onsdag 15 januari 2020

Ingenting mindre än ett mirakel av Markus Zuzak

Ingenting mindre än ett mirakel (inbunden)De fem bröderna Dunbar lever tillsammans i ett nedgånget hus i utkanterna av Sydney. Rory, Henry, Tommy, Clay(ton) och Matthew har ett helt menageri av djur och tar hand om varandra så gott det går utan några som helst vuxna närvarande. De slåss och förälskar sig och ägnar sig åt sina favoritintressen: pianospel, långdistanslöpning, Homeros Odyssén eller Michelangelos konst. En dag dyker Mördaren upp, det är fadern som fått detta epitet av sönerna i och med modern Pennys frånfälle. Michael Dunbar sträcker ut en hand mot sina söner och berättar om sitt Stora Projekt. Han tänker bygga en bro över floden Amahnu och nu behöver han deras hjälp. Clay är den ende av bröderna som nappar på faderns förslag och följer med honom för att bygga den bro som ska bli ett minnesmärke över deras förgångna och gottgöra alla faderns misstag. På så vis rullas en myllrande familjekrönika upp om flykt och exil, förälskelse och ansvar och förmågan att knyta an till andra. Ingenting mindre än ett mirakel är Markus Zusaks magnum opus och hyllning till invandrarnationen Australien.
Bokomslag och beskrivning hämtad från Bokus,

Då jag och Evelina skulle ha en bok att läsa från Australien i vår resa Världen runt, så föll valet på Zusaks nya roman riktad till en vuxen publik då vi bägge två har läst Boktjuven och gillat den boken av författaren.
Denna bok är definitivt inget man kan jämföra med Boktjuven, sen kan jag inte säga att boken är dålig utan bara annorlunda och lite svår att komma in i början. Tror det kan bero på att den är inte skriven i en rak tidsföljd utan vi hoppar i berättelsen med både dåtid och nutid. Sen kan det kanske vara lite svårt att få grepp på alla karaktärerna i början då det är en del som skildras.
Och när jag har kommit till sista sidan kan jag säga att jag saknar att inte få läsa mer om familjen Dunbar och jag förstår greppet att berätta historien som Zusak har valt att göra.
Den får betyget 3,5 av 5 möjliga av mig.

Boken ingår i Världen runt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar