lördag 29 maj 2021

Lajja; Skammen, en dokumentärroman av Taslima Nasrin

 

Lajja är ett hinduiskt familjedrama som utspelar sig i det muslimska Bangladesh. Paret Sidhamoy och Kironmoyee Datta och deras två barn, Maya och Suranjon, har bott i Bangladesh i hela sitt liv. De tillhör landets hinduiska minoritet på tjugofem miljoner människor. Trots att de alltid varit förföljda av islamiska fundamentalister har de i motsats till de flesta av sina släktingar vägrat att lämna sitt land.

Men i december 1992 inträffar något som dramatiskt förvärrar en redan svår situation. Tusentals hinduiska extremister stormar och förstör en fyrahundraårig moské i Ayodhoya i norra Indien. Hela världen fördömer aktionen som får ödesdigra konsekvenser för hinduerna i Bangladesh. Muslimsk pöbel skövlar och bränner hinduiska tempel, affärer och hela bostadsområden. Man bedriver klappjakt på hinduer som misshandlas, våldtas och mördas. Livet blir till en mardröm för familjen Datta som ser hela sin värld rasa samman.

Bokomslag och beskrivning av handlingen hämtad från Goodreads.

Denna bok läste jag i mitt och Evelinas projekt att läsa böcker världen runt.

Vet inte riktigt vad jag ska tycka om den, gillar ju at läsa om den hinduiska familjen och få lära sig lite hur det är att leva som hindu i det muslimska Bangladesh, men sen är den väldigt förvirrande skrivet för ibland bara rätt som det är hoppar det bakåt i tiden eller till någon annans historia. Sen är det även vissa partier som skrivs i punktform där det framgår vilka övergrepp som skett mot hinduer eller uppradat hur vissa lagar är....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar