söndag 19 januari 2020

Min bokresa #73 - Favoritförfattare eller blivande favoritförfattare?

Relaterad bild
Detta är en mysig bild på Alice Munro som har vunnit nobelpriset i litteratur och räknas som en av de bästa novellförfattarna som finns, jag har läst två av hennes novellsamlingar och gillade dem bägge. Sen vet jag inte om jag skulle kunna kalla henne en av mina favoritförfattare men hon är i alla fall min favoritnovellförfattare. 

En annan författare jag har läst många böcker av och gillar och håller just nu på att läsa är Sophie Kinsella, även om den genren hon skriver inte är min favoritgenre så gillar jag hennes böcker.

Nu börjar jag fundera över när kan man kalla en författare för sin favoritförfattare, och man kan ha flera författare som sin favorit?

Jag har läst allt som Marissa Pessl (Fördjupade studier i katastrofysik, Nattfilm och Neverworld) gett ut och gillat allt jag läst av henne och ser framemot att läsa mera av henne - så henne kallar jag en av mina favoritförfattare.

En annan författare som jag ser framemot att läsa det hon ger ut är - Elly Griffiths - även om allt jag läst av henne ingår i Ruth Galloway-serien. Ser framemot både läsa mer ur den serien och även annat hon har skrivit.

Nu går jag vidare till när man skulle kalla en författare sin favoritförfattare - för jag har flera författare där jag har läst en till några böcker av och gillat att läsa det jag läst, och vill läsa mera av för jag kan tänka mig att jag kommer att gilla det jag kommer att läsa. Och det är följande
 • Peter Hoeg har läst Fröken Smillas känsla för snö och Effekten av Susan, planerar att läsa Genom dina ögon, sen har han gett ut fler böcker som jag tänker läsa någon gång i framtiden.
 • Emma Donoghue, har läst både Room och Miraklet och vill läsa fler av hennes böcker
 • Jessie Burton, har läst Miniatyrmakaren och planerar att läsa Bekännelsen, sen finns det fler böcker utgivna som jag kan tänka mig vilja läsa.
 • Diane Setterfield har läst Den trettonde historien och planerar att läsa tex Once upon a river.
 • Kjell Westö har läst Hägring 38 och Den svavelgula himlen och vill prova på att läsa fler av hans böcker.
 • Frances Hardinge har läst Gökungen och vill läsa Lögnernas träd och De dödas skuggor
 • Sarah Waters har läst Främlingen i huset och Nattvakten och vill prova att läsa flera av hennes böcker
 • Markus Zusak har läst Boktjuven och Ingenting mindre än ett mirakel och vill läsa flera av hans böcker.
 • Maj-Gull Axelsson har läst Aptrilhäxan, Is och vatten, vatten och is och vill läsa fler av hennes böcker.
 • Matt Haig har läst några av hans barnböcker och vill prova att även läsa några av hans böcker riktad mot vuxna.
(Har kunnat länka till de recensioner jag har skrivit under tiden jag har haft denna blogg men många av böckerna har jag läst innan hösten 2016 så jag har inte några skrivna recensioner på de böckerna)

Skulle vara intressant att höra era tankar om detta ämne lämna gärna en länk eller kommentar i kommentarerna.


2 kommentarer:

 1. Sarah Waters är en sån författare som jag är väldigt nyfiken på, men aldrig läst. https://ewelinasbokblogg.blogspot.com/2020/01/min-bokresa-74-favoritforfattare-eller.html

  SvaraRadera
 2. Hoppsan hade du hunnit med att skriva ett inlägg om detta redan;)

  SvaraRadera