onsdag 5 juli 2023

Mid-year freak out tag! Hur det går med min läsning!

Efter att ha börjat se på en hel del booktube igen, då jag efter ett par år inte helt fastnat så i det utan har mera sporadiskt bara tittat på då och då, när jag inte istället har sett på TV-serier och filmer då jag inte har lyckats läsa böcker, som jag också haft liten svacka i och inte lyckats göra i lika stor mängd som jag en gång har gjort, så blev jag än en gång, efter ett par års uppehåll intresserad att svarar på denna tag (=enkät) om hur min läsning första halvan av året har gått. Denna tag är så gammal så det finns ingen original-booktube-video att länka till.


1. best book you’ve read so far this year

Det verkar som faktist att den bästa bok jag läst i år är en typ faktabok, Mats Jonssons Augustprisvinnande serieroman om samernas historia, både i stort men även hans egna släkts - När vi var samer.


2. best sequel you’ve read so far this year
En bok som tillhör en serie alltså Word of radiance av Brandon Sanderson som är andra delen ur hans Stormlight archive, och det var verkligen en överraskning då jag hade en sådan bra läsupplevelse med denna då jag kunde ge den 5 av 5 möjliga i betyg då jag bara gav första boken The way of kings betyget 3.
3. new release you haven’t read yet but want to
Nu är jag ju inte den som har så koll på nya böcker, men som jag sagt jag har kollat på en del booktube och flera har nämnt denna bok som även verkar det som blivit som en snackis; - Yellowface - R F Kuang. Men sen fick jag även ett recensions exemplar tillsänt mig utan att jag bett om det i förra veckan och det var Stjärnor och rök av Marie Lu, och det är en författare jag har läst böcker av tidigare och gillat så den är jag ju intressead av.

4. most anticipated release for the second half of the year
Här däremot för kommande böcker senare i år där har jag faktiskt lite koll och dessa två är jag intresserad av : Heartstopper vol 5 och Saga vol 11.

5. biggest disappointment
En bok jag blev lite besviken på var The city we became - N K Jemisin för att jag hade sett framemot den boken, och den slutade med betyget 3, speciellt som jag märkte när jag läste den att den kunde vara bättre om den bara hade passt mig och min lässtil bättre, eller vad jag ska kalla det...
A certain hunger - Chelsea G Summers, som också var en bok som jag hade mera förhoppningar av och den hade kunnat gett mig enn bättre läsupplevelse om språket hade passat min språkkunskap som jag har i engelska. Inte för att jag är dålig på engelska och inte brukar ha några stora problem att läsa böcker på engelska men denna innehöll en hel del ord som jag inte hade en aning om och det gjorde att jag fler gånger än jag brukar behövde ta mig ur berättelsen för att kolla upp ord som författaren använde.
6. biggest surprise
Här istället en bok jag blev överraskad över att jag gillade så mycket som jag gjorde då den inte riktigt tillhör den genren jag läser mest av eller gillar bäst, det finns både hittar och missar då jag väljer att läsa romantik och just denna var en som jag gillade så mycket bättre än annat jag läst i den genren: The love hypothesis - Ali Hazelwood.
En annan var The end of summer - Salah Al Busaidy, som var en bok jag och Evelina valde att läsa för vårt projekt Världen runt, då många av de böcker vi läst från länderna i Mellanöstern är hemska skildringar av hur kvinnor behandlas och hur deras liv är, denna även om den skildrar det också hade en ovanlig touch till hur den berättades och hur underhållande den var att läsa.
7. favourite new author (debut or new to you)
Kan inte välja så det får bli två stycken till svar på denna fråga.
Elle Cosimano ; Hennes serie om Finally Donovan har hållit mig sällskap många timmar som ljubok och historien är så vild och det är så mycket humor i den att jag kommer fortsätta att läsa/lyssna på i alla fall historien om Finally Donovan och säkert annat som författaren kommer att ge ut.
En annan bok var Dead romantics - Ashley Poston, som var en romace-bok som var lite annorlunda än de vanliga så den intresserade mig och jag kan tänka mig läsa mer av författaren och hoppas hon har fler böcker som jag kan tänkas gilla.
8. newest fictional crush
Har inte något svar här, då jag väl kanske inte är någon fjortis längre som blir kär i allt och allting.
9. newest favourite character
Men däremot en typ av karaktär från en bok är AI´n från Brandon Sanderssons - Skyward, lite för humorn som dyker upp i senare delen av boken då han intergerar med övriga karaktärer men mest med huvudkaraktären.
En annan sådan typ av lite udda karaktär är Cleft från boken jag läser just nu Foundryside av Robert Jackson Bennett.

10. book that made you cry
Lite konstigt att denna författares bok hamnar i detta svar då jag gillar hennes böcker just för humorns skull, men just denna trots titeln fick mig att storgråta av igenkänning och känslan som jag kunde förstå mig på som karakktärerna kände: Min lyckliga plats - Emily Henry.
11. book that made you happy
Och på detta svarar jag en bok som inte var rolig på grund av humor utan mera att det gjorde mig glad att få läsa om en så fin och förstående relation som karaktärerna i denna bok har och får för varandra, sen är det lite kul att upptäcka att ibland dyker det upp svenska igenkänningsvibbar även om det är en bok från en helt annan del av världen jag läser, denna utspelar sig någonstan i USA, men en av karaktärena har svenskt påbrå och äger en dalahäst, som även avbildas på ett av denna boks omslag. Remarkably bright creatures - Shelby van Pelt.

Sen måste jag även få nämna en annan bok, som gör mig glad lite av samma orsak som den ovan, med fina relationer både inom men även utom familjen, men mest att jag genom denna kände som jag hade ett leende för det var en så fint skriven och berättad fantasy. Nettle & bone - T Kingfisher.
12. most beautiful book you have acquired this year
Brukar inte köpa så många böcker, men jag har köpt några precis så jag kan nog svara på denna fråga med. Iron Widow

13. what books do you need to read before the end of the year
Förutom de böcker jag redan har nämnt, så har jag en hel del egen ägda böcker (jag skriver så för jag lånar ofta böcker från biblioteket eller lyssnar/läser böcker från Storytel eller Scribd-apparna), som jag vill läsa i år, har en lista som jag varje vecka nummergenerera en från, sen blir dock inte de böckerna lästa alltid så det finns rätt många kvar att välja på men några är: This is my America, Rosewater redemption, Zone one, The blowback 07, Jane unlimited, The five, Binti, Jade city, Extinction trails, Unhinged, the language of flowers, Mexian gothic, Starsight, Sweet Pea, Elatzol,...

Alla böcker har jag försökt att länka antingen till min recension, eller till en beskrivning av bokens handling förutom i svaret på sista frågan, för det är alldelse för många så där får ni söka upp böckerna själva om ni vill ta reda på vad de handlar om. Och följ min blogg för när jag har läst den kommer recensioner på dem här...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar