torsdag 9 januari 2020

Sargassohavet av Jean Ryhs

Sargassohavet


Sargassohavet utspelar sig i det tidiga 1800-talets Västindien, mitt i den förrädiska naturens överdådiga grönska. Antoinette Cosway gifter sig med den unge engelsmannen Edward Rochester. Men illasinnade rykten börjar cirkulera och får honom att vända sig mot henne. Sakta men säkert drivs Antoinette mot vansinne. Sargassohavet bygger på Charlotte Brontës roman Jane Eyre. Den är en omskrivning av den viktorianska berättelsen men samtidigt ett enastående verk i sig självt, som med tiden blivit en postkolonial klassiker.JEAN RHYS [18901979] hade länge antagits död när hon plötsligt åter dök upp på den litterära scenen med Sargassohavet 1966. I den engelskspråkiga världen mottogs romanen som en sensation.»Rhys öppnar en hemlig dörr i Brontës viktorianska roman en dörr till koloniernas historia, minst lika undertryckt som en förbjuden kvinnlig vrede.
Bokomslag och beskrivning hämtad från Adlibris.

Denna bok har jag velat läsa sen jag hörde att den var skriven utifrån Mrs Rochesters vinkel från Jane Eyre av Charlotte Brontes. Nu har jag läst den och jag gillade vad jag läste. Hade lite svårt att komma in i den i början men andra halvan gillade jag riktigt mycket.
Men efter att ha läst bägge romanerna har jag svårt att förstå vem som ljuger och vem jag litar på i denna bok. Den sätter verkligen tankarna i omlopp. Och jag känner definitivt att jag måste läsa om Jane Eyre då det var i mina tonår jag läste den.

Denna bok ingår även i Kaosutmaningen som # 6 - en bok skriven under pseudonym.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar