söndag 23 oktober 2022

Spöket på canterville & andra berättelser av Oscar Wilde

 

Få författare är så nära förknippade med engelskans wit som Oscar Wilde: den slagfärdiga dandyn, alltid med en dräpande replik redo. Hans briljanta konversationsförmåga gjorde honom berömd redan innan han inlett sin litterära bana. De fyra novellerna i denna volym ger prov på hans drastiska humor och infama samtidskritik: »Miljonären som modell« ställer sociala hierarkier på ända och i »Spöket på Canterville« möter urgamla traditioner den moderna tiden i form av en vulgär och osentimental amerikansk familj, vilket skapar problem för ett spöke som haft det alltför lätt i århundraden. Huvudpersonen i »Lord Arthur Saviles brott« får i en spådom veta att han kommer att mörda en släkting, men uppfyller sannolikt densamma med sina försök att hantera den, och »Mr W. H:s porträtt« utgår från tanken att Shakespeares kärlekssonetter kunde vara riktade till en man. Det var den berättelsen som inledde en räcka skandaler som skulle följa Wilde livet ut.

Bokomslag och beskrivning av bokens handling hämtad från Bokus.

Wildes novell Spöket på Canterville har jag läst en gång tidigare (som "barn") och sen dess velat läsa den en gång till, och det passade bra nu under Victober där en punkt var att läsa noveller en novellsamling, och då valde jag denna.

Sen ska jag säga att jag gillar Wildes speciella humor, märkt den tidigare i någon pjäs jag läst av honom och i både Spöket på Cantervill och även i Lord Arhur Savilles brott-novellen, i just Spöket på Canterville hade jag problem att hålla mig för skratt, för den är rätt dråplig i vissa delar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar