måndag 2 juli 2018

1793 av Niklas Natt och Dag

Bellman noir i makaber historisk mordhistoria
Gustav III är död. Mer än ett år har gått sedan skotten föll på maskeradbalen. Kronprinsen är omyndig och krigsåren har tömt statskassan. Riket styrs av egenintressen medan folket far illa. Ingen litar på någon. Överallt frodas missnöje och paranoia.
Hösten 1793 hittas ett lik i Fatburen på Södermalm, den igenslammade sjö där allt kåkstadens avskräde hamnar. Den döde saknar armar och ben, men skadorna är inte nya.
Cecil Winge har varit Stockholms poliskammare behjälplig med sitt skarpsinne förr. Nu vacklar hans hälsa, men han krävs på en gentjänst han inte kan neka. Tiden är knapp, och den vinter som ska bli den svåraste Stockholm skådat på ett decennium är i antågande.
Ur fyra berättarperspektiv klär Niklas Natt och Dag av den sen-gustavianska tiden dess prakt och ståtlighet, och avtäcker en era av kött och blod, nöd och förtvivlan, men också förhoppningar och den vilja till förändring som sått fröna till vårt eget samhälle.
1793 är Bellman noir, en beckmörk sentida ättling till Drottningens juvelsmyckeoch ett knytnävsslag mot den idylliserade bilden av svenskt 1700-tal.
Bokomslag och beskrivning hämtad från Adlibris.
Ännu en bok som jag har läst tillsammans med Evelina plus att den är nominerad till Årets bok.
Detta är en historisk deckare som skildrar både ett mycket hemskt mord plus att lösningen på mordhistorien är en hemsk och mörk berättelse. Fast den som fångar mitt intresse är en lite mera sidokaraktär även om hennes berättelse får ta stor plats, och den visar verkligen på hur de fattiga och hur speciellt kvinnor behandlades i vårt medeltida rättsSverige. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar