måndag 16 januari 2017

Dolda i det fullt synliga av Nuruddin Farah

FN-anställde Aar mördas i en terroristattack i Mogadishu. Hans halvsyster Bella lämnar livet som framgångsrik modefotograf i Rom bakom sig och flyttar till Nairobi, för att ta hand om sina tonåriga brorsbarn. Den frånskilda hustrun till Aar, barnens sedan länge försvunna mor, återupptar samtidigt kontakten och kräver vårdnaden om barnen. Och hon är inte precis som mödrar förväntas vara.
Den somaliske författaren Nuruddin Farah har efter mångårig exil i Europa, Asien och Afrika en erfarenhet som få författare i världen av vår tids känsligaste politiska ämnen. Så förmår han också med sin både poetiska och sakliga prosa levandegöra de stora universella temana såsom de uppenbarar sig i vardagen, Dolda i det fullt synliga.
Denna roman kom ut i original 2014 och presenteras här för första gången på svenska, i översättning av Jan Ristarp.
Text och bild från Mordenistas hemsida om boken, det är även ett recensionsexemplar från dem som jag tackar för.

Denna bok var kul att läsa för den faller inte inom den kategori som jag brukar läsa så mycket av. En afrikansk skönlitterlär roman. Den utspelar sig i Afrika och handlar om en kvinna som får ta hand om sina tonåriga brorsbarn som har precis förlorat sin far och deras frånvarande mamma dyker upp och stökar till det för dem. Och den har många samhällsmotsättningar som visar sig, bara det att hon kommer från Somalia gör att det framkommer i boken att det finns rasmotsättningar mellan olika afrikanska länder. Det finns även somaliska flyktingar som inte är så väl sedda i Narobi. Mamman är homosexuell och har sin kvinna med sig och har även de problem när de visar sin kärlek öppet i Uganda, de blir arresterade, En mycket bra bok som lärde mig mycket om Afrika.

Denna bok ingår i Kaosutmaningen 20174. En bok från Afrika.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar