torsdag 12 oktober 2023

Helgfrågan vecka 41 / 2023

Mias helgfråga, höll nästan på att glömma den, tittade några minuter i 17 efter den men sen glömde jag av det då jag råkade fastna i mitt skriv-projekt som ni kan läsa mera om sist i inlägget.

Men till frågan då: Vilken bok har haft störst inverkan på dig som läsare och varför?
Nu när jag ska svara på den blev jag  helt ställd, det måste finnas hur många böcker som helst, och när jag skrev det kom jag på vilken, men en som jag tänkte på också är Bibeln, för jag är kristen, men boken jag kom på som har haft en stor inverkan på mig var den här, som jag läste när jag var tonåring.
Behöver väl knappast förklara varför, för det är en känd bok, och tid i vår mörka historia, och efter att ha läst den var jag fast i att gilla att förfasas och lära mig om denna tid och har läst och läser gärna ännu både fakta som fictionsböcker om andra världskrigets hemska och mörka sida med Hitler och Nazisternas handlingar mot de som de inte ansåg vara tillräckligt rena och värda att leva.
Här har jag skrivit ett inlägg om böcker jag läst som har behandlat ärendet.


Och som vanligt kommer här en del ur mitt skrivprojekt Från A till O, som jag har haft med de senaste Helgfrågorna och kommer att fortsätta med tills Mia säger att jag inte får göra så längre.

Jag skriver bara för skojs skull och är inte något vidare bra på grammatik och svenska språket, så ta det med en nypa salt då ni läser.

Forts kap 5

2517

Zack är rejält upphetsad då han kommer hem till rummet, han ser att Theo och Bastien har redan lagt sig, och om han inte tror fel så har nog Theo redan somnat, som vanligt, då han alltid somnar så fort han lägger huvudet på kudden och sen sover stenhårt tills det är morgon, och så morgontrött han är, de brukar få hålla på länge på morgonen för att få upp honom ur sängen. 

Men Bastien, som vanligtvis har svårt att sova är vaken, ser han för han lyfter på sitt huvud och hälsar på Zack innan han med en gäsp lägger sig ner igen. Zack känner att han måste få berätta för någon om dagen, så han skuttar fram till Bastiens säng och lägger sig ner bredvid honom, Bastien makar sig så att Zack får plats, Bastiens armar håller om honom och Zack känner hur Bastiens fingrar snurrar några av Zacks hårslingor runt och runt, medan han låter sitt huvud lägga sig tillrätta på Zacks axel.

“Vet du”, börjar Zack. Han känner hur Bastien skakar på huvudet så han fortsätter. “Jag och Robyn har hållit på att jobba med en rymdskeppsstol med speciellt kraschskydd och idag kom vi på om vi kombinerar det med KR-massa så kan vi få något som vi kallar en “krasch-stol” till att skydda personen som sitter i även om det skulle medföra att personen utsätts för så stora kroppsskador som skulle kunna vara livshotande, för med hjälp av KR-massa, som innesluter personens kropp precis som en KRY-kammare gör, hjälp det lät nästan så jag inte förstår själv vad jag försöker förklara, men jag är så uppspelt så jag bara kastar ur mig det jag tänker, och du kan inte förstå vad jag menar….”

Bastien mumlar och hans huvud ligger så nära Zacks öra så Zack hör tydligt vad han säger, men han blir lite distraherad också för det känns så skönt att känna de där små luftstötarna då Bastien talar, de kittlar så skönt på huden under hans öra.

“Ja, lite svårt har jag att hänga med” mumlar Bastien, men det kan även bero på att jag är så trött. Men jag är glad för er del, det låter som en riktigt stor grej gällande överlevnad om de skulle ske en rymdskeppsolycka?”

“Ja”, säger Zack. “Det skulle höja överlevnaden till 100% nästan, talade professor Korall om. Det skulle kunna vara något att kunna göra tex  överlevandskapslar med sådana system som skulle hålla liv i människan i den tills de blir räddade, i flera månader kanske till och med år. Plus “krasch-stolar” skulle kunna gå att göra så att de kan skydda människan som sitter i dem från skador om rymdskeppet är under attack eller vid snabba manövrar och accelerationer etc”.

Zack känner hur Bastien drar på sin mun, säkert till ett leende, han tänker hur nära har han inte  sin mun mot min hals nu, jag skulle kunna pussa honom och visa honom vad jag tycker om honom. Men är jag redo för det, jag har ju en flickvän och har han inte en pojkvän, som han håller så hemlig så han tror vi, hans vänner inte vet om det. Men det är så skönt att ligga här och känna hans kropp mot min…så jag skulle kanske

“Om ni tror ni är tillräckligt tysta, så får ni tänka om. Jag kan inte sova här borta för att ni ligger och viskar” hör Zack, Theo säga till dem då. Han känner hur Bastien blir spänd i kroppen men sen slänger sig Bastien upp ur sin säng och kastar sig över Theo i hans och börjar kittla honom.

“Ha, det ska du klaga på, du sover ju som en stock” säger Bastien, “så djupt så att du snarkar och stör oss så vi inte kan sova, så nu kan du smaka på din egna medicin”.

Theo försöker knuffa undan Bastien och det blir rena brottningsmatchen bröder emellan och Zack funderar om han ska ge sig in i den för att hjälpa någon av dem, antagligen Bastien då för han är hans bäste vän.

Han reser sig upp och går fram till Theos säng och tar tag i Theo och drar i honom och med hjälp av Bastien lyckas de knuffa ner Theo på golvet, Zack kryper ner bredvid Bastien i Theos sång och skrattande säger. “Jag tror Theo har den mjukaste sängen av oss alla tre, varför har vi inte vetat det förut, för då skulle vi förpassat honom ur den för länge sen. Eller vad säger du Bastien, ska vi inte ta och sova här i natt?”

Bastien skrattar och nickar och rättar till sig efter Zacks kropp. Theo skrattar också och tittar på dem.

“Jaha, ni har ju delat säng från första natten, så jag kanske skulle vara orolig för att du Zack håller på att ta min bror från mig eller? Fast jag kanske också får plats”, säger han och lägger sig på de andra två killarna och kramar om dem hårt. Skrattande och puttande på varandra rättar de till så att de ligger någorlunda bekvämt alla tre och rätt som det är har de somnat.


2018

Zack och Robyn kommer skrattande in på det rum han delar med tvillingarna, Bastien kryper ännu längre ner under täcket och vänder sig in mot väggen och hoppas att de inte ska märka att han ligger där och gråter, han hör Robyn hyscha på Zack, så då har  de uppmärksammat att han ligger där, förhoppningsvis tror de att han sover och går snart utan att försöka väcka honom. Men Bastien har gråtit så mycket den sista timmen att han kan inte annat än snörvlande försöka stoppa flödet som rinner ur näsan. Han förstår att de har hört honom för han känner att någon lägger sin hand försiktigt på hans rygg.

“Vad är det Bastien, varför är du ledsen?”, hör han Robyn fråga.

Han kan ju inte ligga kvar under täcket nu och hoppas att de ska tro att han sover, så han sätter sig sakta upp och tar av sig täcket och ser rakt in i Zacks oroliga ansikte för han hade visst satt sig på sängkanten, nur drar han in Bastien i sin famn och klappar honom på huvudet, drar handen genom Bastiens hår ner mot nacken och börjar vagga honom och hyscha lätt. Bastien kan inte annat än att börja gråta än mer över den förståelse som han visar. Robyn sätter sig på andra sidan av Bastien och hon stryker med sin hand upp och ner för hans rygg då hon redan hade lagt sin hand där.

Efter en stund försöker Bastien berätta då hans gråt verkar lugna sig. 

“Han sa att han trodde det var bäst att vi gjorde slut då han ändå skulle åka till Mars då han tog examen.” säger Bastien som förklaring.

Han mer anar hur Robyn ger Zack en frågande blick, för hon visste inte om att Bastien ens var i ett förhållande med någon.

“Din pojkvän?” undrar Zack. “Utan att ni hade en diskussion om det? För jag antar att du inte håller med, eller?”

Bastien kan bara nicka, för det stämmer ju allt det som Zack säger, för han är så full i gråt och vad skulle han kunna säga till Zack och Robyn som skulle förändra det som skett.

“Vet ni vad”, säger Robyn. “Vi ska hantera detta som tjejer gör, jag har för mig det finns glass kvar i frysen, som Ling hade köpt till tjejkvällen som vi hade för ett par dagar sen. Jag går och hämtar den så kan du Zack hitta en film att se på tills jag är tillbaka.”

“Jaha”, säger Zack när hon har gått, “Det är bara att göra som vår vän säger, hon har ju lite mera vanan inne, för har inte både Daisy och Ling blivit dumpade av sina pojkvänner både en och flera gånger. Vad tror du? Blir den här bra?” säger Zack och visar honom en känd actionfilm som Bastien inte har sett, så han nickar att det blir bra, för egentligen bryr han sig inte.

Ett par timmar senare sitter de i Bastiens säng, han mittemellan Zack och Robyn, glassen är uppäten för länge sen och de sitter och ser på de spännande sista scenerna i filmen, då dörren slängs upp och in kommer Theo, Fox och Tomaz.

“Varför sitter ni här?”, säger Fox, och ger dem en ingående blick. “Bastien, vad är det som har hänt?”

När Fox frågar det så snurrar Theo runt och ser hur rödgråten Bastien är och förstår att Zack och Robyn har tröstat honom, men för vad. Han går fram till dem och sätter sig utanför Robyn men kramar om Bastien, så att hon blir en extra person innesluten i kramen.

“Ja, vad är det som har hänt?”

“Hans pojkvän”, börjar Zack, för han ser hur Bastien har börjat gråta igen och stoppat in sin näsa i Theos halsgrop.

“Va!!!” nästan skriker Fox, “Har du en, nej oj, förlåt, en pojkvän som gjort slut? Hur kan han få för sig att göra det, då du är en av de finaste killarna som jag känner.”

Alla utom Bastien tittar på honom, och skakar på huvudet åt honom. Fox förstår vad de försöker förmedla, visst du kan vara medkännande men du uttrycker dig lite otympligt, du gör det bara värre. Men Fox får en idé som ska få Bastien att må bättre och att känna att han har alla sina vänner i A-gruppen på sin sida.

“Vet ni vad, plocka ihop sakerna som ni behöver för att vi ska ta oss till stranden för ett party, plus att det är rätt dag i veckan för att surfa då de kör vågmaskinen i dag och i morgon, kom igen nu!”

De andra tittar på varandra och funderar är det verkligen en bra idé men så ställer sig faktiskt  Bastien upp och går till garderoben och tar fram sina badbyxor.


De vaknar på morgonen på stranden dagen efter, då en säkerhetsvakt står över dem och harklar sig och säger att de ska nog pallra sig därifrån nu.

De sätter sig upp och tittar sig förvirrat om, de var alla i A-gruppen som kom med till stranden till slut, och de hade börjat med att bada och surfa och sen gjort upp eld, grillat korv och marshmallows, druckit en del och Fox hade haft med sig sin gitarr och spelat och de hade sjungit kända sånger, både nya och lite äldre, helt enkelt haft en trevlig kväll/natt, de hade nog slocknat en efter en där de satt. Bastien finner sig då han vaknar liggande helt omslingrad med Fox av alla som han kunde somnat i famnen på. Han minns att de hade kyssts, kramat om varandra och smekt varandra på rätt intima ställen, han skäms nu för det. Och med Fox, som nu snart haft något sexuellt förhållande med varenda en av de i vängruppen, han är så polyamorös så man kan bli, som tur är kanske för då anser han det inte så avfärdande av Bastien som har bestämt sig att kalla det en engångsförteelse, det skedde bara för att han var så upprörd och ledsen, och han vill inget mera än att de ska vara vänner han och Fox.Usch vad illa han mår, känner han när han snubblar upp på fötter och ser varför ens säkerhetsvakten är där. Där står ju Nationschef Generaldirektör Howard Wang och en massa andra folk som han inte har en aning om vilka det är. Wang ser inte så glad ut, han hade nog velat hitta stranden öde så här tidigt på morgonen. Eller är det tidigt, vad är klockan egentligen? Han ser hur en äldre vithårig kvinna närmar sig, han ser att Wang nästan ser ut att vilja rycka henne tillbaka, han vill inte att hon ska gå fram till dem. Vakten rycker till också när hon kommer upp jämsides vid honom och vänder sig till Theo som står där och frågar.

“Är ni några av alla duktiga Elit-elever?”

“Ja”, svarar Theo och ser jättebesvärad ut.

“Det är lugnt”, säger kvinnan och ler. “Vi kommer från Mars, och jag är Kommendant Farah Stein, och Wang har sagt att vi inte hinner gå och se på någon del av utbildningen för han ville visa oss Terra-ringkupolen istället så vi kan få inspiration att bygga en på Mars med. Så det här var ju riktigt bra att springa på er här, för då kan jag börja med att fråga, om det är någon från Mars i gruppen här?”

“Jag är”, säger Ling och pekar mot Daisys håll, “och Daisy”.

“Trevligt att träffas”, säger kommendanten. “Jag vill gärna höra vad ni tycker om utbildningen och om ni känner att ni har nytta av den och kanske ni kan ge Mars något när ni är klara här”.

“Men”, säger Theo, “det gör vi väl alla. För när vi är klara här då vi är 20 år är det ju en 3 årig militärutbildning som är obligatorisk för oss alla,”

“Ja, det har du så rätt i”, säger Kommendanten och nickar. “Och när är det ni kommer till oss då?”

“Om två år”, säger Ling.

“Då började ni 2008”, konstaterar Kommendanten, “är det så jag fått äran att träffa A-gruppen kanske?”

“Va” säger Fox, “är vi så kända”.

Kommendanten ser skrattande på honom. “Ni är allt ungdomar ännu väl, för den kommentaren skulle väl inte ett super geni slänga ur sig, tycker jag.

Jag ska säga då, Generaldirektör Wang skryter om er hela tiden, ska ni veta. Han säger att ni är Federationens hopp, och vi får höra om alla era framgångar och vad han tänker på vad ni kommer att åstadkomma för mänsklighetens överlevnad. För vi lever över våra tillgångar redan, det som odlas på Tellus, på Luna och de andra stationerna kommer inte att räcka långa vägar för att för hela mänsklighetens överlevnad länge till. Så det är stor brådska att hitta en ny beboelig planet för oss. Så jag hoppas ni känner er stolta och fortsätter i den andan, så vi kan få behålla det hoppet att ni är vår frälsning.”

Hela A-gruppen ser på henne, och de här var nyheter för dem, vad var det hon sa, vi är Federationens hopp och framtid? Bastien tittar mot Wang till och ser att han ser rejält upprörd ut, och tänker att det var nog inte något han ville att vi skulle få reda på. Och det hon sa om super genier, det var något som han redan hade misstänkt, för varför var annars Amanda Strange så intresserad av just honom, för han förstod att hon hela tiden testade och försökte utveckla hans intelligens, för det han hade förstått var att hon höll på att försöka få fram IQ-test som även skulle kunna mäta rätt på både barn och vuxnas IQ och testade dem på honom. Han tror att han hade sett någon anteckning i från henne någonstans som hon säkert inte ville att han skulle ha sett, att hon antog att hans IQ låg långt över 250 närmare runt 300 ,och det medförde att han var den intelligentaste nu levande person, om inte den intelligentaste genom tiderna till och med. Men inte kände han sig annorlunda eller bättre än alla andra för det, han hade lika mycket hjärtesorg som alla andra som blivit dumpade, om inte mer, för det kändes som om hans hjärta skulle brista. Och vad illa han mådde, måste vi stå här och småprata länge till. Han försökte få Zack att förstå att han ville gå, så han ryckte honom i armen.

Zack vänder sig om när han känner att Bastien drar i hans arm, och när han ser Bastiens bleka ansikte så förstår han hur illa det är och lägger armen om hans axlar och börjar leda honom hemåt, de kommer en bit bort som tur är står där en soptunna, för den måste nu Bastien slänga sig över och kräkas i.

Mitzi Wang har stått och sett på ungdomarna och lyssnat på vad de säger, och känner vilken frihet de verkar ha som hon inte har, hennes pappa vill ha henne nära sig hela tiden och hon gör inte annat än sitter med på möten, konferenser och sådana här rundvisningar av delegationer dagarna i ända. Hon skulle vilja byta med vem som helst av dem, faktiskt även med den killen där borta som verkade ha druckit för mycket och kräktes. Sen hade han väldigt fina ögon hade hon sett då han stod kvar här hos resten av dem, ljust grågröna och till det svarta rufsigt lockiga håret så var han väldigt attraktiv. Även den andre mörktbrunhåriga killen med ljusbruna ögon som ledde iväg med honom, eller egentligen alla killarna som stod här på stranden var attraktiva, eller så var det bara hon som var svältfödd på vackra människor speciellt killar i hennes ålder som upplevde det så.


4 kommentarer:

  1. Anne Franks dagbok gjorde verkligen intryck. jag minns fortfarande den speciella stämningen i boken

    SvaraRadera
  2. Ja men absolut en bok som bör läsas av alla

    SvaraRadera
  3. En bok som borde vara obligatorisk att läsa i skolorna, fast det kanske den är. Det är så fruktansvärt hemskt att antisemitism återigen visas så öppet, även här, nu efter Hamas terror i Israel. Man vill inte tro det är sant. Otroligt oroande.

    SvaraRadera
  4. Bibeln måste väl vara den bok som påverkat allra flest - ja, som koranen också ... Anne Frank är en stark bok.

    SvaraRadera