fredag 21 april 2023

The city we became (Great cities #1) av N K Jemisin

 

Varje stad har en själ. Här väcks New York City till liv, sjungs och målas till liv av sin förkämpe och avatar, en ung hemlös svart graffitikonstnär. Staden blir en nyfödd, levande varelse, bestående inte bara av berggrund, broar och byggnader, taxibilar och tunnelbanor, utan även av alla miljontals newyorkare.

Men även en enorm stad är sårbar som nyfödd, och en urgammal fiende har bara väntat på att staden ska dra sitt första andetag. Den första attacken bryter sig in från en annan dimension och skakar New York. New Yorks avatar står dock inte ensam: stadens fem boroughs har också valt ut försvarare, och fem personer i Manhattan, Brooklyn, Bronx, Queens och Staten Island finner sig plötsligt ha en väldigt förändrad syn på verkligheten. (beskrivningen är en översättning från den engelska beskrivningen från boken).

Bokomslag och beskrivning från bokens handling är hämtad från SF-bokhandeln.

Jag köpte denna bok för några år sen, men sen dröjde det tills jag läste den, och jag har svårt att säga om jag gillade denna bok eller inte.

Jag gillar berättelsen och karaktärerna och vill läsa mera när jag är klar med den då det är en serie, men det tog tid för mig att läsa den och jag valde hellre andra böcker att läsa än just denna, kan ha berott på att den är svårläst pga det sätt den är skriven (men känner inte riktigt att det är därför, eller att det är svår engelska) eller om det är svårt att hänga med i världsbeskrivningen då det även handlar om rätt mycket om hur NY är uppbyggd för att få en föreställning om vad som utspelas och det kanske blir svårt för mig som inte bor varken i NY eller ens i USA (för det hörde jag någon annan nämna i sin recension).



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar