söndag 26 januari 2020

Min bokresa # 74 - att läsa om böcker

Bildresultat för läsa böcker


Ska nämna mina "all-time" böcker att läsa om är Hungerspelen av Suzanne Collins. Sen har jag även läst om Jane Austens Stolthet och fördom, ett antal gånger även om det inte är en av mina favoritböcker eller ens Austen favorit eller klassikerfavorit.

Är ni sådana som väljer att läsa om böcker, och i så fall varför?

Jag kan säga att just nu läser jag om Hobbiten, eller bort och hem igen av J R R Tolkien, och första gången läste jag den i den gamla svenska översättningen då under namnet Bilbo (om det var något mer kommer jag inte ihåg nu) då jag var i de yngre 20 års åldern. Ska säga att jag minns inte jättemycket av vad jag läste då, så för mig känns det nästan som en helt ny läsupplevelse.

Ska nu de kommande månaderna läsa Ringens brödraskap också i den nya översättningen och första gången läste jag ju i den gamla som då började med Sagan om ringen etc, och minns inte mer av dem precis, för när jag läste dem var jag i 15 års åldern och det är 35 år sen.

Andra klassiker som Jane Eyre och Svindlade höjder läste jag när jag var i de övre tonåren och har bara stora drag i minne av dem, för att komma ihåg lite bättre har jag nu för tre och två år sen läst dem som serie-album. Fast jag känner lite för att läsa om dem fast som med Stolthet och fördom är det ju inte några klassiker som direkt är några som jag skulle kalla mina favoriter, så det tar emot.
Men om det så nu var runt 35 år sen jag läste dem så kanske jag inte tänker samma sak om dem nu.

För jag läste även om Dumas De tre musketörerna för två år sen, och gillade den inte alls lika mycket som jag gjorde då jag läste den i övre tonåren. Så Bronte systrarnas romaner kanske skulle förvåna mig åt det bättre hållet om jag läser om dem.

Men ibland tar det emot att läsa om böcker just för att man inte har någon stor läsupplevelse med böckerna första gången, speciellt inte då det finns så många nya och nygamla böcker jag vill läsa som jag inte har läst.

Sen undrar jag om man kan räkna med att jag läser om Harry Potter nu, då jag denna gång har valt att läsa dem i originalspråket, engelska, mot första gången då de kom ut på svenska. Ska ju säga att jag då inte minns så mycket av handlingen nu när jag läser dem ca 20 år senare.

Ni får gärna dela med er av era tankar angående detta ämne, på egen blogg eller i kommentarerna.

Om ni är intresserad av tidigare bokresor finns de här.

2 kommentarer:

  1. Jag skulle räkna med Harry Potter, det är ju samma böcker men skillnaden är ju att de är på ett annat språk. Här är mitt inlägg: https://ewelinasbokblogg.blogspot.com/2020/01/min-bokresa-74-att-lasa-om-bocker.html

    SvaraRadera
  2. Omläsning är svårt ibland. Jag gillar det men vissa böcker ska bo i ens minne.

    https://frokenchristina.blogspot.com/2020/01/min-bokresa-74-att-lasa-om-bocker.html

    SvaraRadera