lördag 21 oktober 2023

Höst av Ali Smith

 

Den har kommit att kallas den första post-brexit-romanen, utgiven bara några månader efter omröstningen. Det är hösten 2016. Daniel Gluck är 101 år. Han ligger i sin säng på äldreboendet och drömmer. Hans vän, konsthistorikern Elisabeth Demand, är 32 år och har hela livet framför sig. Hon besöker honom ofta; läser högt ur böcker, berättar vad som pågår ute i världen och frågar sig vad som är meningen med allt. I återblickar får vi följa deras nära vänskap och samtal från när Elisabeth är åtta år. 

I den här bländande, abstrakta romanen experimenterar Smith skickligt med tid, historia och konst för att skildra en omvälvande höst i Storbritanniens historia. Med Höst, bevisar Smith återigen att hon är en av den engelska litteraturens skarpaste och mest eleganta pennor. Boken nominerades till ManBooker-priset 2017.  

Ali Smith, född 1962, är en av Storbritanniens mest tongivande författare. Höst är första delen i en romancykel om de fyra årstiderna.    

Boksomslag och beskrivning av bokens handling hämtad från Adlibris.

Läst ännu en bok jag har tänkt och velat läsa länge, sen trodde jag detta skulle vara en djupare läsupplevelse än vad det var, och längre och svårare att begripa sig på roman.

Men även om det är lite passager, som i ett drömtillstånd från berättarens sida, är den inte svår att förstå vad den handlar om även om det är lite abstrakt etc.

Det är dock en intressant och på sitt sätt lite skrämmande hur tydligt hon visar på och beskriver hur vår samtid är, den vi lever i, jag vill i alla fall läsa fler delar ur hennes serie om de fyra årstiderna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar