onsdag 12 maj 2021

Ett brokigt band om renens horn av Balajieyi

 

Snön täckte allt, så långt hon kunde se, bort till den oåtkomliga horisonten. Den hade tagit med sig all levande ande, och den kritvita oändligheten låg stum och död framför henne - en grym värld utan liv, utan ljud, utan mänsklig värme. Mors och fars fotspår och den djupa stigen som de fyrtio renarna hade trampat upp - allt hade försvunnit över natten och dolts under ett täcke djup snö. Dasja är en ung evenkisk flicka som lever med sina föräldrar och syskon i området på gränsen mellan Kina och Ryssland. När föräldrarna lämnar henne ensam i vistet under några veckor träffar hon Pasjenka, en ung man som hon först misstar för ett spöke. Deras möte blir början på en vacker kärlekshistoria, men de har många svårigheter att övervinna innan de kan få varandra. En historia om kärlek, död och traditionell renskötarkultur under början av 1900-talet, skriven av dottern till evenkernas sista kvinnliga shaman.

Bokomslag och beskrivning av bokens handling hämtad från Adlibris.

Ännu en bok jag och Evelina valde att läsa i vårt projekt Världen runt, denna bok är för Mongoliet, dessa Evenker (påminner mycket om våra samer), men jag har svårt att säga var i geografin de egentligen är för det nämns ju att de är i området som finns i gränsen mellan Ryssland och Kina men i förordet nämns även Mongoliet så de är nog i de trakterna de är.

Dessa händelser baseras på verkliga personer, den är lätt att läsa och jag fastnar för karaktärerna och tycker mycket om att få läsa om hur de lever och hur samhället är uppbyggt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar