söndag 1 oktober 2023

Väluppfostrade kvinnor skriver sällan histora: om att vara kvinna och journalist i det könssegrerande Saudiarabien av Hana Al-Khamri

 

Är det den här tidningen du tänker skriva i? frågade grannen
och pekade på några tidningssidor som min mamma lagt ut
över mattan som underlägg för maten. Sidorna var fulla med
kaffefläckar efter deras fika tillsammans. Grannfrun såg upp
igen, spände blicken i mig och knyckte på nacken:

- Vad är det för mening med att arbeta på en tidning som
används som tallriksunderlägg och som man torkar speglar
med?

En del har tvingats i exil, andra har självmant lämnat, några lever fortfarande kvar i landet med ett av världens mest kvinnofientliga lagar. Hana Al-Khamri växte upp i Saudiarabien och uppfyllde drömmen att bli journalist i landet där kvinnor är omyndiga. Nu bor hon i Sverige och har skrivit en bok om de kvinnor som, likt henne, trotsade strukturerna, klev in i offentligheten och skrev historia.

I sin debutbok möter Hana Al-Khamri kvinnliga saudiska journalister med olika bakgrund, intressen och samhällssyn. Vad som förenar dem är viljan att få utöva yrket de älskar. Genom kvinnornas berättelser får vi insyn i ett slutet samhälle, där kraven på jämställdhet krockar med konservativa normer och strikta religiösa lagar. Med värme och humor skildrar Al-Khamri den uppfinningsrikedom som uppstår när modiga människor längtar efter frihet.

Bokomslag och beskriving hämtad från Bokus.

Ännu en bok jag och Evelina valde att läsa i vårt projekt Världen runt. Och ännu en beskrivning om hur illa dessa män i religionens eller kulturens namn behandlar kvinnor. Jag blir trött att höra om det, men det är ett ämne som måste belysas för att vi i västvärlden ska kunna påverka att rättigheterna för kvinnor ska förbättras världen över.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar