söndag 9 oktober 2022

Nymåne av Diana Abu-Jaber

 

Sirine har växt upp i Los Angeles men hon lagar mat som om hon aldrig lämnat sitt fädernesland Irak. På Um-Nadias universitetsrestaurang slåss studenterna både om att få äta Sirines baklava och om att få se på när hon tillreder den. Sirine är 39 år och fortfarande ogift, hon bor med sin farbror och hunden Kung Babar och har aldrig saknat något annat. Visst har hon haft män men ingen som varit tillräckligt intressant att fästa sig vid. Men så en morgon när hon är upptagen i köket med dagens bakbestyr stiger litteraturläraren Hanif över tröskeln till restaurangen och rubbar hennes jämvikt för alltid. Nymåne är en berättelse om oväntad kärlek under stjärnklar natthimmel, om smärtan att genom krig skiljas från sina närmaste och om den chokladiga, fylliga och rökiga doften av nybryggt arabiskt kaffe.

Nymåne är Diana Abu-Jabers andra roman och den har fått ett strålande mottagande i USA.

Bokomslag och beskrivning av bokens handling hämtad från Bokus.

Då har jag och Evelina besökt Irak i vårt läsprojekt Världen runt, fast bara till viss del för en hel del av handlingen är lokaliserad i Los Angeles men i spåren av Irak då de flesta karaktärerna har Irakiska gener.

Gillar huvudkaraktären Sirine och hennes berättelse även om den kanske inte är så mycket romans utan mera en relationsroman mellan henne och människorna i hennes umgängeskrets.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar