyckte jag att jag skulle ge henne en ny chans och hörde så mycket om denna, hennes självbiografiska roman, och även om henne riktiga biografi, Varför vara lycklig när man kan vara normal, och tänkte att jag skulle testa och läsa henne igen. Och det var en bra idé för denna är bra speciellt när man vet att den baseras på hennes egna uppväxt, visste inte när jag läste den vad som är påhittat men vet nu, men det mesta är baserat på det som har hänt.  Nu håller jag på att läsa den riktiga biografin så den recensionen kommer att dyka upp här snart den med.2 kommentarer:

  1. Har också läst en bok av Winterson som lämnade mig förvirrad har jag för mig. Men har funderat på hennes biografi någon gång.

    SvaraRadera
  2. Det var jättelänge sedan jag läste den, och trots att jag lider av dokumnterad bok-demens, så minns jag den här väldigt väl. Antagligen för att den inte liknade något jag dittills hade läst? /carina

    SvaraRadera